Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
Meneghinitul - caracteristici, origini Și raspandire


Meneghinitul - caracteristici, origini Și raspandire


Meneghinitul

Meneghinitul are cristale frumoase, subțiri, aciculare. Conține metalele stibiu (antimoniu), plumb și cupru.

Menghenitul este un mineral foarte moale. Nu are utilizari industrial, dar reprezinta o piesa interesanta in orice colecție de minerale. Are cristalele fragile , metalice, de culoare cenușiu-inchis.Menghenitul a fost descoperit in 1852, in faimoasa mina Bottino, din provincial Lucca, la lvest de Florența, in centrul Italiei. A fost denumit dupa profesorul Giuseppe Meneghini (1811-1889), un distins geology de la Universitatea din Pisa.

Cele mai frumoase eșantioane de menghinit provin din Lucca si Bottino, Italia, dar, incepand cu secolul al XIX-lea, au fost descoperite zacaminte ale acestui mineral in diferite alte zone, printer care Canada, Marea Britanie si SUA.

CARACTERISTICI:

Menghenitul face parte din clasa minerala a sulfurilor.Este o sulfosare cu o structura chimica complexa, ce conține elementele stibiu (antimoniu), cupru, plumb și sulf.

Cristalele de meneghinit sunt alungite, cu forme foarte delicate, asemanatoare acelor (aciculare). Ele prezinta frecvent striații sunt foarte fragile și se sparg ușor. Atunci cand nu este cristalizat, meneghinitul se gasește amorfe.

Meneghinitul are culoarea cenușiu-inchis și prezinta un luciu metalic. Daca un eșantion de meneghinit este frecata de o bucate de porțelan neemailat, o urma neagra și stralucitoare de pudra ramane pe aceasta din urma.

Meneghinitul poate fi ușor confundat cu boulangeritul. Boulangeritul este o alta sulfosare de stibiu (antimoniu) și plumb, dare are mai puțini atomi din aceste elemente fața de meneghinit.

ORIGINI ȘI RASPANDIRE

Meneghinitul apare in zacaminte care conțin o gama larga de sulfuri și se gasește in principal in asociație cu galena, sfalerit,calcopirita și boulangerit. Pe meneghinitul este unul dintre numeroasele minerale cu conținut de plumb care se gasesc frecvent in asociație cu ea. Boulangeritul conține, de asemenea, plumb, iar sfaleritul și calopirita alți doi membri ai clasei sulfurilor, sunt surse de zinc și respectiv de cupru.


Meneghenitul nu se gasește niciodata in cantitați mari. Cele mai bune eșantioane inca se gasesc in apropiere de Bottino și Lucca, in Italia, unde a fost descoperit inițial.Alte zacaminte semnificative mai sunt la Marble Lake, Frontenac County, statul Ontario, Canada, in cateva locuri din Bavaria, Germania, și in peșteri dalcarele din Santa Cruz Country, California,SUA.

Cantitați mici de meneghinit au mai fost descoperite in Insulele Bitanice, in special in mina Pengenna de la St Kew Highway, Langa Bodmin,Cornwall.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate