Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Componentele mesajului publicitar


Componentele mesajului publicitar


Componentele mesajului publicitar
6.Studiu privind cele mai utilizate metode de promovare utilizate in marketingul electronic in Romania

6.1 Primele 20 de magazine virtuale din Romania - baza studiului

Comertul electronic din Romania este o metoda relativ noua de afaceri. Primele magazine online autohtone au aparut in anii 2001 - 2002 - 2003 , insa datorita unei rate de cresteri foarte ridicate in acest sector, in doar cativa ani am ajus la un numar impresionant de magazine online.

Ceea ce este insa mai important, din punct de vedere al studiului realizat, este ca din cauza numarului din ce in ce mai mare a magazinelor virtuale a crescut si concurenta, iar dezvoltarea si cresterea profitului nu mai pot fi sustinute doar de cateva elemente simple precum optimizarea in motoarele de cautare.

In acest context, in ultima perioada asistam la crearea unor departamente de marketing (spre exemplu www.emag.ro) , mai ales in cazul magazinelor virtuale cu un numar impresionant de vizitatori (posibili clienti) si desigur un numar la fel de impresionant de tranzactii (vanzari), departamente cu personal specializat si care apeleaza la metode de promovare din ce in ce mai sofisticate si eficiente.

Studiul realizat implica primele 20 de magazine virtuale, avand ca si criteriu de selectare numarul mediu de vizitatori (potentiali clienti) pe zi.[1]

Trebuie mentionat si faptul ca exista o stransa legatura intre numarul vizitatorilor (potentiali clienti) si numarul tranzactiilor (vanzarilor), raportul fiind direct proportional.

Studiul a cuprins urmatoarele siteuri (magazine virtuale):

Magazinul virtual

Domeniu de activitate

Numar mediu de vizitatori

/ zi

www.emag.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.librarie.net

carti

www.domo.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.cel.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.pcgarage.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.dc-shop.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.e7.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.pcfun.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.mediadot.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.top-shop.ro

diverse

www.onestop.ro

diverse

www.treiursuleti.ro

magazin pentru copii

www.kumparaturi.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.f64studio.ro

echipamente fotografice, camere foto

www.dm.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.neomax.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.tarafashion.ro

imbracaminte pentru femei

www.sigmanet.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.ecumparaturi.ro

IT, audio-video, electrocasnice

www.upshop.ro

IT, audio-video, electrocasnice

Tabelul 3. Cele mai accesate 20 de magazine virtuale din Romania


  Figura 12. Cele mai accesate 20 de magazine virtuale din Romania[2]


Figura 13. Etapele unei achizitii online

Toate magazinele studiate functioneaza pe baza urmatoarelor principii (fig 13)

1 si 2. Viitorul client, posesor al unui calculator sau laptop (sau orice alt terminal care permite accesul la internet, spre exemplu telefonul mobil) acceseaza internetul in vederea efectuarii unor cautari.

3. La acest punct, intervine rolul promovarii si al metodelor de promovare utilizate de catre magazinele virtuale, pentru ca in majoritatea cazurilor, clientul are o viziune asupra bunului dorit (stie ce fel de produs vrea sa cumpere, de la care producator, in ce interval de pret) insa nu stie de unde va procura bunul respectiv. In cadrul acestei etape, un rol crucial este jucat de bannerele afisate pe portaluri sau pagini unde potentialul client ar putea sa ajunga cu usurinta.

De mentionat, este si faptul ca multi dintre utilizatorii internetului folosesc motoarele de cautare pentru a gasi un anumit tip de produs, asadar si optimizarea in aceste motoare de cautare joaca un rol important in atragerea vizitatorilor, adica a potentialilor clienti.

In final, dar nu in ultimul rand, trebuie amintite si solutiile de publicitate contextuala propuse de Google (AdWords / Adsense) sau alte companii care permit afisearea reclamelor unui magazin virtual pe un site al carui continut este relevant pentru reclamele afisate. In acest fel beneficiarul reclamei, in cazul de fata un magazin virtual, poate avea certitudinea ca mesajul lui ajunge la cei care sunt intr-adevar interesati de oferta magazinului.

4 si 5. Dupa accesarea magazinului virtual de catra client are loc selectarea produsului si introducerea lui intr-un cos de cumparaturi virtual. Trebuie mentionat faptul ca unele magazine accepta lansarea de comenzi chiar si fara ca clientul sa fie logat sau inregistrat, insa majoritatea impun inregistrarea / logarea utilizatorilor inaintea lansarii unei comenzi. Acest lucru este important pentru ca ingreuneaza tentativele de frauda, ajutand la o mai buna securizare a datelor, si permite urmarirea activitatii clientului (pentru ai fi acordate reduceri in viitor sau pentru al putea contacta in viitor).

6. Dupa selectarea produsului si introducerea acestuia in cosul de cumparaturi are loc lansarea comenzii si plata bunurilor. De mentionat, este faptul ca, toate magazinele studiate au implementate una sau chiar mai multe sisteme de plata online, insa ele accepta si plata bunurilor prin metodele clasice (offline).

7 si 8. Dupa ce cumparatorul introduce datele cardului bancar, care ii permite acces direct la fondurile aflate intr-un cont bancar, are loc virarea contravalorii bunului sau bunurilor din contul cumparatorului in contul vanzatorului. Trebuie mentionat faptul ca ,aceste operatiuni se produc intr-un mediu securizat, conferand o siguranta de aproape 100% atat cumparatorului cat si vanzatorului.

9. In cadrul acestei etape are loc notificarea comerciantului cu privire la comanda si la plata acestuia.

10. In cazul produselor obisnuite comerciantul apeleaza fie la un serviciu al postei fie la o firma de curierat in vederea livrarii bunului catre client. Trebuie mentionat faptul ca, daca clientul nu a folosit o modalitate de plata online a produselor, rolul colectarii contravalorii acestora revine postei / firmei de curierat (ramburs).

In cazul cumpararii unor produse digitale (licente anti-virus spre exemplu), in marea majoritate a cazurilor aceasta etapa dispare deoarece trimiterea produsului are loc tot in mediul virtual.

11. Intr-un interval de la o zi pana la trei zile are loc livrarea produsului (rapiditatea depinzand in mare masura de caracterul serviciului de livrare la care s-a apelat)

Domeniile de activitate in cazul magazinelor virtuale studiate


Figura 13. Reprezentarea magazinelor virtuale pe categorii de activitati (top 20)

Potrivit studiului, 15 din primele 20 de siteuri de comert electronic din Romania au ca si baza de produse bunuri apartinand domeniului IT, audio-video sau electrocasnice. Asta inseamna 75% din totalul de 20 de site-uri. Aceste date nu trebuie sa fie surprinzatoare deloc pentru ca in mediul virtual cele mai bine vandute produse sunt calculatoarele, componentele de calculatoare, aparatele electronice si electrocasnice.

Printre cele 15 siteuri gasim si 3 siteuri care apartin unor lanturi nationale de vanzare a produselor IT, audio-video si electrocasnice, precum Domo (reprezentat prin domo.ro), Depozitul de calculatoare (reprezentat prin dc-shop.ro) si Ultra Pro Computers (reprezentat prin up-shop.ro).

Cu toate ca, pe langa produsele IT cartile sunt pe locul al doilea din punc de vedere al vanzarilor si al produselor cautate, in primele 20 de siteuri gasim doar un singur site de vanzare a cartilor. Acest lucru nu trebuie insa sa ne duca la interpretari gresite, pentru ca privind din prisma numarului de vizitatori, site-ul librarie.net are la fel de multi vizitatori zilnic ca si magazinele virtuale de la pozitiile 11-20 cumulat.

Printre primele 20 de siteuri de comert electronic mai gasim si un site specializat pe comercializarea de imbracaminte, unul specializat pe produse destinate copiilor si doua site-uri care comercializeaza o gama variata de produse, neavand un specific bine stabilit.

Domeniile de activitate ale magazinelor.


Figura 13. Reprezentarea magazinelor vituale pe categorii de activitati

Privind intreg spectrul de magazine virtuale care functioneaza la ora actuala in tara noastra putem observa similaritati dar si deosebiri fata de graficul realizat pe baza primelor 20 de magazine din punct de vedere al traficului.

Observam ca ponderea cea mai mare este reprezentata de magazinele care comercializeaza produse IT (360) fiind urmate de magazinele de electronice si electrocasnice.

Acest lucru este oarecum si firesc pentru ca spre deosebire de alte produse, produsele electronice, electrocasnice si IT nu necesita o testare sau o proba inaintea cumpararii acestora, fiind suficient cunoasterea caracteristicilor tehnice ale acestor produse.

Pe partea opusa a balantei se observa produse care fie necesita o testare / proba inaintea cumpararii (cum ar fi hainele sau incaltamintele) fie prezinta greutati la transport si la pastrarea calitatii (cum ar fi alimentele).

Trebuie amintit si faptul ca, exista diferente majore intre magazinele virtuale. Sunt cateva (de obicei cele cu trafic ridicat) care au implementate sisteme moderne de gestionare a comenzilor, datelor utilizatorilor si care accepta diverse modalitati de plata online insa exista si unele siteuri care nu ofera nici macar o singura modalitate de plata online.Conform www.trafic.ro

In cazul www.emag.ro datele au un caracter estimat

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Marketing


Comunicare


PROMOVAREA - COMPONENTA A MIXULUI DE MARKETING
GRILE MARKETING INDUSTRIAL
Societatea Allianz-Tiriac Asigurari - Mixul de marketing
Publicitate contextuala ( Google Adwords si Google Adsense)
CONCEPTUL DE MARKETING-MIX
Promovarea directa- strategia de marketing a ProCredit Bank
TEHNOLOGIA AMENAJARII DEPOZITULUI
Formele comertului electronic
RELATIILE DINTRE LOGISTICA SI MIXUL DE MARKETING
Mix-ul de marketing. Politica de produs, pret si promovare
termeni
contact

adauga