Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» CORDUL: STRUCTURA SI FUNCTII


CORDUL: STRUCTURA SI FUNCTII
CORDUL: STRUCTURA SI FUNCTII

Aparatul cardiovascular - este compus dintr-un complex de organe care au un centrul activ cordul + vasele (unele sunt artere si conduc sangele de la cord in diverse organe , venele sunt vase ce aduc sangele la cord. Intre cele 2 sisteme se interpun capilarele , care sunt sangv si limfatice).

CORDUL - este motoras ce pompeaza sangele , contractia lui (sistola)= cu repaus(diastola), face ca pompita sa functioneze pe timp nelimitat.
- este alc din 3 struct:

a) epicard la periferie, foita externa , alc din

- mezoteliu

- strat submezotelial conj

- strat subepicardic alc din tes conj si adipos; in aceste straturi sunt vase coronare .

b)miocardul -masa , partea cea mai consistenta ,

- alcatuit din fibre musculare striate de tip cardiac si din tesut nodal;

- fibrele musculare striate sunt celule ramificate la extremitati, prez 1 nucleu central +miofibrile (actina si miozina), distantele intre sarcomere sunt egale , la extremitati exista strii Ebel in care sunt peste 15 mii jonctiuni Gap;

- prin jonctiuni se realizeaza trecerea ionilor de Ca si de Na de la o celula la alta si se declanseasa contractia in toata masa musculara.

Fibrele musc din atriu prezinta particularitatea de a sintetiza un h-factor natriuretic (regleaza diureza si absorbtia de ioni de Na in tubii uriniferi) .

Tesutul nodal - alc din 3 tip cel (distribuit in endocard) :

- cel pandel ; - cel intermediare-de tranzitie; - cel contractile=purkinje

-> cel sunt prezente fie sub forma de aglomerari =nodulul sinoatrial nodulul atrioventricular- porneste fascicolul Hiss ce se termina prin o retea foarte raspandita de cel numita reteaua purkinje.

In cord mai exista si tes conj lax, vase sangvine si capilare ce provin din arterele coronare , fibre de colagen, fiber elastice; vasele ce vascularizeaza miocardul formeaaz capilare de tip terminal ( nu se anastomozeaza cu alte capilare , ele se continua cu capilare venoase; blocajul unui vas conduce la aparitia hipoxiei si necrobiozei =infarct miocardic)c) endocardul - este o tunica ce tapeteaza cordul la interior si captuseste muschii si intreg interiorul; e alc din

- un strat endotelial cu cel endoteliale cu prelungiri intracitoplasmatice

- un strat endocardic form din tes conj, cel adipoase si cel purkinje, sub acest str este

- stratul mioelastic ( sub stratul endocardic) alc din cel cardiace=cardiocite si din fibre elastice ; acest strat permite revenirea miocardului dupa perioada de repaus .

- la ext ,cordul e acoperit de o membrana seroasa = pericard; aceasta membrana mezoteliala este derivata din somatopleura din cav toracica si este alcatuita din 1 ax de fibre conj tapetata pe ambele parti de cel mezoteliale (au rol de a sintetiza un lichid=pericardic cat si de a resorbi o parte din lichid produs).

Pericardul are 2 foite:

- foita parietala -margineste mediastinul

- foita viscerala : parte componenta a epicardului

- intre cele 2 se afla un spatiu pericardic si o cant redusa de lichid pericardic; functii :usureaza miscarile cordului si ajuta la miscariile lui in timpul mecanicii respiratorii.

In procesele inflamatorii=pericardite , cant de lichid creste =pericardita seroasa /fibrinoasa /gangrenoasa ; aceste procese sunt frecvent intalnite la bovine .
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate