Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
GRAFICA 3D - Animatie


GRAFICA 3D - Animatie
GRAFICA 3D - Animatie

Animatia reprezinta cel mai complex proces in cinematografia digitala, iar de acest proces depinde succesul unei productii 3D. In Maya se poate crea iluzia realitatii. Poti sa animezi practic orice obiect in orcie fel. Maya pune la dispozitie toate metodele de animatie cunoscute in lumea digitala (animatie pe chei, animatie non-lineara, animatie pe curba, motion capture etc)

1 Animatie pe chei

In animatia pe chei (keyframe) creezi actiuni prin setarea de chei pe diferite atribute ale modelului in diferite momente de timp. Prin termenul de chei ne referim la actiunea de a pastra in memorie, valorile atributelor la un anumit moment, astfel putem asocia cheile cu marcaje care desemneaza proprietatile unui obiect in timp.
Cel mai important avantaj al animatiei pe calculator fata de animatia traditionala este faptul ca nu este necesara desenarea fiecarei pozitii a unui model (o secunda de animatie are 24 de fotograme sau desene). Este suficient memorarea pozitiei initiale si finale a obiectelor din scena 3D si Maya creeaza automat pozitiile intermediare.

Exemplu. Fie o sfera pe care dorim sa o deplasam de la o pozitie la alta. Vom face acest lucru astfel:

1. Pozitionam sfera la timpul 1 (frame-ul 1) in pozitia dorita si selectam Animate > Set key

Fig. 1 - Sfera la pozitia 1

2. La timpul 24 (dupa o secunda) mutam sfera pe axele XY la o alta pozitie, si selectam din nou Animate > Set key

In acest fel Maya creaza automat miscare, care in mod traditional s-ar fi realizat prin desenarea efectiva a sferei de 24 de ori in pozitii diferite.

Miscarea este deci rezultatul cheilor pe care le desemnam. Intr-o productie digitala, animatia este cu mult mai complexa mai ales in masura cand avem de a face cu caractere umane si cand cerintele sunt de a simula realitatea. Maya pune la dispozitie un puternic instrument de editare care transforma animatia in curbe care pot fi apoi editate prin metode specifice, influentand activ miscarea obiectului.Acest editor se numeste Graph Editor.

1.1 Graph Editor - Prezentare generala

Miscarea este reprezentata pe curbe in functie de cele 3 axe. Fiecare axa este colorata diferit si la fel si curba de animatie pe acea axa. Intreaga animatie poate fi modificata din acest editor si chiar in unele situatii se prefera crearea unei animatii mai brute si apoi rafinarea acesteia din Graph Editor.

2 Animatia pe curba
O alta tehnica foarte des utilizata o reprezinta animatia pe curba, care este in esenta miscarea unui obiect pe o anumita traectorie definta de o curba NURBS. Modificarea si editarea acestui tip de animatie se face modificand traectoria respectiv curba NURBS.


Etapele de realizare a unei animatii pe o curba:

Se creaza o curba care va fi desemnata ca traiectorie

Se creaza obiectul (o sfera de exemplu) care urmeaza sa fie animata pe respectiva traiectorie.

Se selecteaza sfera si apoi curba (traiectoria) dupa care se selecteaza

Animate >Paths > Attach to path


Acum sfera se va misca pe aceasta traiectorie.Daca dorim sa modificam miscarea sferei atunci vom modifica curba.

3 Motion Capture

Una dintre cele mai grele misiuni ale animatorilor este aceea de a crea o animatie cat mai apropiata de cea reala.

Metoda permite "capturarea " miscarilor reale si transferarea datelor obtinute, in Maya unde se pot copia pe caractere. Inovatia tehnologica a permis dezvoltarea unor aparate speciale bazate pe senzori care sunt pozitionati pe un obiect in miscare (mai ales pe oameni) si care transmit prin intermediul unui driver, numit si server, informatia in format binar softului Maya. Aceste informatii descriu miscarea si rotatia obiectului real relativ la cele 3 axe. Cu aceasta tehnica s-au putut realiza miscari foarte complexe (scene de lupta pentru jocuri) care altfel erau aproape imposibil de creat.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate