Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Republica Slovaca


Republica Slovaca
Republica Slovaca

Drapelul Slovaciei
I. Asezare

Republica Slovaca este tara fara iesire la mare din Europa Centrala.

Tarile invecinate sunt Ucraina in est, Polonia la nord-est, Cehia la nord-vest, Austria in vest si Ungaria la sud.

II. Date matematice

A. Suprafata - 48.845 km˛ , find pe locul 127 in lista tarilor dupa suprafata.

B. Numar locuitori - 5.414.937 locuitori

C. Densitate 111 loc./km˛

D. Valoare PIB - $87.129 miliarde

III. Istoric

Slovacia i Republica Ceha au constituit din noiembrie 1918 pana in decembrie 1992 Cehoslovacia. ara a devenit independenta in 1993, prin separarea de Cehia, la trei ani dupa Revolutia din 1989 , care a pus capat regimului autoritar comunist impus de catre sovietici dupa Primavara de la Praga din august 1968. Semnifica ia expresiei Primavara de la Praga se referea la 'dezghe ul' pe care miscarea democratica l-a produs in con tiin a cehilor i a slovacilor (respectiv, a ceho-slovacilor, cum erau denumi i oficial pe vremea aceea) referitor la democratizarea arii i incercarea, pe atunci prematur de naiva, ca se poate scapa de influen a sovietica. Slovacia face parte din Uniunea Europeana de la 1mai 2004, precum i din NATO.

IV. Cadrul natural

A. Relieful - Peisajul Slovac contine muntii; Carpatii si muntii Tatra care sunt o destina ie foarte populara pentru schi i care de asemenea con in numeroase lacuri i vai, precum i cele mai inalte puncte ale Slovaciei, Gerlachovsky (2.655 m) i Krivan, simbol al arii). Campiile se gasesc in sud-vest (de-a lungul Dunarii) i sud-est.B. Ape - Cele mai mari rauri slovace, altele decat Dunarea (Dunaj) sunt afluentii acestuia, Vah i Hron, precum i    Morava care formeaza frontiera cu Austria.

C. Clima - Clima slovaca este temperata cu veri relativ racoroase i ierni friguroase, innorate i umede (precipita ii abundente sub forma de ninsoare).

D. Vegetatie - Paduri indeosebi de conifere (molid, pin, brad) si foiase, pajisti alpine (pasuni).

E. Fauna - Numeroase zone ocrotite printre care Parcul Natural Tatra Inalta, unul dintre cele mai intinse din Europa. In munti traiesc multe specii de animale rare.

F. Soluri - Este o tara predominant muntoasa, cu un procent mare de soluri ce au o productivitate scazuta.

V. Populatie, asezari

A. Raspandirea populatiei - 5.414.937 locuitori, 111 loc./Km˛ cea mai mare concentrare de populatie find in Slovacia Occidentala, majoritatea locuitorilor Slovaciei sunt de na ionalitate slovaca (86%).

B. Origine lingvistica - Limba oficiala este slovaca

C. Religie - Majoritatea o reprezinta catilicismul, urmand protestantism si ortodoxism.

D. Capitala - Capitala este Bratislava, cu o popula ie de 430.000 locuitori

E. Mari orase - Cel mai mare oras este Bratislava, urmand Kosice, Presov, Nitra, Zilina, Banska Bystrica, Trnava si Martin.

VI. Economia

A. Agricultura - Este axata in special pe cultura plantelor (antrenand doar 8,8% din popula ia activa): grau, porumb, sfecla de zahar, cartofi, viticultura, pomicultura. Se cresc porcine, ovine i bovine.

B. Industrie - Principalele sectoare industriale sunt producatoare de autovehicule si inginerie electrica.Din 2007 Slovacia a fost cel mai mare producator de automobile pe cap de locuitor.

C. Comert - Pozitia geografica a Bratislaviei in Europa Centrala a facut mult timp ca aceasta sa fie o rascruce de drumuri pentru traficul comertului international.

D. Turism - Slovacia are peisaje naturale, munti, pesteri, castele medievale si orase, arhitectura populara, statiuni si statiuni de schi. Suveniruri tipice din Slovacia sunt papusi imbracate in costume populare, obiecte de ceramica, sticla de cristal, figuri sculptate din lemn, ulcioare de lemn si mai presus de toate, produsele fabricate din coji de porumb si de sarma, in special figuri umane.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate