Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Tiroida si paratiroidele - Hormonii tiroidieni


Tiroida si paratiroidele - Hormonii tiroidieni
Tiroida

Glanda unica, tiroida este formata din doi lobi uniti printr-un istm. Tesutul glandular tiroidian este organizat in foliculi formati din celule cubice care secreta coloidul folicular (tireoglobulina); in stare de activitate intensa, celulele sunt inalte, cilindrice, cu coloid redus, iar in hipofunctie, celulele sunt turtite, cu coloid abundent, dens. Foliculii tiroidieni secreta hormoni tiroidieni iodati.

La periferia foliculilor se gasesc celulele parafoliculare care secreta calcitonina, hormon hipoglicemiant. La pasari, calcitonina este secretata de corpul ultimobrahial.
Biosinteza hormonilor tiroidieni iodati – tiroxina (T4 tetraiodtironina) si triiodtironina (T3) rezulta prin iodarea succesiva a aminoacidului tirozina.

Hormonii tiroidieni iodati actioneaza asupra metabolismului energetic, asupra cresterii si a sistemului nervos:

- intensifica termogeneza, cresc consumul celular de oxigen si valoarea metabolismului energetic (cu cca. 70-100%).

- stimuleaza metabolismul lipidic si utilizarea lipidelor in scop energetic.

- stimuleaza glucogeneza (prin glicogenoliza hepatica).

- stimuleaza activitatea unor enzime metabolice (NA+-K+-ATP-aza, hexokinaza, glicerol-fosfat-dehidrogenaza etc).

- stimuleaza, sinergic cu STH-ul, cresterea si diferentierea oaselor.

- stimuleaza eruperea si cresterea dintilor.

- stimuleaza dezvoltarea foliculilor pilosi si cresterea firelor de par, lana, pene.

- stimuleaza mielinizarea fibrelor nervoase.

- stimuleaza secretia lactata.

Reglarea secretiei hormonilor tiroidieni iodati. Nivelul sangvin al hormonilor tiroidieni liberi precum si expunerea la frig, hipoxia, efortul fizic, stresul stimuleaza secretia hipotalamica de TSH-RH, care stimuleaza secretia de TSH hipofizar; TSH determina secretia de hormoni tiroidieni iodati liberi.

Hiposecretia de hormoni tiroidieni iodati poate fi primara (in hiposecretie de TSH) sau secundara (carentele de iod din alimente, consumul de substante “gusogene” – rapita, varza, soia, linte etc.).

La animalele tinere, hipotiroidismul iodat se manifesta prin reducerea ratei de crestere (nanism tiroidian), deficiente de mielinizare a fibrelor nervoase si in activitatea nervoasa superioara (cretinism tiroidian), in dezvoltarea organelor sexuale, eruptia dintilor.

La adulti, hiposecretia hormonilor tiroidieni determina astenie musculara, mixedem, cu sau fara gusa, reducerea metabolismului bazal (cu 10%) hipogonadism, scaderea productiei de lapte, ingrosarea pielii, alopecie etc.

Hiposecretia tiroidiana iodata se manifesta prin:     cresterea metabolismului bazal, (cu cca. 70-100%), exolftalmie, gusa, cresterea consumului de furaje insotita de slabire progresiva (prin poliurie si transpiratie), hiperexcitabilitate, tahicardie.

Calcitonina (CT), secretata de celulele parafoliculare si de corpii ultimobranhiali (la pasari), este un hormon peptidic cu rol in metabolismul fosfocalcic.

Calcitonina are efect hipocalcemiant, antagonist cu parathormonul, prin:

- stimularea depunerii de calciu in oase;

- inhibarea mobilizarii calciului din oase;

- inhibarea reabsorbtiei renale de calciu;

- intensificarea metabolizarii depozitelor hepatice de vitamina D.

Efectul hipofosfocalcemiant, sinergic cu al PTH, se realizeaza prin scaderea reabsorbtiei renale a fosfatilor si depunerea lor in oase (fig 1).Fig 1 Rolul PTH, CT, si vitaminei D in mentinerea homeostaziei calciului (liniile continue marcheaza efectul stimulator, liniile intrerupte efectul inhibitor)

Reglarea secretiei de calcitonina se realizeaza prin nivelul plasmatic al calciului:     hipercalcemia stimuleaza secretia de CT, hipocalcemia o inhiba.

Hiposecretia de calcitonina se manifesta prin:     osteoporoza, hipercalcemie si hiperfosfatemie.

Hipersecretia de calcitonina se manifesta prin hipocalcemie si hipofosfatemie.

3. Paratiroidele

La animalele domestice, glandele paratiroide, in numar de patru, sunt localizate, in functie de specie, in apropierea sau chiar inglobate (caine, pisica) in glanda tiroida.

Paratiroidele secreta parathormon (hormon peptidic cu greutatea moleculara de 9500, format din 84 de aminoacizi), cu rol in reglarea metabolismului fosfo-calcic; nivelurile la care actioneaza PTH sunt oasele, rinichii si tubul digestiv.

PTH are efect hipercalcemiant prin intensificarea activitatii osteoclastelor, intensificarea absortiei intenstinale a calciului, intensificarea absortiei intestinale a vitaminei D si a depozitarii ei hepatice, intensificarea reabsortiei renale a calciului (in tubii contrati distali).

In metabolismul fosforului, PTH are efect hipofosforemiant:     intensifica eliminarea fosfatilor prin urina prin reducerea reabsortiei lor in tubii contorti proximali.

Reglarea secretiei de PTH se face dependent de concentratia ionilor de calciu din plasma:     hipocalcemia stimuleaza, hipercalcemia inhiba sinteza de PTH, prin actiunea directa a calciului asupra celulelor din tesutul glandular paratiroidian.

Hipermagneziemia stimuleaza secretia de PTH.

Hiposecretia paratiroidiana, intalnita frecvent la femele in perioada puerperala, se manifesta prin hipocalcemie insotita de cresterea excitabilitatii neuromusculare (tetanii).

Ablatia experimentala a paratiroidelor este urmata de tetania paratireopriva, incompatibila cu supravietuirea (moartea survine ca urmare a contractiilor tetanice ale muschilor respiratori).

Hipersecretia paratiroidiana se manifesta prin demineralizarea si fracturarea oaselor, hipercalcemie cu depuneri de calciu in tesuturile moi, hipofosfatemie, fosfaturie si scaderea excitabilitatii musculare (fig 2).
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate