Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
CONCEPTE DE BAZA ALE TEHNOLOGIEI INFORMATIEI


CONCEPTE DE BAZA ALE TEHNOLOGIEI INFORMATIEI
Conceptele de de baza baza ale ale Tehnologiei tehnologiei Informatieiinformatiei
Concepte generale

Hardware, software si tehnologia informatiei

Un computer este alcatuit din doua tipuri distincte de componente, una materiala fizica , vizibila si tangibila (hardware-ul) si alta, logica (virtuala), invizibila si intangibila (software-ul), a carei prezenta poate fi sesizata numai prin efectele pe care le produce in timpul functionarii computerului.

Hardware-ul cuprinde totalitatea componentelor fizice (mecanice, electrice, electromagnetice si electronice), a tuturor dispozitivelor ce compun un computer si care in esenta sunt circuite electrice ce leaga intre ele tranzistoare. Hardware-ul se poate clasifica in unitatea centrala (UC), dispozitive de intrare (tastatura, mouse, scanner), dispozitive de iesire (monitor, imprimantaa dispozitive de stocare si dispozitive de comunicatie cu exteriorul (modem).

Software-ul cuprinde totalitatea instructiunilor, metodelor, procedurilor, algoritmilor, programelor si datelor utilizate de catre computer: BIOS-ul, sistemul de operare (SO), programe utilitare, programe de aplicatii.

I.T. (Tehnologiile Informationale) - desemneaza ansamblul componentelor hardware, software si tehnologiile de comunicatie.

Tipuri de calculatoare

Calculatoarele electronice se pot clasifica dupa:

tip - exista calculatoare numerice (cele uzuale), in care informatiile se reprezinta prin numere sau calculatoare analogice, in care informatia se reprezinta prin marimi fizice (de exemplu: lungime, arie, tensiune). Ultimele sunt compuse din dispozitive elementare care efectueaza anumite operatii si sunt conectate astfel incat sa rezolve problemele dorite.

capacitate - se masoara numarul de operatii care pot fi efectuate intr-o unitate de timp (viteza de lucru) si volumul de date care se pot retine in memoria interna.

destinatie - exista calculatoare universale, care rezolva tipuri variate de probleme sau calculatoare specializate in rezolvarea unui anumit tip de problema, cum ar fi de exemplu, editarea de texte sau un proces tehnologic

arhitectura (modul de structurare a componentelor) - in evolutia cronologica a calculatoarelor electronice se remarca cateva configuratii principale:

o    sistemele de calcul independente, reprezentate de sistemele medii-mari (corespunzatoare generatiei a treia de calculatoare), minicalculatoare, microcalculatoare si supercalculatoare

Literatura de specialitate afirma existenta a patru mari tipuri de calculatoare electronice, si anume:

calculatoare personale (PC)

minicalculatoare

calculatoare mainframe

supercalculatoare

Microcalculatoare cunoscute si sub numele de calculatoare personale (PC) sunt calculatoare a caror arhitectura este construita in jurul unui microprocesor. Sunt sisteme interactive monoutilizator (la un moment dat sunt exploatate de un singur utilizator). Se instaleaza usor au o arhitectura relativ simpla, viteza de prelucrare mare, costuri reduse si au posibilitati de legare in retea cu alte calculatoare.

In categoria calculatoare personale putem distinge mai multe tipuri de sisteme de calcul:

 • Desktop - caracteristica diferentialaa este aceea caa acest tip de PC are carcasa unitatii centrale asezata orizontal, sub monitor in cele mai multe dintre cazuri.
 • Tower (turn) - numele vine de la asezarea verticala a carcasei. Se aseaza langa birou sau chiar pe birou, langa monitor.

 • Laptop - este tipul de calculator portabil folosit iin special de persoanele care calatoresc. Este alimentat cu o sursa de energie proprie. Dispozitivele periferice (impri manta, tastatura, mouse-ul) sunt imbinate cu unitatea centrala, iar aceasta este legata de monitor. Componentele acestui tip de calculator sunt miniaturizate, costul lor de productie fiind mai ridicat.
 • Personal Digital Assistant (PDA) - sunt speciale prin faptul ca sunt calculatoare de dimensiuni reduse, care pot fi tinute in palma. Au nevoie, ca si calculatoarele mai mari, de un sistem de operare specific (cele mai utilizate fiind PDAurile de tip Pocket PC, cu un sistem de operare Windows adaptat pentru dispozitive mobile si PDA-urile ce ruleaza Palm OS . Functiile pe care le pot indeplini sunt limitate, insa se pot prelucra texte, se pot memora numere de telefon si adrese. Acest sistem suporta corespondentta prin e-mail si prin fax. In ceea ce priveste pretul de achizitionare putem spune ca aceste microcalculatoare sunt inca scumpe.

Minicalculatoarele au aparut dupa 1970, avand costuri ridicate; numele lor provine din formularea 'configuratie minima de calcul'. Erau sisteme interactive in care utilizatorii aflati in fatta unor terminale se aflau in dialog cu calculatorul - si multiutilizator, la un moment dat mai multi utilizatori (cateva zeci sau chiar cateva sute) puteau folosi calculatorul prin intermediul terminalelor.

Calculatoarele Mainframe - sunt sisteme multiutilizator mai performante (viteze de prelucrare foarte mari), care pot fi exploatate simultan de mai multe sute sau chiar mii de utilizatori. Din punctul de vedere al performantei, ele se apropie cel mai mult de supercalculatoare, la celalalt pol gasindu-se calculatoarele personale. Calculatoarele mainframe necesita conditii speciale de instalare si de intretinere. Totusi, se poate spune ca diferentele intre minicalculatoarele mari si mainframe-urile mici nu sunt sesizabile. Dimensiunea acestor sisteme este mare, dar satisfac cerintele de prelucrare automata a marilor organizatii.

Supercalculatoarele - au o memorie interna si o viteza de lucru foarte mari: pot executa pana la cateva sute de milioane de instructiuni pe secunda, fiind cele mai rapide tipuri de calculatoare. De obicei sunt utilizate pentru aplicatii specifice, care necesita calcule matematice complexe, mari consumatoare de timp si memorie, cum ar fi de exemplu: grafica animata, prognozele geologice sau meteorologice, probleme complexe de fizica pentru care se doreste aplicarea unor algoritmi matematici rigurosi.

Pentru arhitectura calculatoarelor multiprocesor se foloseste conceptul de arhitectura paralela: mai multe procesoare sunt interconectate pentru realizarea acelorasi sarcini. Procesoarele pot sa realizeze in acelasi timp secvente de operatii independente, pentru ca apoi rezultatele intermediare obtinute sa fie combinate corespunzator.

Supercalculatoarele sunt utilizate in industria de aparare, cercetare stiintifica, aeronautica si iin programe spatiale.

Partile principale ale computer-ului personal

Arhitectura unui calculator personal (PC) consta din punct de vedere material din circuite electronice, iar din punct de vedere functional din unitatea centrala de prelucrare si din echipamentele periferice.

Calculatoarele electronice au urmatoarea structura standard de componente hardware:

carcasa si sursa de alimentare

placa de baza

microprocesorul, alcatuit din:

(UCC) Unitatea de comanda si control

(UAL) Unitatea aritmetico-logica

Memoria interna

Echipamentele periferice

Magistrale de comunicatie (BUS)

Placa de baza - asigura traseele informationale pe care circula bitii de informatie.

Unitatea de comanda si control - prelucreaza instructiunile programului care se afla in curs de executie, are si rolul de a comanda si sincroniza functionarea componentelor unitatii centrale, dirijand schimburile de informatii din calculator.

Unitatea aritmetico-logicaa - componenta procesorului capabila sa prelucreze informatia prin calcule matematice si operatii logice pe care le executa.

Memoria internaa - stocheaza informatiile cu care lucreaza procesorul

Memoria externa - stocheaza informatii cu care calculatorul lucreaza pe medii externe (hard-disk, floppy disk, cd-rom, etc.)

Echipamentele periferice - asigura functiile de comunicare cu utilizatorul la iesirea si la intrarea datelor iin sistem (tastatura, mouse, monitor, scanner, imprimanta, modem, etc.) si functiile de stocare a informatiilor(hard-disk, floppy disk, cd-rom, etc.)

Magistrale de comunicatie - asigura legatura dintre diferite componente ale sistemului de calcul.

Performantele calculatorului

Un calculator electronic are o serie de indicatori de performantaperformanta, care sunt dati de indicatorii de performanta performanta ai componentelor hard. Dintre acesti indicatori putem amintii

Frecventa de lucru a procesorului - este un parametru definitoriu;

Capacitatea memoriei interne;

Spatiul de stocare al hard disk-ului

1.2 Hardware

1.2.1 Unitatea centralaa de procesare

Unitatea centrala a unui calculator personal este compusa din binomul format de placa de baza, de microprocesor si memoria interna. Acestea, impreuna cu restul componentelor,

r realizeaza functiile de baza ale computerului. Cateva elemente din structura unitatii centrale:

placa de baza

microprocesorul

memoria interna

portul input/output

unitatile de memorare

placile de extensie

Placa de baza - este un suport pe care sunt amplasate celelalte componente. Are rolul de a regla si distribui tensiune procesorului si celorlalte componente . Pe o placa de baza gasim: soclul pentru microprocesor, controllere si conectori pentru harddisk , floppy-disk , tastatura si placi de extensie (modem uri , placi video, placi de retea , placi de sunet , etc.).

Microprocesorul (unitatea centrala de prelucrare, CPU) este un circuit integrat care citeste instructiunile de program si pe care ulterior si le executa, aici fiind prelucrate datele. Instructiunile de program contin operatii elementare: operatii aritmetice si logice, operatii de intrare-iesire, instructiuni de control ale procesorului Procesorul este cea mai costisitoare componenta din sistem, fiind de fapt creierul calculatorului. Procesorul executa atat operatii aritmetice cat cat si operatii logice, cu datele aflate in in memoria internainterna

1.2.2 Memoria

Memoria interna interna este componenta sistemului de calcul care stocheaza instructiunile, datele de prelucrat, rezultatele intermediare si finale ale programelor in executie la un moment dat

Memoria RAM random access memory) - memorie cu acces aleatoriu, este partea memoriei interne pe care utilizatorul o poate folosi atat pentru citiri, cat si pentru scrieri. Aici sunt continute programele care sunt in executie. Instructiunile pe care le executaa microprocesorul sunt transmise din memoria RAM si tot aici sunt stocate temporar si rezultatele prelucrarii microprocesorului. Memoria Ram RAM este o memorie volatilaa, datele continute iin acest loc se pierd odata cu intreruperea alimentaarii cu energie electrica. Salvarea informatiilor trebuie sa se faca la scurte intervale de timp pentru a evita pierderea unor informatii prelucrate.

Memoria ROM read only memory) este un tip de memorie care pastreaza datele permanent. Aceste memorii stocheaza programele si datele necesare pornirii calculatorului. Nu pot fi modificate de utilizator

Unitatea de masura a memoriei este byte-ul (octetul), care este format din 8 biti. Multiplii acestuia sunt kilobyte-ul (1024 byte), megabyte ul (1024 KB), gigabyte ul (1024 MB) etc.

1.2.3 Dispozitive de intrare

Tastatura este dispozitivul standard de intrare cu ajutorul caruia utilizatorul introduce comenzile si datele in sistemul de calcul, sub forma unor siruri de caractere. Fiecare caracter se genereaza prin actionarea unei taste electronice.

Mouse-ul este dispozitivul de indicare si de interfata grafica. Un mouse clasic este alcatuit dintr-o carcasa de plastic, prevazuta prevazuta cu doua sau trei butoane, o bila cauciucata ce transmite sistemului miscarile efectuate si un cablu de conectare la sistem prevazut cu un conector.

Trackball-ul seamana cu un mouse asezat invers, cu bila senzitiva in exterior. Pentru deplasarea cursorului este suficienta miscarea bilei cu degetul. Precizia acestui dispozitiv este superioara unui mouse, iar principalul avantaj este acela ca nu trebuie miscat de pe loc pentru a si indeplini misiunea.

Scanner-ul - este un dispozitiv periferic de intrare care are rolul de a transforma informatia analogica in format binar. Imaginile scanate cu ajutorul acestui dispozitiv pot fi salvate pe un disk de memorie.
Touchpad-ul - este un dispozitiv sensibil la atingere cu ajutorul caruia se indica cu degetul pozitia cursorului pe ecran. Este folosit in special la calculatoarele de tip portabil (laptop-uri).
Scanner-ul - este un dispozitiv periferic de intrare care are rolul de a transforma informatia analogica iin format binar. Imaginile scanate cu ajutorul acestui dispozitiv pot fi salvate pe un disc de memorie.

Light pen-ul - este un dispozitiv care se aseamana cu un creion cu care sunt indicate obiectele de pe ecranul monitorului (vezi imaginea alaturata). Este intalnit sub numele de Ccreionul luminos

Joystick - este folosit iin mod frecvent la jocurile pe calculator. Cu ajutorul lui se indica indica obiectele de pe ecran, functionand ca si un mouse. Este compus dintr o maneta maneta prevazuta prevazuta cu mai multe butoane.

Camera digitala - diferita fatta de aparatul foto clasic prin faptul ca imaginile sunt memorate pe un suport de memorie care poate fi sters si reutilizat. Imaginile memorate se descarca ulterior pe calculator cu ajutorul unui cablu de date.

Microfonul - este dispozitivul cu care se inregistreaza sunetele. La ora actuala este folosit la comunicarea telefonica prin internet.

1.2.4 Dispozitive de iesire

Monitorul - este principalul dispozitiv de iesire, care afiseaza informatiile aflate iin calculator (datele introduse de la tastatura, rezultatele procesarilor). Potrivit tehnologiilor de redare a imaginii monitoarele pot fi cu tuburi catodice (CRT - Cathode Ray Tube) sau cu cristale lichide (LCD - Liquid Crystal Display). Monitoarele au urmatoarele caracteristici:

Dimensiunea ecranului - este de fapt lungimea diagonalei ecranului. Majoritatea monitoarelor au o diagonala cuprinsa intre 14" si 21" (inch).

Rata de improspatare - afecteaza confortul vizual iin functie de frecventa frecventa cu care monitorul afiseaza imaginile iintr-o secunda. Rata de improspatare are valori iintre 60 si 100 Hz, dar se recomanda o rata minima de 60 Hz.

Rezolutia grafica - exprima numarul de puncte afisabile pe orizontala si pe verticala. Exemplu: 600 x 800, 1024 x 768

Consumul de energie - au fost depuse eforturi pentru diminuarea lui.

Imprimanta este un dispozitiv periferic de iesire, care permite imprimarea pe hartie a rezultatelor unei prelucrari. Imprimantele pot fi caracterizate prin:

Calitatea imprimarii sau rezolutia - cel mai important indice de performantta a imprimantelor. Rezolutia se exprima prin numarul de puncte tiparite pe un inch dpi dots per inch). Valorile uzuale pentru rezolutii acceptabile ar fi : 300, 600, 720 dpi, in cazul imprimantelor profesionale ajungandu-se la 1200 dpi.

Viteza de tiparire - se masoara fie prin numarul de caractere tiparite pe secunda, fie prin numarul de pagini tiparite pe minut.

Modalitatea de alimentare cu hartie - se face automat, semiautomat sau manual

Zgomotul - produs iin timpul imprimarii se masoara iin decibeli (db) si grupeaza imprimantele iin zgomotoase si silentioase.

Pretul imprimantelor - este parametrul de piata si este direct proportional cu performantele imprimantelor si al consumabilelor.

Imprimantele sunt de mai multe feluri:

Imprimate matriciale - functioneaza pe baza impactului mecanic a unor ace asupra unei panglici tusate.

Imprimante cu jet de cerneala - poseda un dispozitiv ce proiecteaza cerneala pe hartie.

Imprimante laser - combina tehnologia laserului cu tehnologia calculatoarelor.

Imprimante plotter - sunt imprimante care pot tiparii pagini de dimensiuni mai mari (A2, A1, A0), iar hartia se poate deplasa in ambele sensuri prin fata capetelor de imprimare

Boxele sunt obiecte acustice specializate in redarea profesionala a sunetelor.

1.2.5 Dispozitive de intrare/iesire

Modemul este un echipament electronic care permite calculatorului sa comunice cu alte calculatoare prin intermediul unei linii telefonice. Modemul realizeaza transformarea informatiei din formatul binar, in care este stocata in calculator in formatul care poate fi transmis prin intermediul unei linii telefonice. Modemul converteste semnalele digitale folosite de calculator in semnale analogice pentru transmisiile prin intermediul liniilor telefonice (modulare) si converteste apoi semnalele analogice transmise prin liniile telefonice in semnale digitale pe care le poate folosi calculatorul (demodulare).

Touch screen-ul - este un ecran sensibil la atingere la care indicarea elementelor de pe ecran se face cu ajutorul degetelor. Se foloseste iin special pentru ecranele informationale din cadrul unor institutii sau din locuri publice. Nu se folosesc pentru munca de birou deoarece utilizarea indelungata a acestui ecran duce la afectiuni provocate de pozitia incomoda a mainii.

Multifunctionalele - sunt dispozitive de intrare-iesire deoarece iin aceiasi carcasa pot fi iincorporate imprimanta, scanner-ul, fax-ul si xerox-ul. Pretul unui astfel de dispozitiv este mai mic decat pretul dispozitivelor inglobate luate separat, iinsaa performanttele sunt inferioare.

1.2.6 Dispozitive de stocare a mMemoriaei externa)

Hard disk-ul o unitate de disc fix de mare capacitate dotata cu un suport de inregistrare. Suportul este format dintr-o stiva de discuri rigide, confectionate din aluminiu sau sticla. Se foloseste pentru stocarea datelor in calculator.

Discheta - este un suport de memorare a datelor extern adresabil si reutilizabil. A fost multaa vreme mediul de stocare cel mai utilizat. Se foloseste pentru stocarea fisierelor si programelor de mici dimensiuni. sSe observaa tendinta de a fi scoase din folosinta datorita costurilor reduse ale cd-rom-urilor si a capacitatilore mari de stocare ale acestora. Capacitatea de stocare a unei dischete este de 1.44 Mb.

CD-ROM - este cel mai utilizat mediu de stocare pentru calculatoarele personale. Are capacitati de stocare intre 650 si 800 MBb. Viteza de accesare a datelor inscriptionate pe acest suport este mare, iar datele inscrise nu mai pot fi sterse sau modificate

CD-RW - este mediul de stocare care are aceiasi infatisare cu a CD-ROM-ului, diferenta fiind caa acest dispozitiv poate fi scris si rescris. Ca si CD-ROM-ul este un dispozitiv portabil

Discurile DVD - reprezinta    o imbunatatire a tehnologiei discurilor CD (Compact Disc) prin care se obtine o densitate de inregistrare si o capacitate mai ridicata. DVD-ul este un nou standard care permite cresterea semnificativa a capacitatii de inregistrare a discurilor optice (capacitate uzuala de 4. GB), largind aria de aplicabilitatea a acestora.

Discurile Zip - extind rapid si usor capacitatea de stocare a hard disk-ului laavand 100MB, permite realizarea de backup-uri iin diferite locuri si pe diferite calculatoare. Capacitatea uzuala este de 100 MbB, insa pot avea si capacitati de 250, 750 MBb sau 1 GBb. Sunt folosite din ce iin ce mai putin datorita alternativelor (ex: cd-rom)

Data cartridge - sunt benzi magnetice pe care informatia nu se poate gasi cunoscand adresa sa. Informatia se poate gasi printr-o citire care porneste de la inceputul benzii. Nu sunt folosite pentru stocarea curenta a informatiei datorita neadresabilitaatii ei, dar ofera cel mai mare si mai ieftin spatiu de stocare pentru efectuarea de copii de sigurantaa a datelor (back-up).

Memorii flash - sunt dispozitive de stocare portabile, de marimea unui breloc, cu acces rapid la datele memorate. Se intalnesc sub numele de Memory stick, Flash drive, Smart media. Sunt folosite de asemenea si la camerele digitale pentru memorarea si transportul imaginilor. Capacitatile de stocare ale acestor memorii ajung pana la peste GGb.

1.3 Software

Un calculator electronic dispune, pe langa componenta fizica, materiala, sub forma sistemului de echipamente si de o componenta nepalpabila, componenta soft. Componenta soft este alcatuita la randul ei din douaa nivele si anume softul de bazaa si softul aplicativ.

1.3.1 Tipuri de software

Software de aplicatii - reprezinta acele programe care raspund cerintelor specifice ale anumitor utilizatori. Sistemul de calcul poate functiona si fara aceste programe, iinsaa ele sunt de un real folos iin prelucrarea datelor din diferite domenii.

Software de baza (sistemul de operare) - un ansamblu de programe care asigura functionalitatea sistemului de calcul. (Un program care actioneaza ca o interfata intre utilizator si echipamentul hard). La pornirea sa calculatorul are la dispozitie programele din memoria fixa ROM (read only memory

Sistemul de operare contine un ansamblu de programe care simplifica utilizarea sistemului de echipamente si a sistemului de programe. Programele de baza asigura gestionarea tuturor resurselor sistemului electronic pe timpul utilizarii acestuia.

1.3.2 Sistemul de operare

Sistemul de operare reprezinta ansamblul de programe care asigura utilizarea optima a resurselor fizice si logice ale unui sistem de calcul. El are rolul de a gestiona functionarea componentelor hardware ale sistemului de calcul, de a coordona si controla executia programelor si de a permite comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul. Folosirea hardware-ului unui sistem de calcul ar fi dificila si ineficienta in lipsa unui sistem de operare. Pe scurt, sistemul de operare este componenta software care coordoneaza si supravegheaza intreaga activitate a sistemului de calcul si asigura comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul. Pentru calculatoarele personale existaa o varietate de sisteme de operare cele mai folosite fiind cele din gama Windows Windows NT, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows Millenium, Windows XP , alternative la acestea fiind sistemele Linux, UNIX, Mac OS, Sun Solaris, etc.

1.3.3 Aplicatii software

 • Aplicatii pentru gestiunea dosarelor si fisierelor - sunt programe de manipulare si gestionare a datelor din sistemul de calcul. Cu ajutorul lor se poate ierarhiza informatia din calculator. Exemple: Windows Explorer, Windows Commander, etc.
 • Aplicatii de procesare de texte - cu ajutorul acestor programe se pot realiza texte de calitate superioarae. Se pot realiza articole care urmeaza sa fie publicate, carti din orice categorii. Exemple: Microsoft Word, Word Pro, etc.
 • Aplicatii pentru calcul tabelar - sunt folosite pentru calculul tabelar, aceste programe usurand munca prin multimea functiilor si a operatiilor posibile. Exemple: Microsoft Excel, Lotus 123,etc.
 • Aplicatii pentru gestiunea bazelor de date - un tip important de soft-uri datoritaa gradului ridicat de utilizare. Exemple: Microsoft Access, Fox Pro, Mysql, Oracle, etc.
 • Aplicatii pentru navigarea prin Internet - faciliteaza navigarea pe iInternet; permite afisarea paginilor web pe ecranul monitorului utilizatorului. Exemple: Internet Explorer, Netscape Navigator, Firefox, Opera, Mozzila, etc.
 • Aplicatii pentru comunicarea prin e-mail - sunt folosite pentru possta electronica; programe specializate iin trimiterea si receptionarea de mesaje electronice. Exemple: Microsoft Outlook
 • Aplicatii pentru realizarea de prezentari - permit realizarea de prezentari publicitare sau cu scop informativ. Exemple: Microsoft Power Point, Corel Presentation, etc.
 • Aplicatii educationale - folosite la instruirea elevilor si la crearea unor baze de date cu elevii si profesorii, cu materiile si orarul claselor. Exemple: AEL (Asistent Educational pentru Licee)
 • Aplicatii la cererea utilizatorului - sunt aplicatii care sunt create cu scopul de a rezolva problemele specifice unui utilizator.

1.3.4 Interfata grafica cu utilizatorul (GUI)

GUI Graphical User Interface) este un ansamblu de componente grafice care faciliteaza interactiunea dintre utilizator si sistemul de calcul

Ecranul calculatorului poartaa numele de suprafata de lucru (desktop); pe aceasta suprafata se pot actiona si manevra cu usurinta "obiectele". IIn categoria acestor obiecte sunt incluse: pictogramele, ferestrele, meniuri, submeniuri, casete de dialog. Aceste componente permit utilizarea cu usurinta a calculatorului. IIn imaginea de mai sus avema imaginea ecranului iin cazul utilizarii unui program cu interfataa grafica.Se poate observa modul placut de expunere iin cazul unui program cu interfata grafica. Exista si programe care nu utilizeaza interfata grafica, manipularea datelor facandu-se prin comenzi de tip text. Un exemplu de astfel de program este programul MSs Dos DOS care este afisat ca iin imaginea de mai jos

Pictograma - un simbol utilizat pentru a reprezenta grafic scopul si/sau functia unei aplicatii sau fisier. Aplicatiile proiectate pentru mediu sau sistem de operare apar de obicei cu o pictograma speciala, care descrie emblema producatorului sau a produsului. Avantajele unui GUI sunt usurinta utilizarii si grafica de rezolutie inalta.

Fereastra Windows - este o zonaa incadrataa de un chenar, cu o structuraa standard, care contine informatii de tip text, tabele, desene. O fereastraa poate contine ca elemente de bazaa linia de titlu, bara de meniuri, zona de lucru, borduri de deplasare, butoane ecran.

Meniurile - au o structuraa arborescentaa continand submeniuri, iar acestea pot avea, la randul lor, diferite optiuni.

Etapele realizarii unei aplicatii soft

ANALIZA

PROIECTAREA

PROGRAMARE

TESTARE

IMPLEMENTARE

VERIFICARE

INTRETINERE SI EXPLOATARE

1.4 Retele de calculatoare

O retea de calculatoare este un sistem de calcul format dintr-un anumit numar de calculatoare autonome, interconectate, realizandu-se astfel o crestere a mijloacelor de accesare a bazelor de informatii catre mai multi utilizatori. Fiecare calculator din retea poate functiona independent, iinsa este capabil sa faca transfer de informatii prin conectarea fizica dintre el si celelalte calculatoare.

Tipuri de retele de calculatoare

Dupa aria de acoperire retelele de calculatoare se impart iin

Retele locale (LAN- Local Area Network) - sunt retele intinse pe o arie de cel mult cativa kilometri, utilizate de obicei pentru a interconecta calculatoarele unei firme astfel incat sa permita partajarea resurselor (imprimante) si schimbul de informatii.

Retelele metropolitane (MAN - Metropolitan Area Networks) - se pot intinde pe suprafatta unui intreg oras si reprezinta o extindere a retelelor LAN.

Retelele cu arie larga de acoperire (WAN - Wide Area Networks) - realizeaza comunicarea iintre calculatoare aflate la mari distantte, iin aceeasi ttaraa sau in pe acelasi continent.

Retelele globale (Global Area Network - GAN) - intinderea acestor retele acopera intreaga planeta. Cea mai cunoscutaa retea de acest tip este reteaua INTERNET.

Dupa arhitectura:

Retele peer to peer (punct la punct) - nu folosesc acel calculator central numit Server, ci dimpotriva ele folosesc impreuna unitatile de disc si imprimantele. Fiecare calculator are acces in egala masura la resursele celorlalte

Retelele client/server - folosesc un calculator separat (server) care lucreaza la nivel centralizat cu toate fisierele si efectueaza serviciile de tiparire pentru mai multi utilizatori. Clientii din retea sunt statii de lucru (workstations) si sunt conectate la server.

Dupa asezarea spatiala calculatoarele electronice se impart iin:

Retele de tip bus (magistrala) - au calculatoarele conectate la o magistrala ca iin imaginea alaturata. Magistrala prezinta la capete terminatori la care se conecteaza fiecare calculator. Este asigurata astfel autonomia fiecarui nod al retelei

Retele de tip star (stea) indepen-denta calculatoarelor se pastreaza si in cazul acestei topologii. Nodurile sunt asezate iin stea ca iin imaginea alaturata.

Retele de tip ring (inel) - iin cazul acestei asezari a noduri-loree au acces doar la vecinii sai imediati datoritaa asezarii in forma de cerc

Partajarea resurselor - se refera la faptul caa utilizatorii din cadrul retelei pot folosi in comun resurse materiale (exemplu imprimantele de retea) si resurse informationale. Acest aspect duce la reducerea costurilor prin economisirea de echipamente. Prelucrarea datelor din retea se poate face unitar deoarece fiecare utilizator are acces la informatiile partajate.

Intranet si Extranet

Pentru ca o intreprindere saa aiba succes, astazi mai mult ca oricand, trebuie saa beneficieze de un sistem de comunicare rapid si performant, atat cu partenerii si clientii caat si cu furnizorii sai externi. O solutie din ce iin ce mai raspandita o reprezinta intranetul

Un intranet nu implica neaparat si conectarea sa la reteaua publica globala Internet, totusi, aceasta aduce multe beneficii.

Avantajele folosirii unui intranet:

Comunicatii mai rapide

Asigurarea unui management facil de retea

Obtinerea usoara a informatiilor

Acces liber sau controlat la bazele de date ale corporatiei

Economii financiare majore

Cresterea productivitatii angajatilor

Sursa de date unicaa

Interfata client universalaa

Extranetul - este o retea intranet (retea interna) extinsa la partenerii regulati ai unei intreprinderi. Aceasta permite utilizatorilor saa stabileasca relatii comerciale. Acest tip de retea utilizeaza de obicei serviciile oferite de internet.

Internetul - este cea mai mare retea mondialaa de calculatoare eterogene care interconecteaza o multime de retele si care se intinde pe aproape toata suprafata globului. Arhitectura acestei retele este iin continuaa expansiune, iar conditiile tehnice de conectare la aceastaa retea sunt minimale.

Reteaua Internet pune la dispozitia utilizatorului mai mult servicii bazate pe modelul client-server. Cele mai utilizate servicii sunt:

Posta electronica (e-mail) - este serviciul care permite comunicarea simpla si usoara intre cel putin doi utilizatori conectati la Internet si aflati oriunde in lume.

Transferul de fisiere (File Transfer Protocol - FTP) - permite transferul diferitelor fisiere iintre doua noduri ale retelei Internet. Transferul de informatie este realizat iin mod sigur si pot fi transferate si fisiere de dimensiuni mai mari.

Conectarea la distantta (telnet) - se realizeaza conectarea unui calculator de tip client la un server aflat la distanta.

Serviciul World Wide Web (WWW) - este un serviciu de informare in cea mai mare parte fiind format dintr-o colectie de documente multimedia. Milioane de pagini Web formate din texte, imagini, animatii, fisiere video sau audio sunt adresabile cu ajutorul acestui serviciu. In acest mod utilizatorul are la dispozitie o cantitate de informatie uriasa, din toate domeniile de activitate.

Teleworking - lucrul cu calculatorul la domiciliu. Multi cunoscatori ai secretelor lumii informatiei prefera sa lucreze acasa proiectele pe care le au de facut , fara sa mai mearga la birou. In acest fel orarul de lucru este mult mai flexibil.

Reteaua telefonica si calculatoarele

Conectarea la Internet prin linie telefonica comutata (Dial Up) este cea mai simpla si mai rapida modalitate de a te conecta la Internet. Pentru acest tip de conexiune iiti sunt necesare:

un computer

un modem (intern sau extern);

linie telefonicaa (automataa

un distribuitor de servicii (Internet Service Provider - ISP

Linia inchiriata - este o linie de comunicatie similara cu linia telefonica cu diferenta ca nu trece prin nici o centrala telefonica. Merge direct de la utilizator pana la Provider-ul de Servicii Internet. Diferenta majora fata de linia telefonica obisnuita este ca nu poate fi folosita pentru convorbiri.

ISDN (Integrated Services Digital Network) - este cel mai cunoscut serviciu de telefonie fixa. Datele trimise iin acest fel au o vitezaa mare de transfer, iar conectarea la internet prin acest serviciu nu necesita modem deoarece datele sunt transmise iin format digital (si nu in format analogic ca iin cazul liniei telefonice clasice, prin modem

PSTN (Public Switching Telecommunication Network este un alt tip de telefonie ce foloseste semnale analoagicee. Legarea la reteaua Internet necesita un modem.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line procedeu care permite transmiterea de date la mare viteza pe o linie telefonica clasica.

Semnal analogic si semnal digital:

Semnalul analogic variaza incontinuu iin intensitate;

Semnalul digital este reprezentat prin unu si zero.

1.5 Utilizarea tehnologiilor informationale in activitatea zilnicaa

Universul electronic

Ø      Posta electronica (e-mail-ul)Posta electronica este un serviciu al retelei Internet folosit la o scara din ce iin ce mai extinsa permitand comunicarea iintre utilizatori aflati iin aproape orice coltt al planetei.

Avantajele postei electronice:

cCost scazut - costul expedierii unei scrisori electronice este semnificativ mai mic decat trimiterea mesajului cu ajutorul postei clasice ;

viteza mare de transmisie - mesajele electronice sunt transmise iin mod aproape instantaneu ;

distribuirea mesajelor - se poate trimite acelasi mesaj mai multor destinatari iin acelasi timp ;

gestiunea mesajelor - mesajele primite pot fi grupate dupa anumite criterii stabilite de utilizator.

Exista si dezavantaje ale folosirii postei electronice :

calculatorul se poate infecta cu virusi prin descarcarea fisierelor atasate mesajelor ;

se pot primi mesaje nedorite si inutile de aceea se recomanda comunicarea adresei de e-mail numai persoanelor de incredere.

Ø      Comertul electronic (e-commerce)

Cu ajutorul retelei Internet se pot efectua tranzactii comerciale. Comandarea unui produs folosind suport Internet se face completand un formular iin care se specifica numele produsului, cantitatea, numele si prenumele solicitantului, adresa, numarul de telefon, adresa de e-mail. Produsul comandat ajunge la cumparator prin intermediul postei clasice, iar iin cazul in care calitatea produsului nu este multumitoare acesta poate fi returnat.

Printre avantajele acestui tip de comert se numara faptul ca exista o gama larga de produse care nu necesita deplasarea pentru a fi achizitionate. Magazinele virtuale sunt disponibile la orice oraa din zi si din noapte.

Principalul dezavantaj al e-commerce-ului este faptul ca tranzactiile sunt nesigure datorita asa numitilor hacker-i. Introducerea unor detalii ale cartilor de credit poate duce la realizarea unor fraude electronice. De asemenea calitatea produselor nu poate fi verificataa existand posibilitatea achizitionarii unor produse care nu corespund asteptarilor cumparatorului.

Sanatate si siguranta

Ergonomie

Utilizarea calculatorului electronic trebuie sa se realizeze iintr-un mediu de lucru sanatos si pentru acest lucru trebuie sa avem grijaa de urmatoarele aspecte :

Distanta monitorului fata de utilizator sa sa se afle in in jurul valorii de 90 cm

Folosirea unui ecran de protectie

Alegerea unui mouse care produce caat mai putin disconfort, eventual folosirea unui trackball

Pozitionarea tastaturii la nivelul mainilor si folosirea tastaturilor ergonomice

Utilizarea scaunelor reglabile

Evitarea reflectarii luminii iin ecranul monitorului

Aerisirea incaperii de lucru

1.6.2 Aspecte legate de sanatate

Cand utilizam calculatorul iin mod regulat folosim, de regulaobiceia, o serie de miscari repetitive care pot duce la afectiuni ale corpului (asa numitele boli RSI) Cel mai mult interactionam fizic cu tastatura si cu mouse-ul. Mouse-urile au reprezentat cauza numarul unu a multor vatamari ale incheieturilor mainii si ale bratului. Motivul este simplu: folosirea mouse-urilor le solicitaa utilizatorilor saa ttina maana iintr-o pozitie nenaturala, pentru perioade lungi de timp.

Si folosirea indelungata a tastaturii duce la afectiuni la nivelul bratelor provocand disconfort. Tastatura trebuie asezata la acelasi nivel cu mainile. Se recomanda folosirea tastaturilor ergonomice.

Calitatea monitoarelor poate provoca dureri de cap si oboseala psihica. Trebuie mentionat ca generatiile noi de monitoare nu mai provoaca afectiuni datorita noilor tehnologii folosite (LCD).

Se recomanda folosirea unor scaune confortabile si ajustabile, cu suporturi pentru maini, iar talpile picioarelor sa sa fie asezate pe podea, sau pe un suport fix.

1.6.3 Precautii

IIn cazul lucrului cu calculatorul se vor lua masuri necesare pentru evitarea producerii unor accidente si a pierderii datelor care se prelucreaza. Regulile de lucru cu dispozitivele electrice si electronice vor fi respectate si in cazul utilizarii computerului. Se va evita contactul cu sursele de alimentare, se evitaa supraincarcarea prizelor, iar cablurile electrice trebuie saa fie sigure, fara saa prezinte portiuni neizolate.

IIn cazul intreruperii alimentaarii cu energie electrica sau a unor fluctuatii de tensiune datele care sunt prelucrate iin momentul respectiv pot fi pierdute, iin acelasi timp putand fi deteriorat si hard disk-ul. Pentru a evita aceste neplaceri se recomanda folosirea echipamentelor UPS (Uninterruptible Power Supply). Aceste echipamente asigura alimentarea sistemelor de calcul cu energie pe o durataa de timp suficientaa pentru salvarea datelor iin mod normal.

Tot din motive de siguranta este util sa se realizeze copii de rezerva (back-up) a datelor.

1.7 Securitatea

1.7.1 Siguranta informatiei

Metode de asigurare a securitatii datelor

In unele cazuri datele care sunt prelucrate au un anumit grad de confidentialitate iin acest caz in care trebuinde restrictionat accesul persoanelor straine la aceste date. In acest scop existaa mai multeCa metode amintim

restrictionarea accesului fizic la sistemul de calcul prin incuierea incaperilor

realizarea unui sistem de acces la date iin functie de drepturile pe care le are un anumit utilizator (administrator ul are mai multe drepturi decat un utilizator obisnuit

protejarea serverelor prin anumite aplicatii software specializate iin probleme de acest fel.

Back-up-ul - este reprezentat de copiile de siguranta. Aceste copii trebuie sa fie efectuate iin mod periodic, iar stocarea datelor saa se faca pe un dispozitiv de stocare extern. Desi este un cost iin plus neefectuarea acestor copii de sigurantaa poate duce la pagube serioase iin comparatie cu costurile efectuarii unui back-up.

Pierderea laptop-urilor, a PDA-urilor

In cazul pierderii laptop-urilor sau a PDA-urilor cea mai importanta este considerata instrainarea unor date personale importante cum ar fi agendele cu adrese si numere de telefon ale persoanelor de interes.

Se recomanda ca, iin mod preventiv, saa se realizeze copii de rezerva ale acestor documente importante pe alte suporturi de stocare, iar datele confidentiale sa fie protejate prin parolare sau criptare

1.7.2 Virusii calculatoarelor

Virusii calculatoarelor - sunt programe create de om cu scop distructiv ; ele provoaca disfunctii ale utilizarii calculatoarelor si compromit datele

Virusii pot fi luati de pe dischete sau CD-uri provenite din surse nesigure, sau pot fi copiati din reteaua de calculatoare daca exista legaturaa cu aceasta. Aceste programe se inmultesc singure folosindu-se de alte aplicatii sau chiar de secventa de pornire a calculatorului. Descarcarea unor informatii din reteaua Internet, precum si descarcarea unor fisiere atasate unor mesaje e-mail pot fi surse ale infectarii calculatorului cu virusi. Astfel de virusi sunt viermii (worm , troienii sau virusii de macro.

Pentru a preveni infectarea sistemului de calcul cu virusi se recomanda instalarea unui program antivirus si actualizarea acestuia periodic. Actualizarea este importanta deoarece cu ajutorul ei sunt recunoscuti si virusii mai noi. Aplicatia antivirus este capabila saa dezinfecteze fisierele infectate, proces prin care virusii sunt inlaturati.

1.8 Legislatie IT

1.8.1 Copyright

In universul creatiei din orice domeniu (stiintifica, literara, artistica) este nevoie de anumite reguli care sa poata lupta impotriva furtului intelectual. In cazul tehnologiilor informationale, producatorii de bunuri hard sau soft au nevoie de legile dreptului de autor pentru a putea comercializa bunurile respective. Un bun creat, indiferent daca este prezentat publicului ssi indiferent daca este terminat este recunoscut ssi protejat de dreptul de autor.

Definitia copyright-ului

Copyright ul este modul prin care sunt protejate datele literare, stiintifice, artistice, aduse la cunostinta publicului sau nu. Autorul unui astfel de bun intelectual are dreptul de a decide cand ssi daca va fi publicata lucrarea. Titlul sub care apare bunul intelectual este dat tot de proprietarul bunului, si, in anumite cazuri poate retracta produsul comercializat despagubind, daca este cazul, pe titularii drepturilor de utilizare, prejudiciati prin exercitarea retractarii.

Metode de distribuire a aplicatiilor soft

In cazul distribuirii unor produse soft se cunosc mai multe feluri de promovare, datorita faptului ca unele produse sunt distribuite gratuit din anumite motive.

Shareware este produsul soft caracterizat de permisiunea acordata oricui de a redistribui copii, dar sub conditia obligatorie a achizitionarii unei licente contra cost in cazul in care se doreste continuarea utilizarii sale. Sunt distribuite gratuit de producator pentru o perioada de probaa, dupa care urmeaza plata unei sume modice pentru folosirea programului.

Freeware - termenul este folosit iin practica pentru pachete de distributie care permit redistribuirea dar nu permit modificarea (si al caror cod-sursa nu este disponibil). Sunt produse protejate de dreptul de autor.

Produsele licentiate - intrarea iin posesia acestor produse se face contra unei sume de bani, iar folosirea produsului se poate face pe un singur calculator. Fiecare dintre aceste produse sunt licentiate.

1.8.2 Protejarea informatiilor in tara noastra

In continuare sunt prezentate o serie de rReglementaari referitoare la dreptul de autor iin tara noastra

AArt. 30. Drepturile patrimoniale asupra programelor pentru calculator dureaza tot timpul vietii autorului, iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire, potrivit legislatiei civile, pe o perioadaa de 50 de ani.

Art. 74. In lipsa unei conventii contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau de mai multi angajati iin exercitarea atributiilor de serviciu sau dupa instructiunile celui care angajeaza, apartin acestuia din urmaa

Art. 77 Utilizatorul autorizat, al unui program pentru calculator, poate face, fara autorizarea autorului, o copie de arhivaa sau de sigurantaa iin masura iin care aceasta este necesaraa pentru asigurarea utilizarii programului.

Utilizatorul autorizat al copiei unui program pentru calculator poate, fara autorizarea titularului dreptului de autor, saa observe, saa studieze sau saa testeze functionarea acestui program, iin scopul de a determina ideile ssi principiile care stau la baza oricarui element al acestuia, cu ocazia efectuarii oricaror operatiuni de incarcare iin memorie, afisare, conversie, transmitere sau stocare a programului, operatiuni pe care este iin drept saa le efectueze.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate