Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» ACTINIU (Ac)


ACTINIU (Ac)


ACTINIU (Ac)

Scurt istoric : Actiniul a fost descoperit in 1899 de tanarul chimist francez André Louis Debierne , in varsta de 25 de ani , care functiona ca preparator la Institutul "Charles Friedel" si era prieten al familiei Curie .

Derbiene , lucrand cu pamanturi rare , reuseste sa obtina un element radioactiv pe care il numeste Actiniu . In 1902 F.O.Giessel , ocupandu-se de separarea lantanului de ceriu , descopera un element nou pe care-l numeste emaniu . Se constata insa ca elementul emaniu era de fapt actiniul lui Debierne . O jumatate de secol acest element a ramas o curiozitate de laborator si abia in 1949 s-a constatat ca actiniul este de 150 de ori mai radioactiv decat radiul si totodata o importanta sursa de neutroni . Numele provine de la grecescul akis , aktinos care inseamna raza .

Obtinere : In cadrul prelucrarii minereurilor de uraniu , o parte importanta de actiniu se concentreaza impreuna cu lantanul si pamanturile rare in fractiuni ramase de la prelucrarea radiului . In trecut , separarea actiniului era dificila si consta in cristalizarea fractionata a unor compusi ai lantanului actinifer . Ulterior s-au dezvoltat metode de extractie (extractantii folositi sunt de tipul solutiilor benzenice de tenoiltrifluoracetona) si de schimb ionic ce folosesc schimbatorii de ioni (de tip Dowex-50 in forma de amoniu) . In cadrul prelucrarii minereurilor de uraniu , o parte importanta de actiniu se concentreaza impreuna cu lantanul si pamanturile rare in fractiunile ramase de la prelucrarea radiului . Cantitati ponderabile de actiniu se obtin pe cale artificiala , iradiind Ra cu neutroni termici .In stare metalica , actiniul se obtine prin reducerea florurii de actiniu (AcF ) cu vapori de litiu , la 1000-1275 C in vid , sau a clorurii de actiniu (AcCl ) cu vapori de potasiu la    350C .Utilizari : Ca element , actiniul nu are aplicatii comerciale semnificative , prezentand doar interes stiintific . Sub forma de triflorura , actiniul se intrebuinteaza la confectionarea surselor de neutroni de laborator .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate