Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» Demersul didactic in metode moderne


Demersul didactic in metode moderne
DEMERSUL DIDACTIC IN METODE MODERNE

Invatamantul se modernizeaza, este inevitabil ca intregul proces didactic sa nu capete alta infatisare. Atelierul (workshop-ul) este o modalitate moderna, interactiva, de comunicare si de evaluare, in care elevii si profesorii sunt invitati sa coopereze. Metoda workshop-ului se bazeaza pe o noua modalitate de a privi procesul de comunicare, ceea ce presupune intretinerea unor relatii vii, deschise, atat in anturajul din jurul nostru, cat si in cel profesional. Metoda se adreseaza tuturor persoanelor interesate de dezvoltarea unei mai bune comunicari, persoanelor pentru care relatiile interumane reprezinta centrul activitatii lor profesionale. Aria de aplicare a workshop-ului priveste campurile relationale – relatia profesor-elev, relatia profesor-profesor, relatia cu sinele etc.

Cu cat mai buna pregatirea, cu atat este mai eficienta va fi intalnirea. Pentru intalnirile periodice multe dintre pregatiri – stabilirea agendei, a responsabilitatilor etc. – se pot face la sfarsitul intalnirii anterioare. La pregatirea intalnirii trebuie sa luati in considerare fiecare pas – ce metoda e mai potrivita? Ce intrebari pot aduce inspiratie/mai buna concentrare grupului? De cat timp este nevoie (includeti mereu timp de rezerva). Intocmiti un plan si pregatiti materialul de care veti avea nevoie. Uneori intalnirile sunt organizate ad hoc, sau se poate intampla ca moderatorul sa nu poata fi prezent si sa trebuiasca inlocuit. In astfel de situatii nu se mai aplica pregatirea. Dar intalnirea poate fi pregatita la fata locului, cu grupul. Incepeti cu finalizarea agendei, incluzand tintele si timpul alocat pentru fiecare subiect, impreuna cu participantii.
AGENDA

  • Locul, data, ora si durata intalnirii - incaperea ar trebuie sa ofere suficient spatiu, lumina naturala si posibilitate de aerisire, echipament (flipchart, panouri, video-proiector, ecran), aranjarea (pentru intalnirile oficiale – mese; scaune in cerc)
  • Lista de participanti - cineva ar trebui sa fie responsabil sa se asigure ca toate persoanele care trebuie sa participe – ex. fara de care nu se poate lua o decizie necesara – vor fi prezente sau vor trimite un reprezentant investit cu puterea de a lua decizii. In plus, ar mai trebui invitate si alte persoane – experti, factori implicati, oameni creativ, in functie de caracterul intalnirii. Trimiteti invitatia & agenda tuturor participantilor cu mult timp inainte. Reamintiti persoanelor cheie cu cateva zile inainte de intalnire pentru a avea confirmarea prezentei.
  • Tema, cu alocarea timpului & tinta
  • Materiale utile: flipchart, scris mare si vizibil – negru (verde si albastru de asemenea merg, dar alte culori precum rosu se folosesc doar arareori pentru a structura ideile) etc.
  • Catering - asigurati cel putin apa minerala – cu cat mai lunga intalnirea, cu atat mai multe necesitati.

Ultimele verificari:

Inainte de inceperea sedintei, verificati tot echipamentul pe care doriti sa il folositi. Totul, inclusiv markerele. Daca participantii vor folosi echipament tehnic: power point etc, verificati daca fisierul functioneaza, pentru a evita pierderea de timp pretios pentru participanti din cauza problemelor tehnice.

- Nu uitati detaliile ca: markere, piuneze, suficienta hartie, scotch etc.:

- Sa aveti planul de facilitare la indemana

- Sa aveti un ceas in apropiere, dar nu la mana

- Sa aveti apa la locul dumneavoastra

- Sa aveti ustensile de scris

MODERAREA

Moderarea in esenta inseamna a face lucrurile sa mearga usor si fara sincope. Moderarea unei intalniri inseamna asadar sa permiti membrilor unui grup sa lucreze eficient si sa isi atinga tintele. Ca moderator, rolul tau e sa ghidezi participantii pe parcursul atelierului. Beneficiile moderarii profesioniste includ si aspecte sociale, dar cele mai mari castiguri sunt legate de eficienta. Se pot stabili anumite principii de moderare, cum ar fi:

1.Moderatorii sunt ajutoare, nu lideri

2.Moderatorii sunt neutri si corecti

3.Moderatorii se ghideaza dupa tinte

4.Moderatorii concep procese

5.Moderatorii trebuie sa fie pregatiti

Runda introductiva – chiar si daca toti participantii se cunosc unii pe altii, ar trebui sa existe

o scurta introducere pentru a afla asteptarile lor (trebuie sa scrieti cuvintele cheie pe un flipchart).

Stadiul de informare – asigurati-va ca toti participantii au primit aceleasi informatii (poate printr-o prezentare din partea unuia dintre participanti)

Reguli si roluri:

- luarea deciziilor – cadeti de acord dinainte asupra procedurii (prin consens, majoritate etc.)!

- evaluarea intalnirii – cadeti de acord pe ce sa se concentreze (doar deciziile? Procesul?);

- “lista de probleme adiacente” – pregatiti un panou de hartie (vezi mai jos modelul) pe care sa va notati toate chestiunile care apar pe parcurs, relevante pentru grup, dar nelegate de subiectul intalnirii si cadeti de acord cum sa procedati in privinta lor inainte de incheiere.

- puteti stabili si alte reguli cum ar fi: inchiderea telefoanelor mobile etc.

Sesiunea de lucru:

- tintele & timpul - pentru fiecare punct de pe agenda rediscutati tinta ce trebuie atinsa si timpul pe care doriti sa il acordati. Este sarcina moderatorului sa reaminteasca grupului unde si-a propus sa ajunga. In cazul in care grupurile au nevoie de mai mult timp pentru un punct – informati-i asupra constrangerilor de timp si cadeti de acord asupra unei solutii - nefinalizarea acelui punct la

data respectiva, scurtarea timpului alocat altor puncte, amanarea unora dintre puncte. Decideti impreuna pasii urmatori pentru punctele pe care le-ati amanat!

Structura & Proces

- tehnici de moderare:

1.Intrebari - Intrebari deschise; Intrebari inchise

Evitati intrebarile retorice. Evitati intrebarile care sugereaza raspunsul

2.Vizualizare - panou cu piuneze, flipchart, cartonaseAmbele tehnici precum si combinatia dintre ele va vor ajuta sa structurati intalnirea, sa mariti gradul de implicare a participantilor, sa incurajati creativitatea sau sa aduceti grupul la subiect.

- metode de moderare:

1.Perspectiva de pe luna (= incurajati grupul sa “gandeasca in stil mare”) Incurajati grupul sa “gandeasca in stil mare”, sa isi deschida orizontul! Avantajul este ca rezulta idei mai bune, tinte mai ambitioase, indata ce obstacolele de zi cu zi sunt date deoparte. Puneti intrebari ca: “Daca ar exista intr-adevar un om pe luna ce ar spune despre literatura Romaniei si viitorul ei?”, “Imagineaza-ti ca peste multi multi ani stranepotii tai isi intreaba parintii despre tine – ce raspuns ai vrea sa primeasca?”

2.Ca la stiri (= incurajati grupul sa lucreze cu precizie). Forteaza grupul sa determine care sunt punctele esentiale ale proiectului/produsului/tintei lor. Puneti intrebari cum ar fi: “Imaginati-va ca ziarul local scrie despre proiectul vostru. Scrieti acest articol”. In felul acesta faceti vizibila situatia curenta, ajutati la analizarea ei si in felul acesta definiti nevoile/ prioritatile.

3.Brainstorming (= strangere de idei)

Reguli pentru desfasurarea activitatii:

1.Orice idee este permisa!

2.Este interzis sa comentezi negativ ideile propuse de alti participanti, dar este permis sa construiesti mai departe pe baza lor.

3.Ideile se strang pe un flipchart sau pe cartonase prinse pe un panou.

Grupare (= structurarea ideilor)

Daca ati strans idei/ cuvinte cheie pe flipchart le puteti marca pe cele care se potrivesc laolalta cu aceeasi culoare. Daca le-ati strans pe cartonase le puteti organiza pe masura ce se strang si apoi reograniza mai tarziu.

Acordare de punctaj (= selectie)

Cereti participantilor sa acorde punctaje diferitelor propuneri pentru a selecta propunerile preferate de grup si pentru a obtine “o lista scurta”. Folosirea de grafice si tabele va ajuta sa comparati diferite idei in functie de criteriile definite de grup.

Blit (= participare) - declaratii scurte de la toti participantii ca raspuns la o anumita intrebare pentru a oferi o imagine de ansamblu a opiniilor grupului.

Lucrul pe grupe trebuie sa tina cont de faptul ca un grup cu mai mult de 6 persoane nu poate fi eficient in anumite situatii date. Folositi separarea pe grupuri mici (clarificati tinta/sarcinile/timpul pe care il au la dispozitie).

“Pe scena”:

Urmati planul pe cat posibil, dar fiti flexibili.

Uneori participantii nu sunt de acord cu o metoda aleasa de moderator – nu va panicati. Lasati grupul sa selecteze o metoda alternativa.

Uneori participantii considera ca e nevoie sa stea la un subiect mai mult decat e planificat. Informati-i ca exista o problema de timp si stabiliti de comun acord cum procedati.

Uneori intregul grup devine letargic – anuntati o pauza scurta si deschideti geamul pentru a avea aer proaspat in incapere.

In general trebuie sa tineti cont ca nu sunteti dumneavoastra responsabil pentru tot si toate! Nu trebuie sa rezolvati toate problemele grupului – rolul dumneavoastra este sa ii ajutati sa gaseasca singuri aceste solutii.

Se poate intampla sa aveti un conflict de roluri pentru ca trebuie sa moderati, dar doriti sa si participati cu propriile opinii – informati grupul despre acest conflict de roluri si specificati pe parcurs cand treceti de la un rol la altul (stati in picioare cand moderati, stati jos cand participati).

Daca atelierul are 2 sau 3 moderatori, „rolurile” vor fi atent gandite si distribuite, pentru ca interventiile lor sa nu se suprapuna (cand unul vorbeste si ocupa centru de interes, celalalt „dispare” in plan secund). Materialele, foile de lucru, textele suport nu se impart in acelasi timp cu indicarea sarcinilor (e posibil ca participantii sa nu fie atenti la ce li se cere).

Nu uitati sa realizati evaluarea atelierului notand cateva IMPRESII ale participantilor la Workshop!

Exemple de activitati interdisciplinare:

la clasa poate fi realizata sub forma de atelier interdisciplinar, istorie-geografie;

Bibliografie:

Gandirea laterala, Edward de Bono, Editura Curtea Veche, 2003
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate