Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
Parcursul particulelor incarcate


Parcursul particulelor incarcate


Parcursul particulelor incarcate

O particila care se misca printr-un material isi pierde energia cinetica prin interactii cu electronii si nucleele materialului. Uneori particula se opreste, culege electronii necesari din mediul inconjurator si devine neutra. De exemplu:

p+ + e- atom de hidrogen;

+ +2e- atom de He.

Distanta totala parcursa de particula S se numeste lungimea traiectoriei. Ea este egala cu suma lungimilor partiale Si. Grosimea materialului care opreste o particula cu energia cinetica T, masa M si sarcina z se numeste parcursul liniar R al particulei in acel material (R<S). Pentru particule grele, putin deviate, R~S. Parcursul se masoara in metri, dar si in kg/m2 (sau g/cm2), caz in care se numeste parcurs masic:

R (kg/m2) = [R (m) ρ (kg/m3)] (4.13)

unde ρ este densitatea mediului prin care calatoreste particula. Parcursul masic, exprimat in kg/m2 nu depinde de starea de agregare a mediului. Parcursul este o valoare medie: particule identice vor avea parcursul distribuit in jurul unei valori medii numite parcurs R.

Parcursul particulei monoenergetice, R, poate fi calculat cu ajutorul formulelor empirice. In aer, in conditii normale:

(3.1)unde R este parcursulul in cm sI E energia cinetica a particulelor in MeV. Pentru particulele emise de emitatorii (4 < E< 9MeV), a = 0.318, n = 1.5. Pentru particulele cu o energie mare (E< 200MeV, a = 0.148, n = 1.8. Astfel, pentru particulele cu energie E = 5 MeV, R = 68cm.

Raportul parcursului liniar a doua tipuri diferite de particule, posedand viteze initiale identice in aer, este proportional cu raportul energiilor specifice pierdute ale particulelor,

(3.2)

unde: m1 si m2 sunt masele particulelor si q1, q2 sarcinile particulelor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate