Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
Conceptele fundamentale ale fizicii actuale


Conceptele fundamentale ale fizicii actuale


Conceptele fundamentale ale fizicii actuale

Teoria relativitatii si mecanica cuantica stau la baza intregii fizici actuale, constituind baza teoretica pentru teoriile ce descriu. fizica particulelor elementare, fizica corpului solid, teoria gravitatiei.

La ora actuala, este general admisa ipoteza conform careia exista 4 tipuri de interactiuni responsabile pentru cele 4 tipuri de forte ce actioneaza in univers. Toate aceste interactiuni sunt discutate in cadrul unor modele in care exista particule care interactioneaza prin intermediul acestor tipuri de forte si " particule" purtatoare a interactiunilor prin care se transmit fortele. Cele 4 tipuri de interactiune sunt.

interactiunea gravitationala are raza de actiuneinfinita.prinintermediul -∞- sau interactioneazaa toate particulele ce prezinta masa de repaus, "particula" ce transporta interactiunea este numita graviton si nu are masa de repaus (este de fapt o cuanta a campului gravitational)

interactiunea electromagnetica are raza de actiune infinita, prin intermediul sau interactioneaza toate particulele ce prezinta sarcina electrica, "particula" ce transporta interactiunea este numita foton care de asemena nu are masa de repaus ( este o cuanta a campului electromagnetic)

interactiunea slaba este o interactiune repulsiva de foarte scurta distanta (10‾17m ) ce actioneaza la nivelul subnuclear (raza nucleara ≈10‾15m ) si ea a fost considerata in explicarea dezintegrarii radioactive. Interactiunea slaba descrie interactiunile dintre leptoni si quarci, "particulele" purtatoasre de interactiuni fiind asa numitii bosani vectoriali: wt, w‾ si zo.Aceasta interactiune a primit insa o noua descriere unificata impreuna cu cea electromagnetica in urma lucrarilor lui S. Glashow, A. Salam si S. Weinberg (1967) ce au fundamentat asa numita interactiune electro-slaba pentru descrierea careia au primit premiul Nobel in 1979. Din acest motiv , citeodata se utilizeaza si ideea existentei a doar 3 tipuri de forte fundamentale.

interactiunea tare este o interactiune reglativa de forte scurta durata ce descrie interactiunea quarcilor (constituentii nucleonilor din care sunt formate nucleele atomice) fiind descrisa de Gell Mann. "Particula" purtatoare a acestei interactiuni este numita gluon.

Problema descrierii unificate a tuturor acestor interactiuni constituie o problema in studiu a fizicii actuale.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate