Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
Internetul - Cine administreaza Internet-ul?, Servicii disponibile in INTERNET


Internetul - Cine administreaza Internet-ul?, Servicii disponibile in INTERNET


InternetulCe este Internet -ul?Multe persoane cred ca Internet-ul este un loc unde se dicuta numai despre informatica, unde se intalnesc numai pasionatii de calculatoare si ca informatiile la care au acces sunt sub forma unor abrevieri criptice pe care numai specialistii le pot intelege. Aceasta impresie este total gresita. Usurinta cu care se pot distribui informatii, dar mai ales cu care orice utilizator, poate avea acces la informatii, a facut din Internet un mediu preferat. Structura Internet-ului a facut posibila nu numai distribuirea de informatii "statice", ci si existenta serviciilor. De exemplu, pe baza unei carti de credit, se pot face toate rezervarile pentru petrecerea concediului de odihna intr-o frumoasa tara din lume, si se poate plati utilizand calculatorul de acasa.Prin urmare Internet-ul este:

O cale de comunicare foarte rapida si atractiva intre oamenii acestei lumi.

Modalitatea prin care oamenii aflati oriunde pe Glob pot comunica si schimba informatii cu multa usurinta.

Oferta "de toate pentru toti", remarcandu-se prin usurinta cu care orice utilizator, fie el si novice in informatica, poate avea acces la informatie.

INTERNET este o retea de retele .O retea este un grup de calculatoare care au fost conectate astfel incat sa poata comunica intre ele (sa faca schimb de informatii) Ele isi pot transmite mesaje unul altuia si pot folosi in comun informatiile sub forma de fisiere.

INTERNET asigura legatura intre peste 21.000 de astfel de retele si, in permanenta, la acestea se adauga tot mai multe.

Unele dintre retele sunt administrate de institutii guvernamentale, altele de universitati, firme, biblioteci, scoli etc.


Retelele pot fi de mai multe tipuri:

LAN (Local Area Network) - calculatoarele sunt plasate in interiorul aceleasi cladiri sau campus universitar;

MAN (Metrropolitan Area Network) - retea extinsa la nivelul unui oras);

WAN (Wide Area Network) - retea nationala.

INTERNET este o interconectate de LAN-uri, MAN-uri si WAN-uri prin legaturi rapide (satelit, circuite comunicatie digitala etc.).

Toate calculatoarele dintr-o retea trebuie sa comunice intre ele pe baza unui set de reguli fixe (limbaj), denumit protocol Protocolul folosit s-a standardizat si se numeste TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol).

Pentru a beneficia de facilitatile Internet, un utilizator trebuie sa conecteze calculatorul sau la una dintre subretelele precizate mai sus. In acest mod, calculatorul sau devine nod in Internet si utilizand protocolul TCP / IP va putea folosi diverse programe cu rol de client pentru a putea transfera informatii de la alte calculatoare cu rol de server conectate la randul lor la Internet.


Cine administreaza Internet-ul?


NIMENI!!! Nu exista vreo companie care sa impuna o serie de reglui. Singurele reguli care guverneaza INTERNET-ul sunt cele ale bunului simt.

Exista totusi o organizatie a utilizatorilor INTERNET-ului numita ISOC (INTERNET SOCIETY), care are obligatia sa gestioneze din punct de vedere tehnic INTERNET-ul si sa standardizeze tehnologia folosita.


Cum va conectati la Internet?

Exista patru moduri principale de conectare la INTERNET:

a     Legatura permanenta (perrmanent connection).

Sunt folosite de marile organizatii de genul universitati, scoli corporatii. Cheltuielile pentru instalarea si functionarea unei astfel de legaturi dedicate sunt de mii de dolari.

a     Legatura directa prin modem (dial-in direct connection).

Acest gen de legatura este cel mai bun, dupa legatura permanenta. Este acesibil persoanelor individuale si firmelor mici, deoarece cheltuielile pentru instalare si functionare sunt de aprox. 50 dolari. Deoarece este un serviciu "dial-in", aveti nevoie de un modem si va trebui sa formati un numar de telefon pe care vi-l indica furnizorul de servicii.

a     Legatura prin modem si terminal (dial-up terminal connection).

Acest gen de legatura va permite conectarea prin modem la furnizorul de servicii si, dupa stabilirea legaturii, calculatorul dvs. functioneaza ca un terminal.


Modem este o combinatie a cuvintelor "modulate" si "demodulate".

Acestea sunt operatii efectuate de modem asupra semnalelor digitale venite din calculatorul dvs. atunci

cand le converteste in semnale analogice folosite de majoritatea retelelor telefonice si inapoi in semnale

digitale folosite de calculatoare.

a     Legatura prin posta electronica.

Acest gen de legatura va permite transmiterea / receptionarea de mesaje

e-mail in INTERNET.


Observatie

Cel mai bun mod de conectare la INTERNET este sistemul OPM: Other People's Money (Banii altora). Multi utilizatori ai retelei INTERNET se conecteaza prin intermediul unei organizatii care are o legatura permanenta la INTERNET.


Servicii disponibile in INTERNETComunicarea si schimbul de informatii in INTERNET se realizeaza prin "servicii", ce permit exploatarea si cautarea de informatii aflate in aceasta uriasa retea. Pentru oricare dintre servicii exista un calculator care solicita inforrmatii - un client al serviciului respectiv - de la un alt calculator care furnizeaza informatiile, numit server. Fiecare calculator legat in retea, poate fi atat client cat si server.

Cel mai utilizat serviciu in INTERNET este World Wide Web (WWW)

Acesta este un sistem cu hipertext care va ajuta sa va deplasati pe cale electronica in jurul lumii, cautand informatii. Web va permite sa "urmariti" legaturile.

Pentru a folosi serviciul WWW, aveti nevoie de un browser Web (rasfoitor prin INTERNET) un program care afiseaza documente Web. (Internet Explorer, Netscape etc).

Aproape fiecare persoana (fizica sau juridica) si-a creat propria pagina Web, in care publica informatii utile. In momentul de fata, o mare parte din paginile de Web au un aspect comercial si deci informatia cu adevarat folositoare este in permanenta scadere. Acest lucru nu trebuie sa fie ingrijorator, deoarece acolo unde exista aspect comercial, apare implicit si legea concurentei. Datorita ei, numai firmele cele mai "capabile" vor reusi sa supravietuiasca puternicului val. Desi in ultimul timp a crescut capacitatea si nivelul de performanta al retelei INTERNET, utilizatorii percep o scadere a calitatii serviciilor datorata in special aglomerarii retelei.


Factorii care determina aglomerarea retelei INTERNET sunt:

asaltul neprofesionistilor, care in conditiile unor costuri scazute de acces, manifesta un comportament irational si neeconomic, avand ca efect "poluarea" Internet-ului;

inexistenta unor solutii tehnice de acces care sa faca o diferentiere a serviciilor solicitate si sa permita acordarea prioritatii diferentiate de servicii;

imperfectiunea pietei serviciilor INTERNET, structura ei reflectandu-se asupra pretului si vitezei de comunic

Functii ale retelei INTERNET

E-mail (Posta electronica).

Reteaua World Wide Web (reteaua Web sau WWW, ce ofera acces la fisiere, documente, imagini, sunete din mii de zone Web).

Grupuri de dialog UseNet (UseNet newsgroups) - grupuri de discutii care trateaza subiecte referitoare la stiinta, evenimente, muzica, calculatoare etc.

Transferul de fisiere cu ajutorul protocolului FPT (File Transfer Protocol).Ce inforrmatii sunt necesare pentru conectare la INTERNET? (preluate de la furnizorul de servicii).

a     Tipul de legatura asigurata prin SLIP (Serial Line Internet Protocol) sau PPP(Point-to-Point Protocol);

a     Denumirea utilizatorului;

a     O parola;

a     Numarul de telefon pentru accesul pe plan local al furnizorului;

a     Adresa IP(Internet Protocol) pentru Domain Name Server (pe scurt DNS este metoda folosita de INTERNET pentru a crea denumiri unice pentru fiecare server de retea);

a     Tehnica de autentificare (denumirea pentru conectarea si parola inscrise intr-o fereastra, sau alte metode.


Observatie.

Toate paginile Web sunt identificate printr-o adresa unica, denumita Universal Resource Locator (URL - sistem universal pentru localizarea resurselor).


Adresele retelei WWW incep in acelasi mod:


http:// reprezinta prescurtarea de la Hyper Text Transfer Protocol

("limbajul" din Web)

De exemplu, adresa URL pentru paginile firmeI Microsoft respectiv SNSPA

arata astfel:

http://www.microsoft.com

SOFT pentru INTERNET


u      Un browser pentru reteaua World Wide Web. Browserele existente sunt Internet Explorer, Mozaic si Internet Assistant, produse ale firmei Microsoft, Netscape, etc.

u      Program pentru posta electronica - Eudora, produs al firmei Qualcomm;

Os Mail, produs de Open System; Z-Mail produs de Network Computing Devices; MS-Office -Outlook, produs al firmei Microsoft.

u      Program pentru citirea mesajelor grupurilor de dialog UseNet. - NewsZpress, Free Agent etc.

u      Program pentru cautarea fisierelor: Gopher, Archie Veronica etc.


Ce este Intranet-ul?


Intranet-ul inseamna utilizarea tehnologiilor Internet in vederea legariiintr-un tot unitar a resurselor informationale ale unei organizatii. Intranet-ul deriva din Internet: este o retea de calculatoare bazata pe protocoale Internet. Intranet-ul este raspunsul momentan pentru nevoile legate de gestiunea informatiilor si lucrul in grup al unei organizatii. Intranet-ul faciliteaza comunicarea intre oamenii unei organizatii, concretizandu-se in infrastructura tehnologica necesara unei bune si eficiente colaborari.


Similitudinea dintre cele doua concepte Internet si Intranet face dificila trasarea unei granite de demarcatie. Totusi cea mai importanta diferenta se afla nu atat la nivel tehnologic, cat mai ales la cel semantic. Internet-ul este zona informatiilor publice, iar Intranet-ul este cu predilectie zona informatiilor cu caracter privat.


Avantajele Intranetului deriva din:


utilizare browser - "rasfoitor" ca interfata cu utilizatorul;

"dizolvarea" distantelor geografice;

costul scazut de mentinere si intretinere a unui sistem Intranet;

informatia disponibila in cadrul unui sistem Intranet este bine organizata si controlata, ea va avea totdeauna un "stapan";

asigurarea securitatii informatiilor gestionate(in special securitatea accesului);

este usor de invatat, utilizatorul parcurge o singura data curba de invatare a specificatiilor unei interfete (meniuri, bare de instrumente, casete de dialog etc.).


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate