Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
Tehnici de elaborare a monografiei


Tehnici de elaborare a monografiei


Tehnici de elaborare a monografiei

1. Despre monografie.

Monografia este o lucrare stiintifica de cercetare bibliografica, mai ampla decat referatul stiintific si se refera la o problema punctuala din domeniul abordat. Deci deosebirea principala intre referat si monografie este faptul ca cea de a doua se refera la o problema punctuala, pe cand referatul se poate extinde si la o arie mai larga de probleme. Monografia presupune o documentare mai ampla si nu este intocmita pe baza unei cercetari cu rezultate proprii ci numai pe baza rezultatelor din bibliografia studiata, comparate si compilate intr-o lucrarea unitara.

2. Rolul monografiei in cercetarea stiintifica.Monografia se intocmeste atat de cercetatorii apartinand anumitor domenii cat si de cercetatoriii bibliografici apartinand bibliotecilor. Scopul sau rolul acestei lucrari in cercetare stiintifica este de a ajuta cercetatorul care abordeaza o anumita tema sa-si formeze o imagine clara, lipsita de echivoc in legatura cu o problema punctuala, de obicei importanta a domeniului. Prin studierea unei monografii un cercetator este scutit de un efort considerabil in documentarea sa, deoarece monografia ii ofera o analiza stiintifica a problemei si concluzii care il orienteaza in cercetarea care urmeaza. In concluzie, monografia contine o mare cantitate de date prelucrateinsotite de concluzii, dovedindu-si prin aceasta rolul in realizarea unei cercetari stiintifice.

3. Utilizarea bazelor de date pentru elaborarea manografiei.

Documentarea pentru elaborarea unei monografii nu se deosebeste esential de documentarea pentru elaborarea referatului stiintific, cu specificatia ca monografia, luand in studiu o problema punctuala, din multimea de date referitoare la domeniul abordat, se vor selecta si analiza numai cele strict referitoare la acea problema. Aceasta se face prin accesarea lucrarilor pe baza cuvintelor cheie care caracterizeaza problema abordata. In resttot ceeace este mentionat in capitolul referitor la cercetarea bibliografica se aplica si in cazul elaborarii monografiilor.

4. Continutul monografiei.

Monografia trebuie sa cuprinda urmatoarele parti:

1. titlul;

2. cuprinsul;

3. introducerea;

4. tratatrea temei abordate, cuprinzand urmatoarele subdiviziuni:

- stadiul actual al cercetarilor din domeniul din care face parte tema abordata;

- dezvoltarea studiului temei abordate;

concluziile, opiniile personale si directii ulterioare posibile de cercetare referitoare la tema abordata;6. referinte bibliografice.

Stadiul actual al cercetarilor legate de tema abordata, este prima subdiviziune a tratarii temei si constituie partea cea mai importanta a monografiei, nucleul in jurul caruia va gravta intreaga lucrare, fiind de fapt un studiu critic al rezultatelor cercetarilor efectuate si comunicate pana la momentul respectiv. Acesta se intocmeste in urma unei cercetari bibliografice, trecand in revista lucrarile studiate, de obicei in ordine cronologica sau in alta ordine, adoptata de cel care intocmeste studiul, in functie de caracteristicile cercetarii care urmeaza a se efectua si de aspectele care urmeaza a fi luate in consideratie. Studiu critic inseamna aici o inlantuire logica a concluziilor cercetatorului, privind aspectele care-l intereseaza in legatura cu tema pe care o va dezvolta in cercetarile sale, desprinse din fiecare lucrare studiata in cadrul cercetarii bibliografice. In acest studiu el trece prin filtrul mental propriu rezultatele obtinute de diversi autori inaintea sa si comunicate in lucrarile studiate de el, cuantificand contributia acestora la dezvoltarea cunoasterii in domeniul temei abordate, in masura in care il intereseaza pentru elucidarea problematicei acesteia. Cercetatorul poate si trebuie sa emita pareri pertinente si bine documentate in legatura cu anumite rezultate sau aprecieri intalnite in lucrarile studiate, prin comparatie cu propriile cercetari anterioare sau cu ale altor autori, in limitele eticii si deontologiei stiintifice, cu eleganta si condescendenta caracteristice lumii stiintifice.

In urma studiului critic al bibliografiei rezulta stadiul in care se gaseste domeniul sau tematica abordata, modul in care sunt elucidate problemele specifice cuprinse in acestea, cat de clare sunt toate aspectele legate de tema si care sunt problemele care au ramas nestudiate, care nu sunt pe deplin elucidate sau care au fost tratate necorespunzator. Este foarte important acest ultim aspect, deoarece acesta furnizeaza motivatia pentru abordarea pe mai departe a cercetarilor.

Studiul stadiului cercetarilor trebuie sa se incheie cu concluzii din care sa rezulte clar directiile de cercetare ce trebuie urmate de cei care utilizeaza monografia in vederea demararii unor cercetari.

Foarte importante pentru monografie sunt si referintele

bibliografice,deoarece din acestea rezulta aria de cuprindere a studiului, perioadele de timp luate in studiu, calitatea materialului bibliografic.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate