Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Experimentul Constitutional Rusia


Experimentul Constitutional Rusia


Experimentul Constitutional Rusia

Revolutia din 1905- Inceputul Revolutiei ruse poate fi perceputa diferit de nenumarati isorici, Pipes considera ca inceputul Revolutiei ruse poate fi identificat prin revolutia decembristilor din 1825, dar totodata mai poate fi si din momentul sfidarii autoritatilor de catre studenti, sau in 1879-1881, "cand organizatia Vointa Poporului si-a lansat campania de teroare politica." Pentru ca exista nenumarate idei, aceasta a fost plasata si in 1899, cand s-au inregistrat nemultumiri si agitatie provocate de universitatile ruse, agitatie ce a tinut pana in 1905-1906.

Cum a inceput agitatia de la 1899: In fiecare an de 8 februarie studentii sarbatoreau aniversarea fondarii universitatii, politia nu era de acord cu aceasta aniversare.fiind una "neautorizata", la inceputul anului politia prin intermediul Rectorului, a anuntat ca festivitatea universitatii nu are voie sa mai aiba loc, si ca cei care vor serba vor putea ajunge la inchisoare, stundetii au protestat(cantand Marseieza si marsand spre centru), ei aruncau in politie cu bulgari de zapada, iar politia "a ripostat cu lovituri de bici". Studentilor li s-au alaturat si celelalte universitati din Rusia, considerand ca actiunea politiei dovedea doar o lipsa de respect, decizia guvernantilor a fost in iulie, ca acei studenti care vor mai efectua actiuni impotriva politiei, vor fi recrutati in armata inainte de terminarea studiilor, lucru care s-a intamplat, in 1900, 183 de studenti sunt incorporati.Universitatile se opun deciziilor regimului tarist.In 1902, ministrul de interne este asasinat de socialisti-revolutionari, si dupa el vine la putere VIACESLAV PLEHVE, un adept al totalitarismului, un ministru ce va transforma teritoriul intr-unul politienesc. Totul va fi controlat de politie, orice sindicat. Pipes considera ca guvernul ar fi facut fata acestor nemultumiri din partea populatiei, insa marea greseala a fost angajarea in razboi cu Japonia.

Planul lui Witte, de a realiza transsiberianul, calea ferata cu o lungime de 9441km, cea mai lunga cale ferata, este unul de admirat, realizat in 20 de ani.

*8februarie 1904, Japonia ataca fara vreo declaratie de razboi, astfel se declanseaza baza de la Port Arthur, japonezii neutralizeaza flota ruseasca din Pacififc, iar in dec 1904, japonezii au facut 25000 de prizonieri, si au capturat restul de flota rusa a Pacificului.

-socialii revolutionari reusesc sa l omoare pe Plehve la 6 luni dupa inceperea razboiului, Rusia pierde in fata Japoniei, Nicolae al II-lea hotarand sa alega in locul lui Plehve o persoana liberala, P. D. Sviatopolk-Mirski, fata de predecesorul sau el nu dorea ca Rusia sa mai fie caracterizata de controlul politienesc, ci ca supusii sa aiba incredere in tara.

Pe data de 9 ianuarie 1905, are loc Duminica Sangeroasa, Pipes ne vorbeste de Ghorghi Gapon, ca fiind cea mai insemnata personalitate a sindicatelor controlate de politie, de fapt prin sindicatele formate el dorea sa insufle credinta ortodoxa, in dec 1904, cand un nr mare de muncitori au fost concediati, membrii ai org. Lui Gapon, foarte multi muncitori au intrat ca semn de protest in greva, preotul Gapon, realizeaza o petitie adresata tarului, prin care cerea ca Adunarea Constituanta sa fie convocata, "si sa accepte totodata alte cereri ale Uniunii." Procesiunea prin care se arata aceasta petitie tarului, a avut loc pe 9 ianuarie, insa demonstrantii au fost blocati in fata Palatului de Iarna de trupe cu arme( au murit 200 de oameni si 800 au fost raniti). Prin aceasta intamplare, multi muncitori din tara au intrat in greva, in acelasi timp rusii pierd razboiul cu Japonia, iar Witte este cel care obtine o pace onorabila. Witte este cel care propune o revolutionare a sistemului, insa Tarul este destul de retinut, desi se vede in fata unei crize este chinuit de indoieli, el ar fi vrut sa transforme regimul intr-unul militar, intr-o dictatura militara, lucru care nu s-a putut face, majoritatea doreau o libertate politica, pe data de 17 octombrie, Witte ii prezinta tarului, proiectul unui manifest politic, prin care se cereau garantarea drepturilor civile, si crearea unui parlamnet, cu putere legislativa(Duma), ales prin vot universal, Nicolae va semna in acea seara documentul: Manifestul din Octombrie, document prin care autocratia se sfarseste. Semnarea manifestului a fost doar o solutie de a scapa de nemultumirea oamenilor, insa Nicolae ramane tot un autocrat convins, perioada de dupa, descrisa prin dezordine a facut ca Nicolae sa-si dea seama ca a fost inselat de consilieri si ca semnarea manifestului nu a reprezentat cea mai buna solutie. In 1906, Witte demisioneaza deoarece considera ca a pierdut incredera tarului.

STOLIPIN

Tarul pastra constitutia atata timp cat autocratia ramanea, Duma era vazuta ca un "factor care complica responsabilitatile administrative ale birocratiei." In 1905, cenzura este abolita si pentru prima data oamenii pot publica "fara ingradiri", in 1906, textul constitutiei este public, si din acesta se poate observa o orientare conservatoare, Rusia avea un parlament bicameral(Camera Superioara -Consiliul de Stat, si Camera Inferioara, Duma de Stat, care era alcatuita din reprezentanti alesi pe baza unui sistem electoral complicat), Duma avea imunitate parlamentara, Coroana facea tot posibilul sa evite Duma.

Pentru ca tarul sa domneasca in continuare, el avea nevoie de o persoana care sa realizeze un echilibru intre Camere si Coroana, Stolipin, descendent al unei familii de servitori imperiali,, el manifesta o admiratie pentru Coroana desi era capabil sa inteleaga ca nu prea mai exita posibilitatea unui vechiului regim patrimonial, ca un domeniu al Tarului. Atata timp cat a exista aceasta neliniste in teritoriu, Stolipin era sprijinit de monarhie, insa odata cu stabilirea echilibrului, nu a mai reprezentat o personalitate importanta, iar cariera lui ca om politic se va sfarsi. Accede destul de repede in functia de prim-ministru si poate din aceasta cauza, birocratii incepeau sa-l priveasca ca pe un outsider. Stolipin a realizat foarte multe reforme, mai ales in domeniul agricol insa acestea nu prea au avut un rezultat remarcabil.

Incepand cu 1907, apare cea de a doua Duma, este una bazata pe radicalism, a fost dizolvata pe data de 2 iunie 1970, iar in noiembrie apare cea de-a treia Duma, singura care si-a dus mandatul de 5 ani pana la capat, dominata de octombristi. Stolipin, prin reformele agrare deranja aristocratia funciara conservatoare, din momentul in care a inregistrat succese Coroana ii "raspundea" cu ostilitati. Stolipin nu a reusit sa le dea drepturi oficiale evreilor, el a fost omorat in timpul unui spectacol de opera la Kiev, de catre un tanar bogat care lucra si pentru politie.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate