Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» LA DISCIPLINA MARKETING - MARKETINGUL DIRECT IN TURISM RURAL


LA DISCIPLINA MARKETING - MARKETINGUL DIRECT IN TURISM RURAL


MARKETINGMARKETINGUL DIRECT IN TURISM RURAL

Motto:

"Un European din patru isi petrece vacanta la tara"

CAPITOLUL I : NOTIUNI GENERALE

v TURISM RURAL

Din anul 1993, Romania este membra Eurogites. Din pacate, Eurogites nu mai primeste fonduri de la Bruxelles, pentru a putea pune in aplicare in toate tarile obiectivele importante, stabilite in planul de actiune.

Pentru a avea succes, turismul din toate tarile Europei, deci si din Romania, trebuie sa puna accentual pe initiativele si curajul intreprinzatorilor particulari. Din experienta internationala se stie ca intreprinzatorii particulari sunt cei care, prin oferte excelente, incearca sa-I depaseasca pe ceilalti; astfel, ei au o contributie importanta in domeniul economico-social in tara lor.

Doar daca vom reusi sa evitam greselile marilor firme profesioniste de turism, care au distrus peisajul, practicand turism in masa , fara a tine seama de modul in care acesta afecteaza mediul, doar daca vom impune un turism de recreere si cultural cu valente ecologice, se va realize in Europa turismul rural. De aceea, si Romania trebuie sa contribuie la crearea conditiilor optime pentru turismul rural European, astfel incat acesta sa aiba viitor, si turistii sa opteze tot mai mult pentru ofertele din mediul rural. Turismul rural din Romania, ca si in toate celelalte state europene, reprezinta un inceput mai mari sanse de reusita, care ar trebui folosite.

Turism rural- un mod de viata :

Una din tendintele dezvoltarii industriei turismului este intoarcerea catre natura, manifestata deja in toate tarile in care actuala civilizatie post-industriala a creat nevoia de retragere(pentru cateva zile)din metropola. Iar pentru imensul potential turistic al tarii noastre, turismul rural este una dintre cele mai attractive oferte turistice, si aceasta dintr-o perspective multipla: pe de o parte a turismului, roman sau strain, care va solicita din ce in ce mai intens acest tip de serviciu turistic; pe de alta parte, a locuitorilor satelor, care isi vor folosi intreaga energie si pricepere, pentru a se integra in ceea ce va deveni, in urma eforturilor asociatiilor de profil, o retea care va acoperi intreaga tara: Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural(ANTREC).

Turismul rural se bazeaza pe trei coordinate:spatiu,oameni,produse,deoarece:

Spatial fara existenta oamenilor nu poate suport al convietuirii;un spatiu fara produse nu poate raspunde tuturor nevoilor consumatorilor de turism

Oamenii in lipsa spatiului sau a produselor dispun numai de o capacitate de primire redusa

Produsele care nu au ca baza spatial si oamenii nu au decat o existenta efemera sin u pot asigura dezvoltarea durabila pe plan local

Satul ,de asemenea ocupa un loc important in imaginea oraseanului.Semnifica dimensiunea umana,intimitatea sociala,animatia locala:evoca primaria,scoala,cafeneaua ,biserica ,aceste locuri care au marcat viata oamenilor de-a lungul secolelor.Frecventarea de catre turisti a satelor poate contribui la mentinerea comertului si seviciilor locale daca se situeaza la un anumit nivel.

Ferma,satul si spatiul,impreuna si separat, dau turismului rural atractivitate,dimensiune economica,sociala si culturala.

Ecuatia fundamentala a produsului turistic rural este :cazarea la ferma = vacanta petrecuta in sat + petrecera timpului liber in spatiul rural

Spatiul rural s-a format prin juxtapunerea mai multor entitati,care au fiecare in parte,trecut,present si viitor proprii,iar exploatarea lor in interes turistic nu se fsce deci pe un teren,uniform pe aceeasi baza geografica,sociala,economica sau culturala.Prin turismul rural,consumatorul cauta constient sau inconstient un alt mod de petrecere a vacantei,propice contactului cu natura,intoarcerea la obarsii(origini),la convietuire-ceea ce nu e in contradictoriu cu practicarea activitatilor de petrecere a timpului liber in "aer curat"sau cu sejururile intr-o unitate de cazare de categorie superioara.

Astfel,motivatia calatoriilor turistice in zonele rurale este reprezentata,asadar,de cadrul natural nealterat,de traditi si de obiceiuri,de activitatile practicate in aceste areale.Ca atare,procesul de amenajare turistica a spatiilor rurale vizeaza crearea conditiilor pentru prezenta turistilor si satisfacerea nevoilor lor,pe de o parte,si pentru desfasurarea nestinghenita,chiar pentru stimularea activitatilor economice specifice,pe de alta parte1.

1.R.Miniciu,Amenajarea turistica a teritoriului,Editura Sylvi,Bucuresti,1995

2.Maudelles orientation pour l'amenegement de la France.Conference Nationale d'Amenegement du Territoire.La Documentation Francaise,Paris,1979,p 42

3.G.Gazes,R.Languar,Y.Raynouard,L'amenegement touristique,Press Universitaires de France,Paris 1980

4.Ibidem

v MARKETING IN TURISMUL RURAL

Ce este turismul?

Incepand cu primele societati , omul s-a manifestat ca o fiinta nobila din motive comerciale , de sanatate, religioase sau pentru simpla dorinta de descoperire. Se observa, astfel, ca turismul este o activitate foarte complexa, prin urmare este dificila gasirea unei definitii pentru acesta.

Dictionarul Academiei Regale(Real Academia de la Lengua) defineste turismul ca "Pasiunea de a calatori pentru placerea de a strabate o tara. Organizare a mijloacelor care duc la facilitarea acestor calatorii."

O definitie a turismului data de profesorii Hunziker si Krapf, bazata pe raspandire, care a fost acceptata de Asociatia Internationala a Oamenilor de Stiinta Experti in Turism (AIEST - Asociation International de Expertos Cientificos del turismo) in 1942 este urmatoarea :"Turismul este ansamblul actiunilor, activitatilor, relatiilor si fenomenelor cauzate de deplasarea si sederea persoanelor in afara spatiului obisnuit de resedinta care sa nu fie motivate de o activitate lucrative principala, permanenta sau temporara."

Turismul actual:

Actualmente se produce o schimbare in industria turistica. Aspecte precum calitatea, flexibilitatea, sensibilitatea fata de aspectele mediului inconjurator si si individualizarea capata de fiecare data o mai mare importanta. Am intrat in criza turismului de masa.

Turistii actuali nu doresc un pachet turistic standardizat si rigid, in care soarele sa fie principala atractie , lor le place sa se simta astfel, prefera turismul individualizat si manifesta un interes crescand pentru liniste, contact direct cu natura, cultura si evita aglomeratiile.

Evolutia insasi a turismului a oferit posibilitati mai ample dezvoltarii produsului. Asa cum s-a mentionat , exista o cerere crescanda pentru vacantele care stimuleaza turistii mental si fizic si acest lucru se intampla cand acestia manifesta optiunea de a-si personalize calatoria.

Se poate afirma ca spatial rural este o zona putzin populate, caracterizata prin faptu ca(Greciet, 1994):

  • Are o economie de bazata pe folosire resurselor naturale sip e productia de bunuri caracteristice locului respective;
  • Se afla departe de centrele urbane si in principal este un loc izolat;
  • Nu este industrializata si de aceea isi conserva aproape intacta identitatea si cultura.

Turismul rural , in sensul amplu, se poate traduce prin vacante de tiprezidential in mediul rural. Bineinteles , conceptual de agroturism este mai précis deoarece se refera la acele activitati de primire si ospitalitate exercitate de agricultor prin utilizarea propriei sale baze teritoriale a explatarii.

Din punct de vedere istoric, s-a observat in toate tarile, in special in perioadele estivale, o deplasarea la campie pentru petrecerea vacantelor. Recent, termenul de turism rural apare in societatile industriale avansate, pornindu-se de la idea conform careia turismul este un fenomen de masa.

Diverse studii definesc turismul rural ca activitate turistica de inchiriere de apartamente, case sau locuinte in mediul rural. De asemenea, prin tirism rural se poate intelege ansamblul activitatilor turistice care se desfasoara in contact cu natura, viata la camp, in mici asezari rurale.

Strategii de produs. Ce se vinde in turismul rural?

Introducere. Oferte si cerere

Definirea produsului adecvat este, fara nici o indoiala, activitatea cea mai importanta a marketingului.

Turistii care hotarasc sa realizeze turism rural au in minte sa se rupa de formalitatile din comportamentul lor de la oras. Cauta campul si o oportunitate de a-si improspata energiile si echilibrul. Un turist care isi apreciaza calitatea vietii cauta un sat mic, linistit, cu natura vie si cultura locala atragatoare.

In orice caz, este nevoie de profesionalizare pentru a satisface exigenta de calitate a clientilor, care sa duca la comercializarea produselor de turism rural.

Turismul in spatial rural trebuie sa reuseasca cel putin doua conditii:

Scoaterea pe piata a unor produse de calitate;

O comercializare corecta.

Principalele beneficii din spatial rural sunt , printe altele, faptul ca turismul evita sau micsoreaza exodul rural, creaza locuri de munca, diversifica economia locala, intensifica consumul de produse locale, profita de instalatiile existente, nu impune abandonarea activitatii traditionale, imbunatateste calitatea vietii, protejeaza mediul inconjurator si mentine traditiile culturale.

Pe de alta parte, oferta de turism rural satisface consumatorilor anumite necesitati generate de lipsurile existente in viata oraselor.

Turismul rural poate beneficia de aplicarea marketingului, la fel ca si centrele de turism traditionale. Destinatiile de turism rurl trebuie sa gaseasca modul de a stabili cel mai buncanal de distributie, targhet-ul clientilor, etc. planul de comercializare se bazeaza pe patru canale principale: produsul, pretul, distributia si comunicarea.

Cele patru parti trebuie sa fie congruiente, schitarea produsului de turism rural nu se poate face fara sa se tina seama de pretul la care se va putea vinde, de canalul de distributie prin care se proiecteaza sa se realizeze si de forma prin care se va face cunoscut pe piata(publicitate, promovare, relatii publice etc.).

1.Blanca Garcia Henche-Marketing in turismul rural Editura Irecson Bucuresti 2004

v ELEMENTE DE MARKETING DIRECT

Aparut initial ca un nou system de distributie(vanzare prin corespondenta), dezvoltat mai apoi si ca system de comunicare cu clientele, marketingul direct s-a consolidate si s-a extins, incluzand si asa numitul marketing relational orientat.

Marketingul relational orientat presupune construirea si dezvoltarea unor baze de date-clienti(fisiere), conceperea unor forme de comunicare adaptate clientilor si gestiunea eficienta a relatiilor cu clientele, in scopul cucerurii, pastrarii si fidelizarii clientilor.

Conform Asociatiei de Marketing Direct, marketingul direct reprezinta"un system interactive de marketing care utilizeaza unul sau mai multe tipuri de media pentru a obtine din partea clientului un raspuns masurabil de orice tip, mergand, daca este cazul, pana la cumpararea propriu-zisa". Astfel, marketingul direct urmareste fie incitarea la un raspuns imediat(de regula prin posta), fie aducerea clientului la un punct de vanzare; este posibila si transmiterea unor mesaje directe sustine operatiuni mai vaste de publicitate sau de relatii publice.

Dupa cum se poate deduce din analiza definitiei anterior prezentate, marchetingul direct prezinta o serie de trasaturi :

Este un system interactive, care presupune comunicarea individualizata intre vanzator si client(sau client potential), un dialog cu implicarea profunda a ambilor parteneri;

Foloseste pentr comunicarea cu clientii si clientii potentiali un system pluri-media, valorificand efectul de sinergie existent intre diferitele media(expeditie postala, anunt in presa, la radio, TV, mesaj telephonic etc.);

Permite obtinerea unui raspuns masurabil- pentru orice actiune de marketing direct pot fi cunoscute(masurate) cu exactitate nu numai cheltuielile effectuate, ci si rezultatele obtinute; se spune adesea ca marketingul direct are cel mai pronuntat character de "stiinta", tocmai datorita posibilitatilor de cuantificare mult mai exact;

Are un grad ridicat de dispersie geografica- marketingul direct nu necesita o localizare anume a clientilor, putand acoperi o arie geografica extreme de larga(nationala, dar chiar si internationala).

Pentru ca tehnicile de marketing direct sa fie eficiente, este necesara respectarea anumitor reguli, considerate de catre specialisti puncte-cheie pentru succesul marketingului direct:

Oferirea unui produs bun. Nu se aleg, pentru vanzare prin tehnici de marketing direct, produse greu vandabile prin reteaua traditionala, invechite sau necorespunzatoare calitativ.

Alegerea unui tip de media corespunzator.

Alcatuirea unei oferte interesante. Ferta de marketing direct reprezinta propunerea comerciala concreta adresata clientului. Nu numai oferta in sine este importanta (exemplu: o reducere de prêt de 30%), ci si maniera de prezentare a acesteia (exemplu: "doar doua treimi din pretul normal!", "30% reducere", "economisiti 30 % " sau "un produs gratuity la fiecare doua cumparate!").

Conceperea unui bun mesaj. Pentru o actiune de marketing direct, exista practice o infinitate de mesaje posibile; avem nevoie insa de mesajul"ideal", carecare trezeste interesul clientului si il determina sa actioneze , aducand cea mai ridicata rata a raspunsurilor si, implicit, a eficientei campaniei.

Organizarea unei tastari prealabile. Inaintea lansarii pe scara larga a unei actiuni de marketing direct(uneori foarte costisitoare), este recomandabila testarea prealabila pentru alegerea celei mai potriviteforme(pentru a nu compromite actiunea, in primul rand, si pentru a obtine eficienta maxima posibila, in al doilea rand).

Realizarea unei analize corecte a rezultatelor actiunii de marketing direct.

Marketingul direct poate fi considerat si un excellent mijloc de testare, atat a tipurilor de oferte, cat si a tipurilor de mesaje sau a tipurilor de fisiere, ceea ce duce la o mai mare corecta luare a deciziilor.

1.Elemente de marketing direct,Adriana Zait, Editura Economica

2.Baier,Martin-Elements of Direct Marketing,McGraw-Hill,Inc.,1983

3.Benoun,Marc-Marketing Savoirs et Savoir-faire,Economica,Paris,1991

4.Benson,Richard V.-Secrets of succesful direct mail,NTC Business Books,Illinois,USA,1991

BIBLIOGRAFIA

v     Adriana Zait- Elemente de Marketing Direct ,Editura Economica

v     Blanca Garcia Henche- Marketing in Turismul Rural ,Editura Irecson ,Bucuresti 2004

v     Dinu Martin ,Florina Bran,Tamara Simion- Turismul Rural -Modelul European.Editura Economica.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate