Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» METODE SI PROCEDEE DE DIFERENTIERE A ACTIVITATII DIDACTICE IN SCOPUL PREVENIRII SI COMBATERII INSUCCESULUI SCOLAR


METODE SI PROCEDEE DE DIFERENTIERE A ACTIVITATII DIDACTICE IN SCOPUL PREVENIRII SI COMBATERII INSUCCESULUI SCOLAR


METODE SI PROCEDEE DE DIFERENTIERE A ACTIVITATII DIDACTICE IN SCOPUL PREVENIRII SI COMBATERII INSUCCESULUI SCOLAR

Motto: "Vointa, initiativa, perseverenta, rabdarea

sunt elemente care garanteaza succesul in matematica"

(Ion Ionescu)Insuccesul scolar este o realitate complexa in scoala contemporana avand la baza cauze multiple de ordin psihofiziologic, educational si psihosocial.

Insuccesul scolar se defineste prin ramanerea in urma la invatatura a unor elevi , care nu reusesc sa obtina un randament scolar la nivelul cerintelor programelor scolare , el este consecinta inadaptarii la mediul socio-profesional , la nivelul cerintelor acestuia .

Insuccesul scolar (ramanerea in urma la invatatura, esec scolar ) consta in neindeplinirea de catre elevi a cerintelor obligatorii din programe, fiind efectul discrepantei dintre exigente, posibilitati si rezultate.

FORME DE MANIFESTARE

a)     Faza premergatoare (incetinirea ritmului, aparitia lacunelor), episodica - lacunele cuprind o singura tema sau un singur capitol dintr-o disciplina de invatamant ;

b)     Faza ramanerii in urma la invatatura propriu-zisa (semnaleaza acumularea golurilor mari in cunostinte, evitarea oricarui efort de indeplinire individuala a sarcinilor, aversiune fata de invatatura).

  • la nivelul unui semestru - lacunele privesc o serie de teme sau capitole dintr-o disciplina de invatamant ; insuficientele se manifesta prin nepriceperea de a folosi rational operatiile mentale , activitatea de invatare este slab organizata ;
  • persistenta - lacunele se inregistreaza la majoritatea materiilor , ritmul de invatare al elevului este scazut .

c)     Repetentia sau abandonul.

Repetentia - caracterizata prin insucces persistent , lacune la mai mult de trei discipline , deprinderi de lucru si autocontrol slab dezvoltate , atitudine negativa fata de invatatura .

Insuccesul scolar poate fi prevenit, diminuat sau inlaturat daca este corect diagnosticat pe baza studierii cauzelor, daca se cunosc fazele acestui proces si se actioneaza in etape de catre toti factorii educationali, folosindu-se metode adecvate.

In timp, atitudinile fata de insuccesul scolar au evoluat, fiind determinate de atitudinea fata de fiinta umana aflata in fata unor sarcini de invatare, influentate de nivelul de cunoastere si interpretare psihologica a omului, in general, si a conditiei sale de elev, in special.

Aceasta evolutie inregistreaza trecerea de la departajarea elevilor " buni" care fac fata cerintelor activitatii scolare si a elevilor "slabi" cu nivel scazut de dezvoltare intelectuala, care nu satisfac exigentele scolare, catre o delimitare mai nuantata in functie de profilul lor psihologic, de numeroasele trasaturi de personalitate, de conditiile sociofamiliale si scolare de dezvoltare si formare.

Cercetarile asupra factorilor care explica nivelul rezultatelor scolare au condus la determinarea capacitatii de invatare a elevilor, ca ansamblu de insusiri individuale, variate: nivel de dezvoltare intelectuala, interes si motivatie fata de activitatea scolara, stare de sanatate, capacitate de efort, etc.

Rezultatele scolare nu sunt dependente numai de aptitudinile elevilor ci reprezinta eficienta scolara a aptitudinilor, conditionate de interese, motivatia, perseverenta, stabilitatea emotionala, atitudinea elevului fata de activitatea scolara.

In fundamentarea programului de combatere a insuccesului scolar trebuie sa pornim de la studierea cauzelor care au generat situatia respectiva, descifrand in amanunt aspectele interne si externe implicate in invatare. Un diagnostic corect al esecului scolar nu poate fi stabilit decat printr-o colaborare stransa intre profesor-dirigente, psiholog, medic scolar, profesori care predau diferite discipline, parinti, elev.

Este necesar sa se studieze fiecare elev in parte, faza in care se gaseste si cauzele referitoare la :

Elev:

aptitudinea scolara,

gradul de pregatire scolara

deficiente psihice

tulburari psihologice, fiziologice, afective, caracteriale

modelele de invatare folosite

frecventa la scoala

atitudinea fata de invatatura

interesele

aspiratiile

Familie:

climatul cultural -educativ

familii dezorganizate, dezmembrate

cerinte prea mari din partea parintilor

conditii de munca, supraveghere si indrumare

Scoala:

metodele de predare si invatare utilizate

supravegherea si indrumarea

controlul si evaluarea randamentului scolar

relatia profesor-elev

relatia dintre elevi

ritmul muncii scolare

atitudinea fata de invatatura

motivatia invatarii

orienterea scolara si profesionala a elevilor.

Dupa precizarea cauzelor dominante si a celor adiacente, se stabilesc masurile si metodele necesare diminuarii si inlaturarii esecului scolar, realizandu-se o colaborare stransa intre scoala si familie.

Masuri de prevenire si combatere a insuccesului scolar realizate de catre profesor:

Evitarea supraincarcarii

Alegerea manualelor (dintre cele alternative) cu un caracter formativ-

nformativ pronuntat, care ofera pe langa exercitii de baza si exercitii de recuperare pentru cei ramasi in urma sau de dezvoltare pentru cei capabili de performante superioare, care ofera indicatii de abordare independenta a invatarii.

Folosirea cu precadere in lectii a metodelor active si a mijloacelor de

invatamant,

Aprecierea si verificarea permanenta a randamentului scolar, sesizarea la timp

a ramanerilor in urma la invatatura,

Introducerea grupelor de nivel mobile, la nivelul clasei, cu posibilitatea trecerii de la o grupa la alta, in functie de evolutia reala a fiecarui elev,abordarea diferentiata a elevilor care inregisreaza insucces scolar,

Elevii trebuie invatati sa intocmeasca un plan de idei intr-o succesiune logica, sa-si ia notite, sa extraga notite, sa faca rezumate,

Formarea la elevi a deprinderilor de lucru cu manualul si cu materiale auxiliare,

Formarea la elevi a depriderilor de rezolvare independenta a sarcinilor, de redactare, de calcul, de interpretare si de utilizare in verificare si apreciere,

Introducerea in lectii a unor elemente atractive, de mobilizare intelectuala, de motivare si stimulare a atentiei, de deconectare emotionala,

Atitudinea negativa fata de invatare poate aparea datorita conflictelor de comunicare dintre cadrele didactice si colectivul clasei sau datorita antipatiei fata de personalitatea profesorului. Pentru eliminarea si neutralizarea acestor motive negative urmarim urmatoarele cai:

Asigurarea unui climat educational favorabil in raporturile dintre elevi , cadre

didactice si parinti,

Atentie sporita acordata elevilor mai slabi la invatatura cu scopul de a declansa in acestia dorinta de a obtine succese,

Antrenarea permanenta in activatati extrascolare, in special a elevilor cu probleme emotionale,

Evidentierea succeselor ( oricat ar fi de neinsemnate) ale elevilor pentru a le intari increderea in fortele proprii.

Aplicarea acestor masuri si verificarea in practica prevenirii si combaterii insuccesului scolar trebuie insotita de cautarea altora mai eficiente, aceasta tine de personalitatea profesorului ale carui trasaturi esentiale sunt vocatia, autenticitatea si creativitatea.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate