Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» PLATINǍ ( Pt )


PLATINǍ ( Pt )
PLATINǍ ( Pt )

Scurt istoric : Cercetarile efectuate asupra unor obiecte metalice din antichitate au dus la concluzia ca platina era folosita cu mult inaintea erei noastre , fara sa se cunoasca adevarata ei identitate . Probabil , datorita culorii sale , era confundata cu argintul . Platina nativa era considerata ca argint falsificat .

Chimistul francez M. Berthelot , analizand compozitia unor obiecte metalice descoperite la Teba , in Egipt , observa intr-un aliaj care continea iridiu si aur prezenta platinei . Pliniul cel Batran descrie in „ Historia Naturalis ” , sub numele de aluta , un metal alb si greu ce se gasea in nisipurile din Portugalia de astazi si care , probabil , era platina .

Prima mentiune scrisa despre platina pare a fi din anul 1557 , a italianului Iulius Caezar Scaliger , care descrie un metal gasit in Mexic „pe care nici focul , nici vreun alt artificiu special nu l-au putut transforma in lichid ” .( Intr-adevar , platina se topeste foarte greu , la 1770C , in vreme ce aurul se topeste la 1064C ) .
Platina fusese folosita si de indienii de pe teritoriul Ecuadorului de astazi , in perioada precolumbiana ; obiectele gasite , avand o vechime de peste 2000 de ani , se pastreaza la Muzeul Universitatii din Pensylvania si la Muzeul National din Copenhaga .

In anul 1735 , in cadrul unei expeditii stiintifice franco-spaniole efectuata in Ecuador si Peru , un ofiter , talentat matematician , pe nume Antonio de Ulloa , descrie in notitele sale un nou metal descoperit intr-o mina amplasata in apropierea raului Pinto din Columbia .

In anul 1750 , metalurgistul si cercetatorul C . Wood impreuna cu W. Brownrigg prezinta Societatii Regale din Londra noul metal , precum si o sabie cu varful confectionat partial din platina . In raport se mentioneaza pentru prima data numele de platina del Pinto dat platinei . Asemanarea cu argintul , care in spaniola se numeste plata , au determinat atribuirea diminutivului platina , iar prin del Pinto se specifica locul unde fusese descoperita .

La stabilirea caracteristicilor fizico-chimice ale platinei au participat savanti ca Berzelius , Margraff , Tennant , Vauquelin , dar rezultatele determinarilor acestora n-ar fi fost valabile daca in anul 1784 P.F.Chabaneau n-ar fi reusit sa obtina primul lingou de platina pura , in greutate de 23 kg , ajungand astfel sa elimine aproape toate impuritatile pe care le continea

( cupru , plumb , aur , etc ) .

Pana in anul 1819 , toata platina ce se folosea in Europa venea din America de Sud si in special din Columbia . In anul 1819 se descopera mari zacaminte in Rusia , care incepe sa exporte acest metal pretios in anul 1824 . Astfel , Rusia devine cea mai mare producatoare si exportatoare de platina . Intre anii 1828-1845 in Rusia au fost introduse monede din platina , asa-numitii „ ducati albi ” .

Au aparut si alte tari producatoare de platina , dintre care trebuie mentionate Canada , Africa de Sud , Etiopia , Australia si Sumatra .Obtinere : Platina se extrage din mine unde se gaseste impreuna cu alte metale in minereuri . Minereul se concentreaza prin metoda gravitatiei si flotatiei , dupa care concentratul se topeste cu var , cocs si nisip si se introduce in convertizor . Namolurile anodice de la electroliza contin metale platinice , argint si aur si reprezinta un concentrat bogat in metale platinice .

In vederea rafinarii si separarii metalelor platinice , pulberea platinei native , minereurile platinice sau concentratele minereurilor platinice sunt supuse unor metode de separare variate , complicate si laborioase , conducand in final la metale de puritate peste 99,5% .

Utilizari : Intrebuintarile platinei se extind de la confectionarea vaselor de laborator la lipituri si in dentistica , iar apoi drept catalizatori importanti in industria chimica .

Avand in vedere calitatile de metal pretios , cea mai mare parte din cantitatea de platina era folosita in trecut la confectionarea bijuteriilor . Astazi pretul platinei este de aproape doua ori mai mare decat al aurului , insa mai putin de 10% din cantitatea de platina extrasa serveste la fabricarea de bijuterii , cea mai mare parte fiind utilizata in scopuri industriale .

Au existat perioade din istorie cand platina avea o valoare mult inferioara argintului . Dupa ce spaniolii au adus mari cantitati de platina din America de Sud , aceasta a servit la falsificarea monedelor de aur , fiind folosita in locul argintului . Inselatoria se observa destul de greu , deoarece platina are densitatea foarte apropiata de a aurului. Pentru a pune capat acestor escrocherii , oficialitatile spaniole au scufundat in mare intreaga cantitate de platina .

Chimistul german J.Liebig mentiona si el importanta platinei : „ fara platina nu este posibila o analiza de minereuri ” .
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate