Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
BUN VENIT IN GRECIA


BUN VENIT IN GRECIA


BUN VENIT IN GRECIA

Inteligent amestec de mare, soare si orase antice imbaiate in brilianta lumina egeeana, Grecia a incantat calatori si turisti timp de multe secole.

Indiferent ca ajungi in Grecia cu ajutorul unui vapor, al unui tren sau al unui avion, prima impresie pe care ti-o faci cand pui piciorul pe pamantul elen este cu siguranta despre soare. Lucind pe apa, reflectandu-se pe metale si sticla si creand umbre, soarele mediteranean este omniprezent. Ca blitul unui aparat de fotografiat ascuns, lumina orbitoare te ia pe nepregatite si te transforma subit.

In momentul in care pui piciorul in Grecia, faci parte din peisaj: cer albastru deasupra, nisip alb pe jos, Partenonul, maslini, un festival al vinurilor; oricare ar fi scena, faci parte din ea! Se spune ca oricat "ai muscat' din aceasta tara, la randul ei, ea "a muscat' tot de atatea ori din tine.Grecia nu este doar un loc de vacanta, ci si unul gata sa-ti satisfaca orice dorinta, cu o populatie de IO milioane de oameni care mananca, lucreaza, beau, se cearta si danseaza, initiindu-te in viata lor de zi cu zi, in splendoarea muntilor lor, a templelor stravechi si a plajelor stralucitoare, dar si in prietenia lor. Cand o femeie mai in varsta iti ofera busuioc (acesta fiind un gest traditional de ospitalitate), ea te introduce in mod simultan in lumea ei si viceversa.

Aceasta tara nu e o evadare din cotidian; este o invitatie la participarea cu toate simturile: sa te scufunzi, sa mirosi, sa auzi, sa simti, sa gusti, sa gandesti dintr-un alt punct de vedere, sa sfarmi busuiocul cu degetele, respirandu-i aroma ce te saluta, si sa schimbi un zambet cu acea femeie generoasa, care te-a invitat in lumea ei. O poeta greaca, Olga Broumas, isi aduce aminte astfel, in colectia ei intitulata "incepand cu O':

'Cand marea greaca

era extrem de calma,

iar soarele nu atat un turnulet,

cat o intruchipare a luminii, fruntea ta si cerul

se intalneau la orizont;

de multe ori

ai sari din barca, de pe dig

sau de pe ridicatura de piatra in apa lina,

care se muleaza dupa trupul tau '

Ca si cum de-a lungul secolelor Grecia a slefuit civilizatiile vestice, la fel ea se "muleaza' dupa tine. Istoria Greciei ar fi incompleta fara tine si fara toti ceilalti calatori care au fost aici inaintea ta.

Date decisive

MINOAN: aproximativ 3000-1400 i.hr. 3000 i.Hr. Civilizatia minoaniana se dezvolta in Creta; se stabilesc avanposturi si se ia contact cu egiptenii.

2100-1500 i.Hr. Cultura minoaniana, recunoscuta pentru superbele sale orase si palate si pentru arta sa sofisticata, ajunge la apogeu.

Circa 1400 i.Hr. O eruptie vulcanica impiedica fondarea unei asezari la Akrotiri, pe muntele Santorini. Majoritatea celorlalte centre minoaniene sunt distruse de foc si apoi abandonate.

Grecia sau mai precis Creta a fost prezenta la nasterea Europei. Un mit, acum in varsta de mii de anil povesteste cum Zeus, tatal zeilor, a luat o frumoasa si timida printesa din palatul ei, din Fenicia.

MICENIAN SI DORIAN: 1400-700 i.hr. 1400 i.Hr. Micenienii, un trib peloponesian, iese in evidenta datorita construirii unor mari fortificatii ce urmau sa apere citadelele lor de la Micene si Tiryns.

1200 i.Hr. Tribul dorian cucereste arii largi in Pelopones.

776 i.Hr. Dorienii organizeaza primele jocuri olimpice in cinstea lui Zeus si a Nerei.

arhaic: 700-500 i.hr.

700 i.Hr. Invaziile dorienilor creeaza orasele-stat Atena, Sparta, Teba si Corint, care se intrec intre ele pentru suprematie.

550 i.Hr. Sparta formeaza Liga Peloponeziana cu statele invecinate. Rivalitatea cu Atena devine acerba.

500 i.Hr. Orasele-stat grecesti controleaza cea mai mare parte a coastei mediteraneene.

CLASIC: 500-338 i.HR. 490 i.Hr. Darius, regele Persiei, incearca sa invadeze Grecia, dar va fi invins de armata ateniana.

480 i.Hr. Xerxes, fiul lui Darius, ataca. Leonidas, regele spartan, este invins in batalia de la Thermopylae (Termopile). Atena este capturata, dar mai tarziu, printr-un atac-surpriza, vase grecesti scufunda flota persana la Salamina.

431-404 i.Hr. Au loc razboaiele peloponesiene, avandu-i ca protagonisti pe spartani si pe atenieni. Atena capituleaza, iar Sparta preia controlul asupra celei mai mari parti a Greciei.

338 i.Hr. Filip al II-lea al Macedoniei invinge Atena si Teba in lupta de la Chaeronea (Cheroneea) si uneste toate orasele grecesti, exceptand Sparta.

ELENISTIC SI ROMANIC: 338 i.HR.-395 d.hr.

336 i.Hr. Filip al II-lea este asasinat; fiul sau, Alexandru cel Mare, face din Grecia o putere imperiala, cu Macedonia drept centru de guvernare.

323 i.Hr. Imensul imperiu al lui Alexandru Macedon este divizat in urma mortii sale; centrele puterii politice se muta pe rand din Grecia in Orientul Mijlociu, iar apoi in Egipt.320-275 i.Hr. Razboi in interiorul imperiului; Macedonia incearca sa-si mentina pozitia. Roma iese in fata ca putere majora.

146 i.Hr. Grecia este anexata Imperiului Roman ca o provincie.

BIZANTIN: 395-1453 d.hr.

395: Imperiul Roman este impartit in Imperiul Roman de Apus si de Rasarit, grecii dominand in Est.

1204: Cruciatii, ajutati de venetieni, ataca si distrug Constantinopolul. Francii si venetienii impart teritoriul grec intre ei. Se fortifica golfurile si se construiesc fortarete in Pelopones, pe Rodos si pe Creta, impotriva amenintarii turce.

1453: Imperiul Bizantin este cucerit de catre otomani.

OTOMAN: 1453-1821

1453: Sultanul preda administrtia civila a Greciei Bisericii Ortodoxe. Initial, viata grecilor este tolerata.

Anii 1500: Tributul obligatoriu pare o povara pentru populatia elena.

Anii 1600: Taxele din ce in ce mai mari nu mai pot fi platite, iar miscarea de independenta a grecilor incepe sa se contureze incet-incet. Biserica se afla de partea rebelilor.

1821: Dupa cateva incercari nereusite, arhiepiscopul Yermanos din Pelopones cheama poporul la o revolta armata impotriva turcilor. De prima data, Atena va fi eliberata.

EPOCA MODERNA: 1821-1998

Anii 1820: Marile puteri europene intervin in Razboiul Grec pentru Independenta. Asistenta militara a acestora ajuta la alungarea turcilor din Grecia de sud si din Grecia centrala.

1832: Rusia, Franta si Marea Britanie il pun pe tron pe printul Otto al Bavariei drept nou rege al Greciei.

1863: Regele George I il urmeaza pe izgonitul Otto.

1909: Partidul Liberal, condus de Eleftherios Venizelos, vine la putere si va guverna pana in 1920.

1912: Izbucnesc razboaiele balcanice. Grecia le smulge turcilor Macedonia, Epirul, Creta si insulele din estul Marii Egee.

1917: Grecia intra in primul razboi mondial dupa mici conflicte intre republicani si monarhisti.

1922: incurajate de aliati, trupe grecesti incearca sa preia Smyrna de la Turcia, dar esueaza. Regele Constantin este exilat; se stabileste o republica parlamentara.

1923: Granitele dintre Grecia si Turcia sunt stabilite in cele din urma, iar printr-un dramatic transfer de populatie, 1,1 milioane de ortodocsi greci pleaca din Asia Mica si 380.000 de musulmani turci parasesc Grecia pentru a se stabili in Turcia.

1928-32: Venizelos revine la putere. 1933: Partidul Populist (monarhist) castiga alegerile. 1935: Monarhia se reinstaureaza.

1936-'41: Dictatura militara (si fascista) sub generalul Metaxas. Grecia este neutra cand se declanseaza al doilea razboi mondial.

1940: Mussolini trimite trupe in Grecia.

1941-'44: Fortele lui Hitler ocupa Grecia. Grupurile de rezistenta se ascund in munti.

1944-'49: Nemtii se retrag, iar Aliatii incearca sa reintroduca legi civile. Forte rebele se opun guvernului de dreapta, instalat de aliati.

Anii 1950: Conservatorii guverneaza si domneste o pace nelinistita. Partidul Comunist trece in ilegalitate.

1967: Un grup de ofiteri ai armatei, condusi de Yeorghios Papadhopoulos, dau o lovitura de stat.

1974: Junta incearca sa preia si Ciprul, dar nu reuseste si se resemneaza. Monarhia este abolita si Grecia se declara Republica.

1977: Andreas Papandhreou si partidul sau socialist (pasok) primeste un numar impresionant de voturi in cadrul alegerilor generale.

1981-'98: pasok vine la putere si, facand abstractie de perioada 1989-'93, cand guvernul este umbrit de scandaluri de coruptie, Papandhreou ramane in fruntea guvernului.

1993: O fosta componenta a Iugoslaviei, care se autodenumeste (spre neplacerea Greciei) Macedonia, este recunoscuta de Uniunea Europeana si de ONU drept Republica Macedonia.

1995: Grecia deschide granitele cu FYROM.

1996: Andreas Papandhreou moare; el este urmat de Kostas Simitis, care castiga si urmatoarele alegeri.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate