Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» Protectia catodica


Protectia catodica


Protectia catodica

Protectia catodica poate fi realizata pe doua cai:

protectia catodica cu sursa exterioara de curent;

protectia catodica cu anozi protectori.



1. Protectia catodica cu sursa exterioara de curent

Se realizeaza protectia catodica cu sursa exterioara de curent prin atasarea constructiei metalice ce trebuie protejata la borna negativa a unei surse de curent continua, iar la borna pozitiva a unui anod, prin electrolit pana la metalul de protejat, care devine catod. In felul acesta curentul determina polarizarea catodica a conductei.

Anozii sunt confectionati din deseuri de otel, grafit sau aliaj fierosiliciu.

Daca protectia catodica este folosita la protejarea unui aparat sau a unei instalatii din industria chimica atunci anodul auxiliar se introduce in mediul corosiv, Pentru ca aceasta metoda sa fie eficace, se impun urmatoarele conditii:

  • suprafata anodului sa fie suficient d mare pentru a opune o rezistenta mica la trecerea curentului prin circuit;
  • constructia metalica sa fie inconjurata de un mediu bun inconjurator de electricitate ( sol umed, atmosfera umeda, apa de mare.

Curentul dat de sursa trebuie sa asigure un anumit potential si o anumita densitate de curent pentru ca sa se realizeze eficient protectia.

Potentialul minim de protectie este valoarea potentialului la care procesul de coroziune inceteaza. De la acest potential incepe protectia. Pentru a se putea    realiza o protectie totala trebuie sa se atinga densitatea minima de curent de protectie. Valorile densitatii minime de curent de protectie depind de felul metalului, de mediul corosiv.

Potectia catodica cu curent impus poate creea un pericol pentru constructiile subterane vecine, datorita aparitiei curentilor de dispersie, care maresc viteza de coroziune.

Protectia catodica cu sursa exterioara de curent se aplica la combaterea coroziunii conductelor ingropate, vaselor. necesita consumuri mari de energie electrica pentru a se asigura o densitate de curent optima de protectie, pe intreaga suprafata metalica. In prezent metoda se aplica la utilaje de constructie relativ simpla: condensatoare, racitoare, recipiente de reactie.

2. Protectia catodica cu anozi protectori

Protectia catodica cu anozi protectori, consta in legarea la constructia de protejat a unor anozi confectionati din metal cu un potential mai negativ decat al materialului constructiei.

Anozii protectori se mai numesc activi sau de sacrificiu.

Eficacitate protectiei catodice depinde de caracteristicile de polarizare si de suprafata constructiei de protejat. Cu cat suprafata va fi mai mica si polarizare va fi mai mare, cu atat sistemul va fi mai usor d protejat. Eficacitatea protectiei depinde de indeplinirea urmatoarelor conditii:

realizarea unei densitati de curent suficient de mari;

conductibilitatea electrica a mediului agresiv sa fie suficient de mare pentru a asigura o raza mare de actiune a anodului protector;

diferenta dintre potentialul de electrod al anodului de sacrificiu si al metalului de protejat sa fie cat mai mare.

Ca materiale pentru anozii protectori se utilizeaza materiale negative ca: zincul, magneziu, aliajele de magneziu si aliajele de aluminiu.

zincul de puritate ridicata ( 99,96%) sau aliant cu cantitati mai mici de 0,2% cupru, siliciu, cadmiu, aluminiu, magneziu, se utilizeaza in special la protectia marina si la protectia structurilor ingropate, in mediu cu corozivitate redusa.

Pentru anozii de aluminiu, care prezinta o polarizare anodica intensa se utilizeaza o umplutura depolarizanta speciala, care contine de obicei clorura mercuroasa.

Avantajele metodei cu anozi protectori sunt:

instalarea anozilor de sacrificiu este simpla;

pot fi utilizati in cazul in care este necesara o protectie locala;

sistemul de protectie nu interfereaza electric cu alte constructii, deoarece curentul debitat prin pila formata este foarte slab.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate