Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Calatori romani acasa si in lume


Calatori romani acasa si in lume


Calatori romani acasa si in lume.

Aparitia statului roman modern a contribuit la deschiderea Romaniei spre lume, la interesul pentru calatorie si aventura.

Deplasarile interioare au fost deschise de Grigore Alexandrescu si Ion Ghica, ce au vizitat manastirile Olteniei. Alexandru Pantelomon drumetea prin tara din dorinta de a cunoaste oameni si locuri, prilej cu care va scrie "Impresiuni de calatorie in Romania"(1858).

De asemenea, se vor remarca si pictori ai vremii precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu ce vor calatorii prin tara, prilej pentru a restaura sau picta biserici.

In secolul XVIII, Dimitrie Cantemir realizeaza Planul Constatinopolului (in sensul de planul urbanistic al orasului) si harta Moldovei.

Ion Xantus pleaca in America si va descoperi izvoarele fluviului Arkansas. Ilarie Mitrea este primul roman in Mexic si Australia (1865-1866).   Dimitrie Ghica-Comanesti si fiul sai nicolae vor ajunge in Somalia.

De asemenea, se cuvin amintiti exploratorii: Nicolae Milescu Spatarul, Gregoriu Stefanescu, Emil Racovita.

N. Milescu (1636-1708) va conduce ambasada rusa in China, scopul sau fiind stabilirea unor relatii diplomatice si comerciale, de asemenea, si gasirea unui drum eficient pentru comert intre cele 2 state.

Gregoriu Stefanescu (1838-1911) strabate America de Nord, Siberia, Caucazul si Muntii Urali.

Emil Racovita va participa la cea mai importanta expeditie antarctica de la sfarsitul secolului XIX (1897-1899). Aceasta aventura s-a finalizat printr-un sir de conferinte tinute in tara si strainatate.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate