Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» De ce standarde profesionale


De ce standarde profesionale




De ce standarde profesionale?

Preocuparea Consiliului National pentru Pregatirea Profesorilor de creare a unui sistem de standarde profesionale pentru predare are scopul de a asigura viitorului profesor dreptul de acces la cea mai buna pregatire in institutiile de specialitate, iar profesorului practicant posibilitatea de a fi continuu sprijinit cu programe de formare actualizate si anticipative pentru nevoile cetateanului roman de maine. Profesorul are nevoie sa stie ce se asteapta de la el si trebuie sa aiba capacitatea profesionala de a actiona responsabil. Standardele profesionale creeaza reperul fundamental din care deriva toate acestea.

Societatea contemporana are asteptari ridicate de la profesori. Acestia trebuie sa fie experti in una sau doua discipline de specialitate, ceea ce necesita un nivel ridicat de calificare academica. Ei trebuie sa-si actualizeze continuu cunostintele deoarece, pentru a asigura lumii de maine cunostintele si deprinderile necesare de care depinde in mod critic progresul economic si social, institutiile educationale si profesorii trebuie sa raspunda prin dezvoltarea si furnizarea continutului educational adecvat, in plus, cunostintelor de specia­litate ale profesorilor trebuie sa li se adauge complementar competenta pedagogica, cu focalizare pe formarea unor capacitati umane de inalt nivel, care sa includa motivatia pentru invatare, creativitatea si cooperarea (din Raportul OECD1 "Profesoriipentru scolile de maine -Analiza indicatorilor educatiei mondiale', 2001). Profesionalismul in predare nu se reduce la un ansamblu de competente individuale legate de o unica specializare ingusta, caci include atat abilitatea profesorului de a functiona ca parte a unei ,prganizatii care invata', cat si capacitatea si vointa lui de a se deplasa catre sau dinspre alte domenii, diferite de cel in care este specializat la un moment dat, pentru a dobandi noi experiente care ii pot imbogati competenta de predare.




Devenita unul din obiectivele principale ale Consiliului National pentru Pregatirea Profesorilor, din cadrul Proiectului de reforma a invatamantului preuniversitar, conceperea unui sistem de standarde pentru profesia didactica a inceput, practic, in martie 2001. Acum, la aproape un an de preocupari si activitati sustinute in acest sens, stim ca in ciuda efortului depus si a numarului relativ mare de persoane angrenate, suntem abia la inceputul unei actiuni de mare anvergura pentru sistemul educational'.

intelese in acceptiunea unor criterii si repere de calitate si cantitate a prestatiei celor care lucreaza in sistemul educational, standarde au existat dintotdeauna pentru cadrele didactice din Romania sub forma unor legi, metodologii, programe de examene s.a. O analiza atenta ne arata ca, sub aceste forme, standardele profesiei didactice sunt rareori explicite si transparente in continut, nu sunt aliniate intre ele din punct de vedere al continutului si nu sunt organizate de maniera in care sa sprijine un program national consistent si consecvent de formare a viitoarelor cadre didactice si de dezvoltare profesionala continua. De asemenea, responsabilitatea pentru elaborarea si aprobarea

standardelor, respectiv a criteriilor si proceselor de evaluare, este impartita intre mai multe institutii, cu urmari directe in diluarea gradului de raspundere.

S-a evidentiat astfel necesitatea unei strategii nationale bazate pe un sistem de standarde profesionale, prin care sa se identifice conditiile si stimulentele care sa sprijine educatia profe­sorului inainte de angajare, precum si dezvoltarea sa profesionala ulterioara, in acord cu cerintele noilor Standarde Profesionale Nationale pentru Profesori. Acest demers raspunde, de altfel, prevederilor Art. 155 din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, care stipuleaza sarcina Ministerului Educatiei si Cercetarii de a stabili, "prin organisme de specialitate, standardele nationale pentru atestarea calitatii de cadru didactic', in plus, strategia bazata pe standarde profesionale ar aduce si propuneri de functionare a mecanismelor si parghiilor de asigurare a calitatii, prin stabilirea criteriilor de selectie si recrutare pentru cariera didactica, de finantare a pregatirii si, de asemenea, ar identifica si ar promova conditiile de certificare a profesorilor si procedurile de angajare si promovare a acestora. Nu in ultimul rand, Standardele Profesionale Nationale pentru Profesori ar contribui substantial la restaurarea statu­tului si prestigiului corpului profesoral in Romania. Poate ca nu intamplator profesiile cu un inalt prestigiu sunt tocmai acelea care au deja elaborate standarde profesionale explicit formu­late. O lectura a documentelor care definesc si reglementeaza statutul unor profesii, cum ar fi, de exemplu, cea a medicilor sau a avocatilor, conduce la concluzia ca cerintele profesionalismului includ, pe langa stapanirea unui corpus de cunostinte sistematice, specifice unui domeniu profesional si pe langa o buna reglementare a relatiilor intre colegii de breasla, existenta unor standarde etice si profesionale care sa ghideze practica precum si existenta unui sistem riguros de admitere/certificare in profesie'1. Standardele profesiei didactice ar trebui sa precizeze ce cunos­tinte si abilitati caracterizeaza diferitele niveluri calitative ale predarii si cum se contureaza traseele posibile de evolutie in cariera didactica. Ele ar urma sa fie concepute / raportate in acord cu noua conceptie despre invatare care exprima actualul stadiu de evolutie al cunoasterii si cercetarii in domeniul educatiei.

Strategia de formare si perfectionare a personalului didactic si a managerilor din invatamantulpreuniversitar, pe care directia de resort din Ministerul Educatiei si Cercetarii a elaborat-o si care este adoptata in politica educationala a ministerului pentru perioada 2001 -2004, prevede ca prim obiectiv profesionalizarea carierei didactice in Romania'. Materialele publicate in prezentul volum, rezultate ale unor dezbateri si elaborate in cadrul unor grupuri de lucru, reprezinta de fapt primii pasi in punerea in aplicare a obiectivelor noii strategii de formare a personalului didactic din Romania.



O data ce vor fi stabilite si oficializate standardele pentru profesia didactica, vor fi regandite traseele si continutul pregatirii personalului didactic, respectiv standardele de formare initiala, cu competente care vor trebui probate la absolvirea studiilor prevazute de lege, precum si cele de formare continua, la diferitele trepte ale evolutiei in cariera personalului didactic.

Pregatirea initiala si continua trebuie sa aiba in vedere inzestrarea cadrului didactic cu competentele necesare astfel incat acesta sa se simta confortabil in fata clasei, in toate situatiile care pot aparea in cursul activitatii sale educationale. Pentru o buna prestatie profesionala, cadrul didactic are nevoie sa aiba incredere in sine si in competentele sale profesionale, sa stapaneasca modalitati de rezolvare a situatiilor critice, tensionale sau conflictuale, astfel incat sa

fie capabil sa gestioneze situatiile tipice si sa poata dezvolta solutii pentru cele atipice, sa stapaneasca metode de cunoastere si dezvoltare personala - toate acestea si inca multe altele, identificate de specialistii in educatie prin cercetarea situatiilor reale, sunt indispensabile muncii cadrului didactic, unde latura umana subiectiva si fragila trebuie cunoscuta, iar resorturile sale stapanite. Se ajunge deseori la situatia in care incapacitatea profesorului de a gestiona situatiile critice determina starea de stres a acestuia, conditie care se rasfrange asupra copilului, cu care practic interactioneaza tot timpul, dar si asupra propriei sanatati. Munca in educatie inseamna acumulare de tensiune, presiune, concentrare, stres, inseamna responsabilitate pentru o clasa intreaga de elevi, in fiecare ora.

Un cadru didactic pregatit sa faca fata interactiunii cu elevii reprezinta partea esentiala din am­bianta de invatare pe care trebuie sa o asigure scoala, in timpul unei zile cu 6 ore de curs, un cadru didactic poate interactiona cu un numar de 25 pana la 180 de elevi, personalitati diferite, com­portamente diferite, atitudini diferite, de prezenta si reactia carora cadrul didactic este permanent constient si emite, la randul sau, comportamente si atitudini diferite, personalizate. Impactul fac­torului uman, cu toate consecintele ce decurg din acesta, nu este deloc neglijabil in aceasta profesie.

Programele de formare continua, in special, trebuie sa aduca mereu profesorilor informatie actualizata de specialitate si educationala si, de asemenea, trebuie sa anticipeze solutii posibile si valabile pentru situatii noi pe care societatea moderna le dezvolta si care vor influenta compor­tamentul elevilor si al actorilor sociali in general.

Produsul efortului de a identifica, defini si descrie, in cursul acestui proiect, standardele profesionale pentru profesia didactica nu este doar o provocare catre profesionistii din educatie, indiferent de locul si rolul pe care il ocupa in sistemul educational, ci constituie experienta pozitiva a trecerii printr-un proces de crestere si de constructie profesionala, din care plecam mai departe cu niste lectii invatate, dintre care mentionam doua pe care le consideram esentiale:

(a)    un material de referinta bun pentru sistemul educational este acela la a carui elaborare participa toti cei care sunt implicati si interesati si a carui forma este adoptata prin dezbatere deschisa si onesta, cu mentinerea focalizarii pe obiectivul principal - interesul elevului;



(b)    daca vrem sa avem profesionisti in educatie, trebuie integrate pregatirea teoretica, acade­mica si cea practica din scoala, prin conlucrarea intr-un parteneriat autentic al reprezen­tantilor invatamantului superior si ai celui preuniversitar, intr-un efort si scop comun.

Acestea sunt problemele si intrebarile pe care toti cei implicati in elaborarea materialelor din acest volum le-au identificat, iar unora le-au propus si solutii sau raspunsuri, in intervalul scurt de timp aprilie-decembrie 2001, ei au participat la ateliere de lucru succesive, au lucrat individual sau au elaborat in comun materiale prin corespondenta electronica sau au oferit consultanta de specialitate la un moment sau altul al evolutiei proiectului. Vrem sa remarcam aici, cu multumiri sincere in acelasi timp, dedicatia cu care au lucrat cu totii, constienti si convinsi ca pun umarul la un efort convergent din care cu totii avem de castigat: elevii si parintii, profesorii, studentii-viitori profesori, mediul economic, societatea in general.

Se cuvine sa mai supunem aici atentiei dumneavoastra gradul foarte inalt de acoperire geografica nationala si de reprezentativitate al celor care au participat la acest demers. Au fost invitati si s-au implicat direct reprezentanti ai tuturor functiilor didactice si de management

educational din invatamantul preuniversitar - respectiv educatoare, invatatori, institutori, profesori, mentori, formatori, directori de scoli si de case ale corpului didactic, inspectori de specialitate si inspectori generali -, cadre didactice universitare implicate in formarea initiala a profesorilor, membri de sindicat si reprezentanti ai conducerilor sindicatelor, reprezentanti ai COSA, specialisti in pedagogie si curriculum scolar, in psihologie, sociologie, limba romana, matematica, limba engleza. Grupurile au beneficiat si de asistenta tehnica din partea a patru experti americani care au contribuit direct, in propria lor tara, la elaborarea standardelor pentru profesia didactica si a probelor de evaluare in raport cu standardele si au ocupat sau ocupa inca locuri de conducere in implementarea sistemului american.

Cu experienta acumulata in timpul proiectului, cu materialele elaborate pana la aceasta etapa, cu opiniile exprimate si discutiile consumate pana acum, s-a inceput o constructie ale carei fundamente s-au pus si a carei arhitectura de ansamblu s-a conturat. Urmeaza dezbateri si solutii pentru constructia propriu-zisa si pentru detalii, in care se vor pronunta si-si vor aduce aportul teoreticieni si cercetatori ai educatiei, practicieni si beneficiari.

Materialele din acest volum reprezinta asadar rezultatul unei prime etape dintr-un efort national de durata, necesar pentru stabilirea Standardelor Profesionale Nationale pentru Profesori, reper fundamental si determinant pentru calitatea educatiei in Romania. Pentru promovarea in continuare si finalizarea acestui demers important este nevoie de decizie politica, de sustinere continua, de investitie umana, financiara si de timp. Acestea ii vor asigura succesul spre beneficiul tuturor.








Politica de confidentialitate





Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate