Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
Tipuri de forte de interactiune moleculara. Definitia si rolul fortelor Van der Waals


Tipuri de forte de interactiune moleculara. Definitia si rolul fortelor Van der Waals


Tipuri de forte de interactiune moleculara. Definitia si rolul fortelor Van der Waals

Intre moleculele ce alcatuiesc o substanta, indiferent de starea ei de agregare, se manifesta forte de interactiune Aceste forte de interactiune confera fiecarei substante o energie de interactiune specifica sistemului molecular explicand astfel existenta starilor de agregare ale materiei.

In functie de distanta dintre molecule, fortele de interactiune pot fi de atractie sau de respingere.Stabilitatea moleculelor se datoreaza:

fortelor interatomice sau intramoleculare forte de interactiune dintre atomii constituenti si

fortelor intermoleculare, care actioneaza pentru a se obtine o configuratie electronica stabila.

Reultatul acestor interactiuni este fie formarea unor legaturi chimice, adica a unor componenti moleculari, fie dispunerea spatiala a acestora in conformitate cu fortele intermoleculare care se manifesta intre ei.

Fortele inter- si intramoleculare apar din faptul ca toti atomii contin sarcini electrice de semne contrare. Astfel aceste forte sunt de natura electrostatica.

La baza tuturor interactiunilor electrostatice sta legea lui Coulomb care exprima forta F cu care interactioneaza doua particule avand sarcinile electrice q1 si q2, aflate la distanta d intr-un mediu cu constanta dielectrica e

Fortele intramoleculare sunt de mai multe feluri in functie de natura interactiunii:

Electrice, realizate prin transfer de electroni (molecule ionice).

Cuantice, cand legatura se realizeaza avand electroni in comun (molecule atomice, alcatuite din atomi neutrii).

Legatura Van der Waals

Repartitia sarcinilor electrice in molecule poate fi uniforma (molecule nepolare) sau neuniforma (molecule polare sau dipoli electrici).

Dipolii electrici interactioneaza intre ei si deci intre moleculele polare se manifesta forte de atractie care determina orientarea moleculelor polare

forta Van der Waals forta de atractie invers proportionala cu puterea a 7-a a distantei dintre moleculele polare pentru care se stabileste un echilibru dinamic.

Fortele Van der Waals sunt mult mai slabe decat legaturile chimice si se intalnesc in solutii foarte concentrate in mod deosebit in structurile tranzitorii ale moleculelor celulare actiunea enzimatico-catalitica

Ex.Abilitatea unor soparle de a urca pe sticla sau a sta atarnate cu un singur picior este atribuita fortelor Van der Waals (folosind firele de par de pe picior)

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate