Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
ROMANIA - STAT NATIONAL LEGIONAR


ROMANIA - STAT NATIONAL LEGIONAR


ROMANIA - STAT NATIONAL LEGIONAR

  1. Instaurarea regimului antonesciano-legionar
  2. Statul national-legionar. Principalele directii in politica interna
  3. Contradictiile dintre Ion Antonescu si legionari. Rebeliunea legionara din 21-23 ianuarie 1941


  1. Instaurarea regimului antonesciano-legionar

Noul context international creat prin politica revansarda de Germania si Rusia Sovietica izola Romania, ii aducea atingeri ale suveranitatii nationale prin pierderile teritoriale din anul 1940. Romania ocupa o pozitie strategica deosebita, dispunea de un potential economic si militar apreciabil. In perspectiva extinderii razboiului in Europa de est si de sud-est, Romania intrase in planurile politico-militare ale Reichului. Pe plan intern se manifesta puternic miscarea legionara, in contextul in care liderii partidelor politice se aflau in expectativa. La 1 septembrie 1940, liderul Partidului National Taranesc, Iuliu Maniu, are o intrevedere la Ploiesti cu generalul Ion Antonescu, unde pun problema inlaturarii lui Carol al II-lea. Solutia era un comitet de coalitie. Discutiile privind acest aspect au continuat cu Constantin I.C. Bratianu si Horia Sima. Carol al II-lea, intr-o astfel de conjunctura, insarcineaza la 4 septembrie 1940 pe Ion Antonescu cu formarea unui nou guvern. La 5 septembrie semna decretele prin care suspenda Constitutia din 1938, dizolva Parlamentul si investea cu puteri depline ca sef al statului pe generalul Ion Antonescu.

In noaptea de 5 spre 6 septembrie 1940 Antonescu i-a cerut lui Carol sa abdice in favoarea fiului sau Mihai, care la 6 septembrie a depus juramantul in fata lui Ion Antonescu, patriarhului Nicodim si a presedintelui Inaltei Curti de Casatie, Gheorghe Lupu. Lui Mihai I i s-a impus sa-si petreaca timpul la Sinaia. Carol al II-lea paraseste Romania cu ajutorul unor comandanti militari si a minstrului german la Bucuresti, Fabricius. Decretul de investire a generalului Antonescu atribuia lui Mihai prerogative simbolice: numea primul-ministru, comanda ostirea, conferea distinctii, bate moneda, acorda gratiere si amnistie, numea ambasadorii. Incercarea lui Ion Antonescu de a colabora cu liderii partidelor istorice pentru formarea unui guvern de uniune nationala a esuat.

  1. Statul national-legionar. Principalele directii in politica interna

Statul national-legionar este o consecinta a influentelor externe generate de Germania si a politicii promovate pe plan intern de miscarea legionara. In acest sens s-a format un condominium de putere intre Antonescu si legionari. La 14 septembrie 1940 Ion Antonescu formeaza un nou guvern in care intrau asociati la conducere si legionarii. Legionarii detineau in guvern:

vicepresedentia consiliului de ministrii;

portofoliul externelor, lucrarilor publice, muncii, educatiei nationale si cultelor.

Romania devenea stat national-legionar, noul regim caracterizandu-se prin :

guvernare prin decrete lege;

anularea drepturilor si libertatilor democratice;

promovarea antisemitismului si nationalismului extremist;

crearea de detasamente speciale ale politiei legionare;

numirea comisarilor de romanizare pe langa marile intreprinderi.La 10 octombrie 1940 patrund primele trupe germane in Romania, in urma solicitarii lui Antonescu catre Hitler de a trimite o misiune militara germana. Germania cerea intensificarea exportului de produse agricole si forestiere din Romania pentru necesitatile sale de razboi. La 4 decembrie 1940 s-a semnat un acord economic romano-german pe 10 ani. Intre 1940-1944 schimburile comerciale neechivalente cu Romania au provocat statului roman pagube de peste 446 milioane de dolari, numarul firmelor germane care au functionat in aceasta perioada fiind de 325.

La 23 noiembrie 1940, dupa vizitele facute in Italia si Germania, Ion Antonescu semneaza aderarea Romaniei la Pactul Tripartit (Germania, Japonia, Italia) prin care Romania intra in Axa. Ion Antonescu a luptat pentru controlul exclusiv al puterii politice anchetand pe fostii demnitari ai regelui Carol al II-lea si impunandu-le domiciliul fortat. Intitulandu-se conducator al statului, Ion Antonescu conducea ca un dictator, avand puteri depline, nefiind raspunzator in fata nimanui.

  1. Contradictiile dintre Ion Antonescu si legionari. Rebeliunea legionara din 21-23 ianuarie 1941

Garda de Fier identifica guvernarea national-legionara cu politica de partid, fapt pentru care Ion Antonescu isi da seama de incapacitatea legionarilor de a guverna, de instabilitatea pe care o creaza in tara. Contradictiile dintre generalul Ion Antonescu si legionari s-au accentuat, in urma asasinatelor din noaptea de 26 spre 27 noiembrie si 27-28 noiembrie cunoscute sub numele de asasinatele de la Jilava. Cu acest prilej au fost impuscati 65 de detinuti, majoritatea din guvernul Gheorghe Argesanu, din timpul lui Carol al II-lea: economistul Virgil Madgearu, istoricul Nicolae Iorga, Victor Iamandi. Generalul era adept al ordinii publice, urmarea garantarea granitelor, refacerea integritatii teritoriale, anularea dictatului de la Viena. Legionarii reprosau ca mentine la conducerea statului oameni din forte politice compromise. Primele masuri impotriva miscarii legionare au fost luate in decembrie 1940 cand Ion Antonescu a desfiintat politia legionara si a instituit pedeapsa cu moartea pentru instigare la rebeliune. In ianuarie 1941 Ion Antonescu viziteaza pe Hitler la Berlin unde primeste acordul de a restabili ordinea in tara. Hitler era constient de lipsa de popularitate a Garzii de Fier si de importanta romanilor pentru desfasurarea razboiului in rasarit, de necesitatea unui regim stabil in Romania pentru sprijinirea politicii sale revansarde. In ianuarie 1941 Antonescu desfiinteaza comisiile de romanizare, destituie pe generalul Constantin Petrovicescu, ministrul de interne legionar, si pe Alexandru Ghica, directorul politiei capitalei. In acest context a avut loc rebeliunea legionara din 21-23 ianuarie 1941. Legionarii s-au inarmat, au trecut la organizarea de detasamente paramilitare si s-au baricadat in sedii. Incearca inlaturarea lui Antonescu si preluarea puterii. Devasteaza circa 3400 de imobile si institutii, cad victime peste 1000 de persoane. Intervine armata, fidela generalului Ion Antonescu si pune capat rebeliunii, dupa ce in seara zilei de 22 ianuarie 1941 Antonescu primeste un telefon de la Hitler prin care ii da mana libera sa restabileasca ordinea Hitleristii au sprijinit plecarea in Germania a 700 de legionari, in frunte cu Horia Sima. Permanent in timpul guvernului Antonescu au fost folositi ca moneda de santaj de catre Germania. Consecintele rebeliunii legionare:

pagube de peste 1 miliard de lei si peste 1000 de victime;

Garda de Fier era inlaturata de la putere si scoasa in afara legii;

la 14 februarie 1941 statul national-legionar era abrogat;

la 27 ianuarie 1941 s-a constituit un guvern format din generali si tehnicieni. Acest guvern, instaurat la 27 ianuarie, a fost un guvern de dictatura militara ce a guvernat prin decrete legi.

Dictatura militara a fost pusa in slujba razboiului si contra regimului bolsevic din Rusia.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate