Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
COMUNICATII MEDIATE DE CALCULATOR (CMC)


COMUNICATII MEDIATE DE CALCULATOR (CMC)


Comunicatii mediate de calculator (CMC)

1.Interactiuni si navigabilitate

Interactivitatea unei discipline distribuite online intr-o retea informatica Web poate fi proiectata pentru mai multe niveluri:

interactiunea cu profesorul;

interactiunea cu alti elevi;interactiunea cu continutul.

Aceasta interactivitate este realizata selectand corespunzator utilitatile de comunicare ale Internetului (posta electronica sau e-mailul, forumurile electronice, conversatia sau chatul, videoconferintele etc).

Profesorul decide asupra folosirii celor mai potrivite utilitati si asupra modului in care ele sunt integrate in structura disciplinei si in realizarea interfetei cu utilizatorul.

2.Modele ale comunicatiilor mediate de calculator folosite in I.A.C.

Structura tehnicilor pedagogice C.M.C.: o tehnica pedagogica este o modalitate de realizare a obiectivelor de predare.Tehnicile sunt organizate in conformitate cu cele 4 paradigme ale comunicarii utilizate in comunicarea mediata de calculator.

Paradigmele sunt:

- rememorarea informatiei;

posta electronica;

buletinele de bord;

conferentierea prin calculator.

Au fost identificate patru clase de tehnici:

tehnicile individuale - caracterizate de rememorarea informatiei din resursele online si de faptul ca un elev poate realiza sarcina de invatare fara a comunica in prealabil cu profesorul si cu ceilalti elevi;

tehnicile profesor-elev - pot fi puse in practica prin aplicatii e-mail;

tehnicile profesor - elevi - vor fi de obicei aplicate prin buletine de bord sau liste de discutie pentru e-mail;

tehnicile intergrupuri - pot fi organizate prin sistemele de conferentiere prin calculator, buletine de bord sau liste de distributie pentru e-mail.

Modelele resurselor on-line

Tehnicile si resursele online pot fi:

informatii (baze de date online sau jurnale online), software (aplicatii online si biblioteci online) sau

persoane (interese de grup online si experti individuali).

Calitatile potentiale ale C.M.C. constau in capacitatea lor de a oferi o cale de acces la resurse, invatarea colaborativa si realizarea individuala. Desi C.M.C. nu reprezinta o componenta necesara si suficienta a dezvoltarii invatarii individuale, ele cresc posibilitatea ca acest tip de invatare sa poata avea loc la distanta.

Fig. 2 Comunicatii mediate de calculator (CMC)

Metodele de Instruire On-Line

Tehnicile pedagogice care pot utiliza CMC sunt urmatoarele :

1 . Tehnici individuale : Baze de date on-line utilizata in comun; Jurnale on-line;

Aplicatii on-line; Biblioteci de software; Grupuri de interese on-line; Interviuri .

2 . Tehnici profesor-student : Contracte de invatare; Indrumare (Ucenicie);

rezidentiate; Corespondente de studii .

3 . Tehnici profesor-studenti : Cursuri; Seminarii (simpozioane).

4 . Tehnici intergrupuri : Dezbateri; Simulari si jocuri; Roluri; Studii de caz; Grupuri

de discutii; Sarcini pe baza de transcriere; Brainstorming; Tehnici Delphi; Tehnici

nominale de grup; Forumuri; Proiecte de grup.

Tehnici individuale

Baza de date colectiva

Bazele de date colective, ca bibliografiile adnotate, listari de jurnale, surse directoriale pentru burse, si calendare de evenimente pot fi realizate prin sistemele de conferentiere prin computer. Sistemele de conferentiere ofera mijloace pentru solicitarea si colectarea contributiei persoanelor individuale.

Accesul la resursele educationale auxiliare

Resursele on-line auxiliare pentru uzul educational includ retelele internationale, bazele de date, cataloagele de biblioteca si stocurile de informatii. Pentru a fi utile in programul de invatamant,aceste resurse ar putea sa constituie o parte integrala a activitatilor on-line .

BibliotecaIntr-o baza de texte on-line , articole, cursuri, rapoarte de cercetare etc. pot fi puse la dispozitia studentilor. Bazele de date on-line sunt colectii organizate de date care pot fi accesate prin CMC. Utilizand aceste resurse, un conducator de curs poate mentine baze de date locale utile atat studentilor, cat si facultatii. O solutie mai buna decat mentinerea de baze de date locale este sa se asigure accesul la baze de date externe.

Aplicatii on-line

Sunt programe software care pot fi executate pe un computer aflat la distanta prin intermediul retelei. Sedinta de la distanta poate fi stabilita folosind de exemplu o conexiune modem sau serviciul Internet Telnet. Aplicatiile on-line includ o gama de aplicatii de la instrumentele de dezvoltare software, la aplicatii specifice pentru statistica, analiza economica

si asa mai departe, pana la aplicatiile de instructie cu ajutorul computerului (CAI).

Bibliotecile de Programe Utilitare (software)

Pe langa accesarea aplicatiilor on-line de la distanta, studentii pot obtine programe de aplicatii de la biblioteci de software aflate la distanta astfel incat sa execute apoi programe pe microcomputere locale. Astfel de programe de aplicatii sunt oferite de un numar de computere gazda. Internet ofera un fisier de protocol standardizat (FTP) pentru a obtine copii ale aplicatiilor software si un numar mare de sisteme de buletine de bord bazate pe PC-urile obisnuite au schimburile de software ca activitate principala. O cale de a aplica astfel de resurse in educatie este sa se asigure bibliotecilor software on-line un fond de software cu relevanta educationala pentru elevi/studenti.


Fig. Metode de instruire on-line (Adascalitei, A., 2007)

Auxiliare in educatia multimedia de la distanta. Pe langa serviciile de tiparire, difuzare, software educational, corespondenta, telefonie si intalniri frontale, exista argumente puternice pentru introducerea comunicarii mediate de computer in cadrul programelor de educatie multimedia de la distanta. Serviciul e-mail poate asigura o comunicare mai regulata si mai rapida intre studenti si tutori. Conferintele ofera o ocazie pentru discutiile de grup si invatarea interactiva; comunicarea intre studenti, tutori si dezvoltarea cursului si suportul personalului; si prilejuri pentru socializare si cooperare intre studenti. Bazele de date on-line pot oferi accesul la referinte si resurse aflate in biblioteci. Universitatea Deschisa Britanica (Mason 1989 si Thomas 1989) si EuroPACE reprezinta doua exemple de surse educationale multimedia aflate la distanta.

Comunicarea bidirectionala / reciproca intre consilier si student In cazul celor mai multe sisteme de predare / invatare de la distanta, supunerea la cererile de verificare, evaluare si feedback este importanta. Utilizarea sistemelor de conferentiere prin calculator s-a dovedit a fi eficienta, deoarece elevii/studentii pot, de exemplu, sa puna oricand intrebari fara intervalul de asteptare necesar distribuirii corespondentei. Se pot lua in considerare si alte solutii care introduc o mai flexibila organizare a consultantei si evaluarii. Raspunsurile elevilor/studentilor pot fi puse la dispozitia tuturor cursantilor inainte sau dupa termenul limita acordat rezolvarii problemei. Testele computerizate pot fi incluse in sistemele on-line ca substitut pentru verificarile traditionale off-line. La un nivel educational mai inalt, comunicarea bidirectionala prin e-mail poate fi utilizata in orientarea proiectelor studentesti individuale.

Tehnici profesor-student

Supervizarea on-line a unui proiect individual

O convorbire on-line intre doi participanti poate fi folositoare in astfel de situatii ca rescrierea unui referat, scrierea unui proiect de teza. Supervizarea on-line poate fi mai lenta decat consultatia directa vorbita. In acelasi timp ar putea fi considerata o utilizare mai bine gandita si mai productiva a timpului de contact.

Clasa on-line

Aplicatii ale modelului clasei on-line au fost inspirate adesea de "clasa virtuala" studiata de cercetatorii de la Institutul Tehnologic din New Jersey (Hiltz 1990). Exista trei trasaturi comune ale majoritatii claselor on-line:

dimensiunile grupului sunt comparabile cu cele ale clasei frontale;

exista cel putin o persoana responsabila de conducerea activitatilor grupului;

conferentierea grupului reprezinta principala metoda de comunicare.

Varietati de clase on-line depind de varsta medie a grupului de elevi/studenti, de nivelul educational si de rolul persoanei responsabile de activitatea grupului.Tehnici profesor-studenti

Invatarea pe Internet (Studiu individual on-line)

In acest caz studentii lucreaza cu lectii si exercitii iar profesorul ofera consultatii pentru rezolvarea exercitiilor, precum si noi informatii pentru discutii studenti - profesor

Avizierul / Afisierul

Conferintele pot avea aceeasi functie ca si anunturile in lectiile frontale. Instructorul poate, de exemplu, sa introduca ore de lucru in birou, lecturi, termene limita, materiale de rezerva in biblioteca si consultanta pentru examene. Avizierul electronic este accesibil si celor care au participat la curs si celor care au lipsit. Avizierul electronic functioneaza permanent si este marcat automat cu data etc. Datorita caracterului sau interactiv, avizierul electronic permite de asemenea clarificarea nelamuririlor referitoare la anunturi . Oferind detalii administrative , avizierul electronic prezinta avantaje fata de anunturile din clasele frontale, ca si fata de conversatiilor telefonice dintre cursanti si instructor sau vizitele in cabinetul profesorului .

Invatarea on-line cu ajutorul proiectelor de grup

In acest caz, lectiile sunt inlocuite cu activitati de proiect, utilitarele (avansate) pot fi utilizate pentru activitati / colaborare "on-line". Profesorul poate interactiona in mod periodic cu studentii pentru a le ghida activitatea. Se pot realiza astfel intalniri virtuale (pe Reteaua Informatica) sau Netmeetings.

Distribuirea informatiei

Sistemele de invatare / predare de la distanta cresc eficienta distribuirii si actualizarii informatiei catre studenti, facultate si personal. Conferentierea prin computer poate, de exemplu, sa fie utilizata pentru distribuirea materialelor educationale aduse la zi si a informatiilor privind cursurile, seminariile si activitatile studentesti.

Consultanta publica

Se poate considera ca daca un cursant intalneste o problema de intelegere sau interpretare este foarte probabil ca si alti cursanti sa se confrunte cu aceeasi problema. Asadar, cu scopul de a aduce folos atat cercetatorului si studentului , s-au utilizat conferinte pentru intrebari si raspunsuri care pot clarifica problemele si aprofunda materialul prezentat la curs. Atunci cand prezinta un subiect distribuit on-line, instructorul are posibilitatea de a-l trata mai detaliat stiind ca nu va trebui sa repete explicatia in fata altor studenti.

Consilierea / consultanta publica

Cele mai multe sisteme educationale de la distanta sunt destinate invatarii individuale, dar comunicarea dintre un tutore si un numar de cursanti individuali necesita un interval mare de timp. Intrebarile, raspunsurile si comentariile unui student pot fi utile si celorlalti. Intr-un sistem de conferentiere de la distanta, o astfel de interactiune poate fi facuta accesibila tuturor studentilor odata cu informatia pre−elaborata de interes general.

Seminarul virtual structurat

Intr-un seminar structurat subtemele au fost asociate unor unitati din materia de studiat. Acesta este un lucru foarte util pentru cursantii de la distanta si pentru persoanele care nu frecventeaza cursurile. Pentru seminariile on-line studentii se pregatesc citind materialele indicate inainte de a discuta probleme fundamentale cu colegii lor sau cu instructorii intr-o conferinta potrivita. Pentru seminariile on-line studentii se pregatesc citind materialele indicate inainte de a discuta probleme fundamentale cu colegii lor sau cu instructorii intr-o conferinta potrivita .

Discutia / dezbaterea libera

O conferinta bazata pe discutie libera poate fi utilizata sa continue si sa completeze interactiunea intr-un curs frontal. De exemplu, discutia libera a fost folosita cu succes pentru reflectia informala asupra unor teme viitoare. Discutia nu trebuie sa fie neconcluziva sau fara tel, deoarece orice participant se poate concentra asupra unei serii de comentarii si poate testa opinia grupului. Un numar de sisteme de conferentiere educationala contin conferinte sociale, precum cafeneaua, barul sau clubul. Aceste conferinte au dovedit ca discutiile informale si activitatile non-academice isi pot gasi locul potrivit in sistemele de conferentiere educationala.

Tehnici intergrupuri

Discutiile in grup restrans.

In cadrul discutiilor in grup restrans, trei pana la zece utilizatori discuta o anumita tema, fiind orientati de obicei de un instructor sau un lider de grup. Discutia urmeaza adeseori unui seminar sau unei dezbateri generale. Ea poate de asemenea sa constituie o activitate paralela frontala sau on-line. In echipele de dezbatere, cursantii au ocazia sa-si imbunatateasca aptitudinile de analiza si comunicare, formuland idei, aparand pozitii si

criticand pozitiile opuse.

Grupurile de studiu studentesti

In grupurile de studiu studentesti, cursantii se ajuta reciproc in rezolvarea sarcinilor de redactare, de rezolvare de probleme etc. Studentii pot, de exemplu, sa colaboreze on-line pentru a-si imbunatati aptitudinile de redactare.

Simulari sau roluriSimularile si rolurile dau studentilor posibilitatea sa aplice si sa testeze cunostintele teoretice intr-un mediu simulat.

Invatarea pe Internet (Grupuri "on-line")

Activitatile de Grup "Online" (intalniri) sunt frecvente si intaresc sentimentul ca studentii apartin unui grup de studiu. Se realizeaza astfel conversatii simultane sau Internet Relay Chat (IRC)

Parteneriate si diade de studiu

In parteneriatele si diadele de studiu, cursantii sunt grupati in perechi pentru ajutor reciproc si munca de grup. Aceste tehnici pot servi la cunoasterea intre ei a studentilor in fazele de debut ale cursurilor on-line si ele sunt intotdeauna folositoare pentru proiecte de lucrari combinate (de grup, comune, colective).

Conferintele pentru consilierea bilaterala

Sunt destinate in principal interactiunii cursant-cursant. Aceste conferinte ofera un mediu pentru ajutor si consiliere reciproca asupra problemelor academice, ca pregatirea examenelor, aspecte administrative privind proceduri de inregistrare si burse, crizele existentiale legate de lucrul cu proiectele de teza si supravietuirea ca student la fara frecventa. Desi consilierea binara are loc in cadrul unor conferinte care isi propun sa realizeze alte sarcini, functia lor este suficient de importanta incat sa merite o conferinta separata sau o tema separata intr-o conferinta de curs. Consultanta binara informala si cooperarea sunt activitati obisnuite in programele de campus. In conferentierea prin calculator, posibilitatile pentru o astfel de colaborare sunt evidente si sunt sustinute activ de majoritatea programelor de invatare. Ajutorul reciproc in rezolvarea problemelor poate veni adesea de la un prieten necunoscut. Consilierea reciproca poate avea o valoare deosebita in sistemele pe scara larga in care sute de cursanti studiaza acelasi subiect.

Asistenta reciproca in caz de necesitate

Ajutor on-line eficient, bazat pe asistenta reciproca, poate fi obtinut prin organizarea intr-o conferinta unde studentii aflati in dificultate sa ceara ajutorul celorlalti. O astfel de conferinta poate fi utila mai ales in problemele care privesc dificultatile tehnice si suportul sistemului.

Utilitarele pentru seminarii virtuale/conferinte contin urmatoarele componente:

. Telefonie sau Chat

. Whiteboard (pentru desenare)

. capabilitati Audio si Video (daca largimea benzii permite )

. Colaborarea la documente colective (comune)

. utilitarul NetMeeting care este un produs gratuit al firmei Microsoft

Produsul de grup.

Sistemele de conferinta pot facilita munca de grup in pregatirea studiului unui caz, dezvoltarea unui proiect, prezentarea de grup (colectiva, de echipa). Conferintele pot mai apoi sa ofere forumuri in care cursurile pot analiza probleme, coordona munca individuala, pregati lucrarile colective si revedea si revizui munca celorlalti . Grupurile restranse de lucru pot facilita munca in colaborare. Grupurile de studenti pot, de exemplu, sa rezolve probleme, sa-si asume proiecte de cercetare si sa scrie rapoarte. Grupurile efective, totusi, cer sarcini bine definite, roluri si oportunitate.

Colaborare intre grupuri de studenti de tip "off─line"

Prezentare realizata de catre studenti

Cursantii on-line pot fi solicitati sa modereze discutiile in cadrul cursului si sa prezinte lucrari in conferintele pe computer. Ei pot, de exemplu, sa lucreze in grupuri restranse pentru a prezenta, modera, critica si sintetiza o discutie pe o tema de studiu.

Luarea de decizii de grup / colective

O conferinta deschisa tuturor studentilor, facultatii si personalului poate sa se ocupe de administrarea resurselor educationale, procedurile pentru examenele generale si prezentarea de teze, schimbari ale planului de invatamant si optiuni pentru cei nominalizati sa viziteze facultatea. Mai ales la nivelul absolventilor, luarea de decizii comune este benefica pentru crearea de adevarate comunitati academice.

Lucrul in retele intercomunitare

Legaturile intre grupuri academice similare apartinand unor universitati diferite au fost create cu scopul de a promova cercetarea si interesele educationale comune. Se pare ca aceasta functioneaza cel mai bine intre oamenii care au relatii deja stabilite prin conferinte in centrele universitare respective, cu interese de studiu comune si cu schimburi de lucrari .Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate