Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
Lumina polarizata


Lumina polarizata


Lumina polarizata

Dupa cum s-a mai aratat lumina obisnuita, ca forma de existenta a campului electromagnetic este caracterizata in orice moment prin cei doi vectori camp electric ē si camp magnetic . In cele ce urmeaza ne vom referi la vectorul camp electric.

Cand varful acestui vector proiectat la un moment dat pe un plan perpendicular pe directia de propagare descrie o traiectorie bine precizata, lumina respectiva se spune ca este polarizata. Cand aceasta traiectorie este o dreapta perpendiculara pe directia de propadare (vectorul camp electric vibreaza intr-un singur plan) lumina este polarizata plan (fig. 8a). Cand aceasta traiectorie este un cerc si varful vectorului camp electric se deplaseaza in lungul directiei de propagare dupa o spirala, lumina se spune ca este polarizata circular (fig. 8b).

Fig.8 Lumina polarizata

Daca proiectia vectorului camp electric in planul perpendicular pe directia de propagare este o elipsa, lumina se spune ca este polarizata eliptic. Toate aceste tipuri de lumina polarizata sunt utilizate in fotoelasticitate.Lumina polarizata plan se poate obtine prin reflexia luminii pe o oglinda. Cand raza incidenta formeaza cu normala la oglinda un unghi iB=57o (unghiul lui Brewster), raza reflectata este total polarizata intr-un plan perpendicular pe directia de propagare (fig. 9).

Fig.9 Raza reflectata polarizata intr-un plan perpendicular
pe directia de propagare

In acest caz tg iB = n2/n1, unde n2 si n1 sunt indicii de refractie ai sticlei, respectiv aerului. In fotoelasticitate lumina polarizata plan se obtine cu ajutorul unor folii transparente laminate dintr-o rasina, cunoscute sub numele de polaroizi. Directia de laminare a foliei de-termina planul de polarizare al polaroidului. Lumina polarizata circular se obtine cu ajutorul unui aranjament optic cunoscut sub numele de polariscop.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate