Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
Olimpiada Nationala de Fizica Proba teoretica - subiecte


Olimpiada Nationala de Fizica Proba teoretica - subiecte


Ministerul Educatiei si Cercetarii

Olimpiada Nationala de Fizica

Iasi, 20-25 martie 2005

Proba teoretica - subiecteVII

A. Un corp sprijinit pe o suprafata orizontala este agatat de un resort elastic initial nedeformat. Tragand incet de capatul resortului ( ca in fig. 1Aa) se constata ca in momentul in care alungirea resortului este y1 = 2 cm corpul se desprinde de suprafata orizontala. Daca se trage incet de capatul resortului ca in fig.1Ab, in momentul in care alungirea resortului este y2 = 1 cm corpul incepe sa alunece. Calculeaza valoarea coeficientului de frecare m dintre corp si suprafata orizontala.

B. Pentru sistemul mecanic din fig.1B se cunosc m = 1 kg si coeficientul de frecare la alunecare m pentru toate suprafetele aflate in contact. In conditiile in care firele si scripetii se considera ideale calculeaza:

a) valoarea fortei F pentru care corpurile aluneca uniform unul fata de celalalt;

b) raportul reactiunilor din axul scripetilor in timpul miscarii corpurilor.

Considera g = 10 N/kg iar firele si scripetii elemente ideale.

A. O oglinda plana cu inaltimea d este asezata paralel cu un perete vertical. Lumina ce provine de la sursa punctiforma S fixata pe perete se reflecta pe oglinda si creeaza pe perete o "pata" luminoasa (fig. 2A).

a) figureaza mersul razelor de lumina in aceste conditii;

b) calculeaza inaltimea D a "petei" luminoase in functie de inaltimea oglinzii d;

c) se deplaseaza pata pe perete, atunci cand oglinda se apropie de perete perpendicular pe acesta? Justifica raspunsul.

B. Un obiect AB este asezat la distanta d = 3f in fata unei lentile subtiri convergente cu distanta focala f, perpendicular pe axa optica principala a acesteia.

a) construieste imaginea obiectului data de lentila si calculeaza distanta D dintre obiect si imagine;

b) de cealalta parte a lentilei, in focar, se plaseaza perpendicular pe axa optica principala o oglinda plana. Construieste imaginea obiectului dupa reflexia pe oglinda.

c) construieste imaginea finala data de sistemul optic astfel format.

In sistemul mecanic din figura 3, grinda omogena AB de lungime l si de masa M este articulata in punctul A iar capatul B este legat printr-un fir trecut peste rola mare de raza R a unui "scripete diferential" fix. Peste rola mica, de raza r = R/2, este infasurat un alt fir legat de capatul resortului de constanta elastica k fixat in punctul P. Scripetele diferential este format din doi scripeti de raze diferite, coaxiali si lipiti rigid unul de celalalt.   

Se dau: l = 0,5m, M = 10 kg, a k = 103 N/m si considera g = 10 N/kg.

a) calculeaza alungirea Δx0 a resortului daca grinda ramane in pozitie orizontala;

b) calculeaza reactiunea din articulatia A, in conditiile punctului a);

c) o pisicuta de masa m0 = 1 kg se misca cu viteza constanta v = 0,1 m/s din capatul A spre capatul B. Pentru a mentine grinda in pozitie orizontala, pe durata deplasarii pisicutei, capatul P al resortului trebuie tras in jos. Gaseste dependenta de timp, pe durata deplasarii pisicutei, a alungirii Δx a resortului si reprezinta grafic aceasta dependenta.

Subiecte selectate si propuse de: prof. Constantin Rus, C.N. "L. Rebreanu" - Bistrita si prof. Viorel Popescu, C.N. "I. C. Bratianu" - Pitesti.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate