Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
PROBLEME PROPUSE PT CLASA A 7A - FIZICA


PROBLEME PROPUSE PT CLASA A 7A - FIZICA


PROBLEME PROPUSE PT CLASA A 7A - FIZICA

  1. Picaturile de ploaie care cad vertical pe geamul unei masini in miscare lasa urme inclinate cu α fata de verticala. Care este viteza picaturilor de ploaie fata de Pamant daca viteza masinii e v m/s.  1. Un avion yboara cu viteza V0=100 km/h fata de aer.Stiind ca sufla vant de la est la vest cu V=25 m/s si avionul trebuie sa inainteze spre nord, sa se afle viteza avionului fata de Pamant si unghiul facut de avion cu meridianul.

  1. Pentru a mentine in repaus pe un plan inclinat de unghi α=30 trebuie aplicata o forta minima in sus de-a lungul planului, F1=4N, iar pentru a-l trage uniform in sus de-a lungul planului trebuie o forta in sus de-a lungul planului F2=8N.Sa se afle coeficientul de frecare la alunecare.

a)

b)

4.Asupra unui corp de masa m=1kg, asezat pe un plan orizontal actioneaza o forta care face unghiul α=30 cu orizontala. Coeficientul de frecare corp plan =0,1.Aflati valoarea maxima F a fortei pentru care corpul ramane in repaus.

Rezolvare

5.Pe un plan inclinat de unghi α=30 , e asezat un corp de masa m1=3 kg, legat printr-un fir ideal trecut peste un scripete ideal de un corp de masa m2=4kg.Coeficinetul de frecare corp plan e =0,2.Aflati:

a)      acceleratia sistemului

b)      tensiunea in fir

c)      forta de apasare exercitata asupra scripetelui.

a)

b)

c)

6.Distanta D=100 km dintre 2 corpuri fluviale e parcursa de o salupa in sensul cursului apei,in timpul t1=4h iar impotriva curentului apei in t2=10h.Aflati viteza apei si viteza salupei fata de apa.

7.Aflati lucrul mecanic necesar pentru alungi cu ∆l=5 mm o bara cilindrica din cauciuc avand s=100mm2 si lungimea initiala l0=100cm.Modulul de elasticitate a cauciucului E=100KN/m2.

8.Un plan inclinat de unghi α=60 si lungime l=80 cm este ridicat uniform pe toata lungimea lui un corp cu m=200g. Coeficientul de frecare dintre corp si plan este =0,3.Determinati:

a) valoarea fortei de tractiune ce actioneaza paralel cu planul pentru ridicarea corpului.

b) lucrul mecanic al greutatii corpului al fortei de frecare si al fortei de tractiune.

c) puterea mecanica daca ea isi deplaseaza punctul de aplicatie cu v=5 cm/s.

a)

b)

c)

9.Un corp cu masa m=500g este aruncat pe verticala in sus cu v0=30m/s.Sa se calculeze energia cinetica si potentiala a corpului dupa un timp t=2s de la lansare.

10. Un om deplaseaza pe o suprafata orizontala pe distanta d=10m un corp de masa m=100kg.Coeficientul de frecare dintre corp si suprafata pe care se deplaseaza este =0,4.Forta de tractiune are directia orizontala. Se presupune viteza constanta. Sa se calculeze.

a)      Lucrul mecanic efectuat de om asupra lazii.

b)      Lucrul mecanic al fortei de frecare.

c)      Lucrul mecanic total efectuat asupra lazii.

a)

b)   

c)11. Pe un plan inclinat cu unghiul α=30 fata de orizontala coboara liber un corp cu m=3 kg. Cunoscand coeficientul de frecare dintre corp si plan . Sa se calculeze:

a) acceleratia corpului

b) variatia energiei cinetice a corpului in miscare pe distanta l=2 m pe plan inclinat.

c) valoarea unui alt coeficient de frecare pentru care corpul ar sta in echilibru pe plan.

a)

b)

c)

12. Un camion se deplaseaza uniform accelerat pe un drum orizontal la momentul t1 cu viteza v1=5 m/s, iar dupa intervalul de timp ∆t ea devine v2=20 m/s. In intervalul ∆t camionul executa un lucru mecanic L=375 KJ consumand o putere P=75 KW. Sa se afle:

a) Greutatea camionului

b) Distanta parcursa in ∆t

c) Forta de tractiune dezvoltata de motor.

a)

b)

c)

13. O bara AB, de greutate neglijabila si de lungime l, este asezata pe un suport intr-un punct O aflat la distanta de punctul A. In ce raport trebuie sa se afle fortele, care trebuie aplicate la extremitatile barei, pentru ca aceasta sa fie in echilibru?

14. O bara omogena de masa m si lungime l se reazema cu capatul ei superior A de un perete neted. De capatul barei B este prins un fir inextensibil BC, fixat de perete in punctul C. Lungimea firului este . Sa se determine pozitia de echilibru a barei pentru care reactiunea este perpendiculara pe perete in A.

Din triunghiurile dreptunghice CAM si AMO, obtinem:

15. Peste un scripete ideal trece un fir ideal avand legate la capete 2 corpuri de mase m1=200g si m2=300g. Aflati:

a) acceleratia sistemului

b) tensiunea din fir

c) forta care actioneaza asupra scripetelui

a)

b)

c)

PROF: ALDEA SIMONA

COLEGIUL NATIONAL "AUREL VLAICU " ORASTIE

O masina cu masa M=1500 kg se deplaseaza rectiliniu si uniform pe un drum orizontal tractand un corp cu masa m=100 kg prin intermediul unui cablu inextensibil si cu masa neglijabila orientat la un unghi α=60º fata de orizontala. Coeficientul de frecare dintre corp si sosea este 2=0,8. Considerand g=10 N/kg, determinati:

a)      modulul tensiunii din cablu. Utilizati un desen in care sa reprezentati toate fortele care sunt implicate in aceasta actiune.

b)      Valoarea coeficientului minim de frecare 1 dintre rotile masinii si asfalt considerate toate roti motoare si apasand la fel asupra soselei pentru a tracta lada

Pentru corp:

a)

Pentru masina:

b)

Un copil vasleste perpendicular catre tarm cu o viteza V0=5,4 km/h fata de apa. Cursul apei deplaseaza barca pe distanta d=100 m in josul raului. Latimea raului este L=150 m. Care este viteza raului si durata traversarii lui?
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate