Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
Legea tensiunii optice


Legea tensiunii optice


Legea tensiunii optice

Dupa cum s-a aratat, in materialele birefringente viteza de propagare a luminii variaza cu directia. Intr-un punct exista doua directii perpendiculare in lungul carora lumina se propaga cu viteza maxima, respectiv minima. Aceste, directii poarta numele de axe optice principale (AOP).

Maxwell a demonstrat ca intr-un punct de pe suprafata unui mediu cu birefringenta accidentala, solicitat mecanic, axele optice principale coincid cu directiile tensiunilor principale σ1 si σ2.

Pentru acest caz particular de solicitare(stare plana de tensiune) legea lui Hooke generalizata poate fi scrisa sub forma:

(14,a)

Notand cu n0, indicele de refractie al materialului in stare nesolicitata si cu n1, respectiv n2, indicii de refractie pe directiile axelor optice principale (in cazul solicitarii mecanice a materialului), Maxwell a stabilit o relatie analoaga cu (14,a), cunoscuta sub numele de legea tensiunii optice:

(14,b)

unde C1 si C2 sunt coeficientii de tensiune optica pe directiile tensiunilor principale σ1 si σ2.Daca se scad expresiile (14,b) rezulta:

, (15)

unde:

, (16)

poarta numele de coeficient relativ de tensiune optica.

Din (15) se obtine:

. (17)

Tinand seama de (13), rezulta:

. (18)

O relatie asemanatoare poate fi stabilita si intre deformatiile specifice principale ε1 si ε2:

, (19)

unde cu Cε s-a notat coeficientul relativ de deformatie optica.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate