Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Piata telefoniei mobile - Caracteristicile generale ale pietei , Analiza ofertei, Analiza cererii, Analiza preturilor, Dinamica si dezvoltarea pietei


Piata telefoniei mobile - Caracteristicile generale ale pietei , Analiza ofertei, Analiza cererii, Analiza preturilor, Dinamica si dezvoltarea pietei


Piata telefoniei mobileI.        Caracteristicile generale ale pietei


a) Scurt istoricIn Romania, primul pas spre telefonia mobila a fost facut imediat dupa 1990.

La inceput a fost telefonul fix cordless. Acoperirea era mica, doar cateva zeci de metri. Dupa circa cinci ani, nevoia a crescut si telefonia mobila a devenit dintr-un lux o necesitate.

Apoi a fost pagerul. Aparat micut, pe care puteau fi trimise mesaje text (stramosul SMS-ului). Din nefericire pentru posesori, nu puteau raspunde la mesajele primite, dar puteau fi gasiti oriunde. Aveau un abonament, iar cine ii cauta, suna la un numar de telefon si dicta operatoarei mesajul respectiv.A urmat telefonul mobil care a schimbat totul. In sfarsit puteai sa te deplasezi si in afara casei si raspunde la mesajele primite.


Telefonia mobila si-a facut aparitia in Romania prin intermediul societatii Mobil Rom ; aceasta a fost creata pentru a raspunde unei cereri lansate de Guvernul Romaniei in vederea atribuirii licentelor de telefonie mobila GSM. Una din aceste licente a fost oficial atribuita societatii Mobil Rom in decembrie 1996. Mobil Rom a lansat numele si logo-ul serviciului sau de telefonie mobila GSM - Dialog GSM. In luna mai 1997 Mobil Rom a realizat primul apel GSM pe reteaua Dialog GSM in cadrul expozitiei CERF'97. Mobil Rom a lansat o oferta de preinregistrare la serviciul Dialog GSM. In anul 2002, Dialog a devenit Orange, prin achizitionarea unei bucati de catre operatorul franco-britanic. Avansul se simte acum, cand Orange este primul in clasamentul clientilor, cu 5,1 milioane.

In aprilie1997, MobiFon SA a lansat prin reteaua GSM din Romania , CONNEX. Succesul incontestabil al companiei se concretizeaza in citeva recorduri, printre care un record mondial pentru punerea in functiune a retelei in doar 135 de zile si un record european pentru cel mai mic tarif al convorbirilor de la mobil la mobil, intre abonatii CONNEX. Vodafone a demarat pe piata romaneasca prin achizitionarea Connex : acesta a cumparat 79,1% din SC Mobifon SA. Pachetul majoritar era detinut de Telecom International Wireless (TIW) din Canada. Aceste procente se adauga la celelalte 20 detinute anterior.


In Romania, challengerii se numesc Cosmorom si Zapp.

Cosmorom a aparut in martie 2000 ca 'pui' al RomTelecom, un fel de anexa mobila a operatorului national de telefonie fixa. Numele vine de la operatorul de telefonie mobila CosmOTE din Grecia, divizia mobila a operatorul de fix OTE. La inceput a fost o campanie dinamica, adresata tinerilor si bazata pe pre-pay (cartele preplatite). Avansul a tinut pana la 300.000 de clienti, dupa care a urmat scaderea. Fara o campanie publicitara sustinuta, fara oferte pentru clientii noi si cu promotii frumoase de care stiau doar abonatii, Cosmorom nu a cucerit alte zone din piata. Astfel ca in decembrie 2005 se lanseaza Cosmote Romania, prin preluarea de catre operatorul grec CosmOTE a 70% din Cosmorom, restul de 30% fiind retinut de RomTelecom.

Vechiul Zapp a aparut inca din 1991 in Romania. Atunci era detinut de Telefonica Espana si se numea Telefonica Romania. Dupa aparitia operatorilor GSM, cota de piata a scazut alarmant. In 1999 s-a facut schimbarea de stapan si de nume: SunTel. Cu oferta flexibila si tehnologie aparte, operatorul a avut un succes particular. Oferea la acea data telefoane de tip LEMS (Low Emission Mobile Station), in timp ce 'giesemurile' aveau o poluare electronica ridicata. O data cu schimbarea denumirii in Zapp, a inceput povestea succesului.

Impactul extraordinar al telefoniei mobile digitale in Romania este, de acum, mai mult decit un fenomen economico -financiar, este un fenomen social.

b) Prezentare generala


Serviciile oferite de operatorii de telefonie mobila pe piata romaneasca au evoluat intr-un ritm uimitor in ultimii zece ani. S-a plecat de la folosirea unor telefoane ce permiteau efectuarea de convorbiri fara a tine cont de factorul spatial (telefoanele fara fir), a aparut apoi posibilitatea comunicarii prin mesaje scrise, iar mai tarziu chiar si multimedia. Oferta s-a diversificat foarte mult, clientii avand la dispozitie servicii precum jocuri, muzica, internet si, ultima inovatie in domeniu,  tehnologia 3G.II.      Analiza oferteiPiata romaneasca de telefonie mobila este caracterizata de o concurenta puternica intre 4 operatori de telefonie mobila : Connex-Vodafone, Orange, Cosmote si Zapp Mobile. Connex si Orange utilizeaza o tehnologie GSM, in timp ce Zapp utilizeaza o tehnologie bazata pe accesul multiplu (CDMA2000), transmisie de date la 153 kb/s, solutii de telefonie mobila si Internet. De precizat ca operatorii GSM in banda de frecvente de 900 MHz domina detasat piata de telefonie mobila din Romania.

Orange si Vodafone sunt cei doi « granzi » ai telefoniei mobile din Romania. Si pe plan mondial cei doi colosi sunt adversari directi. Fiecare are specificul lui, iar uneori sunt complementari. Vodafone ofera abonamente mari, tarife mici si telefoane scumpe la preturi mici, pentru a atrage potentialul client in sistem. Orange are abonamente mai mici, dar preturi mai mari la convorbiri. La o evaluare pe scara internationala, Orange are profituri mai mari decat Vodafone pentru ca si-a atras segmentul business din tarile dezvoltate. Ca statistica, Vodafone are un numar mai mare de clienti, datorita prezentei uneori aproape monopoliste pe pietele mai sarace unde Orange nu a ajuns.

In acest moment, pe piata fiecare companie incearca sa se identifice intr-un mod anume. Connex Vodafone si Orange detin cea mai mare parte din categoria utilizatorilor romani de telefonie mobila, aproximativ in proportii egale. Orange si Connex Vodafone concureaza pe toate planurile, ataca toate segmentele si au oferte asemanatoare, uneori complementare, dat fiind faptul ca difera sensibil abordarea categoriilor de clienti dorite.

In ceea ce priveste Zapp, detinut de Inquam Romania, operatorul a tintit la inceput spre segmentul de business. Astfel, un client mediu Zapp producea mai multi dolari decat un client mediu Connex sau Orange. Apoi si-a indreptat atentia spre segmentul low-market cu oferte de genul 'multe minute gratis in retea'. Acum are un numar aparent redus de clienti, circa 260.000. Operatorul nu ofera servicii de pre-pay. Cum clientii post-pay sunt adevarata sursa de bani, forta Zapp este mai mare decat o arata aparentele.

Orange Romania


Recunoscut pentru aria sa extinsa de acoperire, Orange este singurul operator de telefonie mobila ce acopera toate orasele din Romania. Datorita retelei performante, serviciile Orange sunt accesibile acum pentru aproximativ 21 milioane de locuitori. Aria de acoperire cuprinde toate orasele, peste 90% din lungimea drumurilor europene si nationale, plus 72% din comune, in total o suprafata ce insumeaza 76% din teritoriul tarii. Orange continua dezvoltarea retelei actuale, asigurand clientilor sai servicii de cea mai buna calitate.

Principalele produse si servicii oferite de catre Orange sunt :

Orange PrePay - serviciul fara abonament, fara factura, care ofera acces la international si roaming din primul minut

Personal – clientul alege combinatia de servicii dorita si isi construieste propriul plan pornind de la un abonament de baza, cu sau fara minute incluse.

Abonament reincarcabil – clientul poate avea beneficiile unui abonat si isi poate reincarca creditul cat si cand vrea, ca un utilizator PrePay

Info 311

Mesaje

Optiuni de appel

Servicii Internationale

Servicii de date

Contul tau

Mobile Banking

Apelare personalizata

Servicii clientiOrange World - sport, film, muzica, informatii, video si jocuri pe telefonul  mobilConnex – Vodafone


Oferta generala a operatorului Connex Vodafone se prezinta in felul urmator :


Abonamente si optiuni

- Cartela Connex

- Connex 2in1 – minute gratuite oferite lunar si preturi speciale la telefoanele din oferta lunii in care te abonezi

- Pentru elevi si studenti – tarife reduse la jumatate

- Servicii 3G

- Internet si date

- Mesagerie

- Roaming

- Convorbiri internationale

- Alte servicii


Zapp

Prin extinderea si modernizarea retelei de voce si date CDMA450 in Romania, Zapp prezinta 87% acoperire teritoriala. Extinderea si imbunatatirea retelei Zapp prin adaugarea de noi echipamente de retea au condus la cresterea ariei de acoperire, respectiv marirea capacitatii.

Ca si ceilalti operatori de telefonie mobila, Zapp are o oferta destul de atractiva :

Zapp Start - optiune activata implicit din momentul in care clientul se aboneaza, si care presupune tarifarea la unitatea de timp.

Zapp Turbo - un software gratuit de accelerare a vitezei conexiunii Zapp la Internet

Zapp Me – jocuri, personalizare telefon, unelte, informatii, comunicare

Zapp Online pachetul de date cu tarifare la timp, ore de navigare pe Internet incluse, acces la portalul si posibilitatea de a efectua si apeluri telefonice la tarife competitive.

Mobile Banking - acces la informatii bancare publice si private direct de pe telefonul mobil, 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana.

Upgrade Friends & Family - tarife speciale pentru trei numere din alte retele nationale

Upgrade International


Cosmote


Unul dintre motivele esecului operatorului CosmoRom a fost slaba acoperire cu semnal.COSMOTE promite acum acoperirea a 90% din populatie la mijlocul anului viitor si una cel putin egala cu a operatorilor GSM900 la finele anului 2006.

Principalele servicii oferite de acest operator sunt urmatoarele :


Abonamente cu minute nationale incluse, de la 10 la 480 minute

Mesageria Vocala

Serviciul Mesaje Scrise

Cartela Cosmote - tarif simplu, unic, indiferent de reteaLa ora actuala, din punct de vedere al gradului de penetrare pe piata de telefonie mobila, Connex depaseste usor Orange, furnizand servicii de telefonie mobila la 59.3% dintre firme, in timp ce Orange furnizeaza servicii de telefonie mobila la 56.1% dintre firme. Urmeaza la mare distanta Zapp, care furnizeaza servicii la o cincime din firme (19.1%).


La nivelul anului 2004, in Romania, marimea estimata a pietei relevante in functie de valoare si de numarul de abonati/utilizatori ai serviciului a fost de 968 mil. Euro respectiv, 7.000.000 abonati.Nr. Crt.

Denumirea societatii

Valoare (mil. Euro)

Nr. Abonati/utilizatori

Cota de piata (%)in functie de valoare

Cota de piata (%)in functie de numarul de abonati

1

SC Mobifon SA

457,50

3.457.000

47,23

48,98

2

SC Orange Romania SA

465,00

3.317.000

48

47

3

SC Telemobil SA

40

200.000

4,13

2,83

4

SC Cosmorom SA

6,2

84.332

0,64

1,19In ceea ce priveste concurenta pe piata telefoniei mobile, exista cateva aspecte relevante:- Intelegeri cu privire la tariful serviciului de roaming international: In general,

operatorii de telefonie mobila se inteleg cu privire la tarifele serviciului de roaming care se aplica abonatilor ce apeleaza la convorbiri internationale folosind reteaua unei alte companii de telefonie mobila. Aceste intelegeri trebuie monitorizate pentru a se preveni aplicarea de catre companiile de telefonie mobila a unor tarife excesive sau discriminatorii.

- Achizitii publice: Furnizarea de servicii de telecomunicatii mobile se acorda in general prin licenta. Licentele pot fi obtinute prin procedura de licitatie. Cerintele de participare la aceste licitatii trebuie elaborate luand in considerare principiul nediscriminarii

- Licitatii trucate: Participantii la o licitatie privind licentele de telecomunicatii se pot

intelege cu privire la termenii de licitatie sau pot determina dinainte care companie va

castiga licitatia. Astfel, CC (Consiliul Concurentei) trebuie sa monitorizeze rezultatul procedurii de licitatie, astfel incat sa se detecteze si sanctioneze practicilele trucate intre participantii la

licitatie.III.            Analiza cereriiIn ceea ce priveste cererea pe piata telefoniei mobile, aceasta provine de la toate cele trei unitati de consum : indivizi, familii si organizatii. In cazul consumatorilor persoane fizice, piata telefoniei mobile in Romania se segmenteaza in functie de marimea veniturilor si, implicit, categoria socio-profesionala. Pentru consumatorii persoane juridice, segmentarea pietei are in vedere domeniul principal de activitate si, nu in ultimul rand, cifra de afaceri .

Clasa medie si cea business ofera un numar limitat de clienti (desi cu valori foarte mari ale consumului, deci cu profit foarte mare generat operatorilor). In aceste conditii, pentru ca numarul real de romani (persoane si nu numere de telefon ori terminale) ce detin un telefon mobil este inca destul de redus, companiile din domeniul IT&C se adreseaza tot mai mult paturilor sociale cu posibilitati financiare mai scazute. De aceea, operatorii si fabricantii de terminale colaboreaza pentru a satisface si cererea acestei micro-piete cu un potential imens.

Alegerea pachetelor de servicii difera in functie de tipul de client, concentrarea pe segmentul business fiind absolut necesara. Criteriile relevante pentru decizia de cumparare in cazul clientilor business sunt, de obicei, preturile atractive, usurinta in utilizare, servicii personalizate de relatii cu clientii, existenta unui contact local, capacitatea de accesare a intregii game de servicii standard, facturarea transparenta, informatii transparente, disponibilitate.

In general, principalele beneficii cautate de catre orice client de telefonie mobila sunt acoperire, tarifele apelurilor in retea, calitatea serviciului clienti, tarifele serviciilor post-paid si pre-paid, tarifele apelurilor catre alte retele. De remarcat faptul ca fiecare detine o pondere diferita in atentia consumatorului.
Politica de utilizare a serviciilor de telefonie mobila la nivelul firmelor


In aproape o cincime dintre firme toti angajatii folosesc telefonia mobila. In restul dintre ele, mai mult de jumatate din angajati folosesc telefonia mobila (intre 51% si 99% dintre angajati).

Aproape jumatate din firme nu au stabilit nici o restrictie sau recomandare privind folosirea serviciilor de telefonie mobila, si ca urmare angajatii pot folosi in mod liber telefoanele mobile ale firmei. Altele au recomandat angajatilor lor fie sa foloseasca telefoanele mobile moderat, dar nu au impus nici o restrictie de utilizare, fie au restrictionat anumite apeluri, in functie de destinatie, durata, credit etc.

Restrictionarile in functie de destinatia apelurilor cel mai des folosite sunt cele pentru apelurile internationale (11.6%) si mobil-fix (9.0%). Un alt tip de restrictionare folosita este cea in care un anumit numar de minute sau o anumita suma este platita de firma, restul fiind suportat de catre angajat . In mai mult de jumatate dintre firmele in care exista restrictionari de utilizare a servicilor de telefonie mobila, angajatii au alte optiuni de a telefona; cel mai des, alternativa la telefonia mobila o reprezinta telefonia fixa.


Obiceiuri de utilizare


Convorbirile in aceeasi retea reprezinta de departe principala destinatie pentru utilizatorii de

telefonie mobila: astfel, trei din patru apeluri efectuate de pe telefonul mobil personal sunt in

aceeasi retea.

Apelurile in alte retele reprezinta doar 22.9% din volumul cumulat de convorbiri (16.6% sunt

apeluri catre alte retele de telefonie mobila si 6.3% sunt pe telefonul fix).

Apelurile internationale reprezinta 1.1% din apelurile efectuate de pe telefonul mobil personal.


IV.           Analiza preturilor


Pe langa oferta propriu-zisa a serviciilor de telefonie mobila, operatorii duc un adevarat 'razboi' al subventiei preturilor la terminalele ce vin 'la pachet' cu abonamente contractate de clienti. De cativa ani, operatorii incearca sa lanseze, pe langa promotiile pentru servicii, si oferte pentru telefoanele mobile cumparate alaturi de abonamente. Preturile preferentiale ajung chiar la cote foarte mici in cazul terminalelor cu o vechime mai mare pe piata si fara functii deosebite. Telefoanele mobile ce ofera in special functii de baza pentru comunicare (voce si SMS) ajung sa fie oferite la preturi foarte mici si gratie companiilor fabricante, acestea din urma incercand astfel sa isi epuizeze stocuri de aparate ce prezinta uzura morala.


La inceput, politica de pret folosita de catre operatorii de telefonie mobila era aceea a taxarii convorbirilor la minut. Inovatia a aparut acum 6 ani. In anul 2000, la prima lansare, CosmoRom ne propunea taxarea la secunda, care avea, intr-adevar, sa revolutioneze telefonia mobila De atunci, toti operatorii de telefonie mobila din Romania taxeaza convorbirile la secunda.


Tariful unic este nu numai o simplificare a modului de tarifare (foarte multele scheme de tarifare pot produce confuzie), dar este si o modalitate de a evita socul tarifelor mari de interconectare in retelele mobile. Intr-o piata sensibila la pret cum este Romania, tarifele mari de interconectare (US$10/minut, care uneori dubleza costul convorbirii) distorsioneaza comportamentul consumatorului, care se vede constrans sa se conecteze in aceiasi retea cu cei mai multi dintre cunoscutii sai.


Tariful unic ar putea sa elimine unele dintre barierele in calea competitiei si l-ar putea pune pe consumator in postura de a alege in functie de felul cum percepe calitatea serviciilor oferite de fiecare operator. Reducerile de tarife sunt sustinute si de structura costurilor operatorilor de telefonie mobila: cheltuielile investitionale (€150/utilizator) si operationale (2500 utilizatori/angajat) mai mici comparativ cu telefonia fixa (US$500/linie, 300linii/angajat), in timp ce tarifele sunt mult mai mari.


Situatia prezinta insa si riscuri - declansarea unui razboi al tarifelor care ar putea avea efect asupra noului intrat: presupunand ca ar putea rezista unui razboi al preturilor, acesta trebuind sa se astepte la o recuperare mai dificila a investitiilior. Daca recuperarea investitiilor la operatorii GSM900 s-a facut in circa 5 ani, un nou intrat (cu 50,000 utilizatori, COSMOTE este practic un nou intrat) ar putea recupera investitia, in caz de reusita, intr-o perioada mult mai mare. Este insa de asteptat ca ceilalti operatori sa reactioneze cu diplomatie si intelegere neintrand intr-un razboi al preturilor.

V.     Distributie si promovareFiecare operator dispune de o retea de magazine unde clientii actuali si potentiali pot beneficia direct de ajutorul specialistilor, care ofera toate detaliile despre serviciile de voce, 3G, acces la Internet sau transmisii de date, precum si despre produsele si accesoriile disponibile pe piata. Toate acestea sunt prezente si la dealer-ii autorizati. Atat acestia, cat si reteaua de magazine, stau la dispozitia consumatorului la nivelul intregii tari, pentru toti operatorii de telefonie mobila prezenti pe piata romaneasca.

In plus, cartelele pot fi achzitionate si din alte locatii precum benzinarii, hypermarketuri, reteaua Posta Romana, reteaua Loteria Romana si chioscurile de distribuire a presei.

Pentru a avea o si mai mare libertate de de miscare, operatorii de telefonie mobila (cu exceptia Zapp) pun la dispozitia clientilor si serviciul Incarcare electronica, cu ajutorul caruia acestia isi pot reincarca oricand cartela, la dealerii sau sau chiar de la bancomate care afiseaza semnul de Incarcare electronica.

Din analiza preturilor practicate de cei patru jucatori pe piata telefoniei mobile se poate observa ca serviciile oferite de acestia sunt departe de a mai fi un lux in Romania, de multe ori costurile unor abonamente sau in special a serviciilor pre-pay ajungand sa coste mai putin decat telefonia fixa oferita de RomTelecom. Si, pentru ca si populatia sa constientizeze acest lucru, banii alocati pentru publicitate si marketing ating sume tot mai mari de la un an la altul.


Piata romaneasca are un potential foarte mare la capitolul 'telecomunicatii ieftine', drept dovada se poate observa si planul de afaceri al celui mai recent operator GSM din Romania, Cosmote Romania, care s-a lansat in decembrie 2005 pe ruinele defunctului Cosmorom.


Nu numai Cosmote Romania, dar si Connex Vodafone si Orange Romania incearca sa isi atraga clienti ce doresc sa beneficieze de avantajele telefoniei mobile fara costuri prea mari. Desi veniturile per utilizator nu sunt prea mari, se urmareste cresterea numarului general de clienti din portofoliu si castigarea suprematiei in domeniu. Acest fapt este util in politica de marketing si va atrage, prin popularitate, alte valuri de clienti, inclusiv din clasele medie si business. Si, nu in ultimul rand, chiar si aceste castiguri mici sunt importante vazute in ansamblu, caci piata este inca in formare. Chiar si in cazul unor cresteri economice, mai tarziu va fi tot mai greu sa convingi utilizatorii sa isi schimbe operatorul (exceptand ipoteza introducerii portabilitatii numerelor de telefon, ceea ce va afecta mult piata, pozitiv pentru consumatori evident).


Pana si Zapp a intrat in lupta pentru micii utilizatori, acolo unde pretul telefoanelor este capital. Zapp Mobile ofera promotional, mai tot timpul, terminal gratuit. In timp ce Connex-Vodafone desfasoara in prezent o promotie prin care vinde telefoane cu un dolar, Orange are limita inferioara la 5 dolari, iar Cosmote este singurul operator care, in functie de abonamente, ofera mai multe terminale la acelasi pret: zero.VI.           Dinamica si dezvoltarea pietei


Telefonia mobila castiga tot mai mult teren in Romania, fapt ce este departe de a se opri aici.

Conform unor studii de specialitate, romanii cheltuiesc in medie cam 200 de euro pentru telefoane si accesorii GSM, adica mai mult decit media salariului net pe economie. Anul acesta piata IT&C s-a majorat cu peste 50%, fiind considerata cel mai dinamic sector.

Estimarile retailerilor in ce priveste cresterea acestei piete sint dintre cele mai optimiste si par plauzibile, mai ales daca se tine cont de faptul ca mai mult de 40% din romanii clienti ai retelelor mobile isi cumpara un telefon nou la fiecare doi ani. Aproximativ 5% din posesorii de celulare isi schimba telefonul la 6 luni, iar 18% isi cumpara un mobil nou o data pe an.


Gradul de penetrare al pietei este destul de mare. Aceasta indica o piata romaneasca in prag de maturitate.Piata este dominata de servicii vocale si de utilizatorii de servicii preplatite. Insa infrastructura de comunicatii mobile este intr-o continua dezvoltare, majoritatea operatorilor oferind deja servicii de transmisii de date si acces la Internet prin intermediul telefonului mobil.


Pentru o dezvoltare pertinenta a pietei de telefonie mobila, se recomanda urmatoarele masuri :

reducerea numarului de deconectari din retea (churn) prin programe de fidelizare coerente ;

o concentrare mai mare pe servicii suplimentare pentru clientii persoane fizice, care sunt si mari generatori de trafic ;

promovarea serviciilor de transfer date, in special SMS, necesara pentru stimularea cresterii gradului de utilizare a serviciilor cu valoare adaugata ridicata ;

un alt segment cu potential mare de dezvoltare il reprezinta aplicatiile si solutiile dedicate segmentului bancar si marilor companii (retele virtuale private mobile, aplicatii bancare, call-centre apelabil pe numar mobil, telematica etc.).VII.         ConcluziiNumarul mare de potentiali utilizatori, ca si gradul mare de acceptare a noilor tehnologii, denota un mare potential de crestere al pietei telefoniei mobile. Se estimeaza cresterea in continuare a gradului de penetrare a telefoniei mobile pana la atingerea unei cote de 55 - 60% in 2006 si continuarea actualelor tendinte de maturizare a pietei. Altfel spus, va creste din ce in ce mai mult cererea pentru produse de calitate, cu un design din ce in ce mai sofisticat, cu facilitati din ce in ce mai multe si mai complexe, cu accent pe ecranul color, sunetele polifonice, camera foto incorporata, MMS, JAVA etc. De asemenea, exista previziuni favorabile in privinta investitiilor in noile tehnologii 3G si reglementarea cadrului legislativ in care acestea vor functiona. Anul acesta se asteapta instalarea primelor retele de tip 3G si lansarea serviciilor de tip UMTS.


Putem concluziona ca piata telefoniei mobile in Romania a avut o evolutie rapida si de mare amploare. Important ramane faptul ca aceasta nu s-a incheiat, si pe zi ce trece ne asteptam la alte inovatii menite sa revolutioneze actualele obiceiuri ale consumatorilor de pe aceasta piata.Bibliografiewww.orange.ro


www.connex.ro


www.zapp.ro


www.cosmote.ro


www.insse.ro


www.SmartFinancial.ro


www.capital.roPolitica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate