Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
OSMIU ( Os )


OSMIU ( Os )


OSMIU ( Os )

Scurt istoric : Osmiul a fost descoperit in Anglia in anul 1804 de Smithson Tennant , analizand pulberea neagra ramasa ca reziduu la dizolvarea platinei in apa regala . Denumirea provine de la cuvantul osmius care inseamna a mirosi , datorita mirosului special al acestui metal .

Istoria descoperirii osmiului este strans legata de cea a iridiului , odata cu care a fost descoperit ( vezi istoricul descoperirii iridiului ) .

Obtinere : Osmiul se obtine la prelucrarea mineralelor de platina sau din osmiridiu . Prin incalzirea osmiridiului cu oxigen , la 600-700C , osmiul este oxidat la tetroxid , Os O, volatil , care se trece intr-o solutie de KOH si se transforma in osmiat de potasiu . Prin reducerea acestuia cu hidrogen rezulta osmiu metalic . Reziduul de la oxidarea initiala serveste la extragerea iridiului .Utilizari : Comparativ cu alte metale pretioase , osmiul are utilizari mai reduse . Aliajul nativ Os-Ir este utilizat la confectionarea varfurilor da penite de stilouri . In acest scop se pot folosi si aliajele Os-Ni sau Os-W-Co . Se poate mentiona de asemenea folosirea osmiului ca element de aliere la elaborarea unor aliaje alcatuite din metale platinice ( Pt , Ir , Rh , etc ) . Datorita rezistentei la actiunea reactivilor chimici , in special a acizilor , din aliajul Os-Ir se confectioneaza ustensile de laborator ( aparatura , catozi , filtre , creuzete ) .

Osmiul in stare coloidala are proprietati catalitice datorita carora este folosit la obtinerea de catalizatori pentru fabricarea acidului sulfuric , a amoniacului , hidrogenarea grasimilor , etc .

Tetraoxidul de osmiu este folosit in chimia organica pentru oxidarea dublei legaturi . Sub forma de solutie apoasa se utilizeaza pentru colorarea preparatelor microscopice .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate