Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» LUMEA LA CUMPANA SECOLELOR XIX-XX


LUMEA LA CUMPANA SECOLELOR XIX-XX


LUMEA LA CUMPANA SECOLELOR XIX-XX

1. RELATIILE INTERNATIONALE LA SFARSITUL SECOLULUI XIX

A. Diversitatea europeana este legata de existenta regimurilor liberale(Marea Britanie si Franta) si a celor autoritar conservatoare (Germania, Rusia, Austro-Ungaria), pe fondul mentinerii pozitie predominante in plan naval-colonial a britanicilor, a ascensiunii economico-militare germane si totodata slabirea Frantei dupa razboiul din 1870-1871 si a incercarii habsburgilor de a-si salva imperiul prin pactul dualist din 1867.

B. Europa divizata devine o realitate dupa razboiul franco-prusac, care consacra politica hegemonica a lui Bismarck. Realpolitik-ul promovat de acesta duce la crearea in 1873 a Aliantei celor 3 imparati (Germania, Rusia, Austro-Ungaria), ce va supravietui pana la Criza Orientala si pacea de la Berlin- 1878. Treptat se constata o apropiere germano-austro-ungara prin tratatul din 1879 , completat cu aderarea Italiei ce va duce la crearea Triplei Aliante- 1882(Romania adera la ea in 1883), devenit dupa ce in 1890 Wilhelm al-II-lea lanseaza Weltpolitik o alianta cu caracter ofensiv. Dupa acordurile franco-ruse din 1891-1893, se vor reglementa problemele coloniale africane si asiatice ca urmare a acordurilor anglo-franceze(Antanta Cordiala) din 1904 si a acordurilor ruso-engleze din 1907, ce vor pune bazele blocului Triplei Intelegeri.C. Pacea armata, va caracteriza perioada 1871-1914 si va fi dublata pe langa politica blocurilor de accentuarea cursei inarmarilor, a aparitiei unor noi tipuri de arme(tunul rapid, mitraliera, cuirasatul, submarinul, dirijabilul, aeroplanul, gazele toxice). Se constata si o tendinta spre limitarea inarmarilor si initiative pacifiste ca cele ale conferintelor internationale de la Haga 1899 si 1907.

POLITICA EXTERNA A ROMANIEI LA SFARSITUL SEC.XIX SI INCEPUTUL SEC.XX

Dupa cucerirea independentei de stat(1878), Romania a fost dezamagita de atitudinea Rusiei care a luat sudul Basarabiei si a sustinut o granita nefavorabila in Dobrogea. in aceste conditii din considerente politice, militare si dinastice tara noastra s-a orientat spre o alinta cu Germania. in acest sens Romania a aderat in 1883 la Tripla Alianta si a renuntat cel putin la nivel oficial la sustinerea miscarii nationale romanesti din Transilvania. Tratatul a ramas secret fiind reinoit periodic, iar partidele liberal si conservator au adoptat o atitudine nationalista in opozitie si una moderata la guvernare. La izbucnirea razboiului in 1914, prevalandu-se de prevederile defensive ale tratatului, Romania s-a declarat neutra si apoi a aderat la Antanta.

IMPERII SI POLITICI COLONIALE

Originile colonialismului european se regasesc in perioada marilor descoperiri geografice si se bazeaza pe 'rolul civilizator al omului alb', pe superioritatea industriala si militara europeana. Dupa obtinerea independentei coloniilor spaniole din America Latina(l810-1825), centrul concurentei coloniale se muta in Asia si Africa. Se constata o decaderea a Spaniei, Portugaliei si Olandei, o predominanta coloniala anglo-franceza si o aparitie pe ' piata coloniala' a SUA, Italiei si Germaniei

Imperiul colonial britanic, modest la inceputul secolului XIX, cand detinea cateva insule in Caraibe, zone de coasta in Africa si India, v-a deveni la sfarsitul secolului XIX, o putere de peste 33 milioane Km patrati cu peste 400 de milioane de locuitori. Englezii cuceresc India si zonele adiacente ei, transformand zona in nucleul imperiului lor colonial. In Africa expansiunea se face din nord(din Egipt spre Sudan, Kenya si Uganda) si dinspre sus prin razboiul anglo-bur(1899-1902). Colonile cu populatie predominant alba si anglo-saxona(Canada, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud) capata drept de autoguvernare si statutul de dominion la sfarsitul sec:XIX.

Imperiul colonial francez se constituie odata cu inceputul cuceririi Algeriei in 1830 si se extinde in Africa de vest si ecuatoriala, carora le sunt adaugate la sfarsitul sec.XIX Madagascar, Noua Caledonie, Polinezia si Indochina.

Germania apare pe scena coloniala dupa 1880, anexand in Africa teritoriile Namibia, Togo, Camerun, Tanganika si cumparand in Pacific arhipelagurile Noua Guinee, Marshall, Bismarck, Caroline si Mariane.     Rusia isi extinde teritoriul spre Asia centrala si spre Siberia Orientala, atingand Pacificul la jumatatea sec.XIX si vanzand in 1867 Alaska catre SUA. Alte puteri coloniale sunt: Olanda ce administreaza eficient Indonezia, Surinam si Antilele olandeze; Belgia care primeste Congo, ca posesiune personala a regelui Leopold al-II-lea; Italia ce ocupa la inceputul sec.XX Libia, Eritreea si Somalia; Portugalia a carei principale colonii raman Mozambic si Angola si Spania ce pastra minuscule teritorii in Africa si in Antile.

4. CIVILIZATIILE ASIATICE SI AFRICANE IN FATA MODERNITATII

A. India a trecut in stapanirea britanicilor, care au eliminat in perioada 1757-1857, concurenta franceza, olandeza si portugheza. Dupa infrangerea rascoalei sipailor- 1857, coroana preia guvernarea directa si initiaza un amplu proces modernizator bazat pe administratia de limba engleza, construirea de cai ferate, dezvoltarea portuara, scolara, a metalurgiei si mineritului si a unei agriculturi bazata pe cultura iutei, bumbacului si orezului. Se dezvolta capitalul si burghezia autohtona care se va grupa in Congresul National - 1885, miscarea nationala creste dupa 1900 sub conducerea lui Rabindranath Tagore si Mahatma Gandhi.

B. China si civilizatia sa vor avea de suportat asaltul colonial, initial prin posesiunile europene din Macao si Canton, apoi penetratia britanica inceputa prin "razboaiele opiului" din 1840-1842 si 1856-1860 care duc la anexarea Hong-Kongului in 1842. Rand pe rand SUA, Franta, Rusia obtin concesii vamal-comerciale, iar Japonia anexeaza Taiwan si Coreea. China devine o semicolonie europeana, modernizarea si industrializarea fiind urmate de revolutia din 1911-1913 condusa de dr.Sun Yat Sen care duce la proclamarea republicii.

C. Japonia este obligata sa renunte la izolare in fata presiunilor europene, situatie care duce la inlaturarea in 1868 a shogunatului si initierea de catre imparatul Mushuhito a unei ample reforme prin Era Meiji 1868-1918. Urmand modelul european sunt desfiintate privilegiile de clasa, casta samurailor, se introduce o reforma agrara, constitutionala, politica, scolara si militara, urmata de dezvoltarea industriei, sistemului de transporturi si a celui bancar. Modernizarea este dublata de expansiunea teritoriala in dauna Chinei( 1894-1895, anexarea Taiwanului si Coreii) si Rusiei(1904-1905 prin controlul Mancuriei si anexarea sudului Sahalinului).

D. Africa a fost tinta unui intens trafic de sclavi spre America cu un efect demografic de circa 15 milioane de oameni. Expansiunea coloniala a creat granite artificiale si a lasat la 1900 ca state independente Liberia si Etiopia. Dezvoltarea economica s-a axat pe industria extractiva, forestiera, portuar comerciala si pe agricultura de tip monocultura, orientata spre necesitatile metropolelor europene.

5. SUA - PUTERE MONDIALA

A. Expansiunea continentala se realizeaza pe tot parcursul sec.XIX prin cumpararea teritoriului Louisiana de la Franta in 1803, a Floridei de la Spania in 1819, a teritoriului Oregon de la Anglia in 1849, al Alaskai de la Rusia in 1867, la care se adauga cucerirea spatiului de sud-vest prin razboiul cu Mexicul din 1846-1848. Migratia si popularea vestului se produce prin alungarea, exterminarea si inchiderea in rezervatii a nativilor amerindieni, pe fondul unui permanent flux de europeni care duce la cresterea populatiei de la 4.000.000 in 1790 la 100.000.000 in 1914.

B. Razboiul de secesiune(1861-1866) are ca pretext sclavia negrilor si opune cele 22 de state din nord industrializate, urbanizate, bazate pe capitalism industrial-financiar, munca salariata si agricultura fermelor, celor 13 state sudice, rurale, conservatoare, slab industrializate, bazate pe agricultura marilor plantatii de monocultura lucrate cu sclavi negri. Alegerea ca presedinte a lui Abraham Lincoln un abolitionist moderat, declanseaza conflictul in care sudistii obtin cateva succese datorate superioritati de manevra si a cadrelor militare mai capabile. Superioritatea resurselor materiale si umane ale nordului se consacra prin preluarea vaii Mississippi, victoriile de la Gettysburg si Vicksburg - 1863 si capitularea rebelilor.

C. Spre noi frontiere. Dupa razboi are loc abolirea sclaviei si se continua expansiunea spre vest, concomitent cu accelerarea celei de a doua revolutii industriale si aparitia marilor concerne si banci. Pe plan politic prin doctrinele Monroe, Taft si Theodore Roosevelt, se definesc pozitia de exclusivitate a SUA in cele doua Americi, colaborarea intre marile trusturi si puterea politica, concretizate prin anexarea arhipelagului Hawaii in 1895, a teritoriilor Filipine, Guam, Puerto-Rico si Cuba in urma razboiului cu Spania din 1898, precum si controlul constructiei si navigatiei prin canalul Panama.

6. ISTORIA ALTFEL

Britanicii: Imperiul Indian cuprindeau regiuni care apartin in zilele noastre Indiei, Pakistanului si Bangladeshului. In plus, au mai apartinut in anumite perioade de timp Colonia Aden (1858 - 1937), Burma Inferioara (1858 - 1937), Burma Superioara (1886 - 1937) (Burma a fost desprinsa de India Britanica in 1937), Somalia Britanica (1884 - 1898) si Singapore (1858 - 1867). India Britanica a avut o serie de legaturi cu posesiunile britanice din Orientul Mijlociu - rupia a servit ca moneda in mai multe regiuni ale imperiului colonial britanic. Colonia care este in zilele noastre Iraq a fost administrata imediat dupa primul razboi mondial de "Biroul indian al guvernului britanic". In 1842 Marea Britanie a obtinut de la imparatul Chinei controlul unei insule pe nume Honk Kong, in scopul de a construi un port pentru navele lor de comert. In 1898 Marea Britanie a incheiat un tratat cu China prin care li s-a acordat concesionarea pe 99 de ani a insulei si a catorva zone din imprejurul lui. De-a lungul anilor, pozitia geografica si legaturile comerciale au transformat Honk Kong-ul intr-o mare metropola. Orasul a devenit unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial si financiar de prim rang in lume, avand o populatie de 5 900 000 locuitori

Procesul de secesiune in perioada decembrie 1860 - mai 1861. Sapte state secesionasera pana la sfarsitul lunii martie 1861: South Carolina (20 decembrie 1860), Mississippi (9 ianuarie 1861), Florida (10 ianuarie 1861), Alabama (11 ianuarie 1861), Georgia (19 ianuarie 1861), Louisiana (26 ianuarie 1861), Texas (1 februarie 1861). Dupa ce presedintele Lincoln a ordonat mobilizare generala, alte patru state au secesionat: Virginia (17 aprilie 1861), Arkansas (6 mai 1861), Tennessee (7 mai 1861). North Carolina (20 mai 1861). Fractiuni politice pro-secesiune din alte doua state au format guverne confederate, desi aceste state au fost considerate de catre Nord, Uniunea, ca fiind state ale acesteia: Missouri (31 octombrie 1861 de catre Legislatura Neosho) si Kentucky (20 noiembrie 1861 de catre Russellville Convention).

Razboiul de secesiune:Ca urmare a alegerii presedintelui Abraham Lincoln in alegerile prezidentiale din 1860, pe baza unei platforme electorale care se opunea extinderii sclaviei, amenintand a o considera ulterior ilegala, primele sapte state sudice care au secesionat au fost dintre acele state care evident doreau mentinerea si perpetuarea sclaviei. La 4 februarie 1861, acestea au format Statele Confederate ale Americii, alegandu-l pe Jefferson Davis primul si unicul sau presedinte la 9 februarie si inaugurandu-l la 18 februarie. Statele Confederate ale Americii, a fost un stat federal independent autoproclamat care a existat intre 1861 si 1865 in America de Nord, pe teritoriul actual al Statelor Unite ale Americii, constand din 11 state care sustineau sclavia si care au secesionat din Statele Unite ale Americii de atunci. Oficial, Uniunea sau Nordul, condusa de presedintele Abraham Lincoln, respectiv Partidul Republican, s-au opus expansiunii sclaviei si a refuzat categoric orice forma de secesiune a Confederatiei, care era condusa de presedintele Jefferson Davis. Luptele au inceput in ziua de 12 aprilie 1861, odata cu atacarea instalatiilor militare de la Fort Sumter, South Carolina, de catre fortele militare ale Confederatiei. Se considera ca razboiul a incetat la 9 aprilie 1865 odata cu predarea generalului Robert Edward Lee la Appomattox Court House din Virginia

Razboiul Ruso-Japonez (1904-1905): Japonezii considerau Coreea "de drept" in sfera de interes nipon, traditii si vechi legaturi geostrategice legand cele doua regiuni. In secolul al XIII-lea, Japonia a fost atacata de razboinicii dinastiei Yuan din Mongolia, care traversasera Peninsula Coreana. Coreea era subordonata in mod traditional Chinei. La inceput, guvernul japonez a dorit sa desparta Coreea de China, sa transforme peninsula intr-o tara independenta. Aceasta schimbare nu era posibila, de vreme ce China nu dadea niciun semn ca ar fi dispusa sa renunte la suzeranitatea asupra Coreii. Intre China si Japonia au izbucnit mai multe conflicte, care s-au transformat in cele din urma in razboiul chino-japonez. Victoria Japoniei in acest razboi a dus la semnarea tratatului de la Shimonoseki (17 aprilie 1895), prin care China renunta la suzeranitatea asupra Coreii si ceda Taiwanul si Lüshunkou (cunoscut si ca Port Arthur) Japoniei. Totusi, alte trei mari puteri (Imperiul Rus, Imperiul German si A treia Republica Franceza, prin tripla interventie din 23 aprilie 1895, au facut presiuni asupra Japoniei sa renunte la Port Arthur. Rusia a negociat mai apoi, in 1898, un contract de inchiriere pe 25 de ani a bazei navale chinezesti si au trimis soldati sa o ocupe. La randul lor, japonezii incercau sa preia controlul asupra Coreii, a carei integritate era protejata de Rusia printr-un pact. Ca urmare, Rusia a ocupat cea mai mare parte a Coreii, printr-o miscare mai rapida decat a japonezilor.Ito Hirobumi a inceput sa negocieze cu Rusia schimbul intre teritoriile Manciuriei si Coreii. El era constient ca Japonia nu era suficient de puternica ca sa infrunte Rusia, asa ca spera ca, daca niponii acceptau controlul Moscovei asupra Manciuriei, Japonia putea pastra Coreea. Din 1902 insa, Japonia si Anglia aveau o alianta, iar englezii nu doreau ca rusii sa-si extinda influenta catre sud, iar, datorita acestui fapt, Ito nu a avut un sprijin prea puternic pentru initiativa sa. Presedintele SUA Theodore Roosevelt a facut eforturi pentru semnarea pacii intre cele doua parti aflate in conflict, eforturi incununate cu semnarea tratatului de la Portsmouth pe 5 septembrie 1905. (Theodore Roosevelt a primit pentru eforturile diplomatice in aceasta chestiune Premiul Nobel pentru Pace). Rusia ceda jumatatea sudica a insula Sahalin Japoniei. (Acest teritoriu a fost recucerit de Uniunea Sovietica la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, iar, in 1952, prin tratatul de la San Francisco, reintra in mod oficial in posesia acestui teritoriu). Rusia a cedat de asemenea drepturile de inchiriere pe 25 de ani a bazei navale Port Arthur si a peninsulei pe care se afla aceasta. Rusia a fost de asemenea de acord sa evacueze Manciuria si sa recunoasca Peninsula Coreea ca parte a sferei de influenta a Japonia. Japonia a anexat in cele din urma Coreea in 1910, in conditiile in care celelalte puteri au protestat formal.

7. CRONOLOGIE

SUA achizitioneaza Louisiana

SUA achizitioneaza Florida

Franta incepe cucerirea Algeriei incehiata in 1857

incepe domnia reginei britanice Victoria, ce coincide cu o lunga perioada de suprematie a Angliei in Europa si in lume.

Texasul se uneste cu SUA, preludiu al razboiului cu Mexicul (1846-1848).

razboiul americano-mecixan. SUA anexeaza zona de sud-vest

Manifestul Partidului Comunist

SUA achizitioneaza Oregon

englezii desavarsesc cucerirea Indiei

rascoala sipailor in India

Internationala I

razboiul de seesiune american

Se descopera in provincia Orange primele campuri de diamante.

SUA achizitioneaza Alaska

Se deschid primele mine diaman­tifère la Kimberley.

Excluderea anarhistilor din internationala I

Desfiintarea Internationalei I

Francezii construiesc prima cale ferata in Senegal.

Cecil Rhodes pune bazele unei companii pentru exploatarea diamantelor din Africa de Sud.

formarea Triplei Aliante, din Germania, Italia si Austro-Ungaria

Franta ocupa Tunisia

instituirea protectoratuluibriotanic asupra Egiptului

Romania adera la Tripla Alianta

Conferinta coloniala de la Berlin

Vot universal in Anglia

Se infiinteaza o companie pentru exploatarea aurului. Tot acum este construita linia ferata Kimberley-Colonia Capului.

: Este finalizata linia ferata Matadi-Leopoldville, care, indirect, aduce imbu­natatiri pentru viata populatiei din Congo francez.

: Dorind emanciparea Transvalului de sub tutela cailor ferate din colonia Capului, controlate de englezi, burii construiesc linia Johannesburg-Lorenço Marques (Mozambic).

Internationala a II-a

prima conferinta a dezarmarii de la Haga

razboiul hispano-american. SUA anexeaza Filipine, Guam si Puerto-Rico

razboiul anglo-bur

rascoala boxerilor in China

razboiul ruso-japonez

Prima revolutie rusa inceputa cu Duminica rosie (9 ianuarie), cand o demonstratie pasnica a muncitorilor din Sankt-Petersburg este reprimata de armata.

Se intruneste prima Duma de stat in Rusia. Stolapin initiaza reforma agrara.

a doua conferinta a dezarmarii de la Haga

Formarea Triplei Antante, alcatuita din Marea Britanie, Franta si Rusia.

revolutia din China

proclamarea republicii chineze

Franta ocupa Marocul

Razboaiele balcanice.

8. DICTIONAR

Cuirasat: Nave de lupta de mare to­naj prevazute cu un invelis de protec­tie (cuirasa) din otel.

Pacifism: Atitudine sau curent politic care militeaza impotriva razboiului.

Pangermanism: Doctrina care afirma superioritatea Germaniei, sustinand expansiunea sa in Europa si in lume, precum si unirea intr-un singur stat a celor de origine germana.

Panslavism: Doctrina care milita pentru unirea intr-un singur stat a tuturor popoarelor slave, sub egida Rusiei.

Sipai: Detasamente de hindusi organizate dupa model european, care s-au rasculat impotriva britani­cilor (1857-1859).

Zona de influenta: Zona care nu este stapanita sau ocupata in mod direct, dar depinde economic si politic de o putere straina.

Weltpolitik: politica cu obiective mon­diale a lui Wilhelm al ll-lea (1888-1918), imparatul unei mari puteri europene, Germania.

Nod: unitate de masura pt. viteza in navigatia maritima, egala cu 0,514 m/s, viteza unui vas ce parcurge o mila marina in o ora.

Colonie: teritoriu sau tara slab dez­voltata, lipsita de independenta politica si economica, guvernata de metropola.

Condominiu: regim potrivit caruia un anumit teritoriu este supus autoritatii a doua sau mai multe state.

Dominion: denumire purtata, incepand wi a doua jumatate a secolului al XlX-lea, de catre unele posesiuni engleze, care se bucurau de o anumita independenta.    

Emigratie: migratie in afara tarii, cu schimbarea domiciliului,

Naturalizare: actiunea de a acorda unui strain cetatenia tarii in care emi­greaza.

Protectorat: forma de dependenta, instituita printr-un tratat, prin care puterea protectoare preia elemente ale suvera­nitatii unui stat; teritoriu lipsit de indepen­denta, dar autonom.

Abolitionism: Miscare pentru desfiin­tarea sclaviei negrilor.

Emancipare: Dobandire a libertatii individuale sau colective.

A emigra: A pleca din patrie, a se stabili in alta tara (a se expatria).

Secesiune: Actiunea de desprindere a unui teritoriu dintr-un stat (federatie).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate