Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
Ordinul Basommatophora


Ordinul Basommatophora
Ordinul Basommatophora

Sunt specii dulcicole sau salmastricole, cu cochilie prezenta. Ochii sunt situati la baza tentaculelor, care sunt neretractile. Sunt animale hermafrodite, dar orificiile genitale se deschid separat, alaturat.

- Familia Lymnaeidae (suprafam. Lymneoidea) cuprinde specii de talie medie sau mica. Cochilia este dextra, fragila sau nu, ascutita sau globuloasa cu ultimul anfract larg. Genul Lymnaea se caracterizeaza prin cochilie alungita, cu apexul ascutit. Cea mai comuna specie a grupului este Lymnaea stagnalis, comuna in apele curgatoare mari si statatoare, cu cochilia de 6 - 7 cm inaltime, fragila, de culoare maslinie, cu ultima tura de spira larga; Stagnicola palustris are talia mai mica, cochilia mai dura si ultima tura de spira nu prea larga. Genul Radix include specii caracterizate prin cochilie de dimensiuni medii sau mici, globuloasa, putin inalta, cu ultimul anfract larg si apertura rasfranta. Radix ovata, una din cele mai mari specii ale genului este comuna in Dunare si Delta.

- Familia Physidae (suprafam. Physoidea) include gasteropode de talie mica, cu cochilia usor alungita, senestra, putin inalta, cu 3-4 ture de spira si apertura ovala. Physa fontinalis si P. acuta sunt specii intalnite in ape curgatoare si statatoare limpezi, pe substrat fital.
- Familia Ancylidae (suprafam. Ancyloidea) cuprinde specii de talie mica, cu cochilia conica, cu apexul putin proeminent si indreptat posterior. Deschiderea orificiilor genitale pe partea stanga demonstreaza ca inrularea masei viscerale este de tip senestru. Ancylus fluviatilis (7 mm lungime) este o specie fitofila, relativ comuna in apele limpezi si reci, pe plante sau pe substrat pietros; poate fi intalnit pana la 1000 m altitudine, in lacurile glaciare.

- Familia Planorbidae (suprafam. Planorbioidea) - cu specii prevazute cu o cochilie senestra, inrulata intr-un singur plan, cu aspect discoidal. Cochilia poate fi uneori aplatizata sau prevazuta cu o carena caracteristica, mai mult sau mai putin evidenta - Planorbis carinatus, P. planorbis. Cel mai cunoscut reprezentant al acestei familii este Planorbarius corneus, cu cochilia de 2 - 5 cm diametru, cu spirele lipsite de carena, este de asemenea o specie comuna in apele statatoare din toata Europa.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate