Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» la geografie - Mediul de viata musonic


la geografie - Mediul de viata musonic


 

Mediul de viata musonicMusoni sunt vinturi cu caracter periodic,ce iau nastere datorita marilor contraste termice intre apele Oceanului Indian si partea centrala a Asiei in cele doua anotimpuri extreme ale anului.In timpul verii partea centrala si sudica a Asiei se incalzeste excesiv, temperatura aerului ajungind la si la 50 grade Celsius. Ca urmare a acestui fapt deasupra acestor regiuni se va contura o vasta zona depresionara,spre care converg masele de aer umed,denssi racoros de pe oceanele ce scalda tarmurile sudice si sud-estice ale Asiei.Si, astfel ia nastere musonul de vara.Puternicile vinturi musonice strabat toata partea centrala si nordica a Oceanului Indian,aducind ploi deosebit de bogate in India,Bangladesh,Birmania,tarile din peninsula Indochinei si in partea de vest a Indoneziei.
Ploile musonice favoriteaza obtinerea a cate doua si trei recolte anual in aceasta parte a lumii unde traiesc,aproximativ,1.800.000.000 de oameni,adica 2/5 din populatia globului.Dar in acelasi timp de musonul de vara este legata formarea pradalnicilor cicloni tropicali,ce provoaca mari calamitati naturale in aceste regiuni.
In semestrul rece al anului situatia atmosferica sufera schimbari radicale fata de sezonul cald.De asta data in partea centrala si nordica a Asiei ia nastere un intins maxim barometric,ca urmare a persistentei aerului rece,dens si uscat,in timp ce deasupra oceanelor se vor forma o serie de zone depresionare.Spre aceste depresiuni se vor indrepta masele de aer rece de pe continentul asiatic,dand nastere musonului de iarna.
Pe catde umed si de bogat in precipitatii este musonul de vara pe atat de sarac in umezeala este cel de iarna.Vreme de sase luni(octombrie-aprilie)seceta domneste in partile sudice si sud-estice ale Asiei.Intensitatea acestui muson este la fel de mare ca si a celui de vara,schimband si el directia alizeelor si desfiintind calmul ecuatorial.Influenta sa se resimte pana in Madagascar,pe tarmurile Mozambicului si in nordul Australiei.In aceste regiuni musonul de iarna nu mai este un vint uscat,deoarece traversind intinsul oceanului se incarca cu umezeala si aduce ploi bogate.

Musonul de vara sud-asiatic, vital pentru agricultura din Bangladesh, India, Nepal si Pakistan, ar putea fi slabit si amanat datorita cresterii temepraturilor in viitor.

'Productia agricola, disponibilitatea apei si generarea electricitatii prin centralele hidroelectrice ar putea fi substantial afectate de amanarea musonilor si reducerea suprafetei afectate.

Aproape jumatate din populatia mondiala traieste in zonele influentate de musoni. Chiar si o foarte mica schimbare de directie a musonilor de la traseul lor obisnuit poate sa aiba un impact enormMulte regiuni au microclimate puternic diferite.     patru anotimpuri: iarna (ianuarie si februarie), vara (martie-mai), un muson (ploios) sezon (iunie-septembrie), si o perioada post-muson (octombrie-decembrie).
Ca si in mare parte din tropice, monsoni si conditiile meteorologice, din India sunt instabile: majore de secete, inundatii, cicloane si alte catastrofe naturale sunt sporadice, dar au ucis sau stramutat milioane de oameni.

Un muson este in mod traditional definit ca un vant sezonier de mers inapoi insotite de schimbari de sezon in precipitatii,dar acum este folosit pentru a descrie schimbarile sezoniere in circulatie atmosferice si precipitatii. sisteme importante de muson ale lumii constau din Vest () africana si Asia-musoni australian. Includerea de Nord si de Sud musoni americani cu inversarea vantului incomplete pot fi dezbatute.
Muson engleza a venit de la monçao portugheza, in cele din urma de la araba mawsim (
'sezon'), 'probabil, partial, prin intermediul timpurie Monsun moderne din Tarile de Jos'. araba-origine mausam cuvant ( ) este, de asemenea, cuvantul pentru 'vreme 'in limba hindi, urdu, si mai multe alte limbi de Nord indian. definitie include sisteme eoliene majore cu care se schimba directia sezonier.  Cei mai multi 'musoni de vara au o componenta dominanta vest si o tendinta puternica de a urca, si produc cantitati mari de ploaie (din cauza condensarea vaporilor de apa din aer in crestere). Intensitatea si durata, cu toate acestea, nu sunt uniforme de la an la an. musoni de iarna, in schimb, au o componenta dominanta est si o tendinta puternica de a divergente, scada, si seceta cauza. Consolidarea musonului din Asia a fost legata de majorarea de Podisul tibetan dupa ciocnire de India si Asia de aproximativ 50 de milioane de ani. Multi gologi cred ca a primul moson puternic a fost acum circa 8 milioane de ani in urma, pe baza documentelor de la arabi,marii si record de vant de praf in Podisul Loess din China.

Asa cum musoni au devenit mai bine inteles, musonic termenul a fost extins pentru a include aproape toate fenomenele asociate ciclului anual de vreme in cadrul regiunilor teren tropicale si subtropicale ale pamantului.
Asia-muson australian este musonului dominanta in lume. Aceasta poate fi clasificate in cateva un sub-sisteme, cum ar fi Asia de Sud Monsoon care afecteaza subcontinentul indian si regiunile inconjuratoare, indo-musonului australian, care afecteaza continent maritim de Nord si Australia, si Asia de Est, care afecteaza Monsoon Chinei de Sud,
Coreeana si parti din Japonia.
In Asia de Sud, musoni de nord-est au loc din decembrie pana la inceputul lunii martie cand suprafata Sistemul de presiune inalta este mai puternic.flux cu jet in aceasta regiune se imparte in jet de sud si subtropicale jet polare. Fluxul subtropicale directioneaza spre nord-est West sa arunce in aer toata Asia de sud, crearea de curentii de aer uscat, care produc cer senin peste India.
Intre timp, un sistem de presiune scazuta dezvolta de peste de Sud-Est, Asia si Australia si vanturile sunt indreptate spre Australia cunoscut ca un jgheab de musoni.
Musoni de sud-vest de vara apar din luna iunie, prin septembrie. The Great Indian Desert (Thar Desert) si in zonele invecinate din subcontinentul centrala si de nord indian incalzeste considerabil in timpul veri calde. Acest lucru provoaca o zona de joasa presiune asupra subcontinentul centrala si de nord indian. Pentru a umple acest gol, umiditate-East incarcat de la Oceanul Indian, in graba de a subcontinentului. Aceste vanturi, bogate in umiditate, sunt trase spre Himalaya, creand vanturilor cu nori de furtuna spre subcontinentului. Cu toate acestea, actul de Himalaya ca un zid inalt si nu permit sa trec in South Asia Centrala, fortandu-le sa creasca. Cu castigul in altitudine de nori, picaturi de temperatura si precipitatii apare. Unele zone ale subcontinentului primi pana la 10.000 mm de ploaie.
Musonul sud-vest, in general, este de asteptat sa inceapa in jurul inceputul lunii iunie si moare in jos pana la sfarsitul lunii septembrie.
Umiditate-East incarcate pe punctul de a ajunge mai sudic al peninsulei indian, datorita topologie sale, devin impartit in doua parti:

    * Marea Arabiei de sucursala a Monsoon SW
    * Golful Bengal sucursala a Monsoon SW

Marea Arabiei de sucursala a Monsoon SW primul hit-uri Ghats vestica a statului de coasta din Kerala, India si, prin urmare Kerala este primul stat din India pentru a primi ploaia de la Sud-Vest Monsoon. Aceasta ramura a musonului se misca spre nord de-a lungul Ghats de Vest da ploaie la vest din zonele litorale ale Ghats de Vest.
Este de remarcat faptul ca partile de est a Ghats de Vest nu primesc ploaie mult de la acest anotimp ca vantul nu traverseaza Ghats de Vest.
Golful Bengal Filiala din SW Monsoon fluxurilor de peste Golful Bengal indreptandu-se catre nord-estul Indiei si Bengal, cules de pana umiditate mai mult de la Golful Bengal. Sale hit-uri Himalaya de     Est si ofera o mare cantitate de ploaie din regiunile Nord-Est, India, Bangladesh si Bengalul de Vest. Mawsynram, situat pe versantul sudic al Himalaya de Est in Shillong India, este unul dintre cele mai ploioase locuri de pe Pamant. Dupa izbitoare Himalaya de Est se dovedeste spre vest, calatorii peste indo-Gangetic Plain, la o rata de aproximativ 1-2 saptamani pentru fiecare stat [necesita citare], ploaie de turnare de toate de-a lungul drum.

Muson este foarte bine primita si apreciate de catre oras-locatari, precum si, pentru ca prevede scutirea de la punctul culminant al caldurii de vara, in luna iunie. Cu toate acestea, starea drumurilor ia o baterie in fiecare an. Deseori, case si strazi sunt imbibate cu apa si cartierele sarace sunt inundate, in ciuda de a avea un sistem de drenaj. Aceasta lipsa de infrastructura orasului cuplate cu modificarea modelelor climatice cauzeaza pierderi economice severe, inclusiv pagubele materiale si pierderi de vieti, dupa cum arata in Mumbai inundatiile din 2005. Bangladesh si in anumite regiuni din India ca Assam si Bengalul de Vest, de asemenea, frecvent, de experienta in timpul inundatiilor grele, in acest sezon. Si in trecutul recent, zone din India, cea folosita pentru a primi rar precipitatii pe tot parcursul anului, la fel ca Desert Thar, au ajuns surprinzator pana primesc inundatii datorita sezonului musonic prelungite. Muson Asia de Est afecteaza mari parti din Indochina, Filipine, China, Coreea si Japonia. Acesta este caracterizat printr-o calda, musonice de vara ploioasa si rece, musonic uscat iarna. Ploaie apare intr-o centura concentrat care se intinde de la est-vest, cu exceptia Chinei de Est in cazul in care acesta este inclinat est-nord-est de peste Coreea si Japonia. Ploaia sezonier este cunoscut sub numele de Meiyu in China, Changma in Coreea, si Bai-u in Japonia, cu acesta din urma doua asemanator ploaie frontala.
Ore de la debutul musonului de vara este marcata de o perioada de ploaie premonsoonal peste Chinei de Sud si Taiwan la inceputul lunii mai. Din mai-august, schimburi de vara musonului printr-o serie de etape uscat si ploioase ca se misca centura ploaie spre nord, care incepe peste Indochina si Marea Chinei de Sud (mai), pentru a Yangtze bazinului si Japonia (iunie) si in cele din urma de Nord China si Coreea (iulie). Atunci cand musonice se incheie in luna august, centura de ploaie se muta inapoi la Chinei de Sud.
Musonice maritima continent si musonului australian poate fi considerata a fi acelasi sistem, indo-musonice australian. Anotimp ploios se produce din septembrie pana in februarie si este o sursa majora de energie pentru circulatie Hadley timpul iernii boreale.
Nori Min situata inainte de a precipitatiilor in Singapore
Debutul musonului peste continent maritim tinde sa urmeze maxime de incalzire in jos din Vietnam si Peninsula Malacca (septembrie), pentru a Sumatra, Borneo si Filipine (octombrie), pentru a Java, Sulawesi (noiembrie), Irian Jaya de Nord si Australia (
decembrie, ianuarie). Cu toate acestea, musonic nu este un raspuns simplu de incalzire, dar o topografie mai complex interactiune, eoliana si de mare, dupa cum o demonstreaza sau brusca, mai degraba decat retragerea treptata din regiune. Muson australian sau de anotimp ploios are loc in vara Austral, atunci cand se dezvolta prin musonului de peste de Nord Australia. Peste trei sferturi din precipitatiile anuale, in Australia de Nord se incadreaza in acest timp.

Musonul vest de sub-sahariana Africa a fost in mod traditional, considerata a fi rezultatul schimburi sezoniere ale Intertropical Zona de convergenta, precum si temperatura mare de sezon si a diferentelor de umiditate intre Sahara si ecuatoriale Oceanul Atlantic. [23] Aceasta migreaza spre nord de la Atlantic ecuatoriale, in februarie, ajunge Africa de Vest pe 22 iunie, apoi se muta inapoi la sud pana in luna octombrie. [24] uscata, South nord-est de comert, precum si forma lor mai mult extrema, Harmattan, sunt intrerupte de schimbare de nord, in ITCz si rezultanta sud, de-ploaie, purtatoare de West in timpul verii. Sahel semiaride si Sudan depind de acest model pentru cea mai mare din suprafata lor precipitationed este desert.
[modifica] America de
[modifica] America de Nord Monsoon
Articol principal: America de Nord Monsoon Arizona nori muson sezon


Din America de Nord Monsoon (ANM), are loc de la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie in septembrie, originare peste Mexic si se raspandeste in Statele Unite sud-vest pana la mijlocul lunii iulie. Aceasta afecteaza Mexic de-a lungul Sierra Madre Occidental, precum si Arizona, New Mexico, Nevada, Utah, Colorado, West Texas, si California. Se impinge spre vest, in masura in gama peninsular si variaza transversal din California de sud, dar rareori ajunge la banda de coasta (un zid de clear desert numai o jumatate de ora cu masina lui este de departe o priveliste comuna de vara din cer Sunny-a lungul coastei in timpul musonului ). Muson din America de Nord este cunoscut de multe ca de vara, sud-vest, mexican sau musonic Arizona. [25] [26] Este, de asemenea, uneori numita Monsoon Desertul ca o mare parte a zonei afectate sunt Mojave si Sonoran Deserturi.
Monsoon Europeana (mai corect cunoscut ca Return of the Westerlies) este rezultatul unei renastere a vantului de la vest, de Oceanul Atlantic, in cazul in care acestea devin incarcate cu vant si ploaie. Aceste South Westerly sunt un fenomen comun in timpul iernii europene , dar acestea usurinta ca se apropie de primavara la sfarsitul lui martie si prin aprilie si mai. South ridica din nou, in iunie, motiv pentru care acest fenomen este, de asemenea, in continuare 'intoarcerea westerlies'.
Ploaie de obicei, soseste in doua valuri, la inceputul lunii iunie si din nou in mijlocul la sfarsitul lunii iunie. Muson European nu este un anotimp in sensul traditional, in care aceasta nu indeplineste toate cerintele pentru a fi clasificate ca atare. In loc de returnare a Westerlies este considerata ca fiind mai mult o banda transportoare care ofera o serie de centre de joasa presiune spre Europa de Vest in cazul in care acestea creeaza vreme nepotrivit. Aceste furtuni, in general, caracteristica semnificativ mai mic decat temperatura medie, ploaie feroce sau grindina, fulgere si vant puternic.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate