Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
PALADIU ( Pd )


PALADIU ( Pd )
PALADIU ( Pd )

Scurt istoric : In primii ani ai secolului al XIX-lea , medicul englez William Hyde Wollaston , care se ocupa de guta si diabet , devine foarte pasionat de fizica , chimie si metalurgie . In anul 1803 , Wollaston dizolva platina bruta in apa regala , evapora o mare parte din lichid si apoi adauga o solutie de cianura mercuroasa , picatura cu picatura , pana cand observa ca apare un precipitat galben . Separa aceasta substanta , o calcineaza si dupa ce o spala obtine un metal alb . Prin incalzirea precipitatului galben cu sulf si borax obtine , de asemenea , mici graunte de metal gri pe care-l numeste paladiu . Denumirea elementului a fost data dupa asteroidul Pallas , descoperit in acelasi an .

Obtinere : Prin tratarea minereului in care apare paladiul cu apa regala , se obtine o solutie care contine atat aur platinat cat si HPdCl. Aurul este inlaturat din solutie ca precipitat prin tratament cu clorura feroasa (FeCl), iar platina ca precipitat (NH)PtCl prin tratare cu NHCl . Solutia ramasa, continand HPdCl, se trateaza cu hidroxid de amoniu si acid clorhidric si se obtine precipitatul PdCl(NH), care prin ardere va duce la formarea paladiului .

Utilizari : In stare pura , paladiul este folosit , datorita capacitatii sale bune de reflexie , pentru acoperirea unor piese prin descompunere electrolitica .

Proprietatea paladiului de a dizolva cantitati insemnate de hidrogen si de a-si micsora aceasta solubilitate la marirea temperaturii a dus la utilizarea paladiului in tehnica vidului .

Paladiul este folosit in chimia organica , drept catalizator foarte eficirnt pentru hidrogenare . In acest scop se utilizeaza mult negrul de paladiu . Acesta se obtine , ca o pulbere foarte fina de culoare neagra , prin tratarea unei solutii apoase ce contine o sare de paladiu cu agenti reducatori ca hidrazina , hidroxilamina , formaldehida , etc .

Aliajele Pd-Au si Pd-Ag se utilizeaza pentru confectionarea bijuteriilor sau in scop dentar si , in mica masura , in industria electrotehnica pentru contacte .

Din aliajele Pd-Au-Pt , Pd-Pt-Ir , Pd-Au-Ag se confectioneaza termoelemente si se fac contacte si sigurante electrice pentru industria electrotehnica . Aliajul cu argint , cand contine peste 25% Pd , este practic total rezistent la actiunea sulfurilor . Aliaje de Pd-Au-Pt , Pd-Pt-Ir sunt intrebuintate pentru confectionarea instrumentelor chirurgicale .
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate