Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
Masurarea indicelui de refractie al unui esantion lamelar gros (paralelipipedic). Metoda acelor.


Masurarea indicelui de refractie al unui esantion lamelar gros (paralelipipedic). Metoda acelor.


Masurarea indicelui de refractie al unui esantion lamelar gros (paralelipipedic). Metoda acelor.

Lamela cu fete plan paralele este un sistem de doi dioptri ale caror suprafete plane sunt paralele; ea apare ca un mediu transparent marginit de celelalte medii transparente de doua suprafete plane paralele; de regula, mediile exterioare stratului dintre cele doua suprafete plane au aceeasi natura si aici vom considera acest caz.

Daca grosimea esantioanelor lamelare (paralelipipedice) depaseste valoarea deplasarii maxime realizata cu ajutorul surubului micrometric al microscopului, metoda Chaulnes devine inaplicabila. In acest caz cea mai simpla metoda de masurare a indicelui de refractie este metoda directa in care se masoara unghiurile de incidenta in aer (i) si refractie in lamela (r) cu care se calculeaza apoi indicele de refractie pe baza relatiei de definitie(22)

In cadrul acestei metode se pot folosi diferite proceduri de masurare a unghiurilor de incidenta si refractie prin reperarea drumului IMNI' al razei de lumina intr-un plan normal pe fetele lamei, de la intrarea pana la iesirea din lama. Cea mai simpla procedura este cunoscuta sub denumirea de metoda a acelor. Procedurile elaborate apeleaza la table optice speciale si fascicule laser si de regula pastreaza denumirea traditionala.

In Fig. 3 este reprezentat esantionul lamelar paralelipipedic in proiectie pe suprafata mesei de lucru, fetele plan paralele vizate ale esantionului paralelipipedic fiind normale pe aceasta suprafata.

Figura 3

IMNI' este traiectoria unei raze de lumina intr-un plan perpendicular pe fetele lamelei (sau echivalent, paralel cu suprafata mesei), de la intrarea pana la iesirea din lamela.

Relatiile evidente

, , (23)

implica egalitatea , astfel ca raza de incidenta MI si emergenta (finala) NI' sunt paralele.

Masuram unghiurile i si r folosind metoda acelor. Se plaseaza lamela (de regula de forma paralelipipedica) pe o coala alba de hartie fixata pe masa de lucru si se traseaza linii de-a lungul intersectiilor colii de hartie cu fetele, (S1) si (S2).

Pe fata S1 se traseaza o linie (paralela cu muchiile verticale ale lamelei) care se termina pe hartie in punctul M. Se ia un punct N pe fata S2, pe hartie, si se infige in acest punct un ac (bold) paralel cu linia trasata prin M; unghiul format de segmentul NM cu fetele verticale (S1) si (S2) ale dioptrului trebuie sa fie de 30-40. Mentionam ca un om vede un obiect pe directia ultimei raze receptate de ochiul acestuia dupa ce raza emisa de obiect traverseaza sistemul optic. Privind razant fata de coala, infigem un al doilea ac (vertical) in N la cca 15-20 cm de N, astfel ca cele doua ace si linia trasata prin M sa fie vazute pe aceeasi directie. Plasam in spatiul exterior dinspre (S1) in I, un al treilea ac astfel ca el sa se vada pe directia determinata de celelalte doua ace si segmentul trasat cu cerneala in M.

Privim acum dinspre fata (S1) spre linia trasata si ace astfel ca toate sa apara pe aceeasi directie, corectand eventualele abateri. Indepartam lamela si trasam pe hartie directiile MI si NI', care trebuie sa fie paralele; daca nu sunt paralele, se reiau operatiile descrise anterior.

Se traseaza in planul hartiei normala in M la muchia (S1) precum si segmentul NM, masurandu-se cu raportorul sau alte dispozitive goniometrice unghiurile i si r. In final se determina indicele de refractie .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate