Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
Fenomene moleculare de transport: clasificarea lor in sistemele biologice.


Fenomene moleculare de transport: clasificarea lor in sistemele biologice.


Fenomene moleculare de transport: clasificarea lor    in sistemele biologice.

Procesele metabolice reprezinta un schimb permanent de substanta, energie si informatie cu mediul exterior, schimburi controlate de mecanismele celulare.

Sistemele biologice sunt sisteme termodinamice deschise (termodinamica Prigogine)

influx - transport spre interior

eflux - transport spre exterior

Cauza fenomenelor de transport: prezenta fortelor termodinamice la suprafete de separare si in interiorul fazelor separate

Tendinte: sa diminueze neomogenitatile din sistem cum ar fi: concentratie, densitate, presiune osmotica. Au loc in mod spontan, fara consum de energie (pasiv) conducand la cresterea dezordonarii moleculelor.

Fenomenele moleculare de transport sunt datorate miscarii de agitatie termica a moleculelor.

Fenomenele de transport pot avea loc si sub actiunea unor cauze externe: diferinte de presiune hidrostatica, de camp electric, magnetic, etc. Aceste deplasari sunt corelate, avand loc o deplasare relativ ordonata a ansamblului tuturor particulelor, numindu-se drift.Fenomenele moleculare de transport prezinta importanta deosebita pentru viata plantelor si animalelor, desfasurandu-se fara consum de energie metabolica (transport pasiv).

Din aceasta categorie un rol deosebit il au difuzia si osmoza.

Transport pasiv: are loc spontan, fara consum de energie datorita miscarii termice) si are drept consecinta cresterea gradului de dezordine, adica cresterea entropiei S.

Transportul activ: daca pentru transport se consuma energie rezultata din hidroliza unor molecule(ATP, GTP, etc.) va apare o deplasare ordonata a moleculelor- viteza de drift- care duce la scaderea entropiei S.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate