Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
SISTEME DE OPERARE


SISTEME DE OPERARE


SISTEME DE OPERARE

Sistemul de operare este interfata intre hardware-ul calculatorului si utilizator; este alcatuit dintr-o colectie de programe care gestioneaza resursele calculatorului si controleaza intreaga lui activitate.

Sistemul de operare asigura in principal urmatoarele functii:

gestiunea resurselor fizice ale calculatorului si a dispozitivelor periferice;

gestiunea operatiilor de intrare/iesire;gestiunea datelor (fisierelor) pe suportul de memorie externa;

controlul incarcarii in memoria interna, punerii in functiune si incetarii activitatii pentru programele utilizator;

sesizarea evenimentelor deosebite care apar in timpul executiei si tratarea acestor evenimente (mesaje de erori si recomandari de rezolvare);

asigurarea interfetei cu utilizatorul, accesul acestuia pentru controlul programului, examinarea starii sistemului.

Componentele sistemului de operare:

nucleul (kernel);

interfata (shell).

Nucleul sistemului de operare contine programele care gestioneaza resursele calculatorului si controleaza activitatea echipamentelor si a programelor. Primele cinci functii mentionate mai sus, sunt realizate de nucleu.

In continuare sunt prezentate succint functiile:

Gestiunea resurselor fizice (procesorul, memoria interna si sistemul de intrare/iesire). Sistemul de operare tine cont de volumul de resurse, viteza cu care lucreaza fiecare resursa si dependenta functionala dintre resurse. De exemplu se aloca unui program memorie interna si dispozitivul periferic prin care sunt furnizate datele necesare prelucrarii.

Gestiunea operatiilor de intrare/iesire la nivel fizic si logic. La nivel fizic sunt asigurate operatiile de intrare/iesire cu echipamentele periferice prin care se realizeaza citirea/scrierea datelor pe suportul de informatie, actionandu-se direct asupra dispozitivului periferic. Sunt asigurate operatiile de intrare/iesire cu echipamentele periferice la nivel logic. Prin aceste operatii se realizeaza organizarea, accesul, stocarea si regasirea datelor pe suportul de informatie. Unitatea logica de acces la echipamentele periferice este fisierul.

Gestiunea datelor (fisierelor) pe suportul de memorie externa. Programe ale sistemului de operare asigura transferul de date cu echipamentele periferice si realizeaza o interfata intre programele de aplicatie si sistemul de intrare-iesire. Modulele de program care realizeaza transferul de date exista o singura data in sistem ca si componente ale sistemului de operare, si nu in fiecare program de aplicatie care utilizeaza transferuri cu un anumit echipament periferic.

Sesizarea evenimentelor deosebite care apar in timpul executiei si tratarea acestor evenimente. In timpul executarii unor programe (de aplicatie sau de sistem) pot sa apara evenimente deosebite ca de exemplu programul solicita: scrierea pe un disc flexibil iar acesta nu este montat, scrierea la imprimanta iar aceasta nu este conectata sau nu a fost alimentata cu hartie, executarea unei operatii aritmetice iar rezultatul depaseste capacitatea zonei de memorie alocata, etc. Evenimentele sunt sesizate de circuitele de control ale dispozitivelor periferice si transmise unor componente a nucleului care trateaza aceste evenimente. Pentru a rezolva aparitia unor stari conflictuale intre mai multe evenimente, acestea sunt grupate in clase carora li se atribuie prioritati.

Dupa modul de partajare al procesorului sunt sisteme de operare:

monoprogramare (monotasking)

multiprogramare (multitasking)

Sistemele de operare monotasking permit executia unui singur program la un moment dat (de exemplu MS-DOS).

Sistemele de operare multitasking permit executia mai multor programe in acelasi timp (de exemplu Windows 95, Windows 98).

Partajarea procesorului se face printr-o componenta a nucleului sistemului de operare numita planificatorul de procese. Planificatorul de procese rezolva cererile solicitate de programele active incarcate in memoria interna printr-un sistem de prioritati, partajarea timpului, etc.

Interfata sistemului de operare asigura comunicarea intre utilizator si calculator. Prin intermediul tastaturii sau al mouse-ului, utilizatorul transmite comenzi sau raspunsuri la solicitarile calculatorului iar prin intermediul monitorului, calculatorul transmite utilizatorului mesaje sau intrebari.

Ultima functie a sistemului de operare mentionata mai sus este realizata de interfata sistemului de operare.

Interfetele pot fi realizate utilizand:

limbaj de comanda;

sistem de meniuri;

grafic cu ajutorul simbolurilor (pictogramelor).

Interfata realizata printr-un limbaj de comanda. In acest tip de interfata utilizatorul transmite comenzile calculatorului sub forma unui sir de caractere care respecta o anumita sintaxa. Calculatorul permite utilizatorului sa introduca o comanda afisand pe primele pozitii ale liniei curente de pe ecran un sir de caractere numit prompter. De regula prompterul este compus din numele unitatii curente de disc, urmat eventual de numele directorului curent si terminandu-se cu caracterul “>" (ex: C:LUCRU>).

De la tastatura (keyboard) utilizatorul introduce comanda care este pastrata in memoria interna numita -zona de editare a tastaturii-. Se actioneaza tasta <Enter>, moment in care comanda este transferata in zona de memorie interna unde se afla programul numit interpretor de comenzi.

Interpretorul analizeaza comanda, daca aceasta este corecta, solicita procesorului sa o execute utilizand resursele logice si fizice, in final se afiseaza din nou prompterul.

In cazul in care comanda nu a fost corect editata, pe ecran se afiseaza mesajul "Bad command or file name".

In paragraful 1 este prezentat pe scurt sistemul de operare MS-DOS care utilizeaza un limbaj de comanda si interpretorul de comenzi command.com.

Interfata realizata printr-un sistem de meniuri. In acest tip de interfata utilizatorul transmite comenzile calculatorului prin intermediul unui sistem de meniuri si optiuni de meniu sau poate folosi combinatia de taste care apare in dreapta numelui optiunii cunoscuta si sub numele de scurtatura (shortcut keys).

Acest tip de interfata presupune existenta unui interpretor de comenzi care sa foloseasca un sistem de meniuri sau interpretorul de comenzi sa foloseasca un program care se suprapune peste interpretorul de comenzi.

Pentru deschiderea meniurilor, declansarea unei comenzi se realizeaza prin folosirea tastaturii (tehnica barei selectoare-dreptunghi evidentiat pe ecran cu alta culoare sau tehnica literei de identificare-litera de identificare subliniata) sau mouse-ul.

In paragraful 1 se prezinta pe scurt pentru interpretorul de comenzi command.com, un sistem de programe (utilitarul Norton Commander) care realizeaza o interfata cu un sistem de meniuri .

Interfata realizata grafic cu ajutorul simbolurilor (pictogramelor). In acest tip de interfata instructiunile se dau calculatorului prin intermediul unor simboluri care sugereaza conceptul, de exemplu o componenta a calculatorului, aplicatie, parametru, etc. Aceste interfete folosesc metoda de trage si plaseaza (drag and drop) prin care obiectele reprezentate prin pictograme pot fi copiate sau mutate. Utilizatorul trebuie in acest tip de interfata sa cunoasca pictograma care reprezinta aplicatia.

Sisteme de operare cu interfata realizata grafic: Windows NT, Windows 95, Windows 98, Windows 2000.

Windows NT (New Technology) al carui principal avantaj il constituie posibilitatea implementarii lui atat pe PC-uri cu microprocesoare Intel, cat si pe PC-uri bazate pe microprocesoare RISC (Reduced Instruction Set Computing), ceea ce ii confera caracterul unui sistem deschis, conditie esentiala in lucrul la nivelul retelelor de calculatoare.

Windows NT ofera posibilitatea gestionarii retelei si realizarii si gestionarii aplicatiilor distribuite (model client/server).

Windows 95 are o interfata grafica orientata pe ferestre, care permite utilizatorului lansarea concomitent a mai multor aplicatii, fiecare in fereastra ei, precum si schimbul de informatii intre acestea.

Windows 98 este un mediu complet integrat cu Internetul, constituindu-se ca un suport pentru noile tehnologii hardware si pastrand compatibilitatea cu Windows 95, fata de care apare ca o extindere (upgrade).

Windows 2000 este ultima interfata lansata de Microsoft in 1999, de la care se asteapta o compatibilizare a platformelor Windows si performante superioare.

In paragraful 2 se prezinta succint sistemul de operare Windows 9

Incarcarea sistemului de operare in memoria interna a calculatorului. La inceputul fiecarei sesiuni de lucru trebuie incarcat in memoria interna nucleul sistemului de operare (contine programele necesare gestionarii resurselor calculatorului). Sistemul de operare se livreaza pe suport magnetic impreuna cu calculatorul (disc sistem). Acest suport contine un program de dimensiuni mici numit incarcator, situat la inceput de suport, precum si programele aferente nucleului sistemului de operare.

In memoria tip ROM exista un program numit preincarcator utilizat pentru initializarea lucrului cu calculatorul.

La pornirea calculatorului, programul preincarcator initializeaza echipamentele periferice, identifica configuratia calculatorului si cauta sistemul de operare pe un suport magnetic, gasindu-l, incarca in memoria interna programul incarcator care se gaseste la inceputul suportului si il lanseaza in executie. 

1. Sistemul de operare MS-DOS

Sistemul MS-DOS (Microsoft Disk Operating System), este un sistem de operare monouser si monotask, ceea ce inseamna ca permite folosirea calculatorului la un moment dat de catre un singur utilizator, rulandu-se un singur program de aplicatie.

Sistemul de operare MS-DOS utilizeaza o forma logica de grupare a fisierelor si anume organizarea arborescenta pe directoare (subdirectoare). Esenta acestui sistem de organizare consta in posibilitatea de reunire a mai multor fisiere intr-un grup, numit director, care poarta si el un nume respectand aceleasi reguli ca si fisierul. Printre fisierele ce compun un director se poate gasi un alt director (subdirector), ceea ce conduce la o organizare de tip arbore.

Exista un director cu un statut special, directorul radacina (root directory), care reprezinta originea de pornire in constructia arborelui.

Comenzile care permit crearea si manipularea unei astfel de structuri sunt comenzile interne: md, rd, cd.

Directorul curent (lucru) este directorul in care se lucreaza la un moment dat.

Dispozitivul implicit (default driver), este dispozitivul pe care se cauta un fisier sau director daca nu se specifica tipul dispozitivului.

Un disc in format MS-DOS este impartit din punct de vedere functional in patru parti:

BOOT - zona in care se gaseste programul de incarcare al sistemului de operare, localizata pe primul sector al primei piste (boot sector);

FAT (File Allocation table) - contine informatiile cu ajutorul carora se gestioneaza spatiul de pe disc;

DIR (root directory) - directorul radacina;

FILE - zona alocata.

Zona DIR este organizata sub forma unui tabel care contine pe fiecare linie toate informatiile necesare accesului la un fisier: nume, extensie, data si ora la care au fost create, adresa din FAT unde se gaseste informatia de localizare fizica pe disc, etc. Fiecare astfel de linie poarta denumirea de intrare director ( directory entry).

Calea de director (path), specifica modul de parcurgere in ordinea ierarhica a arborelui de la radacina si pana la directorul dorit in care se gaseste fisierul specificat. Specificarea se face prin scrierea numelor de subdirector de pe cale separate intre ele prin caracterul “" (backslash).

Exemplu: (CURSGRUPA_1) Caracterul “" singular specifica directorul radacina.

Pentru a referi complet un fisier se specifica numele unitatii de disc, calea de director si numele fisierului :

[Unitatea disc:] [cale] nume fisier [.extensie]

Exemplu:    (C:CURSGRUPA_1MANUAL.DOC).

Exista posibilitatea sa se specifice un grup de fisiere prin asa numitele nume generice, utilizand un set de metacaractere (wildcards):

? se echivaleaza cu orice caracter dar numai unul pentru fiecare metacaracter (studi?.txt, poate fi studiu.txt) ;

* se echivaleaza cu orice caracter sau sir de caractere (studiu.*, poate fi studiu.txt)

Lansarea sistemului de operare MS-DOS.

Lansarea sistemului presupune existenta a trei fisiere: io.sys, msdos.sys, si command.com. Primele doua fisiere au atributul hidden, (nu pot fi citite, copiate sau executate prin comenzile obisnuite de manevrare a fisierelor).

Fisierul command.com este interpretorul de comenzi care preia comenzile introduse de utilizator de la tastatura, le afiseaza pe ecran, le interpreteaza si le executa.

Odata cu incarcarea sistemului de operare este cautat in directorul radacina (root), fisierul de configurare config.sys. Acest fisier contine comenzi speciale care permit configurarea sistemului de operare in scopul utilizarii lui cu diferite dispozitive si programe de aplicatie.

Dupa executia comenzilor din fisirul config.sys, este incarcat interpretorul de comenzi command.com. Acesta preia controlul si incearca incarcarea si executia unui fisier de comenzi autoexec.bat.  

Comenzi MS-DOS

Comenzile MS-DOS se impart in :

Comenzi interne;

Comenzi externe.

Comenzile interne, sunt comenzi care nu sunt deservite de fisiere executabile, ci sunt rezolvate direct de catre interpretorul de comenzi.

Se mentioneaza in continuare cateva dintre acestea:

cd (change directory) - permite schimbarea sau afisarea directorului curent de pe discul specificat sau implicit;

cls (clear screen) - permite stergerea ecranului;

copy - permite copierea unuia sau mai multor fisiere pe un disc specificat;

date - permite modificarea sau vizualizarea datei curente a sistemului;

del (delete) - sterge fisierul cu numele specificat;

dir (directory) - listeaza toate intrarile sau numai cele specificate dintr-un director, fie ele fisiere sau subdirectoare;

md (make directory) - creeaza un director;

path - se pozitioneaza o cale de cautare a comenzilor;

ren (rename) - schimba numele fisierului specificat;

rd (remove directory) - sterge subdirectorul specificat;

type - afiseaza continutul fisierului specificat la dispozitivul standard de iesire CON;

ver (version) - afiseaza numarul de versiune a sistemului de operare.

Comenzi externe, sunt deservite de programe aflate sub forma de fisiere executabile pe disc. Se mentioneaza in continuare cateva dintre acestea:

attrib - pozitioneaza sau afiseaza atributele read-only si/sau archive ale fisierelor specificate;

chkdsk - analizeaza directoarele si tabela de alocare a discului specificat sau a celui implicit si afiseaza un raport al starii discului;

diskcopy - copiaza continutul unui disc flexibil sursa pe un disc flexibil destinatie;

fc - compara continutul a doua fisiere si raporteaza eventualele diferente intre acestea;

format - initializeaza discul din unitatea specificata, sau implicita la un format acceptat de sistemul de operare; analizeaza intregul disc pentru detectarea cluster-elor (unitati de alocare a spatiului pe disc) defecte pe care le marcheaza in tabela de alocare FAT (File Allocation Table); creeaza si initializeaza directorul radacina, tabela de alocare a fisierelor si programul incarcator al sistemului (boot-ul);

mem afiseaza cantitatea de memorie utilizata si neutilizata, listeaza zonele de memorie alocata si nealocata, precum si programele incarcate in memorie;

print - tipareste fisiere de text la imprimanta in timp ce se executa alte comenzi pe calculator (tiparire in paralel cu operarea - background);

tree - listeaza cu ajutorul setului de caractere semigrafice toate caile gasite pe discul specificat, optional si numele fisierelor din fiecare subdirector .

Utilitarul Norton Commander

Standardul MS-DOS a generat aparitia de numeroase programe utilitare, proiectate in scopul facilitarii utilizarii PC-urilor, printre acestea se mentioneaza Norton Commander.

Lansarea in executie se realizeaza prin tastarea comenzii nc la prompterul MS-DOS: C:NC>nc <Enter>

Pentru a se lansa in executie, trebuie indeplinita una din conditiile:

calea din care se lanseaza sa fie calea in care s-a instalat programul;

sa existe o comanda path in fisierul autoexec.bat, in care sa fie specificata calea in care s-a instalat utilitarul.

Dupa lansarea in executie, pe ecran se prezinta interfata cu utilizatorul, care include doua ferestre: stanga (left) si dreapta (right), in care este afisat continutul directoarelor (numele de directori sunt afisate cu litere mari, iar numele de fisiere cu litere mici).

Pe penultima linie apare prompterul, ceea ce face posibila lansarea oricarei comenzi DOS. Ultima linie contine tastele functionale de la F1 la F10, fiecare avand o semnificatie inscrisa intr-un dreptunghi.

Mutarea marcatorului luminos de la o fereastra la alta se realizeaza cu tasta <tab> sau cu mouse-ul. Marcatorul luminos are rolul de a indica fisierul sau subdirectorul la care se face referirea. In cadrul unei ferestre marcatorul se misca actionand tastele de deplasare a cursorului sau cu mouse-ul.

Meniul principal se activeaza actionand tasta <F9>. La selectarea unui meniu se deschide o lista cu optiuni, se selecteaza optiunea dorita dupa care se actioneaza tasta <Enter>

2. Sistemul de operare Windows

Sistemul de operare Windows, este un sistem de operare multitasking, ceea ce inseamna ca permite executia mai multor programe in acelasi timp.

Sistemul de operare Windows a devenit cel mai folosit sistem de operare. Acest sistem pune la dispozitia utilizatorului o interfata grafica prietenoasa (GUI - Graphical User Interface) bazata pe ferestre. Utilizand sistemul Windows se pot constata cu usurinta caracteristicile de interfata comune tuturor programelor Windows:

tot ceea ce afiseaza un program Windows pe ecran este cuprins in spatiul ferestrei sale (o zona dreptunghiulara de pe ecran si este identificata printr-o bara de titlu) pe care o poate deplasa si redimensiona;

interactiunea utilizatorului cu un program Windows se efectueaza prin intermediul unor obiecte grafice afisate pe suprafata ferestrei aplicatiei: meniuri, cursoare, butoane de comanda si de optiune, casute de optiune, bare de defilare, etc.;

majoritatea aplicatiilor au o interfata atat cu tastatura, cat si cu mouse-ul;

pot fi in lucru simultan mai multe programe;

se pot schimba date intre programe.

Dosarul (folder) permite definirea unui container in care se pot pastra fisiere, aplicatii sau alte dosare. Dosarul este un mecanism de organizare logica, la nivelul interfetei a diferitelor entitati cu care lucreaza sistemul de operare, inclusiv a fisierelor.

La pornirea calculatorului, se incarca sistemul de operare Windows 95 care afiseaza pe ecranul calculatorului (desktop), interfata Explorer.Interfata Explorer este formata din: icoane (Pictograme) care sunt mici desene reprezentative pentru diferite entitati cu care lucreaza Windows (containere cu posibilitati ale sistemului, aplicatie, fisier, dosar, unitate de disc etc), afisate pe ecran.

Prezentarea unor containere:

My computer contine toate componentele sistemului oferind accesul catre acestea. Componentele sunt reprezentate sub forma unor pictograme: cate una pentru fiecare unitate de disc din sistem (discurile contin dosare iar dosarele contin fisiere si/sau alte dosare), o pictograma pentru imprimantele instalate (Printers), o pictograma pentru celelalte componente ale sistemului: monitor, mouse, tastatura, placa de sunet, placa multimedia etc (Control Panel);

Recycle Bin (cosul de gunoi) contine fisiere sterse pe care sistemul Windows le salveaza in acest container de unde se pot recupera. Golirea completa a containerului se face efectuand clic cu butonul din dreapta mouse-ului pe pictograma cores-punzatoare si selectarea optiunii Empty Recycle Bin.

Stergerea unui anumit fisier se realizeaza prin selectarea fisierului respectiv, efectuarea unui clic cu butonul din dreapta mouse-ului si selectarea optiunii Delete. Stergerea continutului containerului sau a unui fisier se poate realiza si utilizand meniul corespunzator.

Se pot crea rapid pictograme pe ecranul calculatorului pentru: aplicatie, fisier, dosar etc. Pentru aceasta, intr-o zona libera de pe ecran, se executa clic cu butonul din dreapta mouse-ului si din meniul contextual se aleg optiunile New apoi Shortcut., in caseta de dialog Create Shortcut Command line se introduce numele unitatii de discuri sau se executa clic pe butonul Browse, se parcurg dosarele pentru a alege aplicatia/fisierul, se executa clic pe butonul Next, se scrie numele pictogramei si se executa clic pe butonul Finish. Pentru a sterge o pictograma, se trage peste pictograma Recycle Bin.

Cu ajutorul mouse-ului se pot muta pictograme prin metoda de trage si plaseaza (drag and drop); se selecteaza o pictograma prin efectuarea unui clic pe aceasta si tinand butonul mouse-ului apasat, se deplaseaza pictograma in locul dorit.

Butoanele mouse-ului au urmatoarele roluri;

1.    un singur clic stanga se foloseste pentru deschiderea meniurilor derulante (butonul Start, orice fereastra de pe bara de aplicatii, butoanele din dreapta sus ale oricarei ferestre deschise sau butoanele din casetele de dialog: OK, Cancel, etc.)

2.    efectuarea unui dublu clic pe pictograma corespunzatoare este folosita pentru deschiderea unui fisier, program, unitate de disc etc.

3.    clic cu butonul din dreapta in doua situatii:

daca cursorul mouse-ului se afla pe suprafata de lucru, va apare un meniu derulant, din care se pot selecta comenzi specifice meniului principal;

daca cursorul mouse-ului se afla pe una din pictograme, va fi afisat un meniu ce contine comenzi specifice aplicatiei corespunzatoare pictogramei.

Bara de aplicatii (taskbar)

Aceasta se gaseste in partea inferioara a ecranului Daca se indica un punct liber pe bara, aceasta se poate glisa in orice pozitie a ecranului.

Bara de aplicatii contine:

butoane de aplicatii (task button), cate un buton pentru fiecare aplicatie activa. Pe buton apare pictograma aplicatiei si numele acesteia. Daca aplicatia lucreaza cu fisiere, se trece si numele acestora (W Microsoft Word - sistem.doc). Se poate efectua operatia de comutare de aplicatii (task switching) ceea ce inseamna trecerea de la o aplicatie la alta, fara sa se inchida aplicatia precedenta; trecerea se face prin actionare buton stanga mouse;

zona pentru configurare (Settings) contine pictograme pentru configurarea unor elemente ale sistemului. Prin indicarea cu mouse-ul a unei pictograme, se va deschide o caseta de informare (Tooltip) in care este afisat numele parametrului controlat.

Daca se executa dublu clic pe pictograma, se deschide o caseta de dialog care permite utilizatorului sa modifice parametrii. Caseta de dialog poate fi inchisa fara sa se modifice parametrii prin executarea unui clic in exteriorul ei.

Daca calculatorul are o placa de sunet, pe bara de aplicatii este afisata o pictograma (difuzor), prin indicarea pictogramei, in caseta de informare va fi scris mesajul Volume. Daca se executa clic pe aceasta pictograma se va afisa o caseta cu un potentiometru, care permite modificarea valorii volumului; daca se executa dublu clic se deschide caseta de dialog Volum Control prin intermediul careia se pot modifica parametrii ai placii de sunet.

Exista de asemenea pictograma care afiseaza ora preluata din sistem sub forma unui ceas digital (Clock), prin actionare clic mouse pe pictograma, se deschide caseta de informare in care se afiseaza data; daca se executa dublu clic pe pictograma se deschide caseta de dialog Date/Time Properties prin intermediul careia se poate actualiza data sistemului;

Meniul Start

Cu Butonul Start se deschide meniul Start. Meniul Start se poate deschide si prin actionarea tastei cu desenul specific Windows-ului (fereastra) de pe ultimul rand al unor tastaturi.

Se prezinta pe scurt unele submeniuri ale meniului Start:

Shut Down permite oprirea calculatorului. Sistemul salveaza automat modificarile efectuate;

Run permite introducerea numelui unui program pentru a-l lansa in executie

Help prezinta instructiuni de utilizare a sistemului Windows si ofera explicatii pentru comenzile uzuale;

Find este o optiune pentru cautarea unui fisier dupa nume, data sau o secventa de continut;

Documents, permite utilizatorului gasirea rapida a unei liste cu ultimele documente folosite;

Programs contine mai multe meniuri, printre care:

Accessories,: Paint brush, Fax, Games, Multimedia, Systems Tools, Calculator, programe de editare texte, programe de editare grafica etc.

Windows Explorer permite organizarea documentelor.

Pentru lansarea aplicatiei Explorer se efectueaza clic pe butonul Start, se selecteaza Programs apoi Windows Explorer sau daca exista pictograma pe Desktop, se efectueaza dublu clic pe aceasta. Ca urmare, in panoul din partea stanga sunt afisate pictogramele Desktop-ului.

Fereastra din dreapta afiseaza continutul discului sau al folderului selectat in fereastra din stanga.

Semnul "+" afisat in fata unei unitati de disc sau a unui folder indica faptul ca exista niveluri suplimentare, are alte foldere sau contine fisiere, care nu sunt afisate.

Semnul "-" afisat in fata unei unitati de disc sau a unui folder indica faptul ca nivelul poate fi restrans printr-un clic dublu de mouse (nu se mai afiseaza obiectele din subordine).

Pentru obtinerea informatiilor suplimentare despre un fisier sau folder, se selecteaza elementul dorit si se executa clic pe butonul din dreapta. Apare o lista de optiuni. Se selecteaza Properties.

Crearea folderelor

1.    se selecteaza unitatea de disc si pozitia noului folder;

2.    se alege File New Folder

3.    se introduce un nume pentru folder si <Enter> .

Copierea, mutarea si stergerea folderelor si fisierelor:

Exista doua metode:

"decupeaza/copiaza si insereaza" (cut/copy, paste);

"deplaseaza si aseaza (drag and drop")..

Transferul se face prin intermediul unei zone de memorie interna, comuna mai multor aplicatii, numita Clipboard.

Metoda "decupeaza/copiaza si insereaza":

1.    se selecteaza fisierul care se doreste sa fie mutat sau copiat

2.    se alege Edit Cut sau se efectueaza clic pe butonul din dreapta mouse-ului si se selecteaza Cut din meniul care apare. Pentru copiere se alege: Edit Copy;

3.    se deschide folderul destinatie

4.    se alege Edit Paste sau se efectueaza clic pe butonul din dreapta mouse-ului si se selecteaza Paste din meniul care apare pentru inserarea fisierului la destinatie;

    daca fisierul exista deja, va apare o caseta de dialog in care utilizatorul este intrebat daca doreste inlocuirea fisierului existent cu fisierul sursa.

Metoda " deplaseaza si aseaza":

1.    se selecteaza fisierul care se doreste sa fie mutat sau copiat;

2.    pentru a muta fisierul se mentine apasat butonul mouse-ului si tasta <Shift> si se deplaseaza fisierul in noua pozitie. Pentru a copia fisierul, se mentine apasat butonul mouse-ului si tasta <Ctrl> si se deplaseaza fisierul in pozitia dorita;

3.    daca fisierul exista deja, va apare o caseta de dialog in care utilizatorul este intrebat daca doreste inlocuirea fisierului existent cu fisierul sursa.

Daca se doreste mutarea unui folder cu toate folderele si fisierele pe care le contine, se selecteaza folderul respectiv si se foloseste metoda "deplaseaza si aseaza" pentru a-l plasa in noua pozitie.

Stergerea unui folder sau fisier:

1.    se selecteaza fisierul sau folderul care se doreste sa fie sters;

2.    se actioneaza <Del>

3.    se confirma stergerea prin selectarea butonului OK din caseta de dialog care apare

Fereastra (Window).

Fereastra este o zona dreptunghiulara de dimensiuni diferite de pe ecran. Pot exista mai multe ferestre, fiecare corespunzand unei aplicatii.

Daca la un moment dat sunt deschise mai multe ferestre pe ecran, una singura este fereastra activa. Aplicatia activa corespunde aplicatiei care primeste comenzile care se dau de la un dispozitiv de intrare.

Fereastra se compune din urmatoarele elemente:

Bara de titlu (Title bar) pe care se afiseaza numele aplicatiei sau al documentului deschis in fereastra. Bara de titlu la o fereastra activa este afisata intr-o culoare diferita de a celorlalte ferestre de pe ecran.

Titlul ferestrei este afisat in bara de titlu. In functie de tipul ferestrei, poate fi numele unei aplicatii, al unui dosar, al unui fisier etc.

Bara cu titluri de meniuri (Menu bar) afiseaza pe orizontala lista cu meniurile disponibile. Meniurile la randul lor sunt formate din liste de comenzi care actioneaza in aplicatia sau documentul deschis in fereastra.

Bara cu instrumente (Toolbar) este afisata sub bara de meniu, este o bara cu butoane ce contin pictograme ale unor comenzi care pot fi comandate si din meniu. Bara apare numai la anumite ferestre de aplicatie (Word, Excel etc).

Bara de stare (Status Bar) este afisata in partea inferioara a ferestrelor de aplicatii si afiseaza diferite informatii referitoare la actiunile din aplicatie de exemplu: o scurta descriere a comenzii care este curent selectata.

Butonul meniului de control (Control Menu Box) situat in partea stanga a barei de titlu a ferestrei; contine optiuni pentru manipularea ferestrei. Este util cand manipularea ferestrei se face folosind tastatura.. Pictograma afisata de acest buton este pictograma aplicatiei care lucreaza in fereastra.

Exista patru butoane situate in partea dreapta a barei de titlu a ferestrei, ele pot fi actionate numai cu mouse-ul:

Butonul de minimizare (Minimize button) este folosit pentru micsorarea ferestrei la nivel de pictograma (butonul contine simbolul -).

Butonul de maximizare (Maximize button) este folosit pentru redimensionarea ferestrei pana la ocuparea intregului spatiu disponibil ce delimiteaza fereastra (butonul contine simbolul

Butonul de restaurare (Restore button) apare in locul butonului de maximizare dupa operatia de maximizare, are ca efect refacerea ferestrei la dimensiunea pe care a avut-o inainte de operatia de maximizare (butonul contine simbolul

Butonul de inchidere (Close button) este folosit pentru inchiderea ferestrei. pana la nivel de pictograma (butonul contine simbolul r

Bara de derulare pe verticala si bara de derulare pe orizontala (Scroll bar) sunt folosite pentru deplasarea ferestrei peste obiectele afisate (text, pictograme etc); contin butoane sageti (scrool arow) si cursoare mobile (scroll box) care pot fi actionate numai cu mouse-ul. Butoanele cu sageti permit defilarea continutului ferestrei in sensul sagetii. Cursorul mobil arata pozitia ferestrei relativ la continut. 

Bordura ferestrei (Border) este o bara subtire care delimiteaza fereastra si care poate fi agatata cu mouse-ul pentru redimensionarea ferestrei pe verticala sau pe orizontala.

Colturile ferestrei (Corner) sunt zonele de bordura din cele patru colturi ale ferestrei. Sunt folosite la redimensionarea ferestrei cu ajutorul mouse-ului pe orizontala si verticala in acelasi timp. 

Cursorul mouse-ului (Pointer) este un semn grafic care arata pozitia mouse-ului pe ecran si care urmareste deplasarea mouse-ului pe masa reala (pad). In functie de operatia care se executa, pointerul are diferite forme (de exemplu daca are forma de clepsidra inseamna ca se executa o operatie si utilizatorul trebuie sa astepte pana se executa aceasta pentru a putea sa foloseasca din nou mouse-ul).

Punctul de inserare (Insertion Point) este un semn grafic care indica pozitia in care poate fi scris un text sau inserat un desen intr-un document. 

Suprafata de lucru (Working area) este zona in care aplicatia sau documentul afiseaza obiecte sau informatii.  

Clasificarea ferestrelor 

Ferestrele pot fi de aplicatie sau de document:

Ferestrele de aplicatie contin aplicatiile in curs de executie. Sub bara de titlu a ferestrei se afla pe orizontala bara cu titluri de meniuri.

Ferestrele de document sunt situate in interiorul ferestrelor de aplicatie: au o bara cu numele documentului, dar nu au o bara cu titluri de meniuri (sunt actionate meniurile ferestrei de aplicatie).

Meniurile

Meniurile contin o lista cu optiuni pe care calculatorul le poate executa. Optiunile pot fi: titlu de submeniu, o comanda de operatie sau o valoare a unui parametru. Utilizand mouse-ul sau tastatura se alege optiunea necesara.

Meniul poate fi dezactivat ceea ce inseamna ca nu permite accesul la optiuni sau activat, in care caz permite accesul la optiuni.

Alegerea unei optiuni din meniu produce o anumita actiune, astfel:

Daca optiunea este un titlu de submeniu, se va afisa o lista de optiuni;

Daca optiunea este o comanda de operatie, se va declansa o anumita actiune a calculatorului;

Daca optiunea este o valoare a unui parametru, prin alegerea ei i se va atribui parametrului valoarea precizata prin optiune. Daca parametrul poate lua mai multe valori, se foloseste un grup de optiuni de meniu de tip butoane radio (butoane de optiuni) care la un moment dat permit activarea unei singure optiuni din grup.

Daca parametrul poate lua doar doua valori, se foloseste o optiune de tip comutator, la o alegere se activeaza si atribuie parametrului valoarea "adevarat", iar la urmatoarea alegere se dezactiveaza si atribuie parametrului valoarea "fals".

In titlul meniului sau in optiunea de meniu, una din litere este subliniata si se numeste litera de identificare, ea poate fi utilizata pentru a deschide un meniu sau pentru a alege o optiune din meniu.

Ferestrele de aplicatie dispun de mai multe meniuri:

Meniul principal (pull-down), afiseaza titlurile de meniuri pe orizontala in bara de meniuri. Prin deschiderea unui meniu din lista de meniuri, se afiseaza sub acesta un alt meniu, numit meniu derulant (pop-up menu) care contine o liste optiuni. Se poate deschide meniul pull-down executand clic cu mouse-ul sau actionand tasta Alt sau F10 si folosind tehnica barei selectoare sau a literei de identificare.

Conventii in reprezentarea optiunilor:

optiunea scrisa cu culoare gri nu este disponibila pentru aplicatie (nu sunt asigurate conditiile necesare pentru executarea comenzii);

triunghiul din dreapta numelui optiunii semnifica faptul ca optiunea este un titlu de submeniu, ceea ce inseamna ca se va deschide un alt submeniu;

optiunea urmata de trei puncte - , afiseaza o caseta de dialog (dialog box) pentru ca utilizatorul sa furnizeze informatii suplimentare pentru executarea comenzii;

bifa din stanga optiunii are efect de comutator; prezenta bifei inseamna ca optiunea este activata;

combinatia de taste din dreapta optiunii, numita scurtatura (shortcut keys) se foloseste pentru a executa o comanda directa (de exemplu copy Ctrl+C ). 

Meniul de control

Meniul de control este identificat prin butonul aflat in coltul din stanga sus al ferestrei; apare la ferestre si la butoanele ferestrelor minimizate si contine comenzi pentru manipularea ferestrelor si butoanelor.

Se deschide cu clic pe meniul de control al ferestrei, clic pe butonul ferestrei daca este meniul de control al butonului unei ferestre document minimizate sau clic cu butonul din dreapta pe butonul ferestrei minimizate daca este meniul de control al butonului unei ferestre de aplicatie minimizate.

Daca se utilizeaza tastatura, se actioneaza combinatiile de taste Alt+Spatiu pentru ferestre de aplicatie sau butonul ferestrei minimizate si Alt+- pentru o fereastra.

Optiuni ale meniului:

Restore reface fereastra la dimensiunea pe care a avut-o inainte de operatia de maximizare sau minimizare;

Move permite deplasarea ferestrei cu ajutorul tastaturii;

Size permite redimensionarea ferestrei cu ajutorul tastaturii;

Minimize reduce fereastra la un buton;

Maximize redimensioneaza fereastra la dimensiunea maxima;

Close (Alt+F4), inchide fereastra.

Meniul de comenzi rapide (shortcut menus)

Acest meniu se deschide executand clic cu butonul din dreapta pe un obiect, ca urmare se afiseaza o lista cu comenzi specifice obiectului (fisier, bara de aplicatie, ecranul), dupa cum urmeaza:

obiectul este un fisier, meniul contine comenzi printre care: copiere, mutare, stergere;

obiectul este bara de aplicatii, meniul contine optiuni pentru manipularea ferestrelor de aplicatii;

obiectul este ecranul (un punct liber pe acesta), meniul contine comenzi pentru manipularea obiectelor de pe ecran (pictograme, dosare) etc.

Caseta de dialog (dialog box)

Caseta de dialog este o zona de afisare care se suprapune peste imaginea curenta. Prin intermediul casetei, sistemul informeaza utilizatorul despre operatia pe care o executa, despre un incident avut in timpul executarii operatiei sau cere informatii suplimentare pentru executarea unei operatii.

Dialogul se poate realiza prin intermediul unor obiecte de pe ecran:

textul explicativ;

zona de editare;

butoanele radio;

comutatoare;

declansatoare;

liste.

Caseta de dialog este formata din:

Bara de titlu a casetei care defineste actiunea care a determinat aparitia casetei de dialog. Caseta se poate deplasa glisand cu mouse-ul bara de titlu;.

Butonul de inchidere plasat in extremitatea dreapta a barei de titlu si marcat cu simbolul r , se foloseste pentru inchiderea casetei de dialog (se executa clic pe buton);

Butonul de Help plasat in partea dreapta a barei de titlu, langa butonul de inchidere si marcat cu simbolul ? se foloseste pentru a obtine informatii despre obiectele din caseta. Se executa clic pe buton si ca urmare cursorul mouse-ului va lua forma butonului, apoi se indica obiectul din caseta pentru care utilizatorul doreste sa aiba informatii si se executa clic cu mouse-ul pe acesta, informatiile se afiseaza intr-o caseta;

Zona de obiecte contine obiecte folosite pentru dialog. Sunt obligatorii textul explicativ si declansatoarele. Obiectele pot fi organizate in sectiuni; fiecare sectiune are un titlu, sectiunea se deschide efectuand clic pe titlul ei. 

Obiectele din zona de obiecte:

Textul explicativ care informeaza utilizatorul despre dialogul initiat;

Zona de editare text (Text box), in care poate fi scris un text (nume de fisier, nume de director, sir de caractere,-). Daca trebuie scrisa o valoare numerica, se foloseste caseta de editare care este prevazuta cu un buton de incrementare marcat cu simbolul t si unul de decrementare marcat cu simbolul u

Lista permite stabilirea valorii unui parametru ce poate lua mai multe valori. Numele listei reprezinta parametrul pentru care se stabileste valoarea, iar intr-un dreptunghi se afiseaza o lista de nume ce reprezinta valori pe care le poate lua parametrul (nume de fisiere, nume de dosare, nume de unitati de disc, nume de fonturi etc.). Se alege un nume din lista atribuind astfel o valoare parametrului. Daca lista este prea lunga se folosesc barele de derulare (verticala / orizontala).

Lista poate fi:

- Simpla, in care se afiseaza mai multe elemente din lista. In general este insotita de o zona de editare text, in care va fi scris numele ales din lista sau in care se poate scrie numele de la tastatura.

- Ascunsa, in care se afiseaza un singur element din lista si el corespunde valorii actuale a parametrului. Pentru a vizualiza contintul listei se executa clic pe butonul marcat cu simbolulu sau se actioneaza tasta

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate