Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
» Reteaua internet


Reteaua internet


Reteaua internet

1.1.Retele de cslculatoare

Volumul mare de informatii vehiculate, diversitatea si distribuirea lor pe largi arii teritoriale - au avut ca effect necesitatea asigurarii unor functii foarte importante in cadrul procesului de prelucrare a datelor: comunicarea si conectivitatea. Prin asigurarea comunicarii intre sistemele de calcul, se pot transmite si receptiona date si mesaje.prin asigurarea conectivitatii sistemelor de calculse pot partaja: date distribuite in diferite locatii, indifferent de distanta dintre aceste locatii, aplicatii si echipamente hardware.



O retea de calculatoare este formata dintr-un ansamblu de calculatoare conectate intre ele.Calculatoarele pot sa faca schimb de date si pot folosi in comun resursele (imprimante, discuri, aplicatii).Fiecare calculator isi pastreaza independenta de executie si de gestiune a propriilor resurse.

La randul lor, mai multe retele pot fi conectate intre ele, permitand schimbul de informatii.Datele care se schimba intre calculatoare se mai numesc si documente electronice.

Asadar, retelele de calculatoare su aparut pentru:

  • Folosirea in comun a unor resurse fizice scumpe (imprimante si hard-discurile).Este mai ieftin daca se cumpara o singura imprimanta , pe care sa o foloseasca in comun mnai multe calculatoare, decat daca se cumpara cate o imprimanta pentru fiecare calculator.
  • Folosirea in comun a unor date.Intr-o organizatie, aceleasi date pot fi modificate de mai multe personae, pe calculatooare diferite.La un moment dat, este posibil ca pe mai multe suporturi de informatie de regula, hard-discurile ) sa existe variate ale aceluiasi set de date. Aceste modificari trebuie correlate intre ele pentru a actualize setul de date.Este mai simplu ca actualizarea sa se faca prin intermediul retelei de calculatoare, pe un set de date care se gaseste pe un singur suport de informatie.La acest support de informatie cor avea acces toate persoanele care au dreptul sa modifice aceste date.

Pentru asigurarea functiilor de comunicare si conectivitate sunt necesare:

  • Echipamente hardware.Aceste echipamente se adauga la configuratia calculatorului pentru a pregati fizic purtatorul de date (curentul electric, undele electromagnetice, undele optice etc.) prin care se realizeaza    comunicarea intre cele doua calculatoare. Din aceasta categorie fac parte modemul si placa de retea.
  • Mediul prin care se asigura legatura fizica.Acest mediu asigura fizic transportul datelor de la un calculator la altul (reprezinta calea pe care circula informatia). In functie de purtatorul de date folosit, mediul prin care se asigura legatura poate fi: prin cablu de diferite tipuri, care asigura diferite calitati transmisiei (cablu coaxial, cablu cu fibra optica) si fara cablu (unde radio obisnuite, unde laser, microunde - unde radio de inalta frecventa -, unde radio prin satelit - satelitul este un amplificator sau repetor de semnal purtator de informatie, construit ca un system de transmitere a microundelor in spatiu, care preia informatiile emise intr-o locatie, si le retrimite catre alta locatie). Mediul de transmitere trebuie sa asigure transferulcorect al datelor.
  • Software-ul prin care se asigura comunicarea si conectivitatea calculatoarelor, adica legatura logica. Aceste programe trebuie instalate atat pe calculatorul emitator, cat si pe calculatorulreceptor. Ele se pregatesc logic semnalul purtator de date, la emisie, si realizeaza refacerea lui, la receptie.

Clasificarea retelelor se pot face in functie de mai multe criterii:

Clasificare in functie de accesul la retea

Retea private

Sunt retele care apartin unor organizati.Multe dintre organizatii au raspandit e punctele punctele de lucru pe o arie geografica mare si au nevoia sa poata schinba rapid intre punctele de lucru o cantitate mare de date sau sa asigure o comunicare rapida prin voce sau mesaje .Forma prin care organizeaza isi poate rezolva aceste probleme o reprezinta conectarea punctelor de lucru prin intermediul unui reteleprivate de calculatoare.

Retele publice

Sunt retele globale, raspindite pe suprafete geografice foarte mari. Aceste retele sunt construite si intretinute de conpanii specializate in acest gen de service. Conpaniile furnizoare de servicii prin intermediul retelei pun la dispozitia altor conpanii si organizati contra cost aceste retele -pentru care acestea sa poata comunica prin calculatoare.

Conparatie intre o retea publica si o retea private

Clasificarea in functie de strategiea de functionare

Retele de la egal la egal

Intre calculatoarele din retea este stabilita o relatie de egalitate. Principalele dezavantaje ale acestei tip de retele sunt; viteze de lucru foarte mici nu se poate asigura securitate si integritatea datelor [ deoarece un utilizator poate controla o parte a retelei ] nu permite conectarea decit a unui numar mic de calculatoare [ maxim 25]In general o astfel de retea se foloseste atunci cand nu se cere performante mari si se urmaresc costuri mici . Se recomanda in organizatiile in care comunicarea prin mesaje scopul principal a retelei este de a asigura intre utilizatori si de a partaja echipamentele periferice [inprimante si scannere ]

Retele clienti servere

Sunt formate dintr-un calculator pe care ruleaza software-ul de retea numit server si care furnizeaza diferite service altor calculatoare (clientii)ai multe calculatoare care pot avea aceeasi la resursele retelei numite stati de lucru (workstation) statia de lucru se mai numeste si client (client ).De la el lucreaza utilizatorul (usor ) o persoana care prin intermediul ei are acces resursele retelei.El poate folosi aceste resurse in fuinctie de drepturile pe care le are in retea.Utilizatorul va fi definit in cadrul retelei de catre administratorulo de retea,care ii atribuie un cont pentru accesul la retea si drepturile de a folosi resursele retelei.

Server de fisier    Pune la dispozitea clientilor programe sicolecti de date (fisiere)

Server de imprimante Gestioneaza una sau mai multe imprimante,oferind clientilor posibilitatea de a-si tipari informatiile la ele

Server de comunicatie

Asigura schimbul de informati in interiorul reteleisau in exteriorul retelei.

Conectarea unui client las retea inseamna stabilirea legaturi intre calculatorul client si calculatorul server.Ea se poate face numai daca serverul este pornit si daca legatura fizica a fost correct stabilita.La resursele retelei pot avea acces numai utilizatoti definiti si recunoscuti in retea si pot folosi numai acele resurse pentru care le-a atribuit drepturi administratorul retelei.Accesul la contul unui utilizator poate fi protejat prin folosirea unei parole.Utilizatorul isi incheie sesiunea de lucru in retea prin deconectarea calculatorului sau de la retea,adicaprin intreruperea legaturi logice cu serverul.

Retele locale LAN(Local Area Networks) Calculatoarele sunt raspin-dite pe o arie mica(pina la 2 km),in general in aceasi cladire sau intr-un grup de cladiri.Ele deservesc de obicei aceasi organizatie sau companie.

Retele metropolitane MAN(Metropolitan Area Networks). Calculatoarele sunt raspindite pe suprafata unui oras.Ele deservesc de obicei institutii publice ale orasului.

Clasificarea in functie de aria de raspindire a calculatoarelor


Retele globale WAN(Wide Area Networks)Calculatoarele au o arie de raspindire geografica foarte mare (suprafata unei tari,a unui continent.).

Avantajele folosirii retelelor de calculatoare sunt:    > Mai multi utilizatori pot folosi in comun si simultan resursele hardware si softeare ale retelei.

>Sunt asigurate comunicarea si schimbul de date intre utilizatorii retelei.

>O organizatie poate face economie de resurse hardwareIimprimante,memorii externe etc.),de resurse softwsre(aplicatii instalate pe un singur calculator si date collective si administrative intr-o colectie de date - la care au acces toti utilizatorii retelei) si de personal folosit pentru administrarea acestor resurse.Prin economia de resurse folosite in cadrul organizatiei,scad costurile de prelucrare adatelor.

>Se asigura accesul rapid la colectiie de date.    . Existenta mai multor tehnologii pentru retelele de mare suprafata si locale,care in general nu sunt compatibile intre ele face imposibila crearea unei noi retele numai prin interconectarea cablurilor de la doua retele diferite.dar,scopul unei retele de calculatoare a unei organizatii este ca orice calculator al organizatiei sa aiba acces la toate resursele la care are dreptul persoana care folaseste calculatorul.Din aceasta cauza,cercetarea in domeniul retelelor de calculatoare s-a indreptat catre gasirea unor solutii care sa permita interconectarea intre ele a retelelor incompatibile.De aici a aparut un nou termen,internetwork(interconectarea intre retele)abreviat de obicei cu internet,care a stat la baza denumiri reteleii internet de astazi.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate