Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» OBSERVAREA - METODA DE CULEGERE A INFORMATIEI


OBSERVAREA - METODA DE CULEGERE A INFORMATIEI


OBSERVAREA - METODA DE CULEGERE A INFORMATIEI

In sfera metodelor de culegere a informatiilor, putem face distinctie intre metodele de observare, care constau in culegerea informatiilor fara a antrena persoana care detine informatiile respective si metodele de ancheta, derulate prin antrenarea purtatorului informatiei. La cele doua metode se adauga categoria metodelor experimentale, in cadrul carora se procedeaza la controlarea anumitor factori care influenteaza evolutia fenomenului cercetat.

Metodele de observare sunt utile deoarece comportamentul cumparatorilor sau consumatorilor contribuie la obtinerea de informatii care, in situatia implicarii directe a acestora ar fi diferite. In cadrul acestei categorii de metode, una din tehnicile frecvent utilizate consta in inregistrarea gesturilor consumatorilor in timpul actului de cumparare. Se pot obtine astfel o serie de informatii care vorputea fi analizate ulterior. Ca metoda de observare mai poate fi utilizata si inregistrarea de tip mecanic a anumitor informatii. Observarea permite obtinerea unor informatii extrem de importante si de valoroase pentru cercetarea de marketing, insa ele se rezuma la analiza comportamentului consumatorului, lasand pe un loc secund atitudinile sau motivatiile consumatorilor.

Observarea este o metoda de cercetare primara nonreactiva. Ea presupune urmarirea subiectilor studiului, fara ca acestia sa fie constienti ca sunt observati, in scopul de a culege informatii privind comportamentul lor in diverse situatii si modul in care reactioneaza la anumiti stimuli. In cercetarea de marketing turistic, potentialii clienti pot fi urmariti in cele mai diferite situatii, in functie de scopurile specifice ale studiului: la sediul agentiei de turism (in procesul consultarii materialelor informative si al luarii deciziei), atunci cand se opresc in fata vitrinei agentiei pentru a studia afisele, la receptia hotelului, la restaurant, pe plaja, in timpul calatoriei cu avionul sau autocarul, pe parcursul vizitei la un obiectiv turistic etc. Observarea poate fi realizata si prin mijlocirea unor dispozitive speciale (cum ar fi, de exemplu, camera video), caz in care vorbim de observare asistata.
Avantajul major al observarii ar fi acela ca surprinde comportamentul natural al subiectilor, neinfluentat de interventia directa a cercetatorului, adesea stresanta si inhibanta. Acest avantaj este totusi contrabalansat de o serie de neajunsuri importante: timpul prea lung necesar a fi dedicat cercetarii (lipsa de operativitate) si dificultatea de a interpreta multe din faptele observate. Tehnica observarii poate oferi informatii asupra unor comportamente si atitudini, dar ne spune prea putin cu privire la motivatiile interioare care determina aceste comportamente.
Observarea este un instrument de cercetare calitativa, utilizat numai in faza exploratorie a studiilor de piata.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate