Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
Generarea de perechi


Generarea de perechi


Generarea de perechi

Teoria vidului a lui Dirac (1928) a fost probata experimental prin fenomenul generarii de perechi. Un foton cu energia mai mare decat pragul 2m0c2 = 1.02 MeV, in prezenta unui nucleu necesar pentru conservarea impulsului, extrage din vidul cuantic un electron care lasa in urma, pe nivelele de energie negativa, un gol care se materializeaza ca antiparticula electronului, pozitronul. Acesta a fost descoperit in anul 1932 in radiatia cosmica. Electronul si pozitronul pleaca in directia cuantei gamma care le-a generat sub un unghi fata de directia acesteia. Uneori perechea particula-antiparticula se formeaza in campul coulombian al electronului, energia de prag fiind, in acest caz, egala cu 4m0c2, evenimentul numindu-se triplet, deoarece electronul-gazda a interactiunii- capata un recul si se misca alaturi de ceilalti doi. In procesul de incetinire prin mediu pozitronul produce ionizari pana cand se ciocneste cu un electron si se produce procesul invers-anihilarea perechii in doua cuante gamma cu energia de 0.51 MeV. Substanta cu masa de repaus se transforma in cuante ale campului electromagnetic, fara masa de repaus. Unii spun ca masa se transforma in energie, aceasta exprimare fiind incorecta, la fel ca afirmatia ca "gustul dulce al unui mar se transforma in culoarea lui rosie" (Moisil). Radiatia de anihilare sufera in continuare efectul Compton sau efectul fotoelectric. Probabilitatile celor trei efecte discutate, in functie de energie, sunt reprezentate in figura:Fig.367pag431,vol2Spolschi.

La energii mici cuantele gamma sunt absorbite mai ales prin efect fotoelectric si efect Compton, la energii medii absorbtia prin efect fotoelectric scade si domina efectul Compton, iar la energii mari si in substante cu masa atomica mare predomina generarea de perechi. In toate aceste procese efectul final consta in producerea de electroni si ioni pozitivi.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate