Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Transporturi


Index » business » Transporturi
Primirea expedirea si circulatia trenurilor in conditii speciale


Primirea expedirea si circulatia trenurilor in conditii speciale


Primirea expedirea si circulatia trenurilor in conditii speciale

Instructia 002. Art 176,183,204,238.

Instructia 003. Art 13,14,72.

Regulamentul 004. Art. 28, 32-34, 73-90, 93, 124, 125, 171, 172, 188Regulamentul 005. Art. 15-17, 31-34, 36, 37, 88-91, 130-152, 158-189, 191-214, 247-249, 263-287, 311-343, anexa 6.

Instructia 356. parti afereste

Ordinul 1634. Modul de avizare a franarilor de urgenta.

Planul de actiune pentru combaterea efectelor inzapezirilor.

Instructia 311. preantampinarea si combaterea inzapezirilor.

Instructia 312. preantimpinarea si combaterea inundatiilor.

PTE fisele 2,3,7,8,10,12.

OMT. 53/2001, Lg. 289/2005 prevenirea sustragerilor completarilor distrugerilor de bunuri instalatii utilaje din unitatile CFR.

NPSM. 207/2000 cap. 2.3, 2.6

NPSI- O. 12/1980 cap. 17.8 parti aferente

Instructia 002

Art 176.(1)Lungime utila a liniilor de primire - expediere din fiecare statie se stabileste de catre gestionarul de infrastructura feroviara si se trece in PTE, tinand seama de urmatoarele.

a.     amplasarea marcilor de siguranta;

b.     lungimea de potrivire a trenului, intre 10 m si 20 m ,dupa situatia locala;

c.      pozitia semnalelor de iesire in sensul de mers

d.     pozitia coloanelor hidraulice

(2)Pe baza acestor criterii, se stabileste lungimea utila a liniilor in cazul proiectarii statiilor noi sau la modificarile de statii.

Art 183.-(1) In statiile in care nu exista RTV, pregatirea si revizia tehnica la vagoanele introduce in trenuri, proba franelor automate, precum si intocmirea notei de frana trebuie sa se efectueze de catre personalul cu responsabilitati in siguranta circulatiei instruit si autorizat in acet scop. Stabilirea personalului si modul concret de lucru se prevede in PTE a statiei CFR.

(2) Statiile in care se face revizia tehnica a trenurilor in tranzit si proba franelor automate trebuie sa fie prevazute in livretele de mers ale trenurilor.

Art 204 Circulatia trenurilor la interval de timp se face numai in cazuri exceptionale stabilite prin reglemantari aprobate de catre autoritatea de stat in transporturi feroviare cu avizul AFER.

Art.238.(1) Se interuice introducerea in trenuri a vehiculelor feroviare motoare si a celor specializate pentru intretinerea si repararea infrastructurii feroviare respective a vagoanelor care nu au fost revizuite ethnic si a caror stare tehnica nu asigura conditiile de siguranta a circulatiei trenurilor si de securitate a transporturilor.

(2) Toate categoriile de revizie tehnica trebuie sa se asigure de catre personalul autorizat in acest scop.

(3) In statiile unde nu exista personal autorizat pentru efectuarea reviziei tehnice, starea tehnica a vehiculelor feroviare care se introduce in trenuri trebuie sa fie verificata de catre personalul operatorului de transport feroviar prevazut in PTE al statiei, iar la prima statie cu personal autorizat se va face revizia tehnica.

Instructia 003

Art.13 Accidentele feroviare sunt faptele deosebit de grave produse in circulatia trenurilor sau in activitatea de manevra, care au avut ca urmare insemnate pagube materiale si/sau victime omenesti.

Accidentele feroviare se clasifica in functie de gradul de periculozitate si de urmari in urmatoarele categorii:

categoria I - accidentele feroviare produse in circulatia trenurilor sau in activitatea de manevra

categoria II - accidentele feroviare produse in circulatia trenurilor sau in activitatea de manevra

categoria III - accidentele feroviare produse in circulatia trenurilor

Art.14 Evenimentele feroviare sunt faptele grave produse in circulatia trenurilor sau in activitatea de manevra care au avut ca urmare:

in circulatia trenurior: avarii la vehiculele feroviare care sa necesite reparatii curente

la manevra: avarii la vehiculele feroviare care sa necesite reparatii cu ridicare la locomotive si automotoare, reparatii periodice la vagoanele de calatori si marfa sau reparatii curente la vehiculele feroviare de orice fel.

Evenimentele feroviare se incadreaza in functie de gradul de periculozitate si de urmari in urmaatoarele grupe:

Grupa A - Evenimente feroviare deosebit de grave

Grupa B - Evenimente feroviare grave

Grupa C - Alte evenimente feroviare

Art.72 Dosarele de cercetare a le accidentelor feroviare se transmit, obligatoriu, de catre Inspectoratul de Stat Feroviar din cadrul Autoritatii Feroviare Romane AFER, la Parchetele pe a caror raza de activitate s-au produs accidentele feroviare.

Instructia 4

Semnalul luminos de chemare

. Semnalul luminos de chemare se foloseste in cazuri de defectare a semnalului luminos de intrare, atunci cand luminile semnalului sunt stinse sau cand este aprinsa lumina rosie.

Indicatia data de semnalul de chemare este;

LIBER cu viteza de cel mult 20km cu deosebita atentie pana la semnalul urmator.

Ziua si noaptea - o unitate luminoasa de culoare alb-lunar clipitor, spre tren.

Semnale de avarie la trecerile la nivel

La trecerile la nivel din linie curenta inzestrate cu instalatii de semnalizare automata sunt montate semnale de avarie. Semnalele de avarie au rolul de a avertiza existenta unui pericol pentru circulatia trenurilor pentru circulatia trenurilor la trecerea la nivel.

Indicatia data de semnalul de avarie este:

Pericol la trecerea la nivel! Ia toate masurile pentru oprire!

Ziua si noaptea - o unitate luminoasa de culoare rosie spre tren.

Semnale de avarie la tuneluri

Semnalele de avarie la tuneluri au rolul de a avertiza existenta unui pericol pentru circulatia trenurilor prin tuneluri.

Indicatia data de semnalul de avarie la tuneluri este:

Pericol la tunel ! Ia toate masurile pentru oprire!

Ziua si noaptea - o unitate luminoasa de culoare rosie spre tren.

Semnale care nu sunt in exploatare

Semnalele fixe care nu sunt in exploatare se semnalizeaza cu doua sipci incrucisate aplicate pe bratul, respectiv pe paleta semafoarelor, pe stalpii semnalelor luminoase sau pe fundatia semnalelor pitice.

Ordinul 1634/1983

IDM de serviciu care a fost informat despre defectarea inductorilor va inscrie deficienta in RRLISC incunostintand operatorul RC si electromecanicul de serviciu.

Operatorul RC va lua masuri de avizare a mecanicilor celorlalte trenuri despre defectarea inductorului de cale.IDM care a fost informat in scris de catre mecanicul de locomotiva va anunta prin telefonograma pe operatorul RC si telefonic pe IDM din statia cu inductorul defect in vederea remedieri defectului.

Ordinul de circulatie

. Ordinul de circulatie este un formular tipizat si inseriat, prin care se aduc in scris la cunostinta mecanicului si dupa caz, conducatorului manevrei, conditii in legatura cu circulatia trenurilor si/sau executarea manevrei. Ordinul de circulatie se intocmeste de regula, in doua exemplare, prin calchiere, completanduse citet cu cerneala sau cu pasta albastra/neagra, fara modificari sasu corecturi avand stampila subunitatii emitente si semnatura intocmitorului. Inmanarea ordinului de circulatie se face dupa semnarea de catre primitor a duplicatului-exemplar care ramane la carnet.

In cazul in care OC trebuie intocmit in mai multe exemplare se folosesc in continuare exemplarele care se gasesc in continuare in carnet. Copiile intocmite trebuie sa aiba inscrise de catre intocmitor aceiasi serie si numar cu unicatul, iar eventualul duplicat care ramane necompletat, se anuleaza.

In OC emis intr-o statie in care trenul, din cauza intarzierii, circula dintr-o zi in alta zi, se mentioneaza data reala de plecare precedata de data in care trebuia sa plece trenul.

. Ordinul de circulatie se intocmeste de catre;

a) IDM dispozitor;

b) IDM exterior sau alt agent din aceiasi subunitate cu IDM dispozitor, din ordinul acestuia, caz in care intocmitorul repeta continutul ordinului de circulatie, pentru colationare ca IDM dispozitor;

c) agentul de pe sectiile cu conducere centralizata a circulatiei trenurilor din dispozitia scrisa a operatorului de circulatie; in acest caz agentul repeta continutul ordinului de circulatie, pentru colationare cu operatorul de circulatie;

d) seful de tren, in cazurile stabilite in reglementarile specifice.

Restrictiile de viteza precum si alte conditii de circulatie transmise intocmitorului de catre IDM dispozitor sau de catre IDM localist din ordinul IDM dispozitor se trec derect in OC, dupa care intocmitorul repeta intregul continut pentru colationare.

In statiile in care evidenta restrictiilor de viteza se tine si la posturile exterioare deservite de IDM , acestia inscriu in OC restrictiile de viteza existente pe tabla de restrictii. OC se completeaza , cand este cazul si cu alte mentiuni transmise telefonic de catre IDM dispozitor sau de catre IDM localist.

In OC intocmit pentru trenurile de calatori se inscriu toate conditiile de circulatie care trebuie aduse la cunostinta mecanicului pana la prima statie in care trenul are oprire, conform mersului.

In OC intocmit pentru trenurile de marfa si pentru cele care circula in conditiile acestora, restrictiile de viteza care trebuie aduse la cunostinta mecanicului se inscriu pentru intreaga distanta de avizare; statiile cap de sectie care avizeaza restrictiile de viteza catre mecanici trenurilor de marfa se stabilesc de catre structurile regionale ale administratorului infrastructurii feroviare odata cu schimbarea mersului de tren.

Ori de cate ori este necesar sa se aduca in scris, in statiile din parcurs la cunostinta mecanicilor sau conducatorilor vehiculelor fara motor alte conditii de circulatie iar acestia sunt deja in posesia unui OC din care nu sau consumat toate conditiile inscrise, trebuie sa se emita un nou OC in care se precizeaza toate conditiile de circulatie. In acest caz, OC emis anterior se retrage si se ataseaza la duplicatului noului OC emis.

In cazul opririi unui tren intro statie in care nu este prevazuta oprirea, OC nu se retrage si ramane valabil in urmatoarele cazuri:

a) atunci cand conditiile de circulatie nu se chimba pana la statia in care trenul urmeaza sa opreasca;

b) atunci cand se emite un alt OC, in care sa-u inscris conditii de circulatie si manevra cu caracter local, care isi pierd valabilitatea dupa plecarea trenului din statia respectiva.

In cazul in care trenul circula cu multipla tractiune unicatul OC se inmaneaza mecanicului care conduce trenul si cate o copie celorlalti mecanici, cu semnaturi de primire aplicate pe exemplarul care ramane la carnet.

La trenurile de calatori si mixte, OC se inmaneaza mecanicului de catre IDM care expediaza trenul. La aceste trenuri, OC se poate inmana si dupa ce semnalul de iesire a fost pus pe liber.

La trenurile de marfa , OC se inmaneaza din ordinul IDM dispozitor de catre IDM exterior sau de catre un alt agent al administratorului / gestionarului infrastructurii feroviare stabilit in PTE.

Pe sectiile cu conducere centralizata a circulatiei trenurilor, OC se inmaneaza mecanicului de catre agentul care expediaza trenul, din dispozitia operatorului de circulatie.

Pentru trenurile cu sef de tren oprite in linie curenta, OC se intocmeste si se inmaneaza, atunci cand este cazul, de catre seful de tren din ordinul IDM sau din proprie initiativa, in conformitate cu reglementarile specifice in vigoare; prin sef de tren se intelege si seful de manevra de sectie.

In cazul remorcarii trenului si cu locomotiva impingatoare sau intercalata, mecanicul locomotivei din capul trenului trebuie sa fie incunostintat prin OC despre numarul locomotivelor de remorcare, seria si pozitia acestora in tren, distanta pe care circula, precum si daca locomotiva impingatoare este sau nu legata la tren si frana.

In cazul in care trenul circula cu locomotiva impingatoare nelegata la tren, care dupa impingerea trenului pana la locul fixat din linie curenta urmeaza sa se inapoieza in statie, se inmaneaza mecanicului locomotivei impingatoare o copie a OC in care se mentioneaza conditiile de circulatie prin impingerea trenului, locul din care urmeaza sa se inapoieze din linie curenta si eventualele conditii de circulatie la inapoiere; mecanicul locomotivei impingatoare nelegata la tren, nu va pleca din statie fara acest OC.

La introducerea in trenuri vehiculele feroviare nu trebuie sa prezinte defecte, iar marfa din acestea trebuie sa fie incarcata si asigurata. Este interzisa introducerea in trenuri si mentinerea in circulatie a urmatoarelor vehicule:

a)      vagoane care au fost deraiate, accidentate sau sunt defecte, fara avizul scris al RTV;

b)      vehiculele motoare deraiate, accidentate sau defecte, fara avizul scris al personalului tehnic de specialitate;

c)      vagoanele cu barele timoneriei de frana sau alte piese, rupte sau desprinse, care depasesc gabaritul CFR de vagon-de incarcare sau care sunt neasigurate, cazute din suportii de fixare sau din carligele de repaos;

d)      vagoane cu: locuri plane sau cu brocuri pe suprafata de rulare a rotilor, cutii de osie aprinse sau iesite din furcile de garda, rotii blocate;

e)      vagoanele cu arcuri de suspensie sau furci de garda rupte,strambe sau desprinse;

f)       vagoanele cu tampoane strambe, rupte sau lipsa;

g)      vagoanele descoperite sau acoperite, cu usi sau clape desprinse sau deschise, precum si vagoanele descoperite, cu dispozitivele de inchidere incomplete sau defecte;

h)      vagoanele cu usi cazute de pe sina de rulare expuse caderii in parcurs;

i)        vagoanele incarcate cu containare care au usile deschise;

j)        vagoanele incarcate fara respectarea reglementarilor specifice in vigoare, precum si vagoanele descoperite cu incarcatura deplasata sau neasigurata conform reglementarilor specifice;

k)      vagoanele incarcate cu marfuri periculoase din categoria explozibile a caror frana automata si de mana nu este izolata si sigilata;

l)        vagoanele goale cu tepusele neasezate in locasul lor iesite din gabarit sau cu dispozitivele de asigurare a incarcaturii nefixate in pozitia de repaos;

m)    vagoanele cu scurgeri din continut;

n)      vagoanele cu transporturi cu gabarit depasit si vagoanele cu sarcina pe osie depasita, daca nu au aprobare de circulatie;

o)      vagoanele cu ghereta franei desprinsa si expusa caderii in parcurs;

p)      vagoanele cu capacele de la dome sau la gurile de incarcare de pe acoperis deschise;

q)      vagoanele descoperite, incarcate cu materiale metalice lungi sau voluminoase - cazane, tabliere metalice,sine, vehicule - daca incarcatura nu este legata printro legatura metalica - otel sau cupru - la sasiul vagonului, cand circula pe liniile electrificate;

r)       vagoanele cu tabla acoperisului desprinsa si vagoanele ale caror prelate sunt desprinse sau fixate necorespunzator;

s)       vagoanele nedescarcate complet sau cu incarcatura pe o parte.

Este interzisa introducerea in trenuri si mentinerea in circulatie a vehiculelor feroviare neinscrise in parcul unui operator de transport feroviar sau care nu au fost autorizate pentru circulatie conform reglementarilor specifice.

. Verificarea conditiilor tehnice ale vagoanelor la introducerea lor in trenuri se face de revizorul tehnic de vagoane in cadrul operatiilor de revizie tehnica la compunere.

In statiile in care se formeaza trenuri directe, precum si in statiile din parcurs in care se efectueaza atasari/detasari de vagoane, iar operatorul de transport feroviar nu poate asigura RTV, se admite ca verificarea conditiilor tehnice ale vagoanelor la introducerea lor in trenuri sa se faca de catre alt personal de specialitate al operatorului de transport feroviar, autorizat sa efectueze proba de frana. In cazul in care acest personal, nu poate decide daca unele vagoane pot circula in compunerea trenului, solicita mecanicului sa-si dea avizul asupra introducerii acestor vagoane in tren; avizul mecanicului se da in scris in rubrica "Mentiuni asupra trenului" din foaia de parcurs a locomotivei, iar pentru vagoanele pentru care mecanicul nu sia dat avizul ca pot circula in tren se vor retine in statie.

In cazul in care verificarea conditiilor tehnice ale vagoanelor la introducerea lor in trenuri se face conform alineatului (2) operatorul de transport feroviar trebuie sa asigure intro statie intermediara din parcurs, efectuarea reviziei tehnice in tranzit si proba completa sau partiala de frana, dupa caz de catre personal propriu sau de catre furnizorii de servicii feroviare autorizati.

Statia intermediara din parcurs in care trenul trebuie oprit pentru efectuarea operatiunilor prevazute la alinieatul (3) se stabileste de catre administratorul infrastructurii feroviare la solicitarea operatorului de transport feroviar, prin mersul intocmit pentru tren.

Conditiile de circulatie stabilite de catre RTV in avizul scris, dat pentru introducerea in trenuri a vagoanelor care au fost deraiate, accidentate sau sunt defecte, se aduc la cunostinta operatorului de circulatie - de catre IDM - pentru a dispune asupra circulatiei trenurilor respective, cu respectarea acestor conditii; in acelasi mod se procedeaza si in cazul conditiilor stabilite prin avizul scris al personalului tehnic de specialitate al operatorului de transport feroviar, pentru vehiculele feroviare motoare care au fost deraiate, accidentate sau sunt defecte.

Conditiile stabilite de catre RTV respectiv de catre personalul tehnic de specialitate in avizul scris se aduc la cunostinta mecanicului, de catre IDM, prin OC.

Circulatia trenurilor compuse numai din vagoane defecte, numai din vagoane cu revizia periodica experata sau numai din vagoane pentru casare, se stabileste prin reglementari specifice.

Predarea - primirea vagoanelor se face conform reglementarilor specifice in vigoare.

Vagoanele aduse in statie in vederea introducerii lor in trenuri se revizuiesc din punct de vedere tehnic si a modului de incarcare de catre personalul operatorului de transport feroviar.

Lipsurile sau degradarile de vagoane se notifica de catre RTV, iar in statiile fara RTV de catre personal propriu al operatorului de transport feroviar.

Reguli generale privind circulatia trenurilor

Din punct de vedere al executarii serviciului fiecare punct de sectionare, cu exceptia semnalelor luminoase de trecere ale BLA, precum si fiecare tren trebuie sa fie sub conducerea unei singure personae.

In punctele de secrionare, care nu sunt situate pe sectii cu conducere centralizata a circulatiei trenurilor, IDM dispozitor este singurul in drept sa dispuna asupra primirii si expedierii trenului. Dispozitiile privind circulatia trenurilor se dau numai prin IDM dispozitor.

In punctele de sectionare situate pe sectii cu conducere centralizata a circulatiei trenurilor asupra primiri si expedierii trenurilor dispune operatorul de circulatie.

In unele statii tehnice si de triaj, in care dispozitivul liniilor si instalatiilor permite separarea in zone distincte de circulatie si/sau manevra, activitatea poate fi condusa de doi sau mai multi IDM dispozitori. Repartizarea atributiilor intre IDM dispozitori se stabilesc in PTE.

In linie curenta, asupra trenului oprit dispune seful de tren. Mecanicul, personalul de tren, personalul de manevra si personalul din activitatea de linii este obligat sa execute dispozitiile sefuluui de trern. La trenul aflat in mers, precum si la trenul Fara sef de tren, asupra trenului dispune mecanicul.

Liniile de garare ale trenurilor se stabilesc de catre seful statiei inainte de punerea in aplicare a planului de mers al trenurilor si se trec in tabloul de sosire, plecare si garare al trenurilor.

Pentru trenurile care circula fara oprire se stabileste de regula ca linie de trecere, linia directa.

In statiile unde linia directa nu are continuitate la iesire pe directa, ca linie de trecere pentru trenul care circula fara oprire se stabileste, de regula, linia abatuta care are continuitate la iesire pe linia directa.

Trenurile de calatori cu oprire in statie se primesc, de regula, la liniile cu peron.

In cazul trenului suplimentar de calatori, care circula dupa mersul intocmit la punerea acestuia in circulatie, numarul liniei de garare se stabileste de operatorul de circulatie impreuna cu IDM din fiecare statie cu oprire.

Tabloul de sosire, plecare si garare a trenurilor se afiseaya in biroul de miscare, la posturile de macazuri din incinta statiei, precum si la posturile de miscare, posturile ajutatoare de miscare si de macayuri din linie curenta.

IDM este obligat sa urmareasca si sa se informeze asupra circulatiei trenurilor prevazute in tabloul de sosire, plecare si garare al trenurilor, precum si asupra celor suplimentare.

IDM este obligat sa respecte linia de primire/trecere expediere a trenurilor stabilita in tabloul de sosire, plecare si garare a trenurilor.

Schimbarea liniei de primire/trecere/expediere a trenului se face numai cu aprobarea operatorului de circulatie, la solicitarea IDM, in cazul in care necesitatile de exploatare o impun.

In cazul in care se schimba linia de primire/trecere a unui tren, iar la linia la care se primeste trenul exista restrictii de viteza, se procedeaza astfel:

a) IDM aduce verbal la cunostinta operatorului de circulatie necesitatea schimbarii linie de primire/trecere, cu restrictia respectiva:

b) operatorul de circulatieda dispozitie scrisa statiei care a cerut schimbarea liniei de garare si statiei in care trenul are ultima oprire, pentru avizarea restrictiei de viteza;

c) IDM din statia in care trenul are ultima oprire, aduce la cunostinta mecanicului prin ordin de circulatie existenta restrictiei de viteza;

In cazul in care trenul a plecat din ultima statie cu oprire si mecanicul nu a fost avizat despre existenta restrictiei de viteza, trenul va intra in statie cu semnalul de chemare daca exista sau cu ordin de circulatie inmanat mecanicului dupa oprirea trenului la semnalul de intrare.

In cazul in care restrictia de viteza la linia pe care se primeste trnul este sub 20km/h trenul trebuie oprit la semnalul de intrare. Continuarea mersului se face dupa inmanarea ordinului de circulatie, in care se mentioneaza restrictia de viteza si depasirea semnalului de intrare pe oprire.

Primirea trenurilor in statii se face numai pe linii libere.

Verificarea liniei si a parcursului de intrare/ iesire privind starea de liber sau de ocupat a acestora, se face tinand seama de specificul statiei, de tipul instalatiei si de conditiile de vizibilitate astfel:

a) in statiile inzestrate cu instalatii CED, pe baza indicatiilor date de luminoschema, iar in statiile cu instalatii CE, pe baza indicatiilor date de display;

b) in statiile centralizate electromecanic, in cazul in care acarii au vizibilitatea asigurata pe toata lungimea liniei de primire a trenului, verificarea liniei/liniilor si a parcursului de intrare iesire se face de la fereastra sau platforma cabinei;

c) in statiile inzestrate cu incuietori cu chei cu bloc sau fara bloc, in cazul in care acarii, respectiv revizorii de ace au vizibilitatea asigurata pe toata lungimea liniei /liniilor de primire a trenului, verificarea liniei si a parcursului de intrare/ iesire se face pe teren, din raza de activitate a postului.

Pentru stabilirea starii de liber a parcursuluui de intrare/iesire se verifica si portiunea de linie cuprinsa intre semnalul de intrare si varful primului macaz din parcursul de intrare, linia de garare care intra in parcursul comandat, precum si portiunea de linie de la ultimul macaz din parcursul de iesire pana la semnalul de intrare din sensul opus de mers.

Verificarea liniei si a parcursului de intrare/iesire se face numai dupa retragerea si oprirea manevrei.

Dupa verificarea lliniilor si a parcursului de intrare/iesire si constatarea ca acestea sunt libere, se interzice efectuarea miscarilor de manevra pe aceste linii, precum si pe liniile care dau acces la acestea, cu exceptia cazurilor prevazute in 005.

IDM trebuie sa urmareasca si sa verifice daca personalul aplica intocmai reglementarile referitoare la verificarea liniei si a parcursului de intrare/iesire.

.IDM este obligat sa asigure linii libere pentru primirea trenurilor.

Liniile stabilite pentru primirea si expedierea trenurilor se folosesc numai in acest scop.

Liniile de primire expediere se pot ocupa temporar cu vehicule feroviare, numai in urmatoarele cazuri.

a) in cazul in care acestea sunt prevazute in PTE, pe baza graficului de ocupare a liniilor, caz in care IDM comunica ocuparea liniei catre operatorul de circulatie.

b) in cazul in care sa obtinut aprobarea scrisa a operatorului de circulatie, in situatii exceptionale bine justificate; dupa obtinerea aprobarii IDM da posturilor de macazuri, daca exista, dispozitie scrisa privind ocuparea liniei de primire expediere.

.- In cazul lipsei de linii libere in statii, trenurile pot fi primite si pe linie ocupata sau ca marca de siguranta din capatul opus ocupata, insa numai dupa ce au fost oprite la semnalul de intrare si sa inmanat mecanicului ordin de circulatie, urmand sa fie insotite de catre agentul statiei, pana la gararea lor pe linia respectiva. Mecanicul urmareste cu atentie linia si ia masuri pentru oprirea trenului in siguranta.

La ocuparea liniilor de circulatie cu trenuri descompuse, in statiile inzestrate cu instalatii CED sau CE, Idm dispozitor restrictioneaza (blocheaza) efectuarea parcursurilor de circulatie pe aceste linii, conform instructiunilor de manipulare a instalatiei.

Dupa expedierea trenului descompus care a stationat mai mult de 72 de ore, IDM verifica pe teren, personal sau printrun agent din subordinea sa, daca linia este libera sau ocupata si daca indicatiile de pe luminoschema sau de pe display corespund cu starea de liber sau ocupat a liniei de pe teren.

In cazul in care nu exista concordanta intre aceste indicatii si starea liniei de pe teren se considera deranjament, iar IDM il inscrie in RRLISC si il aduce la cunostinta personalului de intretinere.

Liniile pe care stationeaza vagoane mai mult de 15 zile sunt considerate linii inchise si se inscriu in acest sens de catre personalul de intretinere a liniilorin RRLISC.

Inaintea manevrarii vagoanelor care au stationat mai mult de 15 zile, personalul de intretinere a liniilor ia masurile ce se impun pentru redeschiderea liniilor, in vederea manevrarii vagoanelor si inscrie conditiilile de manevra in RRLISC de la statie.

Se interzice ocuparea liniilor de evitare si scapare cu vehicule feroviare.

In statiile in care se efectueaza schimbarea locomotivelor, se ataseaza locomotive pentru/de la multipla tractiune, linia de eve=itare poate fi ocupata temporar cu aceste locomotive. In acest interval de timp este interzis ca linia de evitare sa fie folosita pentru asigurarea conditiilor necesare primirilor, respectiv expedierilor simultane de trenuri.

trenul care soseste in statie trebuie sa fie garat. Un tren se considera garat atunci cand sa oprit efectiv intre marcile de siguranta de la extremitatile liniei de primire sau intre marca de siguranta de la urma trenului si semnalul de iesire al liniei respective si numai daca este semnalizat conform reglementarilor in vigoare.

Stationarea trenului peste marcile de siguranta este interzisa. Cand partea din urma a trenului ramane dincolo de marca de siguranta, agentul de la urma trenului sau acarul postului de macazuri este obligat sa dea semnale mecanicului pentru tragerea trenului pana la semnalul de iesire al liniei respective sau in cazul in care nu exista semnal de iesire pana la marca de siguranta de la iesire.

In statiile inzestrate cu instalatii CED sau CE situate pe sectii de circulatie cu BLA, in care nu exista agenti , comunicarile privind gararea trenului se fac intre IDM si mecanic direct sau prin radiotelefon.

In cazul in care datorita lungimii, trenul nu se poate gara intre marcile de siguranta, respectiv intre semnalul de iesire si marca de siguranta de la urma trenului acarul, respectiv agentul de la urma trenului trebuie sa comunice ocuparea marcii de siguranta catre IDM, care dispune dupa caz:

a)      stationarea partii din urma a trenului peste marca de siguranta;

b)      depasirea semnalului de iesire, pana la marca de siguranta:

c)      tragerea trenului si stationarea peste marca de siguranta de la iesire;

d)      fractionarea trenuluui si gararea acestuia pe doua sau mai multe linii.

In cazul in care IDM dispune stationarea partii din urma a trenului peste marca de siguranta, acesta da dispozitie posturilor de macazuri interesate, mentionand ora pana la care marca de siguranta poate ramane ocupata. Mecanicul este incunostintat prin OC in care se inscrie ora pana la care marca de siguranta de la urma trenului ramane ocupata.

In cazul in care IDM dispune depasirea semnalului de iesire pana la marca de siguranta, respectiv tragerea trenului si stationarea peste marca de siguranta de la iesire, acesta da dispozitie in acest sens posturilor de macazuri interesate si mecanicului prin OC in care se precizeaza ora pana la care se poate depasi semnalul de iesire pana la marca de siguranta, respectiv ora pana la care se poate ocupa marca de siguranta de la iesire.

In cazul in care IDM dispune fractionarea trenului si gararea trenului pe doua sau mai multe linii, acesta intocmeste plan de manevra pe care il aduce la cunostinta posturilor interesate prin dispozitie scrisa si mecanicului prin OC.

In cazul atasarii unei grupe de vagoane sau a unei locomotive la tren, daca locomotiva ramane dincolo de marca de siguranta IDM aduce la cunostinta mecanicului prin OC, ora pana la care locomotiva stationeaza dincolo de marca de siguranta; in cazul in care nu este in posesia OC mecanicul da semnale de alarma cu fluierul sau sirena locomotivei pana la primirea OC.

Darea inapoi a trenului, cu atacarea marcii de siguranta de la urma, este permisa numai dupa manipularea macazurilor in pozitie corespunzatoare, daca este cazul si numai cu incuviintarea scrisa a IDM dispozitor data mecanicului prin OC.

In cazul in care exista agent la urma trenului, dupa sosirea si gararea trenului acesta strange frana de mana a vagonului de semnal, coboara si supravegheaza trenul de langa vagonul de semnal. Frana de mana se slabeste numai la semnalul "atentie" sau la semnalul "desfa frana" dat de mecanic cu fluierul sau sirena locomotivei, inainte de pornirea trenului.

In cazul in care necesitatile de exploatare impun oprirea trenului intro statie prin care urma sa treaca fara oprire, se procedeaza dupa cum urmeaza:

a)      in statiile inzestrate cu instalatii CED sau CE precum si in statiile ale caror semnale de intrare dau indicatii asupra semnalelor de iesire, oprirea trenului in statie se face in baza indicatiei date de semnalul de intrare si a semnalului de iesire aflat in pozitie de oprire;

b)      in statiile in care semnalul de intrare nu da indicatii asupra semnalului de iesire, operatorul de circulatie trebuie sa avize ultima statie cu oprire a trenului precum si statia unde urmeaza sa opreasca trenul, pentru ca IDM din ultima statie cu oprire sa aduca la cunostinta mecanicului prin OC oprirea neprevazuta a trenului. In cazul in care necesitatea opririi trenului a intervenit dupa plecarea din ultima statie cu oprire, IDM din statia in care se impune oprirea acestuia, opreste trenul la semnalul de intrare si numai dupa ce sa convins personal sau prin revizorul de ace , a acarului a agentului postului de bariera sau a mecanicului dupa caz - prin instalatii TC - ca trenul este oprit pune semnalul de intrare pe liber.

Modul cum se convinge IDM ca trenul este oprit la semnalul de intrare se stabileste in PTE.

In statiile in care este interzisa primirea simultana a trenurilor, iar de statie se apropie simultan doua trenuri din care cel putin unul are prevazuta oprire, se procedeaza astfel:

a)      se primeste mai intai trenul pentru care conditiile de oprire sau demarare de la semnalul de intrare sunt mai putin favorabile sau trenul care vine de pe o sectie de circulatie cu BLA, atunci cand este urmarit de alt tren;

b)      daca cele doua trenuri vin din sensuri opuse si unul din aceste trenuri nu are oprire in statie primul tren care se primeste este cel cu oprire in statie;

c)      al doilea tren se va primi in statie numai dupa gararea primului tren.

Modul de procedare pentru fiecare caz in parte trebuie sa fie prevazut in PTE.

Trenurile care au oprire in statie se primesc cu semnalul de iesire pe oprire.

La trenurile de calatori si mixte care au opriri de cel mult 3 minute, semalul de iesire se poate pune pe liber numai dupa ce trenul sa angajat pe llinia de primire.

In statiile necentralizate electrodinamic, situate pe sectii de circulatie cu trafic redus, in care administratorul infrastructurii feroviare a aprobat ca serviciul de miscare sa se execute de catre IDM si un acar pentru ambele capete ale statiei, primirea trenurilor de calatori si mixte, cu oprire in statie, se poate face si cu semnalul de iesire pe liber.

Semnalul de intrare se pune pe oprire dupa fiecare tren dupa cum urmeaza:

a)      automat in statiile inzestrate cu instalatii CED sau CE, dupa depasirea joantei izolante de catre prima osie a trenului;

b)      de catre IDM in statiile in care acesta manipuleaza personal semnalul de intrare, imediat dupa expedierea trenului, pentru trenurile care au o stationare mai mica de trei minute sau imediat dupa trecerea fara oprire a trenului, respectiv dupa oprirea in statie pentru celelalte trenuri;

c)      de catre acar sau revizor de ace, dupa trecerea ultimului vehicol din tren pe la postul de intrare a trenului, in restul statiilor.

(2) In statiile inzestrate cu instalatii CED sau CE, in cazul in care indicatia de liber a semnalului de intrare sa anulat in fata trenului si locomotiva a depasit semnalul de intrare pe oprire, primirea trenului in statie se face in baza ordinului de circulatie.

Art.177.-(1) IDM controleaza gararea trenului prin raportarea telefonica a acarului respectiv revizorului de ace de la postul de intrare a trenului cu exceptia statiilor inzestrate cu instalatii CED sau CE situate pe sectii de circulatie cu BLA, in care gararea trenului se verifica de catre IDM prin indicatiile date de instalatii pe luminoschema sau display.

(2) In situatia in care legaturile telefonice intre biroul de miscare si postul de macazuri sunt defecte, IDM se convinge de gararea trenului personal sau prin raportul verbal al acarului respectiv al revizorului de ace.

(3) dupa ce acarul, respectiv revizorul de ace care deserveste ultimul aparat de cale al liniei de primire sa convins ca trenul a garat, cheama la telefon pe IDM dispozitor si posturile de macazuri care au primit comanda de intrare si raporteaza cu formula:

"Trenul - numarul- s-a garat la linia numarul.. ora.",

completeaza cu eventualele observatii referitoare la semnalizarea trenului, dupa care manipuleaza macazurile din parcursul de intrare spre o linie libera.

In cazul statiilor inzestrate cu instalatii CED sau CE situate pe sectii de circulatie fara BLA, IDM se convinge personal de gararea trenului. In statiile inzestrate cu instalatii CED sau CE situate pe sectii de circulatie fara BLA, stabilite de administratorul infrastructurii feroviare, in care IDM nu se poate convinge personal de gararea trenului, modul de verificare si raportare a gararii trenului se stabileste in PTE.

Manipularea macazurilor in pozitie spre o linie libera nu este obligatorie in urmatoarele cazuri:

a)      in cazul in care timpul de oprire a trenului este mai mic decat timpul necesar aducerii cheilor incuietorilor de macaz pentru manipularea lor spre o linie libera;

b)      in cazul in care toate liniile statiei sunt ocupate; in acest caz macazurile se manipuleaza in pozitie spre o linie pe care nu sunt garate trenuri de calatori sau trenuri de marfa avand in compunere vagoane incarcate cu marfuri periculoase din categoria "explozibile","radioactive", "gaze lichefiate","sau clor lichid".

.-In statiile onzestrate cu instalatii CED sau CE, IDM dispozitor trebuie:

a)      sa constate personal sosirea si gararea trenului prin indicatiile date de luminoschema sau display, in cazul in care trenul soseste de pe o sectie de circulatie fara BLA;

b)      sa controleze personal oprirea efectiva a trenului; in acest sens, in statiile in care nu poate controla personal oprirea trenului, se stabilesc prevaderi in PTE;

c)      sa se convinga personal sau prin raportarea agentului stabilit in PTE, ca trenul a garat sau a trecut semnalizat conform reglementarilor specifice in vigoare, in cazul in care BLA este defect sau scos din functie precum si in cazul in care trenul soseste de pe sectie de circulatie fara BLA.

In situatia in care comanda de intrare, iesire sau trecere este data in scris, ora gararii sau iesirii trenului se inregistreaza simultan atat de catre agentii posturilor de macazuri, in registrul de comenzi al postului, cat si de catre IDM dispozitor, in RUCLCM.

In situatia cand comanda de intrare , iesire sau trecere se da si prin bloc, ora gararii sau iesirii trenului se inregistreaza numai de IDM dispozitor, in RUCLCM.

IDM urmareste executarea corecta a comenzilor si a dispozitiilor, atat prin indicatiile date de catre instalatii, cat si prin raportarea de catre acari, revizori de ace sau agentii posturilor de bariera.

Semaforul de iesire se pe oprire imediat ce a fost depasit de intreaga garnitura a trenului.

Imediat dupa ce trenul a iesit complet depasind ultimul aparat de cale, acarul, respectiv revizorul de ace, cheama la telefon pe IDM dispozitor si agentii posturilor care au primit comanda si raporteaza cu formula:

"Trenul-numarul .a iesit complet, de la linia. in directia..ora.",

directia mentionanduse numai daca este cazul.

In statiile cu un singr acar pentru ambele capete, cand acesta este prezent la intrarea trenului, iesirea trenului se controleaza pe teren personal de catre IDM.

- In statiile inzestrate cu instalatii CED sau CE, IDM urmareste executarea corecta a comenzilor si verifica iesirea completa a trenului prin indicatiile de pe luminoschema, respectiv de pe display.

Se interzice trecerea unui tren fara oprire, printr-o statie in care mersul prevede oprire, fara dispozitia operatorului de circulatie transmisa atat statiei in care trenul are ultima oprire, cat si statiei in care se suprimma oprirea.

Suprimarea opriri si noile conditii de circulatie ale trenului se aduc la cunostinta mecanicului prin OC, inmanat de ultima statie cu oprire.

Se interzice suprimarea opririi trenurilor de calatori si mixte in statiile in care mersul prevede oprire, cu exceptia cazurilor prevazute in 005.

Anumite trenuri de calatori pot circula fara oprire, prin punctele de sectionare in care mersul acestora prevedea oprire impusa prin grafic - fara urcare/coborare de calatori - atunci cand aceasta oprire nu mai este necesara. In acest caz trenul poate circula timpuriu pana la prima statie in care acesta are oprire, conform dispozitiei date de operatorul de circulatie.

- In cazul circulatiei trenurilor de marfa prin statiile inzestrate cu semnal de intrare care da indicatii asupra pozitiei semnalului de iesire, trecerea trenului fara oprire, se face numai pe baza indicatiei de "liber" a semnalului de iesire.

Dupa plecarea sau trecerea unui tren, IDM transmite avizul de plecare statiei vecine si/sau postului de miscare in linie curenta, in sensul de mers cu formula:

"Trenul-numarul-..plecat/trecut oramentiuni Semnatura.".

Avizul de plecare se completeaza dupa caz cu urmatoarele mentiuni:

a) cu agent la urma trenului;

b) cu L.E. - in cazul sistemului de remorcare cu locomotiva electrica;

c) cu transporturi negabaritice, periculoase din categoria explozibile, radioactive, clor lichid sau gaze lichefiate;

d) pe linie falsa;

e) pe linia din stanga a caii duble;

f) cu locomotiva dubla/multipla tractiune si/sau cu locomotiva intercalata;

g) cu locomotiva impingatoare legata la tren si frana;

h) cu locomotiva impingatoare nelegata la tren si frana pana la km;

i) cu cheia postului de macazuri de la km.;

j) referitoare la semnalizarea trenului;

Ora plecarii corespunde cu ora punerii trenului in miscare de catre mecanic. Ora de trecere corespunde cu ora cand ultimul vagon din tren a trecut prin fata biroului de miscare.

Ora de garare/trecere/plecare se inregistreaza in RUCLCM si se comunica operatorului de circulatie de catre IDM.

IDM de la postul de miscare din linie curenta transmite avizul de plecare/trecere, concomitent ambelor puncte de sectionare (statii) intre care este situat punctul de miscare.

Pe sectiile neanzestrate cu BLA, IDM dispozitor transmite reavizul de sosire statiei vecine care a expediat trenul, imediat dupa gararea sau trecerea acestuia.

Pe sectiile inzestrate cu BLA, IDM inregistreaza ora gararii/trecerii trenului in/prin statie in RUCLCM si transmite reavizul de sosire in urmatoarele cazuri:

a) la circulatia vehiculelor usoare care nu sunteaza - UAM, trenuri cu boghiuri speciale pentru transportat sine si panouri de cale ferata;

b) la schimbarea sistemului de circulatie;

c) la sosirea unui tren, avizat fara semnale de fine de tren sau cu acestea stinse sau incomplete, numai dupa ce IDM se convinge ca trenul este complet.

Reavizul de sosire se transmite cu formula:

"Trenul - numarul ..sosit,ora.,  Semnatura."

IDM care a expediat trenul urmareste primirea reavizului de sosire de la statia vecina.

Reavizul de sosire a locomotivei impingatoare, care se inapoiaza din linie curenta la statia de expediere, se transmite de catre IDM din statia de expediere cu formula:

"Locomotiva impingatoare de la trenul- numarul.. s-a inapoiat, ora Semnatura.."

-IDM si mecanici trenurilor in circulatie trebuie sa-si comunice si sa-si confirme reciproc, prin radiotelefon, urmatoarele:

a) conditiile de intrare, trecere, oprire, iesire in/prin/din statie si de circulatie intre statii;

b) linia de garare/trecere a trenului in/prin statie, precizandu-se daca aceasta este directa sau abatuta si daca este cazul firul de circulatie la expediere;

c) gararea, iesirea sau trecerea completa a trenului, dupa caz;

d) alte informatii cu privire la circulatia trenului prin statie si in linie curenta, care pot

contribui la asigurarea regularitatii circulatiei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate