Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Apuseni - excursie si obiective turistice vizitate


Apuseni - excursie si obiective turistice vizitate


COLEGIUL ECONOMIC “TRANSILVANIA”

EXCURSIE IN MUNTII APUSENI 25/26.10.2008OBIECTIVE TURISTICE VIZITATE

TURDA:

Salina din Turda - prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul 1271. In trecut exploatarea era organizata in asa numitele Camari de Sare care erau de doua tipuri: unele care faceau exploatare, depozitare si transport pana la apa iar altele efectuau transportul pe apa si vanzarea sarii. Ulterior in anul 1786 exploatarea si valorificarea sarii devin monopol de stat dar incep sa apara unele probleme privind transportul sarii pe drumul abrupt ce cobora de la salina. Pentru rezolvarea acestei situatii se construieste incepand cu 1853 galeria Franz Josef si sunt modernizate minele Terezia si Rudolf. Salina Turda este inchisa in 1932. Depozitul de sare apartine sedimentarului transilvan ce se afla pe toata rama vestica a Depresiunii Transilvaniei, dar care apare aproape de suprafata doar in zonele anticlinale. Acest zacamant s-a format in urma cu 18 milioane de ani si se intinde din Depresiunea Maramures pana la Ocna Sibiului incluzand si Turda si Ocna Mures. Zacamantul de la Turda este situat in nord-estul orasului fiind intinsa sub forma unei perne alungite pe o suprafata de 45 kmp si are o adancime de 1200 de metrii. Continutul de NaCl se situeaza in jurul valorii de 99% iar intregul zacamant este estimat la aproape 39000 milioane tone. La suprafata zacamantului sarea este pura, cristalizata cu granule mari iar mai jos are unele intercalatii de sisturi argiloase si nisip fin alaturi de pietris.

CLUJ-NAPOCA

Gradina Botanica „Alexandru Borza” a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Romania a fost fondata in de profesorul Alexandru Borza. Intinsa pe o suprafata de aproape 14 hectare, in partea sudica a Clujului, gradina botanica, organizata dupa Unirea Transilvaniei cu Romania, in anii activitatii de asezare pe temeiuri solide a universitatii clujene, a reusit sa se dezvolte in timp atat ca si un obiectiv turistic clujean cat si ca important spatiu didactic si stiintific din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. Gradina contine pe teritoriul sau peste 10 000 specii de plante din toate colturile lumii, fiind structurata pe mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal. Flora si vegetatia romaneasca sunt reprezentate prin plante din campiile transilvane, Muntii Carpati, Banat, etc. Printre atractiile gradinii se numara Gradina japoneza (o gradina in stil japonez cu un parau si o casuta in stil japonez), Gradina romana cu vestigii arheologice din vechea colonie romana Napoca, printre care si o statuie a lui Ceres, zeita cerealelor si a painii, alaturi de plante cultivate care domina agricultura contemporana romaneasca.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este un muzeu in municipiul Cluj-Napoca. Muzeul a fost infiintat la 16 iunie , fiind una dintre realizarile culturale ale perioadei urmatoare Marii Uniri de la 1 decembrie . Cu peste 80 de ani vechime neintrerupta, muzeul a ajuns cel mai mare de acest gen din Romania si unul dintre cele mai prestigioase din Europa. Muzeul dispune de un patrimoniu de peste 50.000 de piese de port popular si marturii ale diferitelor obiceiuri stravechi, reflectand ocupatiile populatiei transilvanene. Acestea sunt riguros organizate, oferind vizitatorilor o imagine completa a obiceiurilor din Transilvania. Sunt expuse peste 43.000 de obiecte etnografice, organizate in 8 sectii: Ceramica, Textile, Ocupatii, Port, Locuinta-alimentatie, Obiceiuri, Sectia in aer liber si Sectia internationala. Exista 50.000 de fotografii; 5.000 de diapozitive; 12.000 reviste de specialitate.

CIUCEA:

Conacul Octavian Goga din Ciucea, judetul Cluj a fost resedinta lui Octavian Goga, fiind si locul in care acesta este inmormantat. Cladirea face parte din patrimoniul monumentelor istorice ale judetului Cluj. Domeniul pe care este amplasat a devenit muzeu si casa memoriala dedicata poetului Octavian Goga.

ORADEA

Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ al municipiului Oradea. Palatul, aflat la adresa str. Independentei Nr.1, a fost construit intre 1907-1908 de arhitectii oradeni Marcell Komor si Dezső Jakob, in stil secession. Antreprenorul lucrarii a fost Ferenc Sztarill. Pe locul acestei cladiri s-a aflat palatul Arborele Verde, care dispunea de o sala ce gazduia manifestarile culturale si politice. Cladirea este de colt, cu parter inalt si patru etaje, format din doua corpuri intre care se gaseste un pasaj vitrat cu acces spre str. Independentei, Piata Unirii si str. Vasile Alecsandri. Fatada principala dinspre Piata Unirii este asimetrica, fiind formata din doua corpuri mari, inegale, ce releva cel mai bine stilul secession. Fatada corpului din str. Independentei este mai ordonata si sobra. Motivul central il reprezinta un corp iesit, impartit in doua registre, care se termina in atic trilobat, avand un vitraliu in timpan. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblema a ansamblului, a fost executat in 1909, in atelierul oradean Neumann K. Palatul Vulturul Negru este cea mai importanta cladire a stilului sau, din Oradea. Cladirea este multifunctionala, cuprinzand, la vremea inaugurarii, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate in trei corpuri asimetrice. In prezent, in cladire functioneaza un hotel, un cinematograf, trei cluburi, cateva magazine si o banca.

Cetatea Oradea reprezinta un monument arhitectonic din Romania, una dintre putinele cetati functionale si in prezent. Se spune despre cetate ca nu putea fi cucerita din cauza vastelor retele subterane de legaturi cu exteriorul. Santul cu apa al cetatii era umplut in caz de asediu cu apa termala (prin aductiuni) din paraul Peta. In prezent, in incinta cetatii fiinteaza Facultatea de Arte Vizuale a Universitatii din Oradea.

FELIX:

Lacul Petea - lac cu temperatura constanta de 30 grade Celsius, adapost al unor relicte tertiare cum ar fi nufarul subtropical (Nymphaea lotus thermalis), melcul melanopsis parreyssi, pestele endemic rosioara de apa calda (Scardinus racovitzae). Intregul areal de 4 hectare este declarat monument al naturii si formeaza o rezervatie floristica.

PESTERA URSILOR: a fost descoperita in 1975, cu ocazia unei dinamitari executate la cariera de marmura din zona. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Muntilor Apuseni, ea aflandu-se in judetul Bihor, in imediata apropiere a localitatii Chiscau, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m. Interiorul se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite si stalagmite existente, ca si prin cantitatea impresionanta de urme si fosile ale ursului de caverna - Ursus spelaeus - care a disparut acum 15.000 de ani. Pe langa acesta au mai fost descoperite si fosile de capra neagra, ibex, leu si hiena de pestera. La intrarea in pestera se afla un pavilion, compus dintr-o sala de asteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic si un stand cu suveniruri si obiecte artizanale specifice zonei. Cu o lungime de peste 1.500 m, pestera se compune din galerii aflate pe doua nivele: prima galerie, cea superioara, in lungime de 488 de metri poate fi vizitata de turisti, iar cea de-a doua, lunga de 521 m este rezervata cercetarilor stiintifice. Galeria superioara, disponibila vizitarii, este compusa din 3 galerii si diferite sali:

  • Galeria 'Ursilor' (sau Galeria Oaselor),
  • Galeria 'Emil Racovita'
  • Galeria 'Lumanarilor'
  • Sala Lumanarilor
  • Sala Spaghetelor
  • Sala Oaselor

Printre formatiunile de stalactite si stalagmite se remarca Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul si Casuta Piticilor, Draperiile din Galeria Ursilor, Portalul, Pagodele si ultima sala, Sfatul Batranilor, iluminata cu lumanari. Temperatura in pestera este constanta de-a lungul anului (10sC), iar umiditatea se mentine la 97%.CAMPENI:

Muzeul Avram Iancu - aici si-a avut Avram Iancu cartierul general in timpul revolutiei din 1848. Statuia ecvestra a lui Avram Iancu (inscrisa pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Alba , elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004). Monumentul Eroilor. Monumentul este de tip cruce memoriala si este amplasat langa Biserica Ortodoxa din orasul Campeni. Crucea a fost inaltata in anul 1922, pentru cinstirea memoriei eroilor jertfiti in Razboiul de Independenta, fiind realizata din lemn de stejar si marmura, protejata cu un acoperis din tabla. Pe fatada monumentului este urmatorul inscris: „In amintirea eroilor din timpul rascoalei de la 1907 si a celor cazuti pe campul de lupta in timpul Razboiului de Independenta de la 1877“.

LUPSA:

Manastirea Lupsa una dintre cele mai vechi manastiri de pe valea Ariesului, sec. XIV. A reluat traditia vechii manastiri ortodoxe din secolul al XV-lea. Lacasul a fost construit in anul 1429, fiind cea mai veche biserica de lemn existenta pana astazi in Transilvania, ctitorie a familiei cnezale Candea, conducatoare a districtului romanesc de pe cursul superior al Ariesului. Manastirea a fost un puternic centru cultural, aici functionand, pana la mijlocul secolului trecut, o scoala si un atelier de pictura bisericeasca. Actualmente sunt 20 vietuitori, prin osteneala carora s-a construit un corp de chilii si s-a restaurat pictura la biserica veche.

Muzeul Etnografic din Lupsa, situat in centrul comunei, constituie unul dintre cele mai mari si mai interesante muzee de acest gen din tara, realizat prin munca de o viata a prof. Pamfil Albu. Muzeul contine o bogata colectie de obiecte si piese din istoria locului, incepand din comuna primitiva, o impresionanta colectie de haine din Tara Motilor, carti rare din secolele XVII-XVIII si o valoroasa colectie de icoane pe lemn si pe sticla din sec.XVIII-XIX. Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial. Monumentul din centrul satului Lupsa a fost dezvelit in anul 1935. Lucrarea, opera lui S. Rautiu, are o inaltime de 2 m. Pe partea din fata a coloanei este o placa cu urmatoarea inscriptie: „Eroii neamului/1914-1918/”, fiind mentionate apoi numele tuturor soldatilor cazuti in Primul Razboi Mondial.

MIHAI VITEAZU:

Mormantul lui Mihai Viteazul se afla la cca 3 km sud de Turda (pe str. Bogata). Aici a fost ingropat trupul lui Mihai Viteazul (capul a fost dus la Manastirea Dealu de langa Targoviste, fosta capitala a Tarii Romanesti).

IMAGINI DIN EXCURSIE CU OBIECTIVELE TURISTICE VIZIATE

Salina din Turda

Gradina Botanica “Alexandru Borza” din Cluj

Casa memoriala “Octavian Goga”

“Masoleul iubirii”

Mormantul lui Octavian GogaPasajul Vulturul Negru

Lacul termal Petea

Pestera Ursilor din Muntii Apuseni

Statuia lui Avram Iancu din Campeni

Manastirea Lupsa

Mormantul lui Mihai Viteazu

Impresii personale despre excursie:

Aceasta excursie a fost minunata din punctul meu de vedere. Am vizitat numeroase obiective turistice de la noi din tara care sunt nemaipomenit de frumoase si de impresionante.

Primul obiectiv vizitat a fost Salina din Turda care m-a impresionat foarte placut. In ciuda mirosului aceluia de sare umed, pe care nu prea pot sa-l support, a fost foarte interesant. Din aceasta mina de sare extragerile de minereu au inceput in anul 1271 si a fost inchisa in anul 1932 datorita unor probleme legate de transportul sari.

Al doilea obiectiv a fost Gradina Botanica “Alexandru Borza” din Cluj-Napoca. Este infiintata de profesorul Alexandru Borza in anul 1920. Se extinde pe apoximativ 14 hectare, unde se afla peste 10 000 de plante din toate partile ale lumii, fiind impartit in gradinile: Gradina japoneza, Gradina romana, si sectoarele: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal.

Pe urma am vizitat Muzeul Etnografic di Cluj care a fost infiintat la 16 iunie , fiind una dintre realizarile culturale ale perioadei Marii Uniri de la 1 decembrie . Cu peste 80 de ani vechime neintrerupta, muzeul a ajuns cel mai mare de acest gen din Romania si unul dintre cele mai prestigioase din Europa.

Urmatoarea oprire am facut-o la Ciucea, “Castelul” lui Octavian Goga, unde el a murit si a fost ingropat. Mormantul a fost numit “Masoleul iubirii”.

Ultima oprire inainte sa ajungem la locul de cazare a fost in Oradea unde am admirat minunatul pasaj numit “Pasajul Vulturului Negru”. Acest pasaj este foarte fumos; a fost construit intre 1907-1908 de arhitectii oradeni Marcell Komor si Dezső Jakob, in stil secession.

Hotelul Padis, unde ne-am cazat conditiile au fost destul de bune in comparative cu ceea ce am gasit in Sighetul Marmatiei. A doua zi de dimineata am vizitat Lacul Petea, lac termal natural cu temperature constanta de 30 de grade si adaposteste nufarul subtropical,melcul melanopsis si pestele endemic rosioara de apa calda (singurul de apa calda).

Pe urma am vizitat Pestera ursilor care m-a impresionat, de asemenea, cu numeroasele forme de calcar formate aici. De exemplu calcarul format pe apa in forma de nufar, numit “Lacul cu nuferi”. Sau Sala Spagetelor cu foarte multe stalactite si subtiri care dau forma unor spagete. Mai este ursul din tavan care se presupune ca aramas blocat acolo datorita unei explozii si avrut sa iasa pe acea gaura.

Apoi ne-am oprit in Campeni, in centru unde este satuia lui Avram Iancu care a fost un avocat si pe urma a devenit conducator al Tarii Motilor. Pe statuie este o imagine din revolutie de la 1848 din Transilvania.

Urmatorul obiectiv vizitat este Manastirea Lupsa, fiind cea mai veche biserica din lemn din Transilvania si de pe Valea Ariesului. Aici a functionat pana la jumatatea secolului trecut o scoala si un atelier de pictura bisericeasca.

Pe urma trebuia sa vizitam Muzeul Etnografic din Campeni, dar din pacate din cauza unor colegi nu am putut. Aici se afla o bogata colectie de obiecte si piese din istoria locului, incepand din comuna primitiva, o impresionanta colectie de haine din Tara Motilor, carti foarte vechi si icoane pictate pe lemn si sticla. Aici se gaseste si monumental eroilor din Primul Razboi Mondial.

Ultimul obiectiv vizitat este Mormantul lui Mihai Viteazu. Aici a fos igropat doar trupul sau, capul lui fiind la Manastirea Dealu de langa Targoviste

Toate aceste obiective vizitate de noi sunt doar cateva din numeroasele obiective de la noi din tara, pe care sper sa le pot vizita pe toate deoarece sunt convinsa ca toate aceste obiective sunt minunate ca acestea pe care le-am vizitat in aceasta excursie.

Mie mi-au placut foarte mult obiectivele vizitate si mi-a facut placere sa le vizitez deoarece am aflat multe potentialul turistic al Romaniei pe care nu le stiam si sper ca voi vizita multe altele ca sa cunosc mai bine potentialul tarii noastre. Parerea mea despre aceasta excursie este aceea ca a meritat sa facem aceasta excursie si nu-mi pare rau ca am fost, din potriva foarte frumoasa si multe obiective de care nici nu stiam ca exista sau nu stiam ce semnificatie au.

PAGINI CONSULTATE:

Ghidul Turistic al Romaniei

Editura Publirom

www.google.com

WikipediaPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate