Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» FEREASTRA LUI JOHARI


FEREASTRA LUI JOHARI


FEREASTRA LUI JOHARI

Joseph Luft (JO-) si Harry Ingham (-HARI) au studiat, timp de 20 de ani (1955-1976) modul in care aspectele particulare ale personalitatii individuale pot inlesni sau afecta modul in care comunicam. Ei au definit patru zone principale ale personalitatii (cu ajutorul unui numar de 55 adjective), structurate sub forma unui patrat impartit in patru parti:

1. ARENA ("the public area") - este zona publica; ea cuprinde informatii cunoscute atat de individ, cat si de cei din jurul lui (aspecte pozitive si negative)

2. GAURILE NEGRE ("blind spots") - este zona ascunsa, care cuprinde caracteristici personale observate de altii, dar necunoscute noua. Acestea pot afecta mosul in care suntem priviti de ceilalti.3. ZONA NECUNOSCUTA ("unknown") - include caracteristici pe care nu le stim nici noi, dar nici ceilalti. De multe ori, descoperim trasaturi pozitive sau negative despre noi atunci cand suntem pusi in situatii limita.

4. FATADA ("facade") - este zona privata, cea pe care o cunoastem numai noi si cuprinde caracteristici pe care le ascundem celorlalti

In comunicarea publica, vorbitorul trebuie sa deschida prima zona cat mai mult, reducand la minimum celelalte trei zone. In acest fel, el isi mareste sansele pentru o receptivitate mai mare a receptorilor fata de mesaj (relevata printr-un feedback favorabil).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate