Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Functiile si activitatile marketingului


Functiile si activitatile marketingului


Functiile si activitatile marketingului

In scopul satisfacerii cerintelor oamenilor, ca urmare a punerii la dispozitia lor, de catre productie si comert, a unor bunuri si servicii, sunt necesare multiple activitati de marketing, creatoare de utilitati, adica de valori de intrebuintare si avantaje pentru consumatori. Activitatile de marketing se refera la forma specifica a produsului, timpul si locul in care un produs sau un serviciu pot fi cumparate, obtinerea in proprietate juridica a bunurilor in cauza, ele constituindu-se in substanta rolului creator de valoare al marketingului.

Marketingul poate fi mai bine definit cu ajutorul functiilor si al activitatilor sale. Functiile de baza ale marketingului urmaresc trei finalitati:. evaluarea posibilitatilor pe care le ofera piata;

. atragerea, stimularea si crearea cererii prin produs, pret, promovare;

. satisfacerea cererii prin canalele de distributie si distributia fizica (logistica).

Activitatile de marketing, corespunzatoare acestor functii, cuprind urmatoarele directii:

- investigarea sistematica a exigentelor, nevoilor, dorintelor si trebuintelor cumparatorilor (evaluarea pietei);

- dezvoltarea produselor si a serviciilor, ca si a calitatilor si preturilor, prin adaptarea produselor si serviciilor la cerintele si puterea de cumparare a consumatorilor;

- promovarea vanzarilor prin perfectionarea comunicarii cu piata in scopul stimularii, dezvoltarii si crearii cererii;

- aducerea produselor si serviciilor la indemana cumparatorilor, potrivit cu locul, timpul, pretul, cantitatea si calitatea dorite de cumparatori (distributia);

- rentabilizarea vanzarilor si cresterea eficientei activitatilor de marketing in scopul sporirii profitului firmei (analiza eficientei costurilor de marketing).

Marketingul este complex si totodata dinamic, fiind rezultatul unui lung proces de sintetizari, delimitari si clarificari in privinta principiilor, a functiilor si a locului sau in viata economico-sociala. Marketingul este o filozofie a afacerilor, considerand ca satisfacerea clientilor este cheia succesului, dar, in acelasi timp, propune utilizarea practicilor manageriale care faciliteaza identificarea si rezolvarea cerintelor consumatorilor.

Marketingul nu poate fi considerat doar o functie separata, el avand o importanta mult mai mare, reprezentand intreaga-activitate a firmei privita din punctul de vedere al rezultatului final, adica prin prisma clientului. Se poate afirma ca succesul nu este asigurat de producator, ci de client. Rolul marketingului este de a transforma nevoile societatii in posibilitati de afaceri profitabile, activitatile de marketing contribuind la adaptarea, intr-un mod creativ si profitabil, la mediul in care opereaza.

Inovatia sistematica necesita perseverenta si vointa creatoare pentru schimbarea economica, demografica, tehnologica, sociala, drept izvor de oportunitati si sanse de marketing. 'Schimbarea creeaza oportunitati pentru munca grea de inceput' - afirma Peter Drucker - dar ignorarea lor poate fi devastatoare. Cea mai buna cale pentru a anticipa viitorul este de a intelege prezentul.

Orice firma dinamica porneste de la identificarea tendintelor pe care prezentul la faureste, fiindca schimbarea nu consta in aderarea la acest principiu, ci in anticiparea, adaptarea si generarea de idei proaspete care valorifica schimbarea.

Esenta marketingului din mileniul III poate fi sintetizata prin cele patru teme fundamentale: clientul, relatiile cu clientul, tehnologia informatiei si aplicatiile ideilor cuprinse in noul marketing.

1. In ceea ce priveste clientul, concentrarea marita si continua asupra lui este prioritara, fiindca vocea clientului si valorile consumatorilor constituie principala forta care catalizeaza piata. in teoria si practica marketingului o atentie speciala se acorda unor teme cum sunt: masurarea satisfacerii clientului, orientarea spre piata, componentele acestei orientari si masurarea lor, consecintele comportamentelor asupra functiei si organizarii marketingului si dimensiunile culturale ale marketingului in adoptarea noii conceptii.

2. Marketingul initiaza, negociaza si dirijeaza relatii avantajoase de schimb cu grupele-cheie de interes si exista o tendinta de concentrare a eforturilor de marketing pentru crearea si dezvoltarea acestor relatii. Se amplifica marketingul relational pentru valorificarea potentialului, stabilirea de relatii avantajoase si de creare a fidelitatii fata de marca prin programe de sprijinire a fidelitatii.

3. Tehnologia informatiei are o importanta primordiala, deoarece in definirea marketingului si a concurentei, focalizarea centrala apartine datelor ce caracterizeaza piata si viteza de valorificare a acestora. Cunostintele despre piata exprima gradul de dezvoltare a tehnologiei informationale, astfel ca interdependenta tehnologie informationala-orientare spre piata reprezinta un cert factor de succes spre piata.

4. Ideile cuprinse in noul marketing se concretizeaza in aplicatiile tehnologiei informationale, cunoastere directa a reactiei consumatorului, in general si fata de actiunile de promovare, studiile asistate de calculator si amploarea managementului marketingului direct.

Marketingul este o ideologie care trebuie sa se bazeze pe crearea de avantaje reciproce pe termen lung pentru partile implicate in procesul schimbului. Se impune o noua atitudine manageriala orientata spre 'green marketing', care trebuie sa porneasca de la triunghiul tehnologie, marketing, ecologie, Ecomarketingul este o viziune care trebuie sa se bazeze pe necesitatea protectiei continue a mediului, prin aplicarea conceptelor metodelor si tehnicilor de marketing in domeniul cerintelor si tendintelor ecosistemelor. Practica de marketing trebuie sa se schimbe in favoarea relatiilor functionale, de succes.

Impulsionarea metodelor calitative in marketing inseamna regandirea argumentelor filozofice ale utilizarii lor, precum si demonstrarea eficacitatii si eficientei lor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate