Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» COMMODUS (Lucius Aelius Aurelius Commodus, 180-192)


COMMODUS (Lucius Aelius Aurelius Commodus, 180-192)


COMMODUS (Lucius Aelius Aurelius Commodus, 180-192)

Tanarul imparat, ridicat de tatal sau la rangul de caesar (166), iar apoi la cel de august si coregent (177), a incheiat pacea cu marcomanii, quazii si burii. Dupa urcarea pe tron (180), intelegerea dintre palat si senat, consolidata de M. Aurelius, s-a destramat in urma despotismului practicat de noul imparat. Commodus indeparteaza acest for de la conducere, reducandu-i prerogativele si organizand masacre printre senatori. Sprijinindu-se pe garda pretoriana si armata, Commodus instituie un regim absolutist dupa modelul monarhiilor orientale (isi revendica incarnarea lui Hercules, participa la cursele de cai si la luptele de gladiatori din amfiteatre). Politia secreta de frumentari, infiintata sub Hadrian, vor fi cei mai fideli informatori ai tronului. Puterea propriu-zisa in stat era exercitata succesiv de favoritii sai, Tigidius Perennius, M.Aurelius Cleander si Q.Aemilius Laetus, prefecti ai pretoriului.

In unele partii ale Imperiului (Gallia, Germania, Africa, Pannonia) izvoarele antice semnaleaza unele tulburari. Acestea sunt rezultatul pozitiei ostile a provinciilor fata de imparat. Sub protectia lui Commodus, cultele orientale (Mitras, Serapis, Isis) cunosc o larga raspandire.Violentele, persecutiile si crimele impotriva aristocratiei senatoriale comise de Commodus ridica impotriva sa deopotriva senatul, poporul si curtea impriala. In ultima noapte a anului 192, o conspiratie initiata de Q. Aemilius Laetus, prefectul pretoriului, Narcissus si de Marcia (concubina imparatului) il inlatura din viata. Cu el se stinge dinastia Antoninilor (96-192).

Domnia lui Commodus aminteste in multe privinte de ultimii ani ai regimului neronian, iar dupa asasinarea imparatului, a aparut o situatie similara celei cunoscute din anul 68. Dupa revolta impotriva noului imparat P. Helvius Pertinax, stralucit comandant militar si bun administrator, pe care l-au asasinat dupa o domnie de doar 87 de zile, im martie 193 pretorienii au scos tronul la mezat,licitatia fiind castigata de senatorul Didius Severus Iulianus, care a oferit cate 6250 de denari fiecarui pretorian.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate