Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» Educatia pentru interculturalitate


Educatia pentru interculturalitate
Educatia pentru interculturalitate

Obiectivul general al conceptului de “Educatie pentru cetatenie democratica” este promovarea tolerantei si valorificarea diversitatii intre tinerii din Romania prin schimbarea abordarii de predare a acestui tip de educatie , in acord cu orientarile europene curente si prin cultivarea culturii ce incurajeaza implicarea pozitiva a minoritatii intr-o societate multiculturala.

De aceea trebuie sa creasca gradul de constientizare a cadrelor didactice cu privire la importanta utilizarii metodelor pedagogice inovatoare in predarea educatiei cetatenesti in cadrul unui context general al scolilor, bazat pe participarea democratica si respectul pentru diversitate.
Educatia pentru cetatenie democratica include toate practicile si activitatile destinate a-i ajuta pe tineri si adulti sa participe activ la viata democratica , acceptand si exercitand drepturile si responsabilitatile lor in calitate de cetateni. Ea are in vedere realizarea urmatoarelor obiective:

- dobandirea de cunostinte privind principiile si functionarea unui sistem democratic;

- dezvoltarea de deprinderi legate de viata intr-o societate democratica;

- formarea de atitudini ca: respectul fata de sine si fata de ceilalti, responsabilitate civica, tolerarea diversitatii de opinii, solidaritatea, loialitatea;

- stimularea participarii si actiunilor in sensul apararii si promovarii principiilor unei societati democratice si a implicarii active in viata civica a comunitatii.

Diversitatea culturala nu mai este un prejudiciu, ci o realitate care trebuie fructificata in mediul scolar. Pluralitatea culturala pune nu numai problema apararii diferentelor, ci a dialogului cultural, care recunoaste ca fiecare trebuie sa contribuie la imbogatirea experientei umane si ca fiecare dintre ele este un efort de universalizare a unei experiente particulare. Multiculturalitatea nu este adversarul universalismului european, ci o alta forma a lui. Ceea ce unifica multiculturalismul cu universalismul european este vointa comuna de a plasa o cultura mai presus de puterea statului sau de interesele unui grup social.

Perspectiva interculturala presupune luarea in considerare a dimensiunii culturale a relatiilor sociale si stabilirea unui echilibru intre promovarea identitatii culturale specifice si a respectului pentru diversitatea culturala, practic pe o comunicare interculturala. Pentru a realiza toate acestea, trebuie depasite stereotipurile si prejudecatile, combatute discriminarea, marginalizarea si izolarea.

Educatia interculturala urmareste pregatirea tinerilor pentru a trai intr-o societate multiculturala, cu o dinamica mult mai pronuntata si care tinde tot mai mult sa devina o societate interculturala. Educatia interculturala poate fi asociata conceptului de „learning to live together” promovat de UNESCO.

Interculturalismul implica intelegerea, aprecierea si valorizarea culturii proprii la care se adauga respectul bazat pe o informare autentica si pe construirea curiozitatii fata de cultura etnica a celuilalt. Interculturalitatea este un proces ce se produce la intersectia dintre culturi, nefiind un scop in sine, dar care poate deveni o finalitate atunci cand sunt sesizate transformarile nefiresti sau comportamentele nefaste la acest nivel de intersectare a culturilor.

Problematica lumii contemporane este prezenta in noile tipuri de educatii sau „noile educatii”. Aceste „noi educatii” corespund unor trebuinte socio-pedagogice. In programele UNESCO figureaza 11 exemple de „noi educatii” intre care: educatia relativa la mediu, educatia pentru comunicare si pentru mass-media, educatia in materie de preocupare pentru o noua ordine economica internationala, educatia pentru schimbare si dezvoltare, educatia nutritionala, educatia economica si casnica moderna, educatia pentru timpul liber, educatia interculturala, educatia pentru pace, educatia pentru democratie si toleranta.

Manifestarile intolerantei pot duce la: incalcarea libertatii si demnitatii persoanei, privarea de libertate, marginalizarea, persecutia sau chiar suprimarea fizica. Intoleranta este sinonima cu discriminarea. In Romania dupa 1989 se fac eforturi pentru construirea unei societati democratice. Manifestarile intolerantei pot duce la: incalcarea libertatii si demnitatii persoanei, privarea de libertate, marginalizarea, persecutia sau chiar suprimarea fizica.

In acest scop statul roman a conceput mai multe principii de diminuare a discriminarii pe care incearca sa le implementeze in societatea romaneasca.

Acestea sunt:

- politica sanselor egale, chiar si prin legislatie;

- reprezentativitatea in organismele de decizie;

- tratamentul egal al persoanelor, respectand diversitatea si diferentierea individuala;

- monitorizarea permanenta din partea societatii civile.

Toti copiii trebuie educati pentru a participa deplin si a contribui la societatea democratica. Aceasta inseamna ca trebuie sa le fie transmise principiile democratice de baza. Astfel ei se angajeaza in apararea valorilor democratice dobandind cunostintele, deprinderile, atitudinile si abilitatile necesare. Acestea includ un angajament fata de o ordine sociala dreapta si umana, incredere mutuala, respect pentru drepturile si identitatile celorlalti, deschidere, abilitati analitice, abilitati interpersonale.

Educatia interculturala presupune cel putin doua dimensiuni, care se leaga una de alta: o dimensiune de cunoastere si o dimensiune a experientei. Prima dimensiune se refera la achizitionarea de catre cei educati a unor instrumente conceptuale pentru a intelege realitatea si a dispune de informatii pentru o buna insertie in viata cotidiana, de a depasi puncte de vedere partiale, de a se indeparta de stereotipuri si de prejudecati, de a sti sa comunice intr-o lume diversa. Dimensiunea experientei se refera la educatia concreta de a vietui intr-un anumit fel, de a fi disponibili si de a accepta diversitatea, de a imbogati spatiul relational cu experiente multiple, de a incuraja prin acte proprii cooperarea si intelegerea mutuala.Abordarea interculturala in educatie constituie o noua maniera de concepere si implementare a curriculum-urilor scolare si o noua atitudine relationala intre educatori, elevi, parinti. Scoala este locul de intalnire a mai multor modele de culturi, de valorizare a comportamentelor si de transmitere a experientei. Ea devine, din ce in ce mai mult, o mare diversitate culturala, un loc al intalnirii si al schimbului de modele sau de referinte valorice. Sarcina scolii actuale este de a forma la elevi o constiinta europeana. Chiar din clasele primare trebuie sa se cultive respectul si solidaritatea fata de cultura si civilizatia altor popoare. Copilul trebuie educat sa respecte propriile valori culturale, dar si ale altor natiuni, deoarece nimic nu justifica ideea superioritatii unui popor. Scolile trebuie sa primeasca toti copiii, fara nicio deosebire, privind conditia lor fizica, intelectuala, sociala sau lingvistica.

Diversitatea culturala este o realitate care trebuie fructificata in mediul scolar, ea reprezentand conditia de baza a dialogului dintre culturi. Educatia pentru diversitate culturala pune accentul pe intelegerea reciproca, evidentierea interdependentelor in comunitatea locala si capacitatea de a vedea asemanarile sau diferentele culturale ca pe o resursa. Educatia interculturala nu trebuie sa se limiteze la transmiterea unor continuturi specifice in cadrul unei discipline particulare, realizarea abordarii sale interdisciplinare este fundamentala; ea nu poate fi conceputa doar pentru mediul scolar, ci in legatura cu extrascolarul (familie, grupuri sociale, institutii, comunitati, mass-media). Cadrul didactic trebuie sa introduca acele strategii educationale care sa incurajeze colaborarea, toleranta, sporirea increderii in fortele proprii si imbunatatirea performantelor scolare ale elevilor. Clasele sa nu fie organizate pe criterii etnice sau de alta natura, sa fie o scoala pentru toti, in care fiecare sa-si poata determina identitatea.

Prin promovarea comportamentelor interculturale, in scoala romaneasca se poate realiza trecerea la o societate democratica, deschisa, permisiva, in care ar fi posibila atenuarea sau chiar eliminarea fenomenului de intoleranta.

Bibliografie:

Teodor Cozma, Elena Sechedin, Concepte de imprumut in educatia interculturala

Constantin Cucos, Educatia. Dimensiuni culturale si interculturale , Editura

Polirom, Iasi, 2000

Alvin Toffler, Al treilea val, Editura Politica, Bucuresti, 1983
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate