Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» Masuri de conservare – restaurare – consolidare a lucrarilor de arta si ingineresti. studiu de caz


Masuri de conservare – restaurare – consolidare a lucrarilor de arta si ingineresti. studiu de caz
MASURI DE CONSERVARE – RESTAURARE – CONSOLIDARE A LUCRARILOR DE ARTA SI INGINERESTI. STUDIU DE CAZ

1. Notiuni teoretice generale privind elementele de constructie utilizate in cazul studiat

În fiecare categorie de institutie, efectele negative pot fi produse de hazardurile (pericolele) care isi au originea in mediul inconjurator, de actiunea hazardurilor asupra constructiilor sau de comportarea la aceste actiuni a unor bunuri, obiecte de mobilier sau de instalatii/echipamente, care pot raspunde in mod diferit la actiunea seismica sau la cea produsa de alunecarile de teren.

În fiecare dintre spatiile mentionate, prioritatea in privinta masurilor de protectie necesare va fi acordata in corelatie cu functiunea de baza, urmarindu-se protectia generala unitara a patrimoniului.
Fiecare constructie sau element de constructie trebuie sa satisfaca cerintele esentiale prevazute in Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii.

Structuri de rezistenta cu pereti portanti

a) structuri de rezistenta cu pereti portanti din zidarie.

Datorita faptului ca elementele de rezistenta sunt realizate din zidarie prezinta o serie de avantaje cum ar fi durabilitatea, rezistenta la foc, posibilitatea alcatuirii unor structuri cu capacitate ridicata de izolare termica, aceste tipuri de structuri sunt folosite in mod curent la constructiile cu un regim de inaltime de pana ta 3-4 niveluri. Sunt utilizate urmatoarele tipuri de zidarii:

- zidarii simple, alcatuite dintr-un singur tip de caramida sau bloc de zidarie;

- zidarii mixte, care pot fi realizate din blocuri mici sau din piatra naturala cu un al doilea strat din zidarie sau zidarie cu beton turnat monolit:

- zidarii armate, realizate prin inglobarea in mortarul dintre rosturile orizontale a unei armaturi;

- zidarii complexe, realizate prin asocierea zidariei din caramida sau blocuri, cu elemente din beton armat turnat monolit (stalpisori, centuri, plansee, buiandrugi).

În conformitate cu normele actuale, peretii portanti din zidarie se intaresc cu stalpisori de beton armat amplasati la colturile cladirii, la capetele peretilor puternic solicitati, la intersectii si ramificatii, la incadrarea golurilor de usi, in peretii foarte fragmentati. În cazul acestor tipuri de cladiri la care peretii au lungimi si inaltimi mari, samburii de beton armat sunt legati intre ei pe inaltimea etajului cu centuri intermediare orizontale din beton armat, formandu-se astfel panouri de zidarie avand suprafetele limitate in functie de gradul de protectie antiseisrnica a zonei. Totodata, in zonele seismice, golurile din pereti pentru usi si ferestre se prevad obligatoriu cu buiandrugi din beton armat.

Constructiile din categoria monumentelor istorice si de arhitectura au o alcatuire diferita, fiind necesara evaluarea caracteristicilor de rezistenta si comportare la seisme potrivit unor reglementari specifice.

În structurile de constructii exista si o serie de elemente structurale si nestructurale pe care le prezentam pentru buna cunoastere a conlucrarii lor in cadrul structurii constructiei:

Elemente structurale:

- Planseele sunt elemente de suprafata plane, de regula orizontale, care compartimenteaza cladirea pe verticala. Deosebit de importanta este asigurarea rigiditatii planseului in plan orizontal in vederea realizarii unei saibe (diafragme orizontale) rigide, capabila sa transmita actiunile orizontale (seism, vant) la elementele verticale ale structurii. Tipurile de plansee folosite la constructii pot fi:

Ø     plansee cu grinzi din lemn;

Ø     plansee cu grinzi metalice;

Ø     plansee din beton armat.

- Scarile sunt subansambluri structurale care asigura legatura pe verticala intre diferitele etaje ale cladirii, precum si intre exteriorul si interiorul constructiei. Pe langa functia de circulatie curenta scarile trebuie sa asigure si evacuarea intr-un timp minim, indicat de norme, a persoanelor aflate in cladire m cazul unui incendiu, ceea ce determina numarul necesar de scari, amplasarea si alegerea latimilor. În timpul miscarilor seismice evacuarea este in general nerecomandabila.

Tipuri de scari folosite:

Ø     scari din beton armat;

Ø     scari din elemente prefabricate din beton armat;

Ø     scari din lemn (la cladiri vechi);

Ø     scari de zidarie.

- Acoperisurile sunt elemente de constructii care inchid cladirile la partea superioara in scopul de a le proteja impotriva intemperiilor in acelasi timp o contributie la rezistenta cladirii.

Se deosebesc urmatoarele tipuri de acoperisuri:

* acoperisuri cu pante peste 7°, formate din:

Ø     sarpanta (element de rezistenta);

Ø     invelitoare (element de protectie);

Ø     elemente auxiliare (lucarne, luminatoare, stresini, etc.).

* acoperisuri cu pante pana la 7°, denumite acoperisuri terasa.

Acoperisul trebuie sa satisfaca atat functiile de izolatie, cat si cerintele de rezistenta la incarcari seismice, rezistenta la foc, durabilitate, estetica.

Elemente nestructurale:

Peretii sunt elemente de inchidere spre exterior a cladirii si de compartimentare; acestia pot fi pereti portanti (de rezistenta) si pereti neportanti ce reazema si transmit incarcarile date de greutatea proprie unor elemente de rezistenta ale planseelor (placi sau grinzi), fiind pereti purtati de aceste elemente. Peretii purtati sunt:

* pereti purtati propriu-zisi:

* pereti de umplutura.

• Cornisele reprezinta elementul de constructie amplasat la partea superioara a cladirii care iese in afara fatadei, rolul lor fiind acela de a indeparta de fatada apa provenita din precipitatii, avand si un rol important in plastica fatadei. Cornisele se pot realiza din caramida, beton armat monolit sau prefabricate si trebuie sa reziste la actiunea seismica.

• Tencuielile sunt stratul de finisaj aplicat pe suprafata bruta a elementelor de constructii. Ele pot deveni un real pericol in cazul unui cutremur, atunci cand acestea sunt executate in grosimi mari (pentru a remedia unele deficiente de executie) sau sunt deteriorate datorita intretinerii necorespunzatoare.

• Placajele sunt lucrari de finisaj, care se aplica pe suprafata peretilor cu mortar, legaturi metalice, sau tesute odata cu zidaria de rezistenta.

În alcatuirea, dimensionarea si ancorarea prin masuri de interventie a elementelor nestructurale trebuie avuta in vedere evitarea deteriorarilor acestora si a eventualelor cedari ale elementelor nestructurale in caz de cutremur, care ar putea periclita vieti omenesti sau degrada bunurile de patrimoniu si elementele structurii de rezistenta.

2. Masuri generale de conservare – consolidare

Se impune de urgenta realizarea unor lucrari de consolidare si reparatii a constructiei. Acestea constau din :

• consolidarea fundatiilor prin camasuirea acestora pe ambele fete cu beton armat in grosime de 10 cm, cu asigurarea conlucrarii cu fundatiile existente prin conectori ;

• camasuiala se va fixa de fundatia existenta cu ajutorul unor ancore (crose) din PC 52 introduse in gauri forate si matate cu mortar de ciment M 100 ;

• la partea superioara si inferioara a camasuielilor se vor prevedea bare din otel beton OB 37 pentru realizare unor centuri de beton armat (terenul de fundare este o argila loessoida sensibila la umezire);

• desfacerea tencuielilor de pe peretii constructiei;

• determinarea degradarilor la peretii din zidarie si repararea acestora prin retesere, cusaturi, injectari si camasuieli pe ambele fete la peretii interiori si pe o singura fata la peretii exteriori ;

• camasuiala se executa cu un mortar de ciment M 100 in grosime de 5 cm si va fi armata cu plase sudate STNB 4 × 100 / 4 × 100, ancorate in fundatii cu crose (ancore) din PC52 f 12, introduse in gauri forate si matate cu mortar de ciment M100;

• verificarea existentei buiandrugilor si executarea acestora peste golurile de usi si ferestre, acolo unde acestia lipsesc ;

• inlocuirea buiandrugilor din alte materiale (lemn, metal) cu buiandrugi din beton armat;

• golurile mari se vor borda cu cadre din beton armat;

• se vor prevedea samburi din beton armat SB1 si SB2 conform normativului P2 / 1985 ;

• se vor prevedea centuri interioare si exterioare pe tot conturul zidurilor la nivelul acoperisului si intermediar daca este cazul;

• la cladirea centrala (amfiteatru) se vor prevedea centuri tirant pe orizontala si samburi tirant pe verticala pe tot conturul, astfel incat suprafata de zidarie cuprinsa intre elementele de beton sa nu depaseasca 12,0 m2 ;

• consolidarea planseului din lemn existent, prin verificarea si inlocuirea, repararea si consolidarea grinzilor din lemn acolo unde apar degradari;

• refacerea tavanului ;

• executarea termoizolatiei noi din vata minerala sau polistiren expandat;

• verificarea elementelor din lemn ale sarpantei si asterealei si repararea sau consolidarea celor degradate,;

• ignifugarea tuturor materialelor lemnoase ce intra in componenta sarpantei si asterealei;;

• desfacerea invelitorii si refacerea acesteia ;

• refacerea instalatiei electrice, sanitare si de incalzire.

• verificarea si repararea sau inlocuirea elementelor nestructurale deteriorate sau lipsa (tamplarie, pardoseli, trotuare, burlane, jgheaburi, etc.) ;

 

Deoarece durabilitatea sistemelor consolidate este determinata de gradul in care se realizeaza legatura dintre elementele noi si cele vechi, se va acorda o atentie deosebita la pregatirea suprafetelor elementelor din zidarie din piatra sau caramida pentru aplicarea straturilor de camasuire.

Dupa decopertarea planseelor din lemn, proiectantul impreuna cu beneficiarul si constructorul vor identifica toate elementele structurale din lemn degradate, pentru consolidarea lor sau inlocuirea in totalitate cu elemente noi capabile sa satisfaca cerintele de rezistenta si stabilitate conform normelor in vigoare.

Verificarea elementelor din lemn ale sarpantei si astereala acesteia se va face cu deosebita atentie pentru inlocuirea celor degradate si aducerea acoperisului la conditiile normale de exploatare.

Pentru diminuarea neconcordantelor ce pot aparea intre documentatia tehnica si situatia de pe teren toate armaturile se vor fasona la fata locului, functie de dimensiunile reale de pe teren.

Calitatea lucrarilor de constructii este garantata de respectarea tehnologiei de executie prezentata in caietul de sarcini.

În momentul inceperii lucrarilor de constructii, beneficiarul trebuie sa solicite asistenta tehnica necesara din partea proiectantului si verificatorului pentru ca impreuna sa stabileasca gradul de esalonare si modalitatile in care sa decurga lucrarile de consolidare.

Pe toata durata executiei lucrarilor de constructii, constructorul si beneficiarul vor respecta cu strictete toate normele si instructiunile tehnice in vigoare cat si toate normele privind Tehnica Securitatii si Protectiei Muncii, inclusiv normele P.S.I.

De asemenea pe parcursul lucrarilor se vor respecta :

• Normativ pentru verificarea calitatii si receptia lucrarilor de constructii si instalatii aferente C56/198

• Masuri P.S.I. in conformitate cu normativul C300/1994.

• Masuri de protectia muncii in conformitate cu Legea Protectiei Muncii nr.90/1996 si a ordinului nr.388/1996 emis de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

• Receptionarea se va face in conformitate cu prevederile ,,Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii' aprobat prin H.G.273/1994.

Conform legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, executia proiectului este permisa numai dupa verificarea lui de catre un verificator atestat pentru exigentele A1 si A3.

3. Consolidarea fundatiilor din zidarie de piatra si a zidariilor din caramida

Deoarece durabilitatea sistemelor consolidate este determinata de gradul in care se realizeaza legatura dintre elementele vechi si cele noi, se va acorda o atentie deosebita la pregatirea suprafetelor din zidarie pentru aplicarea straturilor de camasuire.

a. Pregatirea suprafetelor fundatiilor pentru aplicarea straturilor de camasuiala consta in urmatoarele operatii:

• indepartarea pamantului de pe suprafata de camasuire ;

• curatirea rosturilor dintre blocurile de piatra si a suprafetei zidariei prin frecarea cu perii de sarma, pentru a sigura o buna aderenta intre zidarie si stratul nou de beton

b. Succesiunea operatiilor pentru lucrarea de camasuire este urmatoarea :

— se pozitioneaza plasele de armatura ;

— plasele de armatura se fixeaza cu ancore (crose) din otel beton PC52 012/40 introduse in gauri forate si matate cu mortar de ciment M100T prin injectare ;

— montarea distantierilor pentru a asigura centrarea plaselor in grosimea stratului de beton ;

— turnarea betonului in camasuiala si vibrarea lui pentru a asigura patrunderea lui in rosturile zidariei din piatra.

4. Camasuirea peretilor din zidarie

2.1. Camasuirea peretilor de zidarie, prin procedeul manual (aplicarea mortarului cu mistria) se face dupa injectarea fisurilor cu pasta de ciment.

2.2. Camasuirea se executa cu mortar M 100 T. Compozitia mortarului M 100 T se stabileste conform 'Instructiunilor tehnice privind compozitia si prepararea mortarelor de zidarie si tencuiala' C 17-82, astfel incat sa se obtina o consistenta de aprox. 8 cm.

2.3. Pregatirea peretilor pentru aplicarea straturilor de camasuiala consta din urmatoarele operatii:

— indepartarea tencuielilor de pe toata suprafata de camasuit;

— curatarea rosturilor dintre caramizi si a suprafetei zidariei prin frecarea cu perii de sarma pentru a asigura o buna aderenta intre zidarie si straturile noi de mortar;

— spalarea cu jet de apa si mentinerea umeda a suprafetelor timp de cateva ore.

2.4. Succesiunea operatiilor pentru lucrarea de camasuire este urmatoarea:

— se pozitioneaza plasele de armatura;

— plasele de armatura se fixeaza cu ancore (crose) din otel beton PC52 (M2/40 introduse in gauri forate si matate cu mortar de ciment M100T prin injectare ;

— se aplica un sprit din mortarul ce urmeaza a fi folosit la camasuire, dar cu consistenta mai fluida;

— dupa zvantarea spritului, mortarul se aplica in doua etape, lasand intre ele un interval de timp necesar ca sa inceapa intarirea primului strat;

2. Pentru a asigura intarirea camasuielii si reducerea efectelor contractiei, suprafetele camasuite vor fi mentinute in stare umeda prin stropire cu apa timp de minimum 7 zile si vor fi protejate impotriva insoriri si a vantului.

2.6. Lucrarile de camasuire se vor realiza la temperaturi mai mari de + 5° C;

2.7. La executia camasuielilor se vor respecta prevederile „Normativului pentru executarea tencuielilor umede' C 18 -1983.

În momentul inceperii lucrarilor de constructii, beneficiarul trebuie sa solicite asistenta tehnica necesara din partea expertului si proiectantului pentru ca impreuna sa stabileasca gradul de esalonare si modalitatile in care sa decurga lucrarile de consolidare (vezi Program de control pct. 8).

Consolidarea sarpantei si invelitorii

0 intretinere bine organizata trebuie sa prevada un control permanent, constand din revizii periodice ale acoperisurilor si din executarea la timp si in bune conditii a lucrarilor de intretinere si reparatii.

Personalul tehnic care raspunde pentru exploatarea constructiilor trebuie sa cunoasca valorile sarcinilor climatice. La verificarea comportarii acoperisurilor trebuie sa se acorde atentie si incarcarilor din zapada.

În afara de observarea incarcarilor, este necesara si o urmarire sistematica a umiditatii mediului ambiant.

Apa din condens poate de asemenea constitui cauza putrezirii lemnului in elementele structurale ale acoperisului. Este foarte periculoasa umezirea sistematica a lemnului, care duce atat la putrezirea lui, cat si la spalarea treptata a antisepticului (atunci cand el a fost folosit).

Pentru aceste motive, trebuie acordata o atentie deosebita starii acoperisului.

Locurile cele mai periculoase, in ceea ce priveste patrunderea apei prin acoperis, o constituie doliile, cornisele, locurile de racordare la tabachere-lucarne.

0 mare importanta pentru buna conservare a acoperisurilor (cu sarpanta de lemn. si invelitoare) o are regimul de temperatura si umezeala a podurilor, care trebuie sa fie bine aerisite vara, iar in perioada timpului friguros sa fie evitata supraracirea lor, ventilarea fiind limitata. În acest scop, trebuie avut grija ca toate geamurile sparte sau lipsa de la tabachere, lucarne, sa fie din timp completate. Acest lucru este necesar pentru prevenirea aparitiei daunatorului buretelui de casa (foarte greu de eliminat).

Acoperisurile de lemn. fiind combustibile, se impune si o respectare riguroasa a normelor de protectie contra incendiilor. În acest sens, conform legii 10 / 1997, este obligatorie ignifugarea tuturor componentelor lemnoase ale sarpantei si invelitorii (impregnarea cu o solutie ignicida si fungicida, pentru protectia impotriva focului si a daunatorilor, carii, etc).

6. Instructiuni pentru urmarirea in timp a comportarii constructiei

conform art.12 din Legea nr.10/1995 si Normativ P130 – 1998

Urmarirea curenta a comportarii constructiilor se efectueaza de catre beneficiarul obiectului de constructie, pe toata durata de executie si exploatare.

Urmarirea curenta se efectueaza in timpul executiei pe baza proiectului, iar in timpul exploatarii in baza instructiunilor prezentate.

Rezultatele supravegherii curente a starii tehnice - urmarirea curenta - se inscriu in jurnalul evenimentelor din cartea tehnica a constructiilor, conform prevederilor normeIor C 167-1983.

Aceasta urmarire se face pe baza observatiilor vizuale, a aparitiei unor fenomene ce pot avertiza asupra micsorarii durabilitatii, sigurantei in exploatare (rezistenta si stabilitate) si functionarii acestora.

Lista orientativa de fenomene supuse urmaririi curente.

A. Se vor urmari dupa caz :

a. Schimbari de pozitie a obiectelor de constructie in raport cu mediul de implantare a acestora manifestate direct, prin deplasari vizibile, orizontale sau verticale si inclinari, sau prin efecte secundare vizibile ca desprinderea trotuarelor, scarilor, ghenelor si a altor elemente anexa de soclul sau corpul cladirilor si aparitia de rosturi, crapaturi, smulgeri; aparitia, deschiderea sau inchiderea rosturilor de diferite tipuri dintre elementele de constructie, tronsoane de cladiri; obturarea progresiva a orificiilor aflate in dreptul nivelului terenului prin scufundarea obiectului de constructie; degradarea sau blocarea functionarii unor utilaje conditionate de pozitia lor (lifturi, utilaje, etc.).

b. Schimbari in forma obiectelor de constructie manifestate direct prin deformatii verticale, orizontale sau rotiri, sau prin efecte secundare ca intepenirea usilor sau ferestrelor, greutati sau blocare in functionarea utilajelor, distorsionarea traseului conductelor de instalatii tehnologice, indoirea barelor sau altor elemente constructive.

c. Schimbari in gradul de protectie si confort oferite de constructie sub aspectul etanseitatii, a izolatiei fonice, termice, hidrofuge, antivibratorii sau sub aspect estetic, manifestate prin umezirea suprafetelor, infiltratii de apa, inmuierea materialelor constructive, lichefieri ale pamantului dupa cutremure, exfolierea sau craparea straturilor de protectie, schimbarea culorii suprafetelor, aparitia condensului, ciupercilor, mucegaiului, mirosurilor neplacute, efecte nocive ale vibratiilor si zgomot asupra oamenilor si vietuitoarelor manifestate prin stari mergand pana la imbolnavire, etc.

d. Defecte si degradari cu implicatii asupra functionalitatii obiectelor de constructie; infundarea scurgerii (burlane, jgheaburi, drenuri, canale); deschiderea rosturilor functionale.

e. Defecte si dereglari in structura de rezistenta cu implicatii asupra sigurantei obiectelor de constructie; fisuri si crapaturi; coroziunea elementelor metalice si a armaturilor la cele de beton armat, defecte manifestate prin fisuri, exfolieri, eroziuni etc. flambajul unor elemente componente comprimate sau ruperea altora intinse; slabirea imbinarilor sau distrugerea lor; putrezirea sau slabirea elementelor din lemn sau mase plastice in urma atacului biologic, etc.

B. Se vor acorda atentie deosebita in cadrul activitatii de urmarire curenta :

a. Oricaror semne de umezire a terenurilor de fundare loessoide din jurul obiectelor de constructie si tuturor masurilor de indepartare a apelor de la fundatia obiectelor de constructie amplasate in terenuri loessoide (pante spre exterior pe cel putin 10 m, etansarea rosturilor trotuar - cladire, scurgerea apelor spre canalizarea exterioara, integritatea si etanseitatea conductelor ce transporta lichide de orice fel, etc.)

b. Încaperilor in care exista conditii de mediu deosebit de agresiv in raport cu materialele din care sunt alcatuite constructiile (umiditate ridicata, etc.).

c. Elementelor de constructie supuse unor solicitari deosebite din partea factorilor de mediu natural sau tehnologic ; terase insorite ; zone de constructie supuse variatiilor de umiditate - uscaciune, etc.

d. Modificarilor in actiune a factorilor de mediu natural si tehnologic care pot explica comportarea constructiilor urmarite.

e. Operatiile de urmarire se fac in urmatoarele situatii:

- Verificari periodice obligatorii la interval de 3 (trei) luni.

- Verificari operative dupa producerea unor fenomene naturale sau elemente de solicitare care pot afecta constructia (de exemplu seism, inundatie, alunecari de teren, explozie, incendiu, aglomerari de zapada).

f. Beneficiarii vor valorifica operativ rezultatele urmaririi curente a constructiei prin luarea din timp a masurilor de intretinere si reparatii locale, iar in caz de pericol, de sprijinire a elementelor degradate sau alte interventii in vederea evitarii accidentelor de. orice fel.

g. Periodic, la interval de 6 (sase) luni, beneficiarul va intocmi rapoarte privind rezultatele actiunii de urmarire a comportarii si le va transmite pentru analiza si decizie proiectantului general.

h. Efectuarea, dupa caz, de lucrari de reconstituire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala, precum si de alte lucrari de reparatii ale constructiei se vor face numai pe baza de proiecte intocmite de catre persoane fizice sau persoane juridice verificate si autorizate conform legii.

7. Instructiuni tehnice privind executarea lucrarilor de demolari, decopertari si reparatii

7.1. Generalitati

Dat fiind faptul ca se lucreaza intr-o instalatie in functiune si existand pericolul imbolnavirii sau accidentelor de munca provocate de gaze, vapori, etc., se vor respecta N.T.S. in vigoare astfel:

concentratiile maxime de substante nocive (gaze, vapori) admise in atmosfera zonei sa nu depaseasca in nici un caz concentratiile admise in norme (se va solicita beneficiarului buletinul de analiza a mediului de lucru). Beneficiarul si constructorul vor avea in vedere:

Ø     substantele care au indicativul P(piele) pot patrunde in organism prin tegumentele si mucoasele intacte. Pentru prevenirea imbolnavirii sau accidentelor, respectarea concentratiilor maxime admise trebuie asociata cu masuri speciale de protectie a pielii si mucoaselor;

Ø     substantele cu indicativul FP (foarte periculos) au actiune cancerigena, expunerea la aceste toxine trebuind practic exclusa;

Ø     este interzisa munca tinerilor sub 18 ani sau a femeilor;

Ø     pentru evitarea raspandirii gazelor, vaporilor si a pulberilor nocive sau explozive in atmosfera zonei de lucru se vor folosi procedeele cele mai adecvate instalatiilor sau aparatelor;

Ø     in afara masurilor tehnice necesare, lucratorii vor fi dotati cu mijloace individuale de protectie;

Ø     instalatiile, conductele, recipientele, etc., prin care circula sau care transporta substante care produc vapori, gaze sau pulberi nocive ori explozive vor fi astfel construite, expediate, intretinute si reparate incat procesele de munca sa se desfasoare in conditii de siguranta;

Ø     accesul persoanelor in zonele periculoase unde exista acumulari de gaze si pulberi nocive sau explozive va fi blocat si marcat cu semne distincte;

Ø     daca se produce o degajare accidentala de agenti nocivi in cantitati peste limitele admise, lucratorii vor fi evacuati imediat de la locul respectiv;

Ø     daca este necesar sa se patrunda intr-o zona unde s-au degajat accidental substante nocive in cantitati periculoase, lucratorii vor fi dotati cu mijloace de protectie individuala corespunzatoare (aparate respiratorii izolate de salvare);

Ø     pentru detectarea si masurarea concentratiei de gaze se vor folosi aparate portative sau instalatii automate fixe de detectare st semnalizare, omologate conform legii.

7.2. Executarea lucrarilor de demolare si reparatii

Se interzice executarea lucrarilor pe aceeasi verticala la doua nivele diferite, deasupra sau dedesubtul unui agregat in functiune, daca in prealabil intre ele nu a fost executata o podina cu parapete la inaltime si bordura, care sa previna caderea oamenilor si a obiectelor.

—- Lucrul la inaltime este peste 3 m, unde exista pericolul de cadere si nu se poate executa parapet, se va executa numai cu utilizarea centurilor de siguranta verificate si legate de elementele solide ale constructiilor.

— La lucrarile ce se executa deasupra pasajelor se vor amenaja plase de protectie, pentru a preveni caderea materialelor sau a uneltelor peste lucratori. Aceste pasaje nu vor putea fi folosite pentru depozitarea materialelor.

— Trecerea peste santuri, gropi sau agregate se va face cu ajutorul unor punti late de minim 70 cm, cu parapeti rezistenti, inalti de 1 m si cu bordura.

— Toate locurile de munca si de circulatie trebuie sa fie bine luminate.

— La locul de munca din apropierea cablurilor sub tensiune trebuie luate masuri contra electrocutarii (izolarea, ingradirea).

— Molozul va fi coborat prin jgheaburi inchise, capatul inferior al acestuia fiind la cel mult 1 m de la pamant sau pardoseala. În caz contrar se va monta un buncar de primire.

— Nu se admite aplicarea scarilor sau supraincarcarea planseelor.

— Grinzile, bilele, scandurile, dulapii, etc., vor fi coborati de la inaltime numai cu ajutorul cablurilor, funiilor, scripetilor si aceasta cu deosebita atentie pentru a nu provoca accidente. Se va supraveghea operatia.

7.2. 1. Demolarea

— Conducatorul responsabil va aduce la cunostinta muncitorilor planul de lucru, modelele de executare a lucrarilor, locurile cele mai periculoase si masurile de prevenire a accidentelor.

Ø     Înainte de inceperea lucrarilor de demolare, conducatorul lucrarilor va lua urmatoarele masuri:

Ø     va imprejmui constructia la care urmeaza a se lucra, iar la punctele de acces spre locul de munca , de demolare va pune plancarde de avertizare;

Ø     va lua masuri privind asigurarea protejarii conductelor de apa, gaze, electrice si canalizare pentru a nu fi deteriorate si pentru a nu se produce accidente;

Ø     demolarea partilor componente ale cladirilor trebuie astfel executata, incat demolarea unei parti de cladire sau a unui element sa nu agraveze starea acesteia.

Se interzice:

— demolarea concomitenta a elementelor de constructii si a constructiilor pe mai multe nivele;

— utilizarea retelei electrice aferente elementului la care se lucreaza. Se recomanda devierea instalatiei;

— pentru iluminarea locului de munca, inainte de demolare, trebuie amenajata o retea electrica speciala care sa asigure iluminatul necesar lucrului pe timp de noapte, aceasta in cazul lucrului in mai multe schimburi;

— se vor lua toate masurile pentru evitarea prafului;

— materialele ramase dupa demolare trebuie depozitate pentru a nu constitui un pericol pentru trecatori;

— În cazul unui front de lucru unic sau a unei rezistente si stabilita si insuficiente a elementelor care se demoleaza, muncitorii vor fi legati cu centuri de siguranta de elemente fixe si rezistente ale constructiei;

— Este interzisa supraincarcarea planseelor precum si retezarea si prabusirea coloanelor si stalpilor pe plansee;

— La lucrarile de demolare, muncitorii vor purta echipament de protectie conform normativului (centuri de siguranta, masti contra prafului)

7.2.2. Schelele

Schelele exterioare si interioare folosite la lucrarile de constructii montaj trebuie sa fie obiect de inventar sau standardizate.

În cazul in care totusi se utilizeaza schele, podine din lemn si esafodaje nestandardizate, acestea se vor executa pe baza unor proiecte aprobate de inginerul sef al santierului.

Suprafata de teren pe care se monteaza schelele trebuie nivelata si amenajata pentru scurgerea apelor.

Latimea podinei schelelor si esafodajelor trebuie sa fie de cel putin 2 m pentru tencuieli si betonari, iar pentru finisaje de cel putin 1 m.

inaltimea trecerilor pe schela trebuie sa fie de cel putin 1,8 m (intre doua podine orizontale)

Podinele schelelor si esafodajelor trebuie sa aiba o suprafata neteda, rosturile intre panourile sau dulapii podinei sa nu depaseasca 10 mm. Podinele schelelor. si esafodajelor trebuie sa aiba o suprafata plana neteda.

Podina schelei trebuie sa fie distantata de zid cu cel putin 50 mm pentru tencuieli si cel mult 150 mm la finisaje.

Asezarea podinei se va face in asa maniera incat sa se excluda posibilitatea deplasarii sau alunecarii ei.

Schelele trebuie bine ancorate de partile solide ale constructiei pe toata inaltimea. Se interzice de a se rezema sau fixa schela de elementele nestabile ale constructiei.

Pentru a preveni caderea oamenilor, a sculelor sau a materialelor, podinile schelelor si rampelor de acces situate mai sus de nivelul solului sau planseului trebuie sa fie imprejmuite cu parapete solide. Parapetele vor avea o inaltime de cel putin 1 m si vor fi compuse din mana curenta geluita si rigle intermediare orizontale.

Se interzice cu desavarsire folosirea podinelor amenajate pe suporturi improvizate in loc de podine reglementar executate.

Montarea si demontarea schelelor trebuie executata sub supraveghere.

Schelele si esafodajele se dau in exploatare numai dupa receptia tehnica, cu intocmirea unui proces verbal de catre o persoana desemnata in acest sens.

Pe schele si esafodaje se vor afisa placarde sau scheme de incarcare.

Trebuie organizat controlul zilnic al starii schelelor si esafodajelor inainte inceperii lucrului.

Podinele scarile si rampele de acces trebuie sa fie curatate zilnic de moloz si deseurile de constructie, pentru a se evita formarea de suprafete alunecoase pe acestea.

Atat pe timpul montarii si demontarii schelelor cat si in timpul perioadei de exploatare, zona in care se lucreaza va fi ingradita si inchisa pentru a nu permite accesul persoanelor straine.

De asemenea este interzisa stationarea sub schelele suspendate.

Montarea si demontarea schelei se va face pe baza unui ordin scris dat de catre conducatorul unitatii si numai dupa ce s-au luat masurile de protectie a muncii.

Demontarea schelariei se va face pe baza unei reguli si anume, sa se execute de sus in jos , pe etape.

Pe masura demontarii, toate materialele de schelarie trebuie sa se coboare cu ajutorul cablurilor sau a franghiilor, prin scripete si troliu si sa se depoziteze in ordine in locuri special amenajate in acest scop.

Este interzisa demontarea prin daramare sau aruncare a materialelor rezultate din demolare.

Zona in care se demonteaza schele se imprejmuieste sau, in cazuri speciale se poate asigura protectia prin executarea copertinelor.

in timpul furtunilor sau vanturilor cu o intensitate mai mare de 6 grade (11 Rm/sec) precum si in timpul noptii (in cazul in care punctul de lucru nu a fost prevazut cu iluminat artificial) trebuie sa se intrerupa lucrul pe schela, cat si operatiile de demontare.

7.2.3. Schele de inventar din tuburi metalice

La montarea schelelor metalice tubulare, se vor verifica cu atentie tuburile metalice pentru a nu se folosi cele indoite, turtite sau cu crapaturi.

Stalpii tubulari ai schelelor metalice trebuie sa se monteze perfect vertical in sabotii de sprijin.

La sosirea pe santier a schelelor metalice trebuie sa fie receptionate in prezenta organelor tehnice care se ocupa de conducerea lucrarilor de montare a schelelor.

Dupa montarea sau in timpul montarii sau demontarii lor, toate firele electrice din apropierea schelelor vor fi indepartate.

Schelele metalice vor fi legate la pamant si se vor instala si paratrasnete.

Pentru a preveni rasturnarea lor din cauza vantului, schelele tubulare vor fi fixate rigid de elementele stabile sau ancorate prin cabluri.

7.2.4. Schele interioare, rampe de acces

Caprele pe care se aseaza podina, pentru a forma schelele interioare care trebuie sa fie legate prin diagonale, in sens longitudinal.

Urcarea muncitorilor pe schelele interioare trebuie sa se faca pe scari (rampe) de acces.

inainte de montarea schelelor interioare, trebuie sa se controleze starea buna a elementelor ce o compun.

Scoaterea consolelor in afara, se face cu cel mult 1 / 3 in lungimea grinzilor.

Rampele de acces pentru circulatia muncitorilor trebuie sa fie confectionate din panouri bine legate intre ele, cu o latime de cel putin 0,5 m, daca se circula intr-o directie si cel putin 1 m daca se circula concomitent in ambele directii.

La rampele de urcare montate pe o inclinatie de cel mult 1 : 3, pe toata lungimea lor vor fi montate la fiecare 30 - 40 cm sipci transversale cu o sectiune de 4 x 5 cm pe toata latimea caprei. Pentru evitarea deplasarii transversale si longitudinale, rampele de acces vor fi bine fixate pe reazemele respective.

Este interzisa blocarea rampelor de acces cu materiale de constructii sau alte obiecte.

Nu se admite innadirea intre ele a mai mult de doua scari portative, dand muncitorului posibilitatea sa lucreze stand pe o treapta aflata la o distanta de cel putin 1 m de la capatul superior al scarii. Pentru ca scara sa nu alunece, capetele inferioare ale ramelor longitudinale trebuie sa aiba saboti metalici, cu capetele ascutite sau de cauciuc.

În cazul cand se monteaza piese, obiecte sau parti de cofraje de pe scari duble, acestea trebuie sa fie prevazute la partea superioara cu platforme imprejmuite cu balustrade, pe care sa stea muncitorul in timpul montajului. Latura platformei nu va depasi 1 / 3 din deschiderea scarii.

7.2. Betonarea

Transportul betonului se poate face cu benzi transportoare, cel mai eficient mijloc pentru lucrarile care nu depasesc doua nivele. Podinile de circulatie pentru transportul betonului cu roaba vor avea latimea de 60 ÷ 70 cm, iar pentru transportul cu tomberonul 1,20 m. Cele situate la inaltime vor fi prevazute cu parapete de 1 m inaltime si cu borduri.

Betonarea se va face numai dupa receptionarea cofrajului.

Se vor asigura anterior golurile pentru instalatiile prevazute sau existente.

Pentru a asigura o legatura intima intre betonul din element si cel turnat in completare pentru reparatie:

— se va avea grija ca betonul si armaturile elementului existent sa fie curatate cu peria de sarma;

—- se va avea grija ca betonul turnat sa fie de marca prescrisa in proiect, luandu-se din materialul folosit la fiecare nivel, pentru a fi incercat in laborator;

— inainte de turnare se va verifica daca s-au curatat bine de aschii de lemn, murdarie sau alte resturi spatiul si fetele de contact incluse in cofraje;

Se va avea o deosebita grija ca atat cofrajul cat si betonul special vechi sa fie udate si spalate, de asemenea se va verifica daca nu cumva armaturile au fost unse, stropite cu substante grase provenite de la ungerea cofrajului.

Se vor receptiona dupa decofrare bucata cu bucata si se va indica desfacerea si refacerea celor gasite necorespunzatoare (segregari, lipsa continuitatii de turnare sau murdarie la partea inferioara).

Se interzice repararea lor prin indesare locala cu mortar.

Pe santierele de constructii - montaj se vor folosi numai utilaje, masini etc. omologate de organele de drept si ale caror procese verbale de omologare consemneaza in mod expres ca ele corespund si din punct de vedere a protectiei muncii.

În timpul lucrarilor de constructii - montaj, organele competente vor asigura conditii optime de lucru pentru a se elimina posibilitatile de accidentare, asiguradu-se respectarea normelor de protectie a muncii adecvate.

Obligativitatea respectarii prezentelor norme revine organelor administrative ale unitatilor de constructii, directorilor si personalului tehnico - ingineresc care conduce executarea lucrarilor, precum si tuturor muncitorilor la locul de productie conform H.C.M. nr.1108/1962.

Încalcarea si nerespectarea normelor de protectie a muncii nu poate fi justificata prin necunoasterea lor.

Pe baza normelor departamentale de protectie a muncii, conducerile organizatiilor, constructorul si beneficiarul vor stabili instructiuni proprii de protectie a muncii conform prevederilor in vigoare cu privire la protectia muncii.

Instructiunile de protectie a muncii vor fi aprobate de conducerile organizatiilor, exemplarul original al acestora fiind pastrat la serviciul tehnic sau serviciul productie, la dispozitia organelor de control.

7.2.6. Focul deschis si fumatul

Este interzisa folosirea focului deschis in locurile in care se prelucreaza materiale si substante combustibile sau care in prezenta focului deschis prezinta pericol de incendiu sau explozie, precum si in apropierea acestora.

În fiecare unitate se stabilesc, cu aprobarea conducerii unitatii, locurile in care folosirea focului deschis este interzisa si care se vor marca corespunzator.

În cazul in care in locurile prevazute este strict necesar sa se foloseasca focul deschis, operatiunile ce implica folosirea acestuia se vor incepe numai dupa ce s-a eliberat ,,permisul de lucru cu foc' si s-au indeplinit masurile de prevenire si stingere a incendiilor stabilite in acest document.

Permisul de lucru cu foc se intocmeste in doua exemplare, din care unul se inmaneaza sefului formatiei de lucru sau persoanei care exercita operatiunile cu foc deschis, iar celalalt ramane la organul emitent.

Permisul de lucru cu foc se emite de catre presedintele comisiei tehnice de prevenire si stingere a incendiilor.

Pe santier se pot emite si de catre seful de lot.

Despre folosirea focului deschis in locurile cu pericol de explozie va fi anuntat si conducatorul unitatii care va dispune daca este cazul luarea si a altor masuri de securitate.

2.7. Schele, esafodaje si cofraje

La executare si utilizarea schelelor, esafodajelor si cofrajelor din materiale combustibile se interzice utilizarea focului deschis, se va emite „permis de lucru cu foc' si se vor respecta prevederile in vigoare.

Schelele constructiilor in executie trebuie sa fie prevazute cu scari fixe sau mobile, astfel incat sa se asigure evacuarea personalului de interventie in caz de incendiu in conditii de siguranta.

Dupa terminarea lucrarilor pentru care au fost executate schelele, esafodajelor si cofrajelor se evacueaza din cladire ori din jurul ei si se depoziteaza in locurile amenajate in acest scop.

2.8. Norme P.S.I.

Constructorul (executantul) lucrarilor de constructii - montaj are urmatoarele obligatii:

— sa asigure respectarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor pe timpul executarii lucrarilor;

— sa stabileasca impreuna cu beneficiarul, masurile si regulile specifice de prevenire si stingere a incendiilor pentru lucrarile de constructii - montaj si reparatii ce se executa si sa instruiasca personalul de executie in acest sens;

constructorul este obligat sa aduca la cunostinta organelor militare de pompieri ale Ministerului de Interne, cu 30 de zile inainte de inceperea lucrarilor de constructii si instalatii, si cu 5 zile inainte de darea in exploatare in intregime ori partial, provizoriu sau definitiv a lucrarilor executate.

Beneficiarul lucrarilor este obligat:

— sa urmareasca si sa actioneze pentru respectarea normelor si masurilor de prevenire si stingere a incendiilor, prevazute in norme si a celor stabilite ulterior pe timpul realizarii lucrarilor;

— sa urmareasca si sa actioneze pentru realizarea si punerea in functiune a instalatiilor, utilajelor si aparatelor de prevenire si stingere a incendiilor, astfel incat la receptia finala sau partiala acestea sa fie in stare de utilizare;

Instalatiile de detectare si semnalizare a incendiilor vor fi mentinute in perfecta stare de curatenie;

— intretinerea lor va fi asigurata de personalul specializat.

— eventualele defectiuni constatate vor fi remediate fara intarziere, astfel incat instalatiile sa fie in permanenta in stare de buna functionare;

se interzice mascarea, blocarea sau orice alta actiune care ar putea impiedica buna functionare a detectoarelor.

Instalatiile de detectare si semnalizare a incendiilor vor fi controlate vizual cel putin o data pe saptamana de personal instruit, capabil sa sesizeze si sa remedieze eventualele defecte de functionare.

Pentru alarmarea formatiilor civile de pompieri voluntari in caz de incendiu se pot utiliza si alte mijloace de alarmare sonora (clopot, sonerii).

Se vor afisa vizibil numerele de telefon ale formatiei civile de pompieri si a unitatilor de pompieri militari din zona.

Pentru inceput de incendiu se va anunta in prima urgenta formatia civila de pompieri a intreprinderii si unitatea de pompieri militari care au in supraveghere obiectivele respective.

Toate instalatiile fixe, semifixe sau mobile pentru stingerea incendiilor cu apa, spuma, bioxid de carbon si altele, trebuie mentinute in stare perfecta, asigurandu-se in mod permanent debitele necesare pentru stingere si dotarea corespunzatoare cu accesorii de interventie in caz de incendiu.

Pentru buna functionare a instalatiilor de stingere a incendiilor, la fiecare obiectiv se vor constitui echipe de revizie, care vor face verificari periodice pe baza unui plan stabilit de comisia tehnica PSI, cosemnandu-se intr-un registru toate defectiunile ivite si remedierile efectuate.

Este interzisa folosirea in alte scopuri a instalatiilor, utilajelor, mijloacelor pentru stingerea incendiilor.

Sefii de sectoare de munca (servicii, birouri, ateliere, depozite, magazii, laboratoare, puncte de lucru, formatii de lucru) asigura si raspund de respectarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor in domeniul de activitate si controleaza potrivit normelor, activitatea de prevenire si stingere a incendiilor in sectoarele pe care le conduc.

Persoanele incadrate in munca au urmatoarele obligatii principale pentru prevenirea si stingerea incendiilor:

sa cunoasca si sa aplice prevederile normelor de prevenire si stingere a incendiilor la locul de munca;

sa cunoasca si sa indeplineasca la termen masurile si sarcinile ce le sunt stabilite pentru prevenirea si stingerea incendiilor;

sa nu blocheze caile de acces;

sa cunoasca sistemul de alarmare si cum sa actioneze in caz de. incendiu;

sa anunte de indata conducatorul sectorului de activitate sau pompierilor orice inceput de incendiu sau existenta unor imprejurari de natura sa provoace incendii;

sa participe la stingerea incendiilor, la evacuarea persoanelor si bunurilor materiale.

8. Program de control

PROGRAM DE CONTROL

intocmit de proiectant in colaborare cu beneficiarul si constructorul (conform legii nr.10 /1995)

Nr

Faza de lucru supusa obligatoriu controlului

Metoda de lucru

Participa la control

Inspector ICLUPAT

Documente ce stau la baza atestarii calitatii

Beneficiar

Constructor

Proiectant

Realizarea sistemului de sprijinire a acoperisului

Vizual

Da

Da

Da

Proces verbal de calitate.

Dupa executarea sapaturilor pentru fundatii.

Vizual

Da

Da

Da

Da

Proces verbal de receptie calitativa. Proces verbal faza determinanta.

Armare - cofrare fundatii inainte de turnarea betonului.

Verificare cu proiectul

DaDa

Da

Da

Certificate de calitate ale materialelor Procese verbale de lucrari ascunse. Proces verbal de receptie calitativa. Proces verbal de faza determinanta.

Aspectul betonului dupa turnarea fundatiilor.

Verificare cu proiectul

Da

Da

Da

Certificate de calitate ale materialelor Proces verbal de lucrari ascunse. Proces verbal de receptie calitativa.

Camasuiala peretilor cu plase sudate.

Verificare cu proiectul

Da

Da

Da

Da

Certificate de calitate ale materialelor Proces verbal de lucrari ascunse. Proces verbal de receptie calitativa.

Aspectul tencuielii dupa executarea ei.

Vizual

Da

Da

Da

Certificate de calitate ale materialelor Proces verbal de receptie calitativa.

Armare - cofrare samburi, centuri si buiandrugi.

Verificare cu proiectul

Da

Da

Da

Certificate de calitate ale materialelor Proces verbal de lucrari ascunse. Proces verbal de receptie calitativa.

Aspectul betonului dupa decofrarea samburilor, centurilor si buiandrugilor.

Verificare cu proiectul

Da

Da

Da

Certificate de calitate ale materialelor Proces verbal de receptie calitativa.

Decopertarea planseelor din lemn sl verificarea starii tehnice a elementelor componente (structurale si nestructurale).

Vizual

Da

Da

Da

Proces verbal de receptie calitativa.

Consolidarea sau inlocuirea elementelor din lemn aie. planseului.

Verificare cu proiectul

Da

Da

Da

Certificate de calitate ale materialelor Proces verbal de receptie calitativa..

Verificarea starii tehnice ale elementelor din lemn ale acoperisului.

Vizual

Da

Da

Da

Proces verbal de receptie calitativa.

Consolidarea sau inlocuirea elementelor din lemn ale acoperisului.

Verificare cu proiectul

Da

Da

Da

Certificate de calitate ale materialelor Proces verbal de receptie calitativa.

Nota : Beneficiarul este obligat sa convoace proiectantul pe santier cu cel putin 5 zile inaintea fazelor sl stadiilor fizice prevazute a fi controlate.

9. Piese desenate

Consolidare fundatie „Rotonda” – amfiteatru

Consolidare fundatii curente – interioare

Consolidare fundatii curente – exterioare

Centuri tirant la nivelul acoperisului

Bordare goluri mari

Detaliu bordare goluri mici (buiandrugi)

Cadre baton armat la usi

Samburi si centuri tirant la pereti amfiteatru

CAPITOLUL 6

DEVIZ GENERAL DE LUCRARI

PERSOANA JURIDICA ACHIZITOARE (INVESTITOR) ANEXA - DLO 6 Bis

OBIECTIVUL:3 -RK - CONSOLIDARE

OBIECTUL :1 -PAVILION VI F

LISTA CU CANTITATILE DE LUCRARI

DEVIZUL OFERTA Nr.

CATEGORIA DE LUCRARI:1-CONSOLIDARI [mii lei]

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

Nr. Capitole de lucrari Cantitate U/M Pret unitar Material Manopera Utilaj Transport Total

crt ----- ----- --------- ----- ------ a) material (col.2*4a) (col.2*4b) (col.2*4c) a) auto (col.5+6+7+8)

Simbol b) manopera b) C.F. (mii lei)

Denumire c) utilaj c) alte mijl.

Spor mat. (%) Spor man. (%) Spor uti. (%) d) transport total a+b+c

Total a+b+c+d

c:52672594 -------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ --------- Pagina 1

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

1 RPCA01B1 580.00000 M CUB 0.000 0.00 42223.92 0.00 0.00 42223.92

SAPATURA DE PAMINT IN SPATII LIMITATE SUB 1,0 72.800 0.00

0 M LATIME SI 1,50 M ADINCIME CU MALURI SPRIJ 0.000 0.00

INITE * 0.000 ------------

------------ 0.00


-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

2 RPCA04A1 544.00000 Mý 1.705 927.26 4602.33 0.00 0.00 5529.59

SPRIJINIRI ORIZONTALE ALE MALURILOR IN SPATII 8.460 0.00

SUB 1,00 M LATIME USOARE CU INTERSPATII > 20 0.000 0.00

CM * 0.000 ------------

------------ 0.00

10.165

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

3 RPCA06A1 473.00000 M CUB 0.848 401.29 5297.53 0.00 0.00 5698.82

UMPLUTURI DE PAMINT IN STRATURI ORIZONTALE DE 11.200 0.00

20-330 CM GROS UDATA SI BATUTA CU MAIUL DE M 0.000 0.00

INA * 0.000 ------------

------------ 0.00

12.048

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

4 RPCB03A1 16.50000 M CUB 816.743 13476.25 3790.61 0.00 0.00 17266.86

BETON SIMPLU B 50 TURNAT IN COFRAJE LA FUNDAT 229.734 0.00

II CONTINUE SAU IZOLATE SAU ZIDURI DE SUBSOL, 0.000 0.00

PARAPETE 0.000 ------------

------------ 0.00

1046.476

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

5 CZ0102A1 16.99500 M CUB 366.747 6232.87 200.85 72.52 0.00 6506.24

PREPARARE BETON B50 CU BALAST,GRANULATIA<31MM 11.818 0.00

CU CIMENT F25,IN INSTALATII CENTRALIZATE 4.267 0.00

$ 0.000 ------------


382.833

c:52672594 -------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ --------- Pagina 2

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

6 RPCB09A1 90.00000 M CUB 846.505 761843 25774.12 0.00 0.00 101959.55

BETON ARMAT B 250 IN ELEMENTE SOLICIT LA RADI 286.379 0.00

ERE AARMATE SAU FUND DE MASINI * 0.000 0.00

0.000 ------------

------------ 0.00

1132.884

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

7 CZ0106A1 92.70000 M CUB 80833 74700.70 2358.19 560.39 0.00 77619.28

PREPARARE BETON B 200,AGREG.GRELE,SORT.GRANUL 2439 0.00

.<16MM CIM.M30 ELEM.SECT.RED.PIL.FRANKI INST. 6.045 0.00

CENTRAL. $ 0.000 ------------

------------ 0.00

837.317

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

8 RPCB09B1 34.60000 M CUB 846.505 29289.07 13986.40 0.00 0.00 432747

BETON ARMAT MARCA B250 IN ELEMENTE PUTERNIC S 404.231 0.00

OLICITATE LA STRUCTURA DE REZISTENTA 0.000 0.00


------------ 0.00


-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

9 CZ0106A1 363800 M CUB 80833 28718.27 906.59 2144 0.00 29840.30

PREPARARE BETON B 200,AGREG.GRELE,SORT.GRANUL 2439 0.00

.<16MM CIM.M30 ELEM.SECT.RED.PIL.FRANKI INST. 6.045 0.00

CENTRAL. $ 0.000 ------------

------------ 0.00

837.317

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

10 RPCC02A1 901.00000 Mý 12.064 10869.93 36850.58 0.00 0.00 47720.51

COF.MIXTE DIN PANOURI REFOLOSIBILE DIN PLACAJ 40.900 0.00

DE 8 MM LA BET.IN ELEV.INCL.SPRIJ.IN ZID DRE 0.000 0.00

PTE < 3M * 0.000 ------------

------------ 0.00

52.964

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

11 RPCD01A1 3800.00000 KG 12.616 47940.19 4837.63 0.00 0.00 52777.82

ARMATURI DIN OTEL BETON PT.BETON ARMAT IN FUN 1.273 0.00

DATII SI RADIERE CU OB 38 * 0.000 0.00

0.000 ------------

------------ 0.00

13.889

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

12 RPCD02A1 1011.00000 KG 12.811 12951.76 1443.67 0.00 0.00 143943

ARMATURI DIN OTEL BETON MONTAT IN ELEM DE BET 1.428 0.00

.ARM.PL.STILP.GRIN.OB 38 CU DIST.DIN MORTAR C 0.000 0.00

IMENT * 0.000 ------------

------------ 0.00

14.239

c:52672594 -------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ --------- Pagina 3

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

13 RPCD02A3 6740.00000 KG 12.811 863406 5802.86 0.00 0.00 92147.92

ARMATURI DIN OTEL BETON MONTAT IN ELEM DE BET 0.861 0.00

.ARM.PL.STILP.GRIN.PC52 CU DIST.DIN MORTAR CI 0.000 0.00

MENT * 0.000 ------------


13.672

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

14 CC02F1 28800000 KG 3.370 9723.44 1627.39 0.00 0.00 11350.83

MONT ARMAT LA CONSTR H<35M DIN PLASE CU G=1-3 0.564 0.00

KG/MPIN PERETI DIAFRAGME CU DIST DIN PLASTIC 0.000 0.00


------------ 0.00


10175 0002 2000860 -PLASE SUDATE TIP 106 GQ 1

26(29,4 KG/BUC) OL 37-1N

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

15 CC02F1 3938.00000 KG 3.370 13272.41 2221.37 0.00 0.00 15493.78

MONT ARMAT LA CONSTR H<35M DIN PLASE CU G=1-3 0.564 0.00

KG/MPIN PERETI DIAFRAGME CU DIST DIN PLASTIC 0.000 0.00


------------ 0.00


10175 0002 2000860 -PLASE SUDATE TIP 106 GQ 1

26(29,4 KG/BUC) OL 37-1N

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

16 RPCF02A1 17.30000 M CUB 557.766 9649.34 2060.15 0.00 0.00 11709.49

ZIDARIE DIN PIATRA BRUTA DE CARIERA PT CONSTR 119.084 0.00

SAU BOLOVANI RIU IN FUNDATII CU MORTAR M-50Z 0.000 0.00

0.000 ------------

------------ 0.00

676.849

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

17 RPCF07B1 100000 M 43.401 651.01 510.79 0.00 0.00 1161.80

REPARAREA CRAPATURILOR IN ZIDURI DE PIATRA DI 34.053 0.00

N MOLLOANE CIOPLITE REGULAT CU MORTAR M50-Z 0.000 0.00

0.000 ------------

------------ 0.00

77.453

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------18 RPCG05B1 20.00000 M CUB 457.801 9156.03 6000.73 0.00 0.00 15156.76

ZID.DE CARAM.FORMAT VECHI 280X140X70 LA UMPL. 300.037 0.00

DE GOLURI CU GROS.=SAU> DE 14 CU MORTAR M25-Z 0.000 0.00

* 0.000 ------------

------------ 0.00

757.838

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

19 CZ0202A1 4.00000 M CUB 771.207 3084.83 126.86 104.32 0.00 3316.01

PREPARARE MORTAR VAR-CIM PT ZIDARII M25-Z CU 31.714 0.00

CIM F25 IN INST CENTRALIZATE CU VAR PASTA 26.081 0.00

$ 0.000 ------------


829.002

c:52672594 -------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ --------- Pagina 4

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

20 RPCG22A1 1242.00000 Mý 356.125 442306.95 61049.48 0.00 0.00 503356.43

CONSOLIDARE ZIDARIE PORTANTA DE CARAMIDA PRIN 49.154 0.00

CAMASUIRE CU PLASE STM D=4MM SI OCHIURI DE 1 0.000 0.00

0X10CM 0.000 ------------

------------ 0.00

40279

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

21 CZ0209A1 127.92600 M CUB 538.878 68936.51 5381.58 35778 0.00 77893.87

PREPARARE MORTAR PT TENCUIELI M100-T CU CIMEN 42.068 0.00

T M30IN INSTALATII CENTRALIZATE FARA ADAOS DE 27.952 0.00

VAR $ 0.000 ------------

------------ 0.00

608.898

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

22 RPCG20A1 57.50000 M 17.059 980.88 412.42 0.00 0.00 1393.30

REP.CRAPAT.LA ZIDURI DE CARAMIDA PRIN UMPLERE 7.172 0.00

A CU MORTAR DE CIMENT M 100-Z * 0.000 0.00


------------ 0.00


-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

23 CZ0204K1 0.69000 M CUB 39908 273.18 34.38 23.30 0.00 330.86

PREPARARE MORTAR PT.ZID.M100-Z CU CIMENT M30 49.819 0.00

SI CENUSA TERMOC.,CENTRALIZAT,CU ADAOS VAR HI 33.764 0.00

DRAT.VRAC$ 0.000 ------------

------------ 0.00

479.492

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

24 TSD16B1 40.00000 M CUB 288.348 11533.94 853.20 70.08 0.00 12457.22

STRAT DE REPART.DIN BALAST.SUB PRIZMA DE BALA 21.330 0.00

ST.COMPACT.CU PLACA VIBR.DE 0,7T CU MOT.ARD.I 1.752 0.00

NT.<10CP 0.000 ------------

------------ 0.00

311.430

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

25 RPCK02A1 400.00000 Mý 60.009 24003.46 17597.11 0.00 0.00 41600.57

REPARARE STRAT SUPORT PT.PARDOSELI EXEC.DIN B 43.993 0.00

ETON B50 (CU ADAOS DE 200 KG CIM./MC BETON ) 0.000 0.00


------------ 0.00

104.001

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

26 CZ0104A1 41.20000 M CUB 383.495 15800.01 657.94 198.13 0.00 16656.08

PREPARARE BETON B100 CU BALAST,GRANULATIA<31M 1969 0.00

M CU CIMENT F25,IN INSTALATII CENTRALIZATE 4.809 0.00

$ 0.000 ------------

------------ 0.00

404.274

c:52672594 -------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ --------- Pagina 5

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

27 RPCT04B1 24.30000 M CUB 0.000 0.00 1306.36 0.00 0.00 1306.36

DEMOLAREA ZIDURILOR DIN CARAMIDA PT.CREERI DE 53.760 0.00

GOLURI CU MORTAR CIMENT * 0.000 0.00

0.000 ------------

------------ 0.00

53.760

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

28 RPCT08B1 13.00000 M CUB 0.000 0.00 340.70 0.00 0.00 340.70

DEMOLAREA FUNDATIILOR SI ELEVATIILOR DIN PIAT 26.208 0.00

RA EXECUTATE USCAT CU VOLUME PESTE 3MC * 0.000 0.00

0.000 ------------

------------ 0.00

26.208

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

29 RPCT09A1 40.00000 M CUB 0.000 0.00 12219.89 0.00 0.00 12219.89

DEMOLAREA ELEMENTELOR DE BETON SIMPLU SI ARMA 30497 0.00

T CU MIJLOACE MANUALE CU DOZAJ SUB 150 KG CIM 0.000 0.00

.LA MC * 0.000 ------------

------------ 0.00

30497

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

30 RPCK02A1 400.00000 Mý 60.009 24003.46 17597.11 0.00 0.00 41600.57

REPARARE STRAT SUPORT PT.PARDOSELI EXEC.DIN B 43.993 0.00

ETON B50 (CU ADAOS DE 200 KG CIM./MC BETON ) 0.000 0.00104.001

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

31 CZ0104A1 41.20000 M CUB 383.495 15800.01 657.94 198.13 0.00 16656.08

PREPARARE BETON B100 CU BALAST,GRANULATIA<31M 1969 0.00

M CU CIMENT F25,IN INSTALATII CENTRALIZATE 4.809 0.00

$ 0.000 ------------

------------ 0.00

404.274

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

32 RPCB12A1 600000 Mý 0.000 0.00 2130.35 0.00 0.00 2130.35

INLATURAREA PRIN CIOPLIRE A PROEMINENT SAU A 32.775 0.00

STRATULUI DE BETON SUPERFICIAL PE O ADINCIM.D 0.000 0.00

E 5 CM * 0.000 ------------

------------ 0.00

32.775

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

33 CB44A1 30.00000 BUCATA 1.633 48.99 4594 0.00 0.00 504.93

SUST CU POPI EXTENS PE3100R PT MONT PLACI,PRE 1198 0.00

DALE TURN PLANSEE MONOL CU GR SAU GR MONOL PL 0.000 0.00

PREF 0.000 ------------

------------ 0.00

16.831

c:52672594 -------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ --------- Pagina 6

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

34 AUT1326 21600.0000 ORE 0.000 0.00 0.00 151.20 0.00 151.20

ORA PR POP METALIC EXTENS PE5100 INCL TEAVA O 0.000 0.00

51X3,5MM 3SCH 0.007 0.00

$ 0.000 ------------


0.007

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

35 MDTC5552010 30.00000 BUCATA 0.000 0.00 0.00 14.19 0.00 14.19

TRANSPORT UTILAJ 10 KM-90100079 POP METALIC 0.000 0.00

TIP PE-3100 0.473 0.00

$ 0.000 ------------

------------ 0.00

0.473

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

36 RPCD09A1 11551.0000 KG 13.069 1509610 57428.38 0.00 0.00 208393.48

CONFECTIONAT SI MONTAT ARMATURA LA ELEMENTE D 4.972 0.00

E BETON ARMAT CE SE CONSOLIDEAZA 0.000 0.00

0.000 ------------

------------ 0.00

18.041

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

37 RPCP25A1 16.00000 BUCATA 5754 892.06 1170.95 0.00 0.00 2063.01

CONF.MONT.DISPOZ.CAP ANCORARE TIRANT EXEC.DIN 73.185 0.00

PLC.METAL.40X40 CM 0L.BETON O 25 MM FIX.TIRA 0.000 0.00

NT METAL. 0.000 ------------

------------ 0.00

128.938

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

38 RPCP28A1 40.00000 BUCATA 788 231.53 139.71 0.00 0.00 371.24

MONT.TEAVA PROT.O 2 / PT.TIRANTI METAL.LA TRE 3.493 0.00

CEREAPRIN ZIDURILE NEPORTANTE 0.000 0.00

0.000 ------------

------------ 0.00

9.281

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

39 RPCP29B1 1600000 M 19.109 3152.97 135084 0.00 0.00 16658.81

CONFECTIONAT SI MONTAT TRIANT METALIC CU DIAM 81.854 0.00

ETRULDE 25 MM 0.000 0.00

0.000 ------------

------------ 0.00

100.962

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

40 TRB01A15 1894.00000 TONE 0.000 0.00 70700.47 0.00 0.00 70700.47

TRANSPORTUL MATERIALELOR CU ROABA PE PNEURI I 37.329 0.00

NC ASEZARE DESC ASEZARE GRUPA 1-3 DISTANTA 50 0.000 0.00

M $ 0.000 ------------

------------ 0.00


c:52672594 -------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ --------- Pagina 7

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

41 TRI1AA01C1 192.00000 TONE 0.000 0.00 2318.40 0.00 0.00 2318.40

INCARCAREA MATERIALELOR,GRUPA A-GRELE SI MARU 12.075 0.00

NTE,PRIN ARUNCARE RAMPA SAU TEREN-AUTO CATEG. 0.000 0.00


------------ 0.00

12.075


42 TRA01A10P 192.00000 TONE 0.000 0.00 0.03 0.00 1814.40 1814.43

TRANSPORTUL RUTIER AL PAMINTULUI SAU MOLOZULU 0.000 0.00

I CU AUTOBASCULANTA DIST.=10 KM 0.000 0.00

$ 9.450 ------------

------------ 1814.40

9.450

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

43 RPCB23A1 40.00000 Mý 0.022 0.88 8999 0.00 0.00 896.87

SPITUIREA SUPRAFETELOR DE BETON IN VEDEREA AD 22.400 0.00

ERARII UNUI BETON NOU 0.000 0.00

0.000 ------------


22.422

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

44 RPCG24D1 320.00000 M 71.426 22856.24 7704.62 0.00 0.00 30560.86

REP FISURI IN ZID PRIN INJECT CU MORTAR DE CI 24.077 0.00

MENT CU ARACET IN ZIDURI DE 2 CARAMIZI 0.000 0.00


------------ 0.00


-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

45 RPCJ75A1 1242.00000 Mý 0.440 546.24 7824.43 0.00 0.00 8370.67

SPALAREA MAN.A TENCUIELILOR SPEC.LA FATADE 6.300 0.00

0.000 0.00

0.000 ------------

------------ 0.00

6.740

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

46 RPCJ67A1 1242.00000 Mý 17.859 22181.23 48487.10 0.00 0.00 70668.33

REFACEREA ROSTURILOR LA ZIDARIE DE CARAMIDA A 39.040 0.00

PARENTA LA FATADE SI COSURI PE INVELITOARE * 0.000 0.00

0.000 ------------

------------ 0.00

56.899

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

47 RPCT49C1 10329.0000 BUCATA 16.202 167352.51 24290.92 26493.89 0.00 218137.32

FORAREA MECANICA A GAURILOR DE 5 CM IN ZIDARI 2.352 0.00

E DE CARAM SIELEM DE BETON ARMAT CU GROSIMEA 2.565 0.00

DE 30CM 0.000 ------------

------------ 0.00

21.119

c:52672594 -------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ --------- Pagina 8

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

48 RPCG24E1 90.00000 M 81.115 7300.37 2596.29 0.00 0.00 9896.66

REP FISURI IN ZID PRIN INJECT CU MORTAR DE CI 28.848 0.00

MENT CU ARACET IN ZIDURI DE 2 1/2 CARAMIZI 0.000 0.00


------------ 0.00


-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

49 TRB05A12 500.00000 TONE 0.000 0.00 24667.33 0.00 0.00 24667.33

TRANSPORTUL MATERIALELOR PRIN PURTAT DIRECT.M 49.335 0.00

ATERIALE COMODE SUB 25 KG DISTANTA 20M 0.000 0.00

$ 0.000 ------------


49.335

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- --------- ----- -------

50 TRB01A12 352.00000 TONE 0.000 0.00 9569.35 0.00 0.00 9569.35

TRANSPORTUL MATERIALELOR CU ROABA PE PNEURI I 27.186 0.00

NC ASEZARE DESC ASEZARE GRUPA 1-3 DISTANTA 20 0.000 0.00

M $ 0.000 ------------

------------ 0.00

27.186


51 TRA06A10 888.00000 TONE 0.000 0.00 0.00 0.00 55810.80 55810.80TRANSPORTUL RUTIER AL BETONULUI-MORTARULUI CU 0.000 0.00

AUTOBETONIERA DE 5,5MC DIST. =10KM 0.000 0.00

$ 62.850 ------------

------------ 55810.80

62.850

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =


Recapitulatie pe stadiu fizic

-------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- -----

Material Manopera Utilaj Total

A B C D

-------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- -----

1) Total A - Cheltuieli directe 1412741662 552616742 31677376 1997035780

-------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ----

din care, transporturi:

- Transp,manip,aprov A* 0.080 113019333 113019333

- Transp. auto 57625200* 1.000 57625200 57625200

C.A.S. B* 0.400 221046697

Somaj B* 0.050 27630837

Sanatate B* 0.070 38683172

Fond de risc B* 0.030 16578502

Invatamint B* 0.020 11052335

Carti de munca B* 0.0000 0

-------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ----

TOTAL CHELTUIELI DIRECTE 1583386195 867608285 31677376 2482671856

-------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ----

Cheltuieli indirecte 0.107 264404553

Profit (TotB+g)* 0.050 137353820

-------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ----

Total cheltuieli 2884430229

T.V.A. 0.190 548041744

-------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ----

T O T A L G E N E R A L 3432471972

Intocmit, Verificat,

Executant , Lucrare RK - CONSOLIDARE, Obiect PAVILION VI F

Deviz CONSOLIDARI-DEVIZ ESTIMATIV din 206.01

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

BD Cod Denumire resursa Cantitate U/M Tarif Valoare


Exe 0/Luc 3/Obi 1/Dev 0321 1 Extras de - preturi actualizate pag 1

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

Materiale in preturi actualizate

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

0020101 MATERIAL MARUNT 26047.7500 LEI 6480.000 168789420.00

2000030 OTEL BETON PROFIL NETED OB37 STAS 438 D= 6MM 68.2300 KG 21254.400 1450187.71

2000107 OTEL BETON PROFIL NETED OB30 STAS 438 D=10MM 1242.0000 KG 2694.000 3345948.00

2000195 OTEL BETON PROFIL NETED OB37 STAS 438 D=16MM 17037700 KG 12000.000 204429240.00

2000286 OTEL BETON PROFIL NETED OB37 STAS 438 D=25MM 701640 KG 2016.000 1421610.62

2000573 OTEL BETON PROFIL PERIODIC PC 52 S 438 D=16MM 6874.8000 KG 12000.000 82497600.00

2000860 PLASE SUDATE TIP 106 GQ 126(29,4 KG/BUC) OL 37-1N 6823.0000 KG 3050.000 20810150.00

2004220 PLASE SUDATE LAT: 2,4-3 M D SIRMA 3-4 MM OL37-N S 438/3 5961.6000 KG 3370.000 20090592.00

2100024 CIMENT PORTLAND P 40 SACI S 388 52652.8000 KG 3214.080 169230311.42

2100373 CIMENT DE FURNAL CU ADAOSURI F 25 VRAC S 1500 19494.7150 KG 324.000 6316287.66

2100397 CIMENT METALURGIC CU ADAOSURI M 30 VRAC S 1500 92253.5480 KG 508.000 46864802.38

2100402 CIMENT METALURGIC CU ADAOSURI M 30 SACI S 1500 13340090 KG 3214.080 42891926.52

2100440 CIMENT PORTLAND CU ADAOSURI PA 35 SACI S 1500 40490000 KG 1400.000 56693000.00

2100713 VAR PASTA PT CONSTRUCTII TIP 2 20.0790 M CUB 3680640.000 73903570.56

2100725 VAR HIDRATAT PULB.PT.CONST. TIP 1 VRAC S 9201 25300 KG 380.000 9701.40

2100830 IPSOS PT CONSTRUCTII TIP A SACI S 545/1 1098.8000 KG 1300.000 1428440.00

2200056 PIETRIS CIURUIT NESPALAT DE RIU 3- 7 MM 8.3200 M CUB 622080.000 51757060

2200068 PIETRIS CIURUIT NESPALAT DE RIU 7-15 MM 51.2461 M CUB 622080.000 31879173.88

2200109 PIETRIS CIURUIT NESPALAT DE RIU 15-30 MM 64.8593 M CUB 51803.000 3359906.31

2200288 PIETRIS CIURUIT SPALAT DE MAL 7-15 MM 49.0251 M CUB 230000.000 11275773.00

2200393 BALAST NESPALAT DE RIU 0-70 MM 50.0000 M CUB 230000.000 11500000.00

2200408 BALAST SORTAT NESPALAT DE RIU 0-30 MM 119.2307 M CUB 230000.000 27423061.00

2200472 MOLOANE CU FETE INDREPTATE 0.3450 M CUB 538440.000 185761.80

2200513 NISIP SORTAT NESPALAT DE RIU SI LACURI 0,0-3,0 MM 376.4164 M CUB 697248.000 262455582.06

2200525 NISIP SORTAT NESPALAT DE RIU SI LACURI 0,0-7,0 MM 12.6640 M CUB 269000.000 3406616.00

2200575 NISIP SORTAT SPALAT DE RIU SI LACURI 0,0-3,0 MM 238.7636 M CUB 269000.000 64227408.40

2200642 NISIP SORTAT SPALAT DE RIU SI LACURI 3,0-7,0 MM 89.4162 M CUB 269000.000 24052957.80

2201452 PIATRA BRUTA SORTATA R.METAMORF. <50 KG/BUC. 19.8950 M CUB 94200.000 1874109.00

2303535 CARAMIDA PLINA FORMAT VECHI RECUP. 280X140X70 6520.0000 BUCATA 65000 4270600.00

2611449 CENUSE TERMOCENTRALA USCATA DE LA ELECTROFILTRE 131.7900 KG 23.000 3031.17

2806616 DISTANTIER PT.POZIT.ARMAT.IN BET.ARM.DIN MORTAR CIMENT 2323000 BUCATA 650.000 15114400

2901167 MANELE D=7-11CM L=2-6M RASINOASE S.1040 0.6307 M CUB 700000.000 441490.00

2904030 SCIND RASIN LUNGA TIV CLS D GR=24MM L=6,00M S 942 0.4505 M CUB 665800.000 299942.90

2904339 DULAP RASINOS TIVIT CLASA A GR=38MM LUNG=3,50M S 942 0.8109 M CUB 665800.000 539897.22

2904406 DULAP RASINOS TIVIT CLASA A GR=48MM LUNG=3,50M S 942 0.0105 M CUB 4665600.000 48988.80

2917673 DULAP FAG LUNG TIVIT CLS C GR=50MM LUNG=2,00M S 8689 0.9792 M CUB 665800.000 651951.36

2918782 RIGLE FAG NEABURITE CL.A G 80/80-90/90MM L=1,80-2,50M 0.2176 M CUB 665800.000 144878.08

2928335 PANOU DE COFRAJ TIP P FAG G 8MM PT PERETI 36.0400 Mý 78786.000 2839447.44

3305126 TEAVA INST.NEAGRA FILET UI - 50(2 ) OL 32 1 S 7656 12.0000 M 11444.000 137328.00

3421736 OTEL PATRAT LAM.CALD S 334 OL37-1N LT= 45 31.3600 KG 2350.000 73696.00

3615911 TABLA GROASA 10X 1000 OL37-1N S 437 276.3200 KG 1884.000 520586.88

3803128 SIRMA MOALE OBISNUITA D= 1,12 OL32 S 889 6.8230 KG 14200.000 96886.60

3803142 SIRMA MOALE OBISNUITA D= 1,25 OL32 S 889 231.0200 KG 37584.000 86826568

5838579 SURUB CU CAP PATRAT PT. LEMN L 10 X 140 F1 S 1455 270.3000 BUCATA 932.000 251919.60

5841021 PIULITE PATRATE M 10 GR. 6 S 926 4.5050 BUCATA 460.000 2072.30

5883043 SAIBA PLATA PENTRU LEMN A M 11 OL34 S 7565 4.5050 KG 10406.000 46879.03

5886942 CUIE CU CAP CONIC TIP A1 3 X 70 OL34 S 2111 19.6520 KG 37584.000 738600.76

5901015 ELECTROD SUD.OL.NEALIAT S 1125/2 SUPERTIT FIN 2,5 169.8000 KG 4914.000 834397.20

5901235 ELECTROD SUD.OTEL S 1125/2 E51.2R 2X350 INV. 496.8000 KG 8300.000 4123440.00

Exe 0/Luc 3/Obi 1/Dev 0321 1 Extras de - preturi actualizate pag 2

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

5904512 OXIGEN TEHNIC GAZOS IMBUTELIAT STAS 2031 CL A 689.0600 M CUB 5700.000 3927642.00

6109913 ARACET DP 25 MICH NI 1345-64 108.8000 KG 33177.600 3609722.88

6201084 ULEI EMULSIONABIL PT.DECOFRARE BETOANE S11382 108.1200 KG 24000.000 2594880.00

6202741 ENERGIE ELECTRICA LA CONTOR PT.LUCRARI DE CONSTR-MONTAJ 6562.4000 KWH 1400.000 9187360.00

6202806 APA INDUSTRIALA PT.LUCR.DRUMURI-TERASAMENTE IN CISTERNE 51.3000 M CUB 8484.000 435229.20

6202818 APA INDUSTRIALA PENTRU MORTARE SI BETOANE DELA RETEA 580.7003 M CUB 21990.528 12769906.20

6311528 SCOABE OTEL PT.CONSTR.DIN LEMN.LAT,65-90MM,L.200-300MM 28.1180 KG 63504.000 17856047

6704086 TUBURI PVC PLASTIFIAT TIP MUNTENIA DIAM.INTER.5 MM 61.5000 M 518.000 31857.00

6719093 DISTANTIER DIN M.PLASTI.PT POZ.ARM.IN BETON PT GRINZI 5512.2000 BUCATA 312.000 1719806.40

7300095 ACID AZOTIC NHO3 49.6800 KG 102.850 5109.58

7308164 CARBURA CALCIU TEHNICA (CARBID) STAS 102-63 563.9000 KG 607000 3425692.50

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

60 materiale | Din 'Diferente' 0 | Tarife noi/449

2516.892 tone | Valoare '449' 408,619 | 3457.35 net

Fraht C.F. 10863.0 lei | Valoare actuala 1,412,741,788 | 3457.35 brt

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

B-mat.benef. 0; D-mat.demontat-remontat 0; E-mat.exec. 1412741788

Manopera in preturi actualizate

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

0010211 BETONIST 11 396.6869 ORE 34500.000 13685698.05

0010212 BETONIST 12 398.3481 ORE 34500.000 13743009.45

0010221 BETONIST 21 61.7494 ORE 34500.000 2130354.30

0010222 BETONIST 22 160.9408 ORE 34500.000 5552457.60

0010231 BETONIST 31 42.4873 ORE 14000.000 594822.20

0010242 BETONIST 42 14.4164 ORE 14000.000 201829.60

0010252 BETONIST 52 37.4994 ORE 14000.000 524991.60

0010711 DULGHER CONSTRUCTII 11 398.6356 ORE 34500.000 13752928.20

0010712 DULGHER CONSTRUCTII 12 2.7000 ORE 34500.000 93150.00

0010721 DULGHER CONSTRUCTII 21 398.6356 ORE 34500.000 13752928.20

0010722 DULGHER CONSTRUCTII 22 114.4110 ORE 34500.000 3947179.50

0010732 DULGHER CONSTRUCTII 32 144.1510 ORE 34500.000 4973209.50

0010742 DULGHER CONSTRUCTII 42 144.1510 ORE 34500.000 4973209.50

0011111 FIERAR BETON 11 1444.7681 ORE 14000.000 20226753.40

0011112 FIERAR BETON 12 230.1840 ORE 14000.000 3222576.00

0011121 FIERAR BETON 21 3534.4879 ORE 14000.000 49482830.60

0011131 FIERAR BETON 31 1347.5397 ORE 14000.000 188655580

0011132 FIERAR BETON 32 298.4140 ORE 14000.000 4177796.00

0011141 FIERAR BETON 41 604626 ORE 14000.000 8476476.40

0011512 INSTALATOR ELECTRICIAN 12 4.6000 ORE 14000.000 64400.00

0011522 INSTALATOR ELECTRICIAN 22 4.6000 ORE 14000.000 64400.00

0012611 MOZAICAR 11 503.9920 ORE 34500.000 17387724.00

0012621 MOZAICAR 21 503.9920 ORE 34500.000 17387724.00

0012811 PAVATOR 11 32.4000 ORE 14000.000 453600.00

0012821 PAVATOR 21 10.8000 ORE 14000.000 151200.00

0012911 PIETRAR 11 42.3848 ORE 14000.000 593387.20

0012921 PIETRAR 21 60.3847 ORE 14000.000 8453880

0012941 PIETRAR 41 17.9999 ORE 14000.000 251998.60

0013311 ZUGRAV VOPSITOR 11 4300 ORE 34500.000 1873300

0013321 ZUGRAV VOPSITOR 21 16.2900 ORE 34500.000 5620000

0013411 ZIDAR 11 974.5004 ORE 14000.000 136430060

0013412 ZIDAR 12 1084.4070 ORE 34500.000 37412041.50

0013421 ZIDAR 21 2009.0465 ORE 14000.000 28126651.00

0013422 ZIDAR 22 69.0638 ORE 34500.000 2382701.10

0013431 ZIDAR 31 47.3998 ORE 34500.000 1635293.10

0013432 ZIDAR 32 90.8194 ORE 34500.000 3133269.30

0013441 ZIDAR 41 1129.3459 ORE 14000.000 15810842.60

Exe 0/Luc 3/Obi 1/Dev 0321 1 Extras de - preturi actualizate pag 3

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

0013442 ZIDAR 42 993.5876 ORE 14000.000 13910226.40

0019621 SAPATOR 21 3394.3895 ORE 14000.000 47521453.00

0019919 MUNCITOR DESERV.CTII MONTJ. 1b 558.8876 ORE 14000.000 7824426.40

0019921 MUNCITOR DESERV.CTII MONTJ. 21 3384.4633 ORE 34500.000 116763983.85

0019922 MUNCITOR DESERV.CTII MONTJ. 22 631.7616 ORE 34500.000 217957720

0019931 MUNCITOR DESERV.CTII MONTJ. 31 286.6503 ORE 34500.000 98894335

0019939 MUNCITOR DESERV.CTII MONTJ. 3B 157.3114 ORE 14000.000 2202359.60

0029932 MUNCITOR DESERV.CTII MASINI 32 0.0019 ORE 14000.000 26.60

0222642 STRUNGAR-B 42 222.6300 ORE 14000.000 3116820.00

0222712 SUDOR ELECTRIC-B 12 61.0500 ORE 14000.000 854700.00

0222742 SUDOR ELECTRIC-B 42 282.0300 ORE 14000.000 3948420.00

0319711 MUNCITOR INC/DESC.MAT. 11 67.2000 ORE 34500.000 2318400.00

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

49 meserii | Din 'Diferente' 0 | Tarife noi/449

26423 ore | Valoare '449' 376,306 | 1468.52 net

Tarif mediu 20914 lei/ora | Valoare actuala 552,616,746 | 1468.52 brt

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

Utilaje in preturi actualizate

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

0001326 ORA PR POP METALIC EXTENS PE5100 INCL TEAVA O51X3,5MM 3SCH 21600.0000 ORE 7.000 151200.00

0002504 ELECTROCOMPRES.MOBIL DE JOASA PRES. 4,0-5,9 MC/MIN 58741 ORE 16933.000 946116.13

0002508 MOTOCOMPR CU 2 CIOCANE DE ABATAJ 4,0-5,9 MC/MIN 929.6100 ORE 28500.000 264938800

0003553 BULDOZAR PE SENILE 65-80CP 3.1883 ORE 34288.000 109320.43

0003709 CENTRALA DE BETON SEMIAUTOMATIZATA 8-20MC/N 27.3610 ORE 120400.000 3294264.40

0003710 CENTRALA DE BETON SEMIAUTOMATIZATA 21-40MC/ORA 9.7925 ORE 61100.000 598321.75

0004019 PLACA VIBRATOARE CU MOTOR ARDERE INTERNA SUB 10CP 650-700KGF 2.0000 ORE 35040.000 70080.00

0006705 MACARA TURN MT-100-5TF-BRAT INCLINABIL 0.1921 ORE

0006751 AUTOMACARA 5TF,HMA=6,5M,DESCHIDERE MAX=5,5M 17.6403 ORE

0007201 TRANSPORTOR CU BANDA,MOBIL,15M 0.0110 ORE

0007401 LOPATA MECANICA UNIVERSALA ACTIONATA ELECTRIC 1,85-4,5KW 1.4053 ORE

0007906 COMBUSTIBIL CONVENTIONAL INGLOBAT IN MATERIALE -TO/DEVIZ 204.0267 TDEV

0008453 TRANSP 10KM POP METALIC TIP PE-3100 30.0000 ORE 473.000 14190.00

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

13 utilaje | Din 'Diferente' 0 | Tarife noi/449

| Valoare '449' 69,660 | 454.73 net

| Valoare actuala 31,677,378 | 454.73 brt

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ------------

LISTA TRANSPORTURILOR

DEVIZUL 0321-CONSOLIDARI ST.FIZIC 1 -DEVIZ ESTIMATIV 206.01

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- -------

Nr. Felul transportului U/M Cantitate Tone Km Ore de Lei/UM Valoare

crt aferenta UM transportate parcursi functionare Lei/to*km (mii lei)

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- Pag. 1

0 1 1.1 1.2 2 3 4 5 6

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- -------

Transp.auto din art.de lucrari

TRA01A10P TONE 192.000 192.000 9450.00 1814.400

TRANSPORTUL RUTIER AL PAMINTULUI SAU MOLOZULUI CU

AUTOBASCULANTA DIST.=10 KM $

TRA06A10 TONE 888.000 888.000 62850.00 55810.800

TRANSPORTUL RUTIER AL BETONULUI-MORTARULUI CU AUTO

BETONIERA DE 5,5MC DIST. =10KM $

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- -------

TOTAL 5762200

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- -------

BIBLIOGRAFIE

 1. Catalog de documente din Arhivele statului Iasi, Moldova 1398 – 1595”, vol. I, Bucuresti, 1989, Directia Generala a Arhivelor Statului din R.S.R. p. 442.
 2. *** - „Iasi – oras al marilor destine”
 3. *** - „Monumente istorice – manualul administratiei publice locale”. Ministerul Culturii, Centrul de Cercetare pentru Patrimoniul Cultural National, Bucuresti, 2000
 4. *** - „Monumentul – Traditie si viitor” – lucrarile simpozionului national, Iasi, 8 ÷ 11 septembrie 1999

*** - C 193-79 “Instructiuni tehnice pentru executarea zidariilor de piatra bruta – in Bul. Constructiilor 9/1979

*** - STAS 2917-79 – Lucrari de zidarie din piatra naturala. Prescriptii de alcatuire

*** - STAS 2917-79 – Zidarie din piatra naturala. Prescriptii de alcatuire

*** - STAS 5089-71 – Produse din piatra naturala pentru constructii

*** - STAS 5090-80 – Pietre naturale pentru constructii. Clasificare

*** - STAS 9110-87 – Pietre naturale prelucrate pentru constructii. Reguli si metode pentru verificarea calitatii

 1. Arsenie G., Voiculescu M. – „Solutii de consolidare a constructiilor avariate de cutremure”, ed. Tehnica, Bucuresti, 1997
 2. Badarau D., Caprosu I. - „Iasii vechilor zidiri“, ed. 1974
 3. Bob C. – „Verificarea calitatii, sigurantei si durabilitatii constructiilor” ed. Facla, Timisoara, 1989
 4. Bogdan N.A. - „Orasul iasi - monografie istorica si sociala ilustrata”, 1913-1915
 5. Cihodaru C., Cristian V., Dinu M., s.a. – „Istoria orasului Iasi”, ed. Junimea, Iasi, 1980, p. 67, 68, 551:593
 6. colectia Monitorului Oficial al Romaniei – nr. 530 din 27.10.2000 p. 1÷12, Legea 182 / 2000 privitor la protejarea patrimoniului cultural national mobil
 7. colectia Monitorului Oficial al Romaniei – nr. 589 din 03.12.1999, p. 1÷15
 8. Giusca N. – „Ingineria proceselor de constructie”, ed. Gh. Asachi, Iasi, 1997, p. 17:54
 9. I.P.C.T. – „Manual privind investigarea de urgenta post-seism si stabilirea solutiilor cadru de interventie imediata pentru punerea in siguranta provizorie a constructiilor avariate”, indicativ ME-003-99
 10. Piroźyński T., Boisteanu P. – „Parcurgeri centenare de psihiatrie”, ed. PsihOmnia, Iasi, 1997, p. 33, 43, 50
 11. Sandu I.C.A. - „Teoria generala a restaurarii”, ed. Corson, Iasi, 2000
 12. Sandu Ion – Note de curs, 2001
 13. Stoicescu N. - „Repertoriu bibliografic al localitatilor si monumentelor medievale din moldova”, ed. 1974,
 14. Suman R., si colab. – „Tehnologii moderne in constructii”, vol. I si II, ed. Tehnica, Bucuresti, 1989
 15. Tologea S. – „Probleme privind patologia si terapeutica constructiilor”, ed. Tehnica, Bucuresti, 1976
 16. Vasiliu L., Holban I., Rusu O., Rusu C.L. – „Prin Iasii de odinioara – 100 carti postale ilustrate si comentate”, Casa de presa-editura „Cronica”, Iasi, 1995, p. 30Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate