Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Produsul


Produsul
Produsul

In centrul mixului de marketing al oricarei firme se afla produsul, respectiv oferta, celelalte componente sunt conditionate de existenta si particularitatile acestuia. Orice firma, pentru a rezista mediului extern, destul de dur si in continua miscare si transformare, trebuie sa-si innoiasca mereu oferta, sa o faca din ce in ce mai atragatoare.

In conceptia clasica, produsul reprezinta "ansamblul de elemente fizice, chimice sau de alta natura reunite intr-un tot unitar si identificabil care indeplineste anumite functii".
Marketingul insa face abstractie de elementele care alcatuiesc produsul punand accent pe caracteristicile acestuia, produsul semnificand ansamblul de elemente care poate declansa cererea pe o piata.

Pozitia unui produs reprezinta modul in care respectivul produs este definit de consumatori pe baza atributelor importante, cu alte cuvinte locul pe care il ocupa in mintea clientilor, in raport cu produsele concurentilor. Pozitia este data de ansamblul impresiilor, perceptiilor si sentimentelor pe care consumatorii si le formeaza despre un produs, in comparatie cu produsele rivalilor.

Harta pozitionarii dorite

arata astfel:

  1. DESCRIEREA  PRODUSULUI

Firma Kapo are ca obiectiv in urmatorii ani ocuparea unei pozitii de varf pe piata romaneasca a meselor de tenis si a celei de challenger pe piata producatorilor romani de mese de tenis. Pentru a-si atinge scopurile propuse, firma trebuie sa iasa pe piata cu un produs competitiv atat prin calitate cat si prin pret, produs care sa fie in concordanta cu normele Federatiei Internationale de Tenis de Masa.

Text Box: 213 cmText Box: 76 cmConform normelor impuse de Federatia Internationala de Tenis de Masa, produsul nostru trebuie sa fie de forma dreptunghiulara, avand urmatoarele dimensiuni: lungime - 274 cm, latime - 152,5 cm, inaltime - 76 cm de la pamant. Suprafata de joc trebuie sa fie colorata, preferabil in culori reci (verde, albastru etc.), mata si sa aiba o linie alba de 2 cm de jur imprejur. Centrul mesei de tenis trebuie marcat printr-o linie alba (vizibila pentru ambii parteneri de joc), care desparte suprafata de joc (pe latime) in doua parti egale. Totodata, suprafata de joc poate fi despartita si longitudinal in doua parti egale, printr-o linie alba mai subtire decat cea pentru contur, despartire necesara in cazul jocului la dublu. Liniile de marcaj trebuie sa fie trasate cu exactitate si trebuie sa se intrepatrunda perfect. La centru, pentru usurinta jocului poate fi instalata o plasa din fibra textila cu o inaltime de 20 cm, care se intinde de-a lungul liniei de centru.

Masa de tenis, inclusiv suprafata de joc a acesteia, poate fi executata din orice material, astfel incat, o minge care cade de la o inaltime de aproximativ 30 cm, sa poata avea o saritura uniforma de aproximativ 23 cm.

Suportul care sustine suprafata de joc, poate fi executat din orice material, acesta putand fi un suport fix sau un suport pliabil (masa de tenis se poate plia astfel incat sa ocupe un spatiu redus intr-o incapere, "picioarele" mesei pot avea diferite mecanisme de pliere).

  1. LINIA DE PRODUSE

Firma Kapo, adaptandu-se normelor impuse de Federatia Internationala de Tenis de Masa, a creat o linie de produse competitive pentru piata romaneasca, produse care pot concura oricand cu celelalte produse de pe piata, inclusiv cu cele aduse din afara.

In urma sondajelor efectuate pe piata interna, departamentul de marketing al firmei Kapo, a hotarat producerea a trei modele de mese de tenis, folosind in procesul de productie diferite materiale - fibra lemnoasa stratificata (pal melaminat), fibra lemnoasa de esenta tare (si scumpa - stejar, mahon etc. - pentru produsele de lux), aluminiu, fibre textile si plastic.

Prin cele trei produse propuse spre fabricatie, firma Kapo doreste sa acopere un segment deficitar pe piata romaneasca, incercand sa vina in ajutorul cumparatorului roman doritor de achizitionarea unei mese de tenis, atat prin calitate si pret, cat si printr-un design placut si fiabil, astfel incat cumparatorul sa intalneasca in produsele Kapo ceea ce si-a dorit dintotdeauna.

Linia de produse Kapo se adreseaza tuturor tipurilor de consumatori, sperand sa raspunda la toate dorintele acestora si cuprinde urmatoarele produse:

Text Box:  Classic Acest produs se adreseaza tuturor categoriilor de consumatori si se prezinta ca o masa clasica de tenis, cu suprafata executata din fibra lemnoasa stratificata laminata, cu suport pliabil. Aceasta masa de tenis este modelul de baza al firmei, el fiind fabricat in trei variante de culori - verde, albastru si verde-albastrui (blue teal), iar suportul pliabil este executat din fibra lemnoasa in culorile natural wood si negru.

Aceasta masa este ideala pentru cei care nu poseda spatiu de depozitare datorita usurintei cu care se pliaza si datorita rotitelor fixate pe marginile suprafetei de joc, rotite care vor ajuta la o manevrare usoara atat la montare cat si la depozitare. Acest produs poate fi foarte bine utilizat, neexcluzand celelalte categorii de consumatori, de catre clientii persoane fizice cat si institutiilor educationale datorita designului fiabil care ofera posibilitatea "strangerii" si a eliberarii spatiului dupa folosire.

Text Box:  Xtrem Produsul Xtrem se adreseaza in special celor care duc acest sport - tenisul de masa - la extrema si care doresc o folosire cat mai buna a unei mese de tenis. Acest produs are suprafata de joc din fibra lemnoasa laminata, suportul este pliabil si este executat din aluminiu, iar gama de culori in care se gaseste este cea de la versiunea Classic plus dark red (rosu intunecat) si metal gray (gri metal). Suportul acestui model de masa de tenis ofera posibilitatea manevrarii cu usurinta a mesei datorita rotitelor amplasate pe suport la centrul mesei si a greutatii reduse a mesei, dar cel mai important la aceasta masa este posibilitatea de a fixa vertical una din laturile mesei putand astfel juca tenis de masa singur sau mai bine spus "cu peretele". Pasionatii tenisului de masa vor vedea in acest produs cea mai buna alegere, obtinand prin achizitionarea lui nu doar o masa de tenis, ci si un "partener" de joc. Acest model este ideal pentru salile de sport si pentru cluburile sportive organizatoare sau participante la competitii de tenis de masa.Text Box:  DELUXX Al treilea model al gamei Kapo - dar cu siguranta nu ultimul ce va fi fabricat de firma - este Deluxx model care imbina perfect stilul aristocratic, eleganta cu competitia sportiva. Spre deosebire de modelele Classic si Xtrem, acest are suprafata lucrata din fibra lemnoasa pura, laminata (nu se mai foloseste fibra lemnoasa stratificata), iar suportul acestei mese de tenis este fix, din lemn masiv de esenta tare. Acest model are o gama de culori alcatuita din nuante deosebite de verde, albastru, rosu si negru, incercand sa imbine necesitatile sportive cu cele artistice.


Acest model se adreseaza celor cu venituri peste medie, care doresc un model de masa de tenis cu care sa se laude in fata prietenilor, oameni la care nu se pune problema spatiului de depozitare, importanta fiind doar dorinta de a juca tenis de masa pe o masa cu "personalitate". Acest model este ideal si pentru cluburile cu specific recreativ care ofera posibilitatea jocului de tenis de masa, prin achizitionarea lui clientii vor simti ca apartin unui "cerc select" atunci cand vor juca pe aceste mese. Acest model de mese de tenis este folosit cu precadere in competitiile de profil (campionat european, mondial, olimpic etc.), fiind considerat cel mai bun tip de mese de tenis datorita stabilitatii sale.

  1. CICLUL DE VIATA SI OBIECTIVELE POLITICII PE PRODUS

Prin ciclul de viata a unui produs se intelege" perioada scursa intre momentul aparitiei produsului destinat satisfacerii unei anumite nevoi si momentul disparitiei acestuia de pe piata".

In marketing conceptul de ciclu de viata al produsului serveste ca baza pentru elaborarea strategiilor adecvate fiecarei faze de evolutie a volumului vanzarilor, a volumului investitiilor si cheltuielilor curente, a profitului, a preturilor, etc. .

In ciclul de viata al unui produs exista patru faze:

*      faza de lansare

*      faza de crestere

*      faza de maturitate

*      faza de declin.

Produsele din gama se incadreaza in faza de lansare spre faza de crestere, fiind ajutate de o promovare bine pusa la punct.

Obiectivele firmei pe termen scurt, mediu si lung influenteaza maniera in care aceasta pune accentul pe un produs sau altul si modul in care este gandita gestiunea de ansamblu a portofoliului de produse.

In general obiectivele pe care o firma trebuie sa le supervizeze in permanenta sunt:

*      profitabilitatea - din acest punct de vedere gama Kapo nu putem spune ca aduce venituri mari firmei, fiind la inceput, dar prin calitatea produselor si printr-o promovare adecvata va constitui in viitor profit sigur

*      stabilitatea - asigurarea in timp a stabilitatii vanzarilor obliga la stabilirea atenta a sortimentului de produse astfel incat cererea sa nu depaseasca volumul stocului iar vanzarile sa se compenseze intre ele

*      cresterea - avand in vedere faza ciclului de viata a produselor din gama Kapo,   este evident ca principalul obiectiv al firmei este acesta.

Pentru a face din produsele firmei Kapo produse competitive pe piata romaneasca, firma trebuie sa aiba un sistem de sustinere solid care sa ofere facilitati in achizitionarea produselor (rate cu 0% avans), sa asigure servicii de garantie si post-vanzare, orice problema putand fi rezolvata de personalul firmei atunci cand clientul o cere. Totodata, sustinerea produselor din gama Kapo se poate face si prin consolidarea imaginii de marca (prin adoptarea unui brand ) si prin ambalaj - ambalarea produselor se va face in folie de poliester, iar pentru protectie la transport masa va avea de jur imprejurul suprafetei de joc un strat de 5 cm (grosime) de fibra de poliester.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate