Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
» Tehnica identificarii formei corpului feminin (FFIT)


Tehnica identificarii formei corpului feminin (FFIT)
Tehnica identificarii formei corpului feminin (FFIT)

Un colectiv de specialisti americani in colaborare cu specialisti ai firmei LECTRA USA Inc. a dezvoltat un sistem de scanare 3D a formei corpului pe baza caruia se poate trece la un nou sistem de marimi, adecvat cerintelor actuale.

Victor BOTEZ
Formele si proportiile corpului populatiei din ziua de azi difera radical fata de cele ale generatiilor anterioare. Astfel a devenit foarte necesara crearea unui sistem nou de marimi pentru produsele de imbracaminte.
In lipsa unui standard de marimi adoptat la nivelul intregii industrii de confectii, producatorii si firmele de vanzari en-detail folosesc propriile sisteme de marimi ale produselor pe care le produc sau le comercializeaza. Convinsi ca este in avantajul lor, acestia le utilizeaza ca un instrument de marketing.
Totusi, aproape toate aceste sisteme se bazeaza pe un mit: acela ca oamenii au proportii matematice si ca ele cresc in mod proportional. Mai mult, formele si proportiile populatiei actuale difera radical fata de cele ale generatiilor anterioare. De aici apare o varietate de rezultate negative in ceea ce priveste satisfacerea doleantelor consumatorilor.

Ajustarea optima a produselor pe corpul uman se va face pe baza tehnologiei 3D A aparut astfel necesitatea unei „personalizari de masa“ in scopul gasirii unei solutii care sa permita o ajustare personalizata a unui produs de imbracaminte. Exista insa o problema fundamentala atunci cand se incearca modificarea unui element vestimentar bazat pe o forma-standard de produs. Modificarile „extreme“ pot genera ajustarea dorita in produsul final numai daca personalizarea pleaca de la forma corecta a produsului de imbracaminte a fiecarei „forme caracteristice“ a unui consumator. In acest scop a fost dezvoltat un sistem de identificare a formei caracteristice a corpului feminin cu ajutorul unui soft de scanare tridimensional (3D). Acesta va realiza identificarea formei corpului, permitand folosirea formei celei mai corecte a produsului vestimentar, cu asigurarea ajustarii satisfacatoare a produsului final.
Marimile produselor de imbracaminte de astazi sunt bazate pe studii vechi de 6 decenii. Este evident ca acestea nu mai sunt conforme cu diversitatea actuala a corpului uman. Incercarile de a clasifica formele corpului omenesc in scopul de stabili standarde de marimi au avut ca efect formarea catorva grupe de marimi. Deoarce produsele de imbracaminte au devenit universale, stabilirea marimilor potrivit teoriei originii rasiale este de asemenea depasita.

Pe baza masuratorilor corpului scanat 3D si a multiplelor date obtinute, a fost realizata transformarea matematica a formei teoretice a corpului uman intr-un cod software Pachetele software existente au fost dezvoltate pentru a calcula somatotipuri variabile si esantioane statistice utilizate pentru a obtine date corespunzatoare indivizilor sau grupurilor mici de persoane. Insa toate acestea vizualizeaza corpul in 2 dimensiuni (2D). Softurile utilizate culeg imaginile tridimensional si le reduc la nivelul 2D.

Primul pas in atingerea obiectivului propus a fost dezvoltarea unei baze de date de corpuri scanate in 3D provenite de pe diferite piete de consumatori, care sa includa:
• datele masuratorilor
• date privind multimea pe puncte 3D;
• date demografice.
Al doilea pas a constat in transformarea matematica a formei teoretice a corpului uman intr-un cod software care sa poata utiliza masuratorile corpului scanate 3D si sa determine automat forma definita de aceste masuratori.S-au definit, pe baze stiintifice, 9 categorii de forme ale corpului uman Astfel, a fost creat un produs software care sa fie capabil sa culeaga date 3D si sa le sorteze in categorii corespunzatoare, sortare bazata pe masuratori, proportie si forma si apoi sa se dezvolte subgrupuri preliminare pentru populatia feminina. Aceasta dezvoltare va permite crearea unor produse vestimentare cu o mai buna ajustare.
Pe baza consultarii unei vaste documentatii din literatura, s-au definit elementele de clasificare a formei corpului de la care se pleaca in descrierea acestor forme cu ajutorul descriptorilor matematici. In prima faza, s-au identificat 5 categorii de forme: „clepsidra“ (fig. 1), „ovalul“, „triunghiul“, „triunghiul rasturnat“ si „patrulaterul“. In fig. nr. 2 se prezinta, prin comparatie, forma „clepsidra“ (cu negru) peste „oval“.
Fiecarei categorii i s-a atribuit o gama de valori corespunzatoare masuratorilor corpului: circumferinta bustului, taliei, soldului, zonei stomacului si abdomenului.
In urma masuratorilor efectuate pe un numar de subiecti, o parte nu a intrat in nici o categorie, prin urmare a fost necesara crearea unor noi categorii de forme. Astfel, au aparut urmatoarele: „lingura“, „diamant“, „baza clepsidrei“ si „varful clepsidrei“. Se poate vizualiza in figura nr. 3 o comparatie intre cele trei tipuri de clepsidre, iar in fig. nr. 4 forma „lingura“.

In unele cazuri, unde subiectii au fost definiti ca neavand forma, au fost necesare modificari de finete ale definitiilor matematice
Cunoscut fiind faptul ca nu se poate realiza ajustarea pe fiecare forma a corpului feminin in parte folosind un sistem standard de marimi, devine vitala crearea definitiilor care pot fi descrise logic si pot fi preluate cu incredere de catre industrie.
Sistemul FFIT pentru imbracaminte ofera oportunitatea de a se face studii mai ample asupra proportiilor feminine si poate sta la baza dezvoltarii unui sistem nou de marimi.

Fig. 1    Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate