Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
IONII IN ORGANISM


IONII IN ORGANISM


Ionii in organism

Cei mai importanti ioni din organism sunt Na, K, Ca, Mg dintre cationi si Cl, bicarbonatii si fosfatii dintre anioni.

Cationii au nevoie de mecanisme precise de reglare pentru ca modificarile ceva mai mari a concentratiei lor pot determina probleme grave in functionarea organismului. Scaderea mai accentuata a concentratiei K+ extracelular determina bunaoara cresterea potentialului de repaus in muschi si nervi, ce poate determina, la randul lui, paralizii, iar a Na+, care diminueaza amplitudinea potentialului de actiune, conduce la slabirea contractiei musculare. Scaderea concentratiei de Ca creste permeabilitatea membranelor si diminueaza tonusul cardiac. Totodata, apar impulsuri spontane, care provoaca tetanii.

Importanta deosebita are si raportul dintre ionii care actioneaza antagonist asupra unei anumite functii. Acest raport a fost denumit rhopie (rhope = echilibru) de savantul roman E. Pora. El arata ca acest raport nu este de 1/1, ci acela care s-a stabilit in cursul filogeniei in mediul intern al animalului. Deocamdata, se cunosc numai cateva raporturi cu o semnificatie deosebita in diferite functii, ca Na/ca, K/ca, K/Mg, Na+K/Ca+Mg. Valoarea acestor raporturi se mentine constanta prin mentinerea concentratiilor normale ale ionilor respectivi.Informatii despre concentratia ionilor sunt furnizate organismului de ionoreceptorii prezenti in hipotalamus si in zonele reflexogene ale aparatului arterial.

Anionii nu necesita un reglaj atat de fin, deoarece de multe ori ei se pot substitui fara a cauza efecte severe. Totusi, raportul ionilor de Cl si bicarbonat joaca un rol important in mentinerea pH-ului, iar ionii fosfati intra in alcatuirea oaselor si mentin reactiile chimice intracelular.

Reglarea concentratiei Na+. Reprezinta 90 % din totalul cationilor extra-celulari. Mecanismul reglator de baza este renal si corticosuprarenalian. Se reabsoarbe activ in nefron, proces aflat sub controlul aldosteronului (in absenta lui se pierde pana la 1/6 din totalul zilnic de NaCl), dar si a glucorticoizilor, somatotropinei si insulinei care au efect stimulator, dar si a hormonilor medulosuprarenalieni cu efect variabil.

Reglarea concentratiei Ca2+. Are de asemenea mecanisme eficiente homeostazice care vor fi abordate la prezentarea glandelor paratiroidiene.

Reglarea concentratiei anionilor din lichidul extracelular. In general, este reglata secundar de aceleasi mecanisme care regleaza cationii. Astfel, odata cu absorbtia Na+ la nivelul nefronului, sub actiunea aldosteronului, se creaza o electronegativitate in lumenul tubului care determina difuzia anionilor, prin membrane, in vederea neutralizarii electrice, insa cu conditia pastrarii unui anumit raport intre diferiti anioni.

Reglarea fosfatilor. Concentratia ionilor fosfati este reglata, ca si ceilalti ioni, de catre rinichi, iar parathormonul si calcitonina joaca rol deosebit de important in reglarea fosfatemiei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate